Flera positiva beslut från Migrationsverket (MIG)

Både igår och idag har det kommit beslut om permanent uppehållstillstånd för några av våra vänner till församlingen. Det är människor som vi bett till Gud för under mycket lång tid. En kvinna har varit i Sverige i sju år!!! Idag fick hon besked att hon får stanna. När hon fick reda på det kunde hon inte förstå utan gick  ut på en promenad för att försöka smälta det ofattbara.
En annan kvinna fick sitt PUT igår. Hon har varit med om så fruktansvärt svåra saker i sitt land att man undrar hur en människa över huvud taget kan orka leva, men igår sjöng hon, dansade omkring och klappade i händerna och lyfte sina  händer i lovsång och tacksägelse till Gud. Jag har sällan varit med om en så underbar atmosfär som igår då vi var samlade i kyrkan för att be, tacka och sjunga. Man kunde nästan ta på Guds atmosfär.
Jag fick höra av en man i kyrkan att han i vintras försökte ta sitt liv. Mitt i natten smög han ut i8 bara strumplästen iförd en tröja och pyjamasbyxor. Ute ven snön omkring och mannen begav sig ner mot sjön som var täckt av is och snö. Han gav sig ut mot en vak där vattnet rann. Plötsligt ser han en äldre svensk kvinna som kommer emot honom och undrar vad han håller på med. När hon förstår att han inte orkar mer berättar hon att det finns hopp. Tillsammans med vänner i kyrkan har han nu fått framtidstro och hopp.

Edsbyn i bild

Pingstkyrkan i Edsbyn
image121
image122
image123
Åtta församlingar i Edsbyn annonserar sina möten. Mycket samarbete förekommer!
image124

På en bondgård där vi försökte rädda livet på ett lamm.
image127

Lennart masserar det svaga lammet.
image126
Bä, bä vita lamm.
Nyfikna "edsbybor" undrar vem jag är. Senare fick de smaka grönt nyrivet gräs.

Nyfött lamm dog

Idag har jag fått följa med en vän till en bondgård där det fanns flera nyfödda lamm. Jag ska lägga ut några bilder när jag kommer hem till Filipstad. Ett lamm som föddes i morse orkade inte resa sig. Det kunde inte dia. Nu var det bråttom. Min vän och jag åkte till Lantmännen och köpte en nappflaska och sen skulle vi vänta på en annan man som kunde mjölka tackan som fött sitt första lamm. Min vän masse4rade lammet och satte på värmelampa. Vi såg hur lammet andades och öppnade ögonen, men när killen som mjölkat tackan kände i lammets mun var munnen kall. Han sa att det var ett tecken på att lammet nog inte skulle klara sig och kunna suga. Mycket riktigt-det gick inte att rädda lammet eftersom det själv måste vara aktivt och suga. Det hade heller inga sväljreflexer. Tackan blev alldelses utom sig när vi var tvungna att lägga det nu döda lammet i en påse och bära ut det. Tackan gick av och an och trampade i marken och gjorde försök att tränga sig igenom inhägnaden för att komma ut till de andra fåren och lammen.
Det var mycket ledsamt och en svår upplevelse för både bonden och oss andra. Jag tänkte på hur nära det var för apatiskt sjuka Marina att hon också kunde ha dött. Hennes sväljreflexer hade också slutat att fungera, men tack vare att hon fick dropp kunde hon så småningom komma tillbaka till livet. Om någon månad tar  Marina studenten.
Du kan läsa berättelsen om Marina i min bok NÄR VÄRLDEN KOM TILL STAN

DAGEN om vårt behov av nysvenskar

Håkan Arenius har skrivit en bra artikel om Sveriges< behov av nysvenskarna. Läs här från tidningen DAGEN:

300 000 skäl för fler invandrare till Sverige » Det är bråttom nu att få hit fler invandrare! Det menade socialchefen i Sorsele, Göran Wikström, i Studio 1 i P1 i måndags. Han resonerade ungefär så här: Den demografiska bilden i många glesbygdskommuner ser ut som en upponervänd julgran: få arbetsföra ska klara ut en bra omsorg åt ett växande antal äldre och samtidigt betala annan social service som medborgarna har rätt att förvänta sig.

2008-04-24

Farr m.fl vädjar för afghanska flyktingarna

Låt de afghanska flyktingarna stanna! E-post
Läs debattartikeln där FARR tillsammans med SSU, Afghanska föreningen och Thage G. Petersson kräver att de afghanska flyktingarna får skydd i Sverige.
 

Kalendarium


Ännu en dag i Edsbyn-guldbyn

Mycket förväntansfull åkte jag till Pingstkyrkan idag. Redan kvart över tio fanns det folk i kyrkan som gjorde i ordning för kyrkfikat. Det luktade nybakat och gott. I kyrksalen övade en grupp ungdomar. Pastorn rullade ner en stor vit duk och satte på projektorn och visade veckans program. Precis klockan 11.00 rullades duken upp och fokus riktades mot korset. Mycket   folk hade samlats
Jag träffade vänner från Alfta som jag lärt känna de gånger som jag varit inlagd på Alfta Rehab Center för ryggbehandling.
Det gick bra att tala och efteråt var det många som ville prata och köpa böcker från Gospel Media.
Sen bar det iväg till pizzabaren där jag bjöds på en underbart god kycklingpizza. Nu var klockan redan halv tre och vi begav oss tillbaka till Pingstkyrkan. Precis när jag kom in i kyrkan kom en journalist från LJUSNAN. Han ville att vi skulle gå ut och ta några kort. Att pappa startat flera pingstförsamlingar i Hälsingland tyckte han lät intressant så han fick ett ex av min bok TACK RIKA LIV-EN BIOGRAFI OM TAGE SJÖBERG.
De som kom på eftermiddagens möte var stödpersoner och några personer som jobbar i Ovanåkers kommun med integration. De hade många frågor och var mycket engagerade.
Ikväll tog jag bilen och åkte till Alfta och promenerade upp mot "kurhemmet". En massa rätt så otäcka minnen kom över mig. Jag återupplevde den frukatnsvärda smärtan som jag hade i ryggen flera gånger då jag fick hjälp på "kurhemmet". Jern Hamberg gav mig en gång flera sprutor mot den intensiva smärtan, men ingetr tycktes hjälpa. Jag hade< så ont att varje steg framkallade brännande och ilande smärta. Jag upplevde något av den frustration, ångest och ensamhet som jag hade de fem veckor som jag brukade få vara på "kurhemmet" utan att träffa min familj och mina vänner. Ibland var jag så dålig att jag fick åka bårtaxi både dit och hem. Vid ett tillfälle hade jag gitarren med mig i taxin och låg och spelade gitarr ända från Kopparberg till Alfta.
Ikväll gick jag ner mot sjön i Alfta och upp på den lilla höjd där vi hade gökotta vid en sten och ett kors ihopbundet av några björkar. Stenen med bibelordet fanns kvar, men korset var borta. Ikväll kändes promenadsen kort, men då på 80-talet var varje steg i terrängen en plåga och tog mnig lång tid att gå.
Även om jag har smärta i ryggen idag också går det inte att jämföras med hur det var förut. Jag kommer ihåg hur förtvivlad jag var en gång när inga värktabletter, ingen elterapi och inga sprutor hjälpte. Jag bad till Gud att Gud skulle koppla på sin ström på min rygg. Inte kunde jag ana att Han tog mig så på orden. När jag var på en gudstjänst i Betel, Runemo fick jag förbön. Då var det som om en stark elektrisk ström gick igenom hela min kropp. All smärta försvann och jag blev uppfylld av Guds glädje. Jag som åkt bil till kyrkan ville nu promenera till "kurhemmet" i Alfta. Jag gick och gick och benet domnade inte som det brukade och jag känd eingen värk, bara en stor inre kraft. Detta hände några månader innan vi startade församlingen Kristen Gemenskap. Trots ibland svår smärta dag som natt har jag aldrig varit så dålig någon gång mer som vad< jag var på 80-talet.

EDSBYN-bandy och frikyrkor

I eftermiddag kom jag till Edsbyn. Resan gick mycket snabbare än vad jag trodde. OBS! Jag körde lagligt hela tiden.
När jag var ung grabb bodde jag en tid i Edsbyn och ofta hälsade vi på i byn. I sex månader bodde jag hos sångaren och musikern Calle Öst. I morgon ska jag äta frukost hos Mauno Öst och jag kommer också att få träffa Simon Öst. Blev mobbad i skolan här för att jag pratade skockholmska. Höll också på att drunkna i en sjö. Spelade hartsfiol och blev jagad<av en arg man, men det hör till ungdomens lekar.
Innan jag skulle träffa min värd för helgen, Lennart Uhras, hann jag med att titta in i Salemkyrkan. Där var det sång och musik-café med Salemsångarna samt Georg Larsson, Kjell Rodheim och Lars Haraldsson. Jag känner dem alla mycket väl och det var så roligt att träffa dem och höra dem spela och sjunga.
Ikväll har vi ätit på en Pizzeria och träffat några invandrare som behövde några goda råd.'
Jag ser fram emot att få tala i Pingstkyrkan i Edsbyn i morgon där min far var pastor både på 30-talet och 50-talet. Vilken enormt fin och ändamålsenlig kyrka församlingen har. Stor kyrksal, cafe modell STOOOORT OCH MYSIGT med egen ljudanläggning, källarlokaler med ungdomsgård, replokal, inspelningsstudio för musik och film, danslokal för lovsångsdans, pingis, biljard och STOOOORBILDSTV. Ungdomar hade redan kommit från Bollnäs och Alfta vilket visar att stället är populärt.
Nu ska jag sova. Jag bor i en annan kyrka där man har ett gästrum, så trots att det finns många kyrkor samarbetar de bra på många sätt.

Då du hjälper andra får du välsignelse från Gud

Vad är det som driver oss att kämpa för flyktingar?

På väg till Edsbyn för att tala i Pingstkyrkan på söndag klockan 11 kom dessa bibelverser till mig. De utgör en stark motivation till att engagera sig både för flyktingar i Sverige och för människor i nöd i andra länder.

Jesaja 58:6-11 "Nej detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok, ja dela ditt bröd åt den hungrige, skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast... och Herrens härlighet skall följa i dina spår. Då skall Herren svara när du åkallar honom och när du ropar skall han säga: Se, här är jag.

Och Herren skall leda dig, han skall mätta dig mitt i ödemarken och ge styrka åt benen i din kropp. Du skall vara lik en vattenrik trädgård och likna ett källsprång vars vatten aldrig tryter."


APROPÅ UTFLYKTEN MED ONSDAGSKUL

OBS! SENAPEN OCH KETCHUPEN FANNS I MIN RYGGSÄCK HELA TIDEN, ÄVEN NÄR VI GRILLADE KORV. ALLT FANNS PÅ PLATS, MEN JAG HADE GLÖMT ATT TITTA I ETT FACK I RYGGSÄCKEN.
SÅ KAN DET VARA MED ANDRA SAKER SOM VI SÖKER EFTER ÖVERALLT. DET FINNS NÄRA OSS, JA KANSKE INOM OSS. GUD HAR LAGT NER SÅ MYCKET GOTT I VÅRA LIV. HAN VILL FÖRLÖSA DET GENOM SIN HELIGE ANDE!


UNHCR: 18 flyktingar i Turkiet tvingades ut i flod

Gång på gång hör jag flyktingar berätta hur de avvisats av turkisk polis och militär på ett brutalt sätt. Idag fick jag en rapport från UNHCR:s kontor i Stockholm. UNHCR berättar om 18 flyktingar som tvingades simma bort från turkiskt område. Fyra av flyktingarna drunknade. Läs rapporten här på engelska:

Friday, 25 April 2008

UNHCR deplores refugee expulsion by Turkey which resulted in four deaths

GENEVA -- Four men, including an Iranian refugee, drowned after a group of 18 people were forced to cross a fast-flowing river by the Turkish police at Turkey's southeastern border with Iraq, witnesses have told the UN refugee agency.

The incident took place on Wednesday 23 April at an unpatrolled stretch of the border, near the Habur (Silopi) official border crossing in Sirnak province in southeastern Turkey. According to eyewitnesses, the Turkish authorities had earlier attempted to forcibly deport 60 people of various nationalities to Iraq through the official border crossing. The Iraqi border authorities allowed 42 Iraqis to enter the country, but refused to admit 18 Iranian and Syrian nationals. The Turkish police then took the 18, which included five Iranian refugees recognised by UNHCR, to a place where a river separates the two countries, and forced them to swim across.

According to the witnesses interviewed by UNHCR, four persons, including a refugee from Iran, were swept away by the strong river current and drowned. Their bodies could not be recovered.

UNHCR is in contact with the surviving refugees through its office in Erbil, in northern Iraq. They are deeply traumatized by the experience, UNHCR staff reported.

UNHCR had sent previous communications to the Turkish government requesting that the five Iranian refugees, who had all been detained after attempting to cross into Greece in an irregular manner, not be deported. Despite UNHCR's requests, the refugees were put in a bus, together with other persons to be deported, and taken on a 23-hour trip to the Iraqi border last Tuesday. UNHCR had expressed in a number of communications sent to the Government of Turkey that it did not consider Iraq a safe country of asylum for these refugees.

UNHCR is seeking clarification from the Government of Turkey on the circumstances surrounding the forced expulsion of the refugees and the tragic loss of life.


Media contacts:

William Spindler, UNHCR Geneva:  +41 79 200-7620
Metin Corabatir, UNHCR Ankara, Turkey: +90 533 572 87 16
Hanne Mathisen, UNHCR Stockholm, Sweden +46 (0) 8 457 48 86, mobile +46 (0) 708 99 01 69


The following links will take you to the above:
www.unhcr.org/press-releases
http://www.unhcr.se/

Utflykt med "invandrarbarnen"

image119

Jag glömde ta med mig kameran på ONSDAGSKULS utflykt. Det får duga med en bild från en annan samling med barnen.
Vi for till en plats mellan Filipstad och Molkom som heter Ångsågen. Platsen ligger så fint på Brattforsheden som är ett naturvårdsområde. Där finns raststugor/slogbodar, grillplatser och en bra plan att spela brännboll på. Det finns också fina sjöar, vandringleder och mycket fin skog. Flera av våra barn hade nästan aldrig varit ute i skogen. Det var en härlig upplevelse för dem. Några killar tackade så mycket och sa att det var en toppenkväll.
Vi spelade brännboll och gick en tipsrunda. Tyvärr hade vi glömt både senap och ketchup. Jag letade när jag kom hem och jag åkte till kyrkan, men ingenstans fanns flaskorna. Jag var säker på att de var med till Brattforsheden.
Till nästa utflykt ska jag ta med kameran för det var så mysigt där vi satt vid eledn utanför slogboden och grillade kycklingkorv.
Jag visar i stället en bild på vår församlings ONSDAGSKUL i Hällefors. Där hade de kameran med sig förra året.
Vi kommer att fortsätta några onsdagar till med Onsdagskul och söndagen den 25 maj klockan 16 blir det en gudstjänst för alla åldrar då "Onsdagskulbarnen" ska sjunga och spela och kanske framföra någon sketch.
image120


Avvisningar till Grekland. NYHET!

Även om varje enskilt ärende är unikt så förefaller det mig som om åtminstone några fler inom asylprocessen börjar inse hur asylsökande behandlas i Grekland. Artikeln här under är hämtat från advokaternas POINTLEX.


Borde ha kommunicerat uppgifter om grekisk asylprövning


Migrationsöverdomstolsdom: Migrationsverket beslutade att överföra mannen till Grekland enligt Dublinförordningen. Med hänvisning till uppgifter i massmedia samt uttalanden från Amnesty och UNHCR om förhållandena i Grekland ansåg migrationsdomstolen att Sverige skulle överta prövningen av mannens asylansökan. Migrationsöverdomstolen konstaterar att parterna inte fått del av uppgifterna innan migrationsdomstolen avgjort målet och undanröjer domen och visar målet åter.

Migrationsverket avslog mannens ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd och beslutade att överföra honom till Grekland i enlighet med Dublinförordningen.

Mannen överklagade samt anförde att han i vilket fall inte skulle överföras till Grekland utan utvisas direkt till Irak. Han är handikappad efter USA:s anfall mot Irak och skadades av en granat och fick ena foten amputerad. Situationen för flyktningar i Grekland är mycket besvärlig och det är ännu svårare om man dessutom är handikappad. Dessutom ifrågasätter samtliga humanitära organisationer det sätt på vilket Grekland hanterar flyktingfrågan. Det finns uppgifter om att enskilda länder som antagit Dublinförordningen numera vägrar att återsända flyktingar till Grekland trots accept.

Migrationsverket bestred bifall och ansåg att det inte fanns skäl för att avstå från att tillämpa Dublinförordningen.

Migrationsdomstolen anförde att på grund av vad som framkommit om brister i mottagandet och uppfattningar om att Grekland inte kan erbjuda asylsökande en rättssäker asylprövning har Amnesty International och UNHCR rekommenderat att Dublinförordningen inte tillämpats i förhållande till Grekland. Norge, som omfattas av Dublinförordningen trots att landet inte är EU-medlem, beslutade i februari 2008 att tills vidare inte tillämpa Dublinförordningen i förhållande till Grekland.

På grund av vad som framkommit om förhållandena i Grekland och vad mannen i övrigt uppgett beslutade migrationsdomstolen att Sverige bör överta prövningen av mannens asylansökan. Migrationsdomstolen beslutade att återförvisa målet till Migrationsverket för sakprövning, ställa in verkställigheten och omedelbart släppa mannen ur förvar.

Ta del av uppgifter

Migrationsverket överklagade till Migrationsöverdomstolen som anför att migrationsdomstolen har hänvisat till icke namngivna rapporter och uppgifter i svensk massmedia gällande grekiska myndigheters mottagande av asylsökande och asylprövning samt hänvisat till uttalanden av Amnesty och UNHCR. Uppgifterna har tillförts migrationsdomstolens akt i målet och ingen part hade fått del av uppgifterna innan målet avgjordes.

Enligt Migrationsöverdomstolen borde uppgifterna som migrationsdomstolen grundar sitt avgörande på ha tillförts akten och kommunicerats med i alla fall den tappande parten före avgörandet. Migrationsdomstolens handläggning strider därför mot 30 § och 18 § förvaltningsprocesslagen.

Nämndemän deltar

Dessutom anför Migrationsöverdomstolen att migrationsdomstolen avgjort målet utan att nämndemän har deltagit. Ett mål där det blivit aktuellt att underlåta att tillämpa Dublinförordningens regler om överförande och att låta svenska myndigheter överta prövningen är ett sådant mål där det kan vara påkallat av särskild anledning att målet prövas av fullsutten rätt.

Mot bakgrund av de allvarliga bristerna i migrationsdomstolens handläggning beslutar Migrationsöverdomstolen att undanröja domen och visa målet åter för fortsatt handläggning. Beslutet om överföring får inte verkställas i avvaktan på att migrationsdomstolen slutligt avgör målet eller förordnar annat. Migrationsöverdomstolen anser inte att det finns skäl att undanröja migrationsdomstolens beslut om förvar.


[2008-04-25 15:05]
Asyl/Uppehållstillstånd

FAKTA

Identifikationsnr:
UM 1620-08
Rättsområde:
Asyl/uppehållstillstånd
Instans:
Migrationsöverdomstolen
Datum:
2008-04-22
Saken:
Överföring enligt Dublinförordningen
Lagrum:
30 § och 18 § förvaltningsprocesslagen (1971:291)
18 § fjärde stycket 1 lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar
16 kap. 1 § andra stycket utlänningslagen (2005:716)
Dublinförordningen, Rådets förordning (EG) 343/2003
Ombud:
Advokat Johan Sederholm, Advokatfirman Sederholm, Helsingborg
Domare:
Lagman Sten Wahlqvist samt kammarrättsråden Cecilia Gylling Lindkvist och Mikael Åberg, referent

BÖNESVAR!!! Flera ivriga att berätta vad Gud gjort...

Ikväll när vi hade samling i Pingstkyrkan var det flera som var mycket ivriga att berätta om bönesvar som de fått. Vi bad ju i 26 timmar i sträck från fredag kväll till lördag kväll. Vi bad för Sverige, Värmland/bergslagen, men också för personliga böneämnen. Idag fick vi höra om de mest fantastiska bönesvar. Människor har blivit friska, utvisningsärenden har avbrytits, någon fick besked om uppehållstillstånd, en familj på flykt fick ett gömställe och en sjuk asylsökande kvinna ser ut att få hit sin son. Ja även saker som man först kan tycka verkar negativa kan ha någon positiv betydelse. Ett äldre par som vi bett för har blivit helade. De hade varit med om en krock då både kvinnan och mannen fick problem med nackvärk. Efter förbön försvann värken direkt och den har inte kommit tillbaka. Det var två veckor sedan de fick förbön och idag ringde de och berättade hur bra de mår.

Jag återkommer snart med recensioner om Göran Skyttes bok och även boken som Ingela Agardh har skrivit. De båda journalisterna berättar om sin väg till en levande tro på Gud och Jesus. Jag är helt upprymd över vad som hänt i deras liv. Det får mig att tro att många svenskar skall få upp ögonen för vad Jesus kan betyda för dem.
Många söker och söker och jag är säker på att fler och fler komer att finna Gud.
Ikväll hade vi ett par nya besökare i kyrkan. De verkade tycka att mötet var bra. De såg så glada ut.
Alla som kom till kyrkan ikväll fick en överraskning. Vi hade fått fyra stora säckar med nya kläder från en butik i Dala-Järna. Efter samlingen la vi upp alla kläderna på borden i barngruppens rum. Sen fick alla välja två plagg att ta hem. Ett par av de afrikanska tjejerna blev så glada så de dansade iväg på gatan mot bussen.

Från Jesusmanifestationens hemsida

Jesusmanifestationen i Stockholm, lördagen den 3 maj 2008

Varför?
Jesus Kristus är skapelsens Herre och alla människors Frälsare! En sådan övertygelse är avgörande för etik och moral, försoning och social trygghet för alla människor i vårt mångkulturella samhälle.


Vad?
Därför vill vi från olika kyrkofamiljer och språkgrupper gemensamt manifestera vår tro på Jesus Kristus den 3 maj i Stockholm


Hur?

Möten på följande tider och platser

Kl 09:00 - 11:00 Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan
Förbönsgudstjänst

Kl 12:00 Möten på följande platser (Klicka för att läsa mer)

- Sergelakaden

- Stortorget

- Östermalmstorg

- Norrmalmstorg

- Humlegården

- Medborgarplatsen
- Kungsträdgården

Kl 14:00 Gemensam vandring-
med musik och banderoller till Kungsträdgården

Klicka här för att se vandringsvägarna.


Kl 15:00 Kungsträdgården
Jesusmanifestationen!

Kl 16:30 Kungsträdgården
Barnmöte

Kl 17:00 Kungsträdgården
Youth Night

Kl 18:00 Citykyrkan
Lovsångs- och tacksägelsegudstjänst


JESUSMANIFESTATIONEN 3 MAJ I STOCKHOLM

Gör gärna Jesusmanifestationen känd...

Kolla på www.jesusmanifestationen.se
Du hittar information samt banners att lägga in på hemsidor och bloggar m.m.Våldsam brand i Filipstad

Ännu en gång är det storbrand i Filipstad. Detta är den tredje stora branden på bara fyra år. Folk är bestörta och oroliga. Många sörjer de gamla fina husen i centrum. Vill du se förödelsen, gå in på www.vf.se och se de tragiska bilderna. Det måste kännas jättejobbigt för alla dem som måste hitta någon tillfällig bostad. LÅT OSS FORTSÄTTA ATT BE FÖR FILIPSTAD OCH ALLA DE MÄNNISKOR SOM ÄR DRABBADE. HOPPAS ATT DET KAN KOMMA UT NÅGOT GOTT FRÅN ALLT ELÄNDE SOM HÄNDER. ATT VI KAN LÄRA OSS NÅGONTING OCH LÄRA OSS ATT FÖREBYGGA BRÄNDER.


JAG CITERAR FRÅN VÄRMLANDS FOLKBLAD
REPORTER BRITTA STAKE

Våldsam brand hotade helt kvarter i centrala Filipstad

 © BRITTA STAKE
Det hus som ligger i mitten av längan gick inte att rädda. Under måndagen revs resterna av det eldhärjade huset.

Filipstad
20 personer varv fyra barn fick evakueras sedan en brand brutit ut i en fastighet på Vikgatan i Filipstad under natten till måndagen. Ingen person ska ha kommit till skada vid branden.
Branden, som hotade att ödelägga ett helt kvarter, startade i restaurangen Tre Hjärtan som ligger i ett av hu

Bergslagens räddningstjänst fick larmet om branden sex minuter över ett på natten. När räddningstjänsten kom fram till platsen var trappuppgångarna rökfyllda. Tre vuxna och två barn räddas med hjälp av räddningstjänstens hävare och en man togs ut genom ett fönster..
- Vår första åtgärd var livräddning. Sedan den klarats av kunde vi börja släckningsarbetet, säger Peter Karlsson, räddningsledare.
Under måndagsförmiddagen var det klarlagt att branden startat i restaurangen. Den 80 meter långa längan som eldhärjades består av sammanlagt 20 lägenheter varav nio blev totalförstörda. Huslängan är Filipstads äldsta samlade trähusbebyggelse.
Släckningsarbetet pågick hela natten och under sammanlagt 40 man från räddningstjänsterna i Filipstad, Karlstad, Molkom, Lesjöfors, Storfors, Kristinehamn och Hällefors kämpade för att förhindra spridning till de intilliggande lägenheterna. Även polis, kommunens Posomgrupp och representanter från Hyresgästföreningen fanns på plats för att ta hand om de drabbade. De flesta hyresgästerna fick ta in på hotell under natten och några togs om hand i Kyrkans hus.
Räddningstjänsterna använde vattenkanoner och under förmiddagen tillkallades en grävskopa som användes vid rivningen av det mittersta trähuset.
- Vi river det som finns inom två brandmurar, sa Peter Karlsson. Klarar vi det här så är jag nöjd.
Framåt lunchtid bedömdes branden vara under kontroll men Peter Karlsson räknade med att rivning och eftersläckningsarbete skulle pågå under hela måndagen och natten till tisdagen.
I ett kritiskt skede evakuerades även tolv personer från huset mitt emot det branddrabbade.
Röken låt tung över Filipstad under måndagsförmiddagen. Många Filipstadsbor samlades i centrum för att beskåda förödelsen.
- Bedrövligt.
- Hemskt.
Birger Johansson är intresserad av gammal historia. Han tycker det är tragiskt när något sådant här inträffar.
- Det finns ju inte så mycket gammal bebyggelse kvar i Filipstad. Jag skulle tro att de här husen är från tidigt 1900-tal.
Det fanns under måndagen inga misstankar om brott men enligt Ulf Sjöö, stationsbefäl vid polisen i Filipstad kommer en teknisk undersökning att genomföras under onsdagen.


Tema Asyl informerar:


Fler och fler läser min blogg. Både journalister och folk som försöker hjälpa flyktingar. Många kollar nyheter om asyl och migration. Jag lägger ut nyheter som kan vara till hjälp för er som är intresserade av dessa frågor. Här nedan en kort rapport från Tema Asyl:

Migrationsverkets prognos - fortsatt hög asylinvandring, fler avslag, ökade väntetider

I Migrationsverkets prognos från mars 2008 räknar man med en fortsatt hög invandring av både asylsökande och anhöriga under de kommande åren fram till 2011. Fler asylsökande bedöms få avslag, jämfört med förra året, fler kommer att överklaga besluten i första instans och väntetiderna förväntas därmed att öka. Verket räknar också med ett ökat antal s k återvändandeärenden och volymerna i mottagningssystemet kommer att ligga på en fortsatt hög nivå.

Läs mer:
http://www.temaasyl.se/Templates/Page.aspx?id=2487

Röda Korset reagerar över Migrationsverkets hårdhet

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=762280&maNo=-1Klicka härDet här artikeltipset från DN.se har skickats till dig från Birgitta Ohlsson med mailadress birgitta.e.ohlsson@bredband.net:

För kännedom Ha det bra, trots motvind.... /Birgitta

"Migrationsverket slopar humanitära överväganden"

Bengt Westerberg i ny rapport från Röda korset: Migrationsöverdomstolen struntar i folkrätten när den tillämpar Sveriges nya utlänningslag. Migrationsöverdomstolen och Migrationsverket gör en annan tolkning av den nya utlänningslagen än vad lagstiftaren avsett. Bland annat har folkrättsliga regler inte beaktats tillräckligt. Framför allt har Migrationsöverdomstolen gjort en mer restriktiv tolkning av begreppet intern väpnad konflikt än vad regeringen tidigare hade gjort. Därtill har Migrationsverket gjort en mycket strikt tolkning av vilka personer som är skyddsbehövande, vilket i praktiken innebär att humanitära skäl har rensats bort som grund för att ge asylsökande uppehållstillstånd i Sverige. Detta framgår av rapporten "Ny utlänningslag under lupp" som vi presenterar på tisdag, skriver Svenska röda korsets ordförande Bengt Westerberg och projektledaren Rebecca Stern.

Läs hela artikeln här

Detta var ett av flera områden som vår förbön i helgen handlade om. Vi bad och samtalade om olika familjers fruktansvärda kamp för att bli erkända som flyktingar och att humanitära överväganden och hänsyn till Barnkonventionen mer skulle få styra Migrationsverkets agerande.

Afghanen Rezas utvisning uppskjutenReza Rezais avvisning, som var planerad till lördagen, har skjutits upp efter beslut av Migrationsdomstolen i Malmö, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Rezas ombudsman Thabo Muso säger till Smålandsnytt att han är glad för Rezas skull och nöjd med beslutet.

Thabo Muso har kämpat med att få beslutet uppskjutet eftersom Reza skulle utvisas till Kabul, fast han kommer från en stad i södra Afghanistan. Tidigare har andra avvisningar stoppats för afghaner från samma stad som Reza, som skulle utvisas till Kabul där de varken har släkt eller något nätverk.

Kampen för Ayman Saleh på Erikshjälpen i Dala-Järna går också vidare. Denna vecka deltar Ayman på regiondagar för Erikshjälpens medarbetare. Jag hoppas att han skall få mycket stöd att få stanna i Sverige.


Filipstadsbor vill ha hjälp att be till Gud

I lördags i samband med församlingen Kristen Gemenskaps bön- och lovsångsfestival givk några av medlemmarna ut på stan. De frågade människor de mötte om de ville att vi skulle be för dem i Pingstkyrkan där bönen pågick dygnet runt.
Några svarade att allt i livet var perfekt. Andra berättade om djup nöd, sjukdom, relationsproblem och sår från tidigare svåra händelser i livet.
Många människor visade en stor öppenhet och tacksamhet att det finns folk som bryr sig hur de mår.
Jag tror att detta är ett mycket bra sätt att få igång samtal om kristen tro och livsfrågor. Detta är definitivt något som vi kommer att fortsätta med.
Under lördagskvällen fortsatte sången, lovsången och bönen. Flera deltagare berättade om hur Gud använt dem när de bett för folk både till helande och till att få en relation med Jesus Kristus.
Anna som spelade piano och sjöng tillsammans med Elise, Bengt och Maribel berättade hur hon fått leda två av sina lärarkollegor till tro på Jesus. De är nu med och ber för andra. Det var så roligt att träffa Anna som har sina rötter delvis i Filipstad. När hon var lärare i Hällefors gick hon igenom en livskris, men fick uppleva Jesus i sitt liv. Nu ser man hur hon vuxit i sin tro och hon utrstålar trygghet, glädje och entusiasm.
Här är några bilder från lördagen.
image115
image116
image117

Lovsångsfestival i Filipstad

image113
Från fredagens samling.
image114
Lovsångsteam från Dala-Järna som sjöng på fredagskvällen
Bönen pågick hela natten och nu idag.
Flera har skickat in böneämnen. En man tackade Gud så väldigt mycket. Hans fru har fått tillbaka perfekt syn. Förut såg hon dubbelt och ibland såg hon ingenting på ena ögat. Vi tackar Gud OCH läkare.
Det blir stor final ikväll klockan 18-21 i Pingstkyrkan, Filipstad

Vårt kommunalråd har fyllt 50 år

Ikväll var det kommunfullmäktige. Jag lyckades hålla tyst hela kvällen. Vilken bedrift!
Det viktigaste med kvällen tyckte jag var då jag fick ge boken om AKIANE som en personlig present till vårt kommunalråd. Han var mycket tacksam och när han tittade på de fantastiskt vackra målningarna gjorda av en flicka som bara var 9-10 år då hon gjorde en del av sina mästerverk, utbrast han att vissa har då verkligen talang.


Ja, den talang som AKIANE har den har hon fått som en gåva av Gud på ett mycket ovanligt sätt. Ändå är det så att vi alla har fått olika gåvor. Det handlar om att upptäcka dem. I en atmosfär av kärlek och uppmuntran blommar talangerna upp och när man får misslyckas och pröva sig fram växer man.
Gud har gett oss alla så mycket gott.
Jag hoppas att denna helg skall få bli en välsignad helg då vi mer och mer får upptäcka Guds gåvor.
Vi väntar mycket folk till Pingstkyrkan nu på fredag kl. 19. Jag fick nyss ett samtal från karlskoga. Det kommer fyra bilar bara därifrån.
Jag ser fram emot denna helg med stor förväntan. Några kommer att vara i kyrkan för att be, sjunga lovsång och bara vara i Guds atmosfär hela natten och hela lördagen.
Vi hoppas att människor skall komma nära Gud, bli helade från sjukdomar och bli fyllda med Guds helige Ande. Vi tror att Gud skall använda andliga gåvor som han lagt ner i människors liv för att lära oss något nytt och för att ge våra liv en vägledning.
Du kan titta på en filmsnutt om Akiane på:
www.youtube.com/watch?v=TZSGK5lvYMY
2007-12-14
Hon är drygt tretton år gammal men har redan förundrat miljontals människor med sina tavlor och sin lyrik. Hon målar fyra timmar om dagen, talar fyra språk, inklusive teckenspråk, skriver dikter och komponerar musik. Hennes tavlor säljs för mellan 300.000 kr till sex miljoner kr och en stor del av förtjänsten går till välgörande ändamål.
Hennes mål i livet är att få visa på Guds kärlek och att få hjälpa andra människor, speciellt fattiga barn.
Hennes namn är Akiane och betyder ocean på ryska. Hon är av lettisk härkomst men föddes i USA. Hennes mamma var ateist och pappan var katolik, men gick aldrig i kyrkan. Man pratade aldrig om Gud i hemmet, men en dag när Akiane bara var fyra år gammal kom hon till sin mamma och berättade att hon "träffat Gud".
Det chockerade mamman eftersom hon inte kunde förstå vart hon lärt sig ordet "Gud".


 Här skriver tidningen DAGEN om AKIANE

Akiane, 13, inspireras av Gud


Erkänd konstnär. Beundrad poet. Underbarn.
Akiane är bara tretton år men hennes livsberättelse saknar ändå motstycke.
Den tog fart när hon mötte Gud redan vid fyra års ålder.


Akiane Kramarik är ett av USA:s mest omskrivna barn. Inte för att hennes föräldrar är några berömdheter utan på grund av hennes sällsamma begåvning när det gäller konst och poesi. Jesus, Gud och himlen är ständigt återkommande i hennes skapande. I boken om henne själv beskriver hon sina tankar kring ett självporträtt hon målade när hon var elva år.- Jag hoppades att kunna uttrycka glädjen i att skapa tillsammans med Gud och den förunderliga känslan av Guds kärlek och vishet. Min palett är universum och jag doppar min pensel i stjärnorna för att få färger.Så vuxet, så poetiskt, så typiskt Akiane. Undra på att hon väckt människors fascination.Med sina dikter och tavlor har hon gästat Oprah Winfrey och ett otal andra av de största tv-programmen. I dag är hon föremål för en massiv mediebevakning.Annat var det när hon föddes. Omständigheterna var synnerligen knappa och omgivningen allt annat än hoppingivande. Akiane föddes i ett ruckel i utkanten av ett majsfält. Mamma var invandrad från Litauen och pappa amerikan. Ingen av dem brydde sig det minsta om Gud. Markus och Foreli berättar utan omsvep att de såg sig som ateister.En dag när den lilla flickan var tre och en halv månad snubblade mamma i en brant cementtrappa och Akiane föll handlöst med ansiktet före rakt i den hårda asfalten. Flickan slutade inte gråta på hela dagen. På kvällen fick familjen ett märkligt telefonsamtal från Europa. En röst berättade för dem om en kvinna vid namn Victoria, från bergen i Armenien, som berättade för många om en flicka som hette Akiane och som skulle få en fantastisk framtid. Vid ett senare tillfälle hörde kvinnan av sig själv och försökte med sin ryska brytning förklara vad som väntade Akiane, men föräldrarna betraktade det som svammel. Ändå tändes ett litet hopp om en god framtid. Och redan dagen efter det första samtalet slutade Akiane gråta, såren började läka och svullnaden gå ner.En dag när Akiane var fyra år inträffade något mycket märkligt.- I dag träffade jag Gud, viskade Akiane till sin mamma en morgon.Mamma kunde inte förstå hur hennes dotter ens kunde sådana begrepp.- Det var ingen dröm. Det var på riktigt, sa flickan bestämt.Några detaljer ville hon inte berätta.- Ljuset sa till mig att inte göra det, sa Akiane bestämt.Det tog sex veckor innan hon lät sin mamma få veta detaljer av sådant hon upplevt vid detta tillfälle.Nu började Akiane visa ett intensivt intresse för teckning. Hon ritade allt mellan himmel och jord, men särskilt ansikten fascinerade henne. I boken skriver hennes mamma att Akiane verkade ovanligt tålmodig och allvarlig för att vara så ung, helt överlåten det hon gjorde .Dotterns bergfasta övertygelse om Gud och den himmelska världens existens gjorde snart sådant intryck på föräldrarna att de gav upp sin ateistiska hållning.- Efter flera diskussioner kom vi till slutsatsen att det var bättre att tro på Gud och ha fel, än att tro att det inte finns någon Gud och ha rätt, berättar mamma Foreli.Sex år gammal upptäckte Akiane penslarna och nu började ett intensivt målande med oljefärger. Redan nu insåg föräldrarna att deras dotter bar en sällsynt gåva inom sig. Året därpå upptäckte mamma av en händelse en lapp som Akiane klottrat en massa ord på. Det var en blandning av litauiska och engelska ord, men när hon läste blev hon chockad. En dikt, och inte något hafsverk. Mamma försökte få sin dotter att förklara hur det gått till.- Jo, jag hade inga bra idéer i flera dagar. Men sen så bad jag, och plötsligt kunde jag se orden och bilder inuti huvudet. Det är knäppt, men det hände. Ärligt talat så vet jag inte ens vad det betyder.- Tror du att det kan hända igen, undrade mamma.- Jag vet inte, svarade Akiane.Men det har hänt massor av gånger sedan dess. Hennes tavlor har också blivit allt mer uttrycksfulla och komplexa för varje år som gått. I sommar fyller Akiane fjorton år, men hon är ändå bara i början av sin karriär. Boken om hennes liv sprids nu över världen och strax före jul kom den även på svenska - Akiane, hennes liv, hennes konst, hennes lyrik (Gospel Media). Till och med på YouTube finns en film som berättar hennes historia.Också där framgår att Akianes kristna tron är en viktig del av hennes liv.- Utan tro kan du inte kommunicera med Gud, säger hon. 

Stoppa avvisningar till Kabul!

Jag fick idag ett pressmeddelande från Kristdemokraterna. Det är bra att de reagerar. Jag har redan skickat iväg det till flera av de nätverk som finns runt om i landet och som jobbar för att hjälpa asylsökande med fasta jobb som ändå hotas av utvisning. Den nya lagen om arbetskraftsinvandring skulle ge dem uppehållstillstånd om de kunde hålla sig kvar lagligt i Sverige till mitten av december då den nya lagen skall börja gälla. Så här står det i pressmeddelandet:

Pressmeddelande Stockholm 17 april 2008
Nu måste Dan Eliasson agera

- Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson måste enligt vår uppfattning genast agera och stoppa alla avvisningar till Afghanistan i avvaktan på Migrationsöverdomstolens vägledande domar. Det finns ingen rim och reson i att stressa fram beslut när det nu ligger ärenden hos Migrationsöverdomstolen som kommer att bli helt avgörande.
Det skriver de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Alf Svensson och Eva Johnsson i ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.
Migrationsdomstolen har slagit fast i en tredje dom att asylsökande till Kabul inte ska avvisas om de inte har anhöriga eller vänner i staden. Ändå avvisar Migrationsverket ensamstående just till Kabul.
Reza Rezai har av polisen i Ljungby mottagit ett avvisningsbeslut. På lördag blir han avvisad till Kabul.
- Vi kristdemokrater har engagerat oss i det enskilda fallet eftersom det belyser en viktig principiell inställning. Vi ska inte avvisa asylsökande som har fast, varaktig anställning. Vi har sagt att det är ologiskt, ickepragmatiskt och inhumant. Det finns inga vinnare utan bara förlorare på ett sådant förfarande, fortsätter Alf Svensson och Eva Johnsson i brevet.

Från POINTLEX Advokaternas nyhetsbrev


Asylsökande får dåliga och oengagerade advokater är en av dagens huvudnyheter. Detta är något som jag tagit upp i min bok. Föredömliga advokater finns som ger sina klienter kopior på allt som de skriver och som håller den asylsökande informerad om allt som händer i ett ärende. Andra kommunicerar knappast någonting.
Det viktiga att varje kvinna som upplevt sexuella övergrepp och våldtäkter skall tillfrågas om hon vill ha en kvinnlig advokat, kvinnlig tolk och kvinnlig handläggare är knappast förekommande. Här behövs en skärpning Migrationsverket!


Asylsökande får dåliga advokater

Många asylsökande tilldelas flyktingadvokater som gör ett dåligt arbete. Det berättar Migrationsverkets personal för SR Ekot.

Alla asylsökande får ett offentligt biträde som ska hjälpa till att lyfta fram den asylsökandes hela historia. Det görs skriftligen i en inlaga till Migrationsverket. Men inlagorna är ofta av dålig kvalité. Ett exempel är ett offentligt biträde som skrivit en knapp sida om en man från Irak.

- Det brukar sällan vara så enkelt att det bara är ett par rader som är orsaken till att personen lämnat sitt hemland. Det säger nästan sig självt när man ser en inlaga på knappt en sida, att det måste vara något mer som ligger bakom säger Ann-Britt Andersson på Migrationsverket i Flen till SR Ekot.

Migrationsverkets ledning säger att verket ska bli bättre på att "plocka bort" dåliga biträden och verket arbetar med att ta fram nya rutiner.

2008-04-16 Kl 11:32
© Dagens PS, Scanpix (Foto), Sveriges Nyheter (Text)

LOVSÅNGSFEST MED FÖRBÖN I FILIPSTAD

Nu på fredag den 18 april kl.19 i Pingstkyrkan i Filipstad startar vi ett dygns lovsång och bön. Vi får besök av olika sånggrupper. Det kommer att finnas människor som ber både i kyrkan och i sina hem hela dygnet. Lovsångsfesten avslutas på lördag kväll klockan 18-21.
Du kan skicka in dina böneämnen så ber vi för dig och det som du kanske tycker känns jobbigt just nu. Du kan skicka ett mail till mig bengt_sjoberg@telia.com eller om du bor i närheten lägger du en lapp i postlådan vid Pingstkyrkan. Adressen till Pingstkyrkan är Tegnergatan 5, 682 30 Filipstad. Skriv på kuvertet LOVSÅNGSFESTIVALEN.
Vi har genomfört 24 timmars bön och lovsång vid flera tillfällen tidigare och det har ALLTID inneburit något positivt för församlingen, bygden och för enskilda människor.
Vi har många angelägna böneämnen:
Det som hänt Engla har upprört oss alla. Vi ber och trygghet för barn och kvinnor
Vi ber för våra skolor och ungdomar. Jag fick igår höra hur flera ungdomar känner sig otrygga i Filipstad här på landsbygden.
Vi ber för Värmland/Bergslagen när det gäller arbetslöshet. Vi behöver be om framtidstro, nya idéer och att nya företag skapas.
Vi ber för enhet mellan kristna.
Vi ber för alla våra asylsökande vänner som kämpar för att få stanna i Sverige.
Vi ber för familjen och för äktenskap.
Vi ber om en PÅKRISTNING i Sverige
Vi ber för den stora JESUSMANIFESTATIONEN i Stockholm den 3 maj.
Vi ber för länder som Zimbabwe, Nigeria, Irak m.fl
Ja, det finns hur mycket som helst att be för. Samtidigt kommer vi tillsammans för att tacka Gud, vara glada och upphöja Jesus Kristus vår frälsare som älskar och bryr sig så mycket om oss.

MERIT WAGERS BLOGG

Merit Wager som i många år kämpat för de asylsökandes rätt till en rättvis och värdig asylprocess skickade i morse ett par länkar från sin blogg. Det är mycket intressant läsning. Nedan kan du läsa en artikel av Birgitta Elfström. Hon har jobbat i många år på Migrationsverket. Här raljerar hon över MIG:s syn på mänskliga rättigheter. Birgitta var expert på Mellersta Östern och gjorde många resor bland annat i Libanon.

Läs Birgitta Elfströms intressanta gästbloggning ( OM DET INTE FUNKAR ATT KLICKA PÅ ADRESSEN FÅR DU KOPIERA OCH LÄGGA IN ELLER GÅ DIREKT TILL HENNES BLOGG)
http://meritwager.wordpress.com

Migrationsverket hälsar er alla, advokater och jurister, välkomna till detta unika utbildningstillfälle:
http://meritwager.wordpress.com/2008/04/16/be-my-guest-62-birgitta-elfstrom-jurist-och-fd-beslutsfattare-pa-migrationsverket/

Läs också Inget nytt i Ekots rapportering:
http://meritwager.wordpress.com/2008/04/16/inget-nytt-i-ekots-rapportering/

Jag har idag skickat brev till flera riksdagsledamöter. Jag har starkt reagerat på att däcksarbetaren Reza skall avvisas till Kabul trots att MIG-domstolen yttrat att personer utan nätverk och släktingar inte bör skickas till Afghanistans huvudstad.
Jag tog även upp i mitt brev förhållandena i Grekland och det frukatnsvärda att MIG fortsätter att skicka asylsökande dublinfall till Grekland.

Från Dala-Demokraten om Ayman

Ayman med familj är fast anställd på Erikshjälpen Second Hand i Dala-Järna. Familjens två barn är födda i Sverige. Se tidigare artikel nedan i min blogg.

"Jag blir säkert dödad"

Ayman Saleh och hans familj ska nu utvisas från Sverige.

2008-04-10 05:50  Läs mer:
"Stoppa avvisningen av Ayman Saleh och hans familj"
- Vi hade hoppats att man väntat till den nya lagen om arbetskraftsinvandring trätt i kraft i höst.
Ayman Saleh är bedrövad efter att han i förra veckan fick beskedet från Migrationsverket om att familjen nu ska förbereda sig för att återvända till Jordanien.
Han är övertygad om att det blir hans död
- Jag kommer helt säkert att bli dödad när jag kommer dit, säger Ayman Saleh. Den 31 mars blev han kallad till Migrationsverket på ett så kallat återvändarsamtal. I klartext betyder det att han nu ska ta kontakt med hemlandets ambassad och packa familjens resväskor. Gör man inte det skickar myndigheten hans avvisningsbeslut till polisen som då ska se till att familjen avvisas från Sverige.
- Vi klarar oss själva ekonomiskt och vi har rotat oss och trivs bra här i Järna, säger Ayman Saleh.
Att familjen rotat sig och har integrerats på ett bra sätt kan många intyga på. Men det är heller inget som Migrationsverket tagit med i sina utredningar.
- Vi har varit här i fem år och våra barn är födda här, säger Ayman Saleh.

LEIF OLSSON
              0281-713 43       
leif.olsson@daladem.se  

Journalister om sin tro på JESUS

Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan, att Göran Skytte och Ingela Agardh skulle vara två av de mer kända evangelisterna år 2008 som åker runt i Sverige och vittnar om sin tro på Jesus, hade jag nog inte trott det.
Nyligen predikade Göran Skytte i Uppsala inför andäktigt lyssnande åhörare. Tidningen Världen Idag refererar att Skytte talade med en skärpa likt Sven Stolpe och med en humor som CG Hjelm. Hans budskap är att vi ska våga tro att Gud kan göra under. Att Guds under inte är en slump samt att Jesus inte bara är en vishetslärare utan också Guds son. Han förkunnar också med skärpa att Bibeln är Guds ord även om han erkänner att han inte förstår allt.
Att denne journalist så radikalt mött Jesus är svar på många av våra böner om ett PÅKRISTNAT SVERIGE. Den 3 maj ska tiotusentals kristna tåga genom Stockholms gator för att sätta fokus på JESUS KRISTUS. Det är en milstolpe i den kristna kyrkans historia i Sverige som jag tror förebådar den väckelse som står för dörren.

Även nyhetsankaret Ingela Agardh åker runt i Sverige och presenterar den största och bästa nyheten, nämligen att Jesus lever och kan förvandla en människas liv.  
Drygt 30 år inom radio och tv brukar sätta sina spår. För många svenskar är hon en välkänd person. För henne själv har det inneburit en vandring på slak lina då kroppsliga och familjära problem har funnits omkring henne. Som hon själv uttrycker "blev hon kristen vid 50".
Familjens vardag har präglats av cancer och hjärtproblem och hon har lämnat nyhetsarenan. Numera arbetar hon som moderator och föreläsare.
Hennes vittnesbörd väcker starka känslor och hennes vittnesbörd tas emot med stor gripenhet.

Samtidigt som detta sker är det tusentals och åter tusentals svenskar som gått på ALPHA-KURS och lärt känna Jesus Kristus personligen. I en härlig måltidsgemenskap har man kunnat sitta i lugn och ro och samtala om kristen tro. I böner och mottagandet av den helige Ande har många icke troende fått en fräsch och härlig upplevelse av Jesus och börjat leva i en relation med Honom. Alla dessa nykristna kommer att berätta för sina släktingar och vänner om sin tro och jag är övertygad om att fler och fler kommer att få uppleva glädjen och tryggheten i tron på Jesus.

Annons från GOSPEL MEDIA

Den största nyheten - Ingela Agardh

189kr 147kr

Den största nyheten - Ingela Agardh
 

Jag har sökt efter Gud i hela mitt liv, säger Ingela Agardh. Som reporter och nyhetsankare på Aktuellt har hon varit van att leta efter de stora nyheterna, men att hon faktiskt skulle kunna hitta Gud och egen gudstro var mer än hon kunde föreställa sig. Men mitt under en svår livskris hände det.

"En av dessa många kvällar när jag läste Bibeln flyttade Jesus in. Det enda Han, fullkomligt ljudlöst men mycket tydligt, sa var: 'Du behöver inte förstå.' Bara så. Jag minns inte vad jag just läst, jag vet bara att han fanns inuti mig. Det var inga ljussken, inga änglar, inga apparationer, bara en fullkomlig visshet. Jaså, han finns! Han har stannat sen dess. Ibland är han nära, ibland långt borta, men han är alltid här. Det räcker med att tro."

I boken berättar Ingela Agardh om alla de möten och händelser både i yrkeslivet och privat som ledde fram till hennes gudstro, men också om alla de nya frågor och ställningstaganden som hon haft att brottas med som ny i tron.

Inbunden: 120
ISBN: 9789171959614
Libris förlag


TÄNKVÄRT

Idag hinner jag inte skriva mycket.
Å andra sidan kan det räcka med endast en kort bmening för att man skall få igång funderingar och reflexioner. Jag var till Hälsokostaffären och köpte Kan Yang och fick då ett gratis ex av tidningen HÄLSA. Där stod ett citat av Esther Lederer som är mycket tänkvärt.

"ATT HÅLLA KVAR FÖRBITTRING ÄR SOM ATT LÅTA NÅGON DU AVSKYR FÅ BO HYRESFRITT I DITT HUVUD"

Jag träffade en kvinna igår som varit med om mycket svåra saker i sitt liv. Hon är så stark och levnadsglad idag trots allt. Hemligheten är att hon kunnat förlåta och gå vidare i livet. Hon berättade vilken kraft som frigjordes i det ögonblick som hon kunde förlåta den person som varit mycket hård och brutal mot henne när hon var liten.
Ibland kan man inte förlåta i sin egen kraft. Då kan man få hjälp av Gud att få ta del av Jesu kärlek och låta hans frid, kärlek och helige Ande få hjälpa att av hjärtat låta bitterhet, agg och grämelse få släppa sitt grepp. Då börjar energin, immunförsvar et och livsglädjen att rinna tillbaka. Det finns flera exempel på människor som lidit av reumatism, men när de kunnat förlåta så har de blivit helade.
Gud välsigne dig att få uppleva glädjen i att leva i nåd och försoning!

Brevväxling om asylsökande med jobbIgår skickade jag ett 30-tal mail till olika riksdagsledamöter hur det går med de asylsökande som har avvisningsbeslut, men som har riktiga jobb. Här nedan kan ni läsa mitt mail och ett av svaren som jag fått. Det svaret är från lars Gustafsson. Jag frågade också vad de tänker göra för att stoppa utvisningar till Grrekland som ju behandlar asylsökande fruktansvärt inhumant. Tyvärr är svaret både från lars och andra inte så positivt, men vi får kämpa på på andra sätt.

Hej!
Hur går det med det förslag som flera kristdemokrater lagt fram, att asylsökande med "vita riktiga" jobb skall få stanna i Sverige? I senaste Kristdemokraten kunde man läsa om detta förslag i en artikel, men strax till vänster i tidningen uttalade sig Göran Hägglund att han inte fått gehör för det i regeringen.
Det handlar om mellan 3-400 personer. Jag är starkt involverad i fyra av dem som jag är juridiskt ombud för. Det handlar om personer som varit här i 3-5 år, lärt sig svenska, är förtrogna med svenska förhållanden, i något fall fött flera barn i Sverige och fått ett brett kontaktnät.
Jag hörde att frågan skulle behandlas i riksdagen denna vecka, men jag har ingenting hört.
När tänker riksdag och regering stoppa avvisningarna till Grekland? Jag har den senaste tiden hört fem familjer och enskilda berätta skräckupplevelser från förvar (där t.o.m. en treårig flicka satt inspärrad i nio dygn i ett litet rum med sina föräldrar. Fick soppa och ett bröd per dag. Har skrivit om dem på min blogg) Asylsökande i Grekland har hotats både av poliser och civilbefolkning och jagats med skjutvapen. Ändå fortsätter Sverige att avvisa asylsökande enligt Dublinförordningen.
Hälsningar Bengt Sjöberg


Som talesperson för kristdemokraterna i riksdagen vill jag informera om läget i de frågor du tar upp.

Efter tuffa förhandlingar med justitiedepartementet lyckades vi få möjlighet till så kallat spårbyte för människor som söker asyl i Sverige. Det innebär att personer som ansöker om asyl, och som sedan får avslag på asylansökan, ska kunna söka som arbetskraftsinvandrare utan att lämna landet. Förutsättningen är att man innehaft ett reguljärt arbete om minst 6 månader under tiden i Sverige.
Möjlighet för de som redan finns i landet att ingå bland sökande som arbetskraftsinvandrare härifrån fick vi inget gehör för.
Det finns flera kristdemokrater i riksdagen och utanför som försöker påverka i frågan att möjligheterna också ska omfatta denna grupp.

När det gäller Greklandsfrågan har vi redan påtalat att Migrationsverket måste nogsamt överväga om man kan återvisa personer till Grekland enligt Dublinkonventionen. Jag har också träffat den grekiska ambassadören och diskuterat situationen vid vissa asylanläggningar där missförhållande råder.
EU-kommissionen har nu krävt åtgärder i Grekland och krävt att Grekland redovisar åtgärder under hot av stämning inför kommissionen. Möte med Grekland ska hållas inom kort.
Vi kristdemokrater har valt att invänta kommissionens agerande innan vi går vidare. Sannolikt är åtgärder från kommissionen mer effektiva än ett enskilt lands agerande.
Jag delar din uppfattning om att situationen inte är acceptabelt och att människor måste behandlas värdigt oavsett var man vistas.

Mvh

Lars Gustafsson    

När världen kom till stan efterfrågad bok

Boken "När världen kom till stan" finns med i LIBRIS boklubbs tidning som en av de mest efterfrågade böckerna. Roligt.
Du har väl skaffat boken?
Om inte gå in på www.gospelmedia.se och beställ boken eller ring 019-18 60 10
Du kan också beställa boken genom mig. Skicka ett mail till bengt_sjoberg@telia.com
Boken handlar om 17 års dramatiska upplevelser med att hjälpa flyktingar.
image112
Här uppmärksammar jag de bostäder som erbjuds de asylsökande i Filipstad genom att skriva en motion till kommunfullmäktige. Kf skyllde på MIGAN och MIGAN skyllde på kommunen och idag är lägenheterna och rivningshusen som kommunen tjänar mycket pengar på i än mer uselt skick. I denna trappuppgång bor det flera barnfamiljer med minderåriga barn. INGEN UPPSNYGGNING HAR SKETT PÅ ÖVER ETT ÅR! Vid ett besök för några dagar sedan stod vattenkranar och rann. Familjen hade ringt två gånger till MIGAN och MIGAN har ringt till bostadsstiftelsen, men igår hade ändå ingen varit till lägenheten ochg lagat kranarna som står och rinner med klar stråle.
Detta är bara ett litet exempel på hur de asylsökande behandlas.
Några asylsökande i andra rivningshus har flyttats till andra boenden i hyreshus där det bor svenskar. Detta är något som jag agerat för i kommunfullmäktige.

Ofelia ger ut boken PRÖVNINGENS TID

image111
Ofelia Namazova från Azerbajdzjan, som jag har skrivit mycket om i min bok NÄR VÄRLDEN KOM TILL STAN, HAR NU GETT UT EN EGEN BOK. Ofelia är en helt fantastisk person. För fem år sedan kom hon till Filipstad som asylsökande tillsammans med sin familj. Hon hjälpte till mycket på Erikshjälpen och jag hade glädjen att få döpa henne och hennes bror. Ofelias familj fick många avslag från Migrationsverket och Utlänningsnämnden, men de gav aldrig upp hoppet om att få stanna i Sverige.
Efter en tid som gömd var Ofelia en av de första personerna som anmälde sig på nytt till Migrationsverket när den tillfälliga lagen kom den 15 november. All personal välkomnade henne den tidiga morgonen då vi gick in på MIGANS kontor i Filipstad. Dagarna innan julafton fick familjen PUT (permanent uppehållstillstånd)
Ofelia förlorade två skolår under den prövosamma tiden som gömd och nedbruten av fruktansvärd lång och påfrestande väntan. Nu i vår tar hon studenten och skall studera vidare på högskola. Hon sitter redan med i skolnämnden i Örebro och är ordförande i KDU i Örebro län. Vad månde bliva? En minister i en framtida regering eller en människorättsadvokat med stor integritet, empati och en vilja att aldrig ge upp. Ofelias tro på Gud har blivit starkare trots alla prövningar.
Hennes bok var mycket intressant att läsa trots att jag kände till mycket av hennes tid som asylsökande. Jag blev gripen till tårar när jag läste hur Ofelia tänkte och hur hon upplevde alla de mörka och svåra stunderna i Filipstad och på olika platser som gömd flicka utan chans att få gå i skola, men också hur stark hon var när hon bestämde sig för att återvända till sin skolklass i Filipstad trots att hon när som helst skulle kunnat bli tagen av polisen.
Jag kommer alltid att vara Ofelias "extrapappa" och jag ska definitivt komma på studentfesten i vår.

På 3-årskalas i Huskvarna

image108

Madeleine och Johannes kollar vad doktorsväskan innehöll. Väskan var en present från farmor och farfar. Här en apparat som man kan ta blodtrycket med.
image109
I helgen var vi till Madeleines 3-årskalas. Lilla Madeleine var så glad och tyckte mycket om att leka med sina leksaker. Farmor och farfar var jätteglada för att få träffa sitt barnbarn. På vägen till Huskvarna stannade vi vid Göta Kanal och fikade. Där hittade vi dessa vårblommor.
image110

300 asylsökande med jobb.........Blir det undantag? 

I Tidningen KRISTDEMOKRATEN kan man idag läsa nedanstående artikel. Flera kristdemokrater arbetar för att regeringen skall göra undantag så att de cirka 300 asylsökande med jobb skall undantas från att utvisas. Den nya lagen som börjar gälla i december skulle ju ge dem rätt att stanna i Sverige. I tidningen kan man läsa att partisekreteraren engagerat sig mycket för dessa invandrare, men Kd:s partiledare Göran Hägglund säger i en intervju på annan plats i tidningen att man troligen inte får gehör för detta förslag i regeringen.
Nu vet jag att fler och fler engagerar sig för dem som har arbete. Jag hoppas att de skall få stanna.
Det ser annars ut som om den nya lagen om arbetskraftsinvandring annars mest kommer att gynna högutbildade yrkesmän/kvinnor i t.ex Indien och Kina och inte vanliga asylsökande. Visst finns asylrätten, men färre och färre får nu asyl. Eftersom asylprocessen skall kortas blir det näst intill omöjligt för de asylsökande att hinna skaffa jobb och hinna arbeta i sex månader (som den nya lagen säger) Så jag undrar om den nya lagen verkligen hjälper de invandrare och flyktingar som verkligen behöver skydd och hjälp? Så här skriver tidningen:

Nu ska Sveriges arbetsmarknad öppnas för icke-européer. Det är en tvärpolitisk lösning mellan regeringen och miljöpartiet som ger Sverige den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Men kristdemokraterna vill göra ett undantag när det gäller asylsökande som redan nu har varaktigt arbete men saknar uppehållstillstånd.

Regeringens och miljöpartiets förslag innebär att möjligheterna till arbetskraftsinvandring ökar. Det ska bli lättare för svenska arbetsgivare att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU. De som kommer hit ska då kunna få ett uppehålls- och arbetstillstånd under förutsättning att det går att försörja sig på anställningen. Andra villkor är att lönen och andra anställningsvillkor ska vara kollektivavtalsenliga eller följa praxis inom yrket eller branschen.

Kritik från LO

En av de stora skillnaderna med förslaget jämfört med vad som gäller i dag, är att Arbetsförmedlingen inte i varje enskilt fall ska pröva om arbetskraften redan finns tillgänglig i Sverige eller andra EU-länder. Det är arbetsgivarens bedömning av sitt behov som ska vara avgörande.

Denna förändring har mött kritik från vänsterpartiet, socialdemokraterna och LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Hon menar att ingen arbetsgivare kan ha den fullständiga bilden av arbetsmarknaden inom EU.

Mikaela Valtersson, miljöpartiets gruppledare i riksdagen, tycker dock att denna förändring är den viktigaste.

- Någon annan ordning är helt orimlig och gör att det blir ett ineffektivt system som inte möjliggör för människor att komma hit, säger Mikaela Valtersson till Ekot.

Kd-krav på undantag

En annan förändring är att ingen asylsökande som har ett arbete ska tvingas lämnas Sverige. Man ska kunna söka arbets- och uppehållstillstånd direkt från Sverige.

Detta innebär ett undantag från huvudregeln att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnade före inresan till Sverige och att den som fått avslag måste återvända till sitt hemland för att därifrån söka ett nytt tillstånd. Denna förändring välkomnas av Bengt Germundsson, kristdemokratisk kommunpolitiker och partistyrelsesledamot.

- Det en stor framgång att kristdemokraterna fått gehör för denna linje i de avslutade regeringsförhandlingarna, säger han.

Bengt Germundsson har engagerat sig i det uppmärksammade fallet om afghanen Reza Rezai.

Reza Rezai har bott fyra år i Sverige och har i dag en fast anställning vid ett företag i Markaryds kommun i Småland. Men enligt rådande lagstiftning ska Reza Rezai avvisas, något han inte skulle göras med den kommande lagstiftningen.

Med anledning av detta tycker Bengt Germundsson att kristdemokraternas förslag om att frysa avvisningarna av asylsökande med fast anställning nu borde vara en självklarhet.

- Det är synnerligen ologiskt och inhumant att kasta ut människor som varit i Sverige under flera år och som har arbete, säger han.

Sjögren bakom förslaget

Bengt Germundsson är inte ensam om att tycka detta. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren backar upp förslaget och han hoppas att kristdemokraterna ska kunna övertyga de andra partierna i regeringen om att frysa de aktuella avvisningarna. I praktiken handlar det om att låta några hundra flyktingar som inte fått asyl i Sverige men som har fasta jobb här få stanna i väntan på att den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft i december.

Lennart Sjögren menar att det finns en mycket stor folklig opinion för att de kanske 300 till 400 asylsökande som i dag har fast jobb och varaktig anställning ska kunna få en möjlighet att bli prövade utifrån den nya lagstiftningen.

- Denna öppning finns ju fram till dess att regeringen har lagt sin proposition och det förs givetvis en dialog i de frågorna i regeringskansliet, säger Lennart Sjögren.

Marcus Jonsson

Arbetskraftsinvandring

  • Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs. Inledningsvis beviljas ett tidsbegränsat tillstånd för som längst två år. Om personen därefter fortfarande arbetar ska tillståndet kunna förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år ska ett permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.
  • Kontakten mellan arbetsgivare och arbetssökande ska underlättas så mycket som möjligt. Möjligheterna att få visum för att till exempel gå på en anställningsintervju ska därför bli större än i dag. Den som därefter får ett erbjudande om anställning ska inte behöva åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.
  • Gäststudenter ska efter en termins studier kunna söka arbetstillstånd inifrån landet.
  • Ändringarna föreslås träda i kraft den 15 december 2008.

Läs mer på: www.regeringen.se


Moder Teresa

En asylsökande vän som i dagarna fått ett utvisningsbeslut och som varit till Migrationsverket för ett så kallat återvänandesamtal skickade något som Moder Teresa har skrivit. Jag förstår att min vän är ledsen och rädd, men han är fast bestämd att inte ge upp utan kämpa vidare i livet utan bitterhet och agg. Sä här citerade han:

Människor är ofta oresonliga, illojala och egoistiska - förlåt dem ändå.
Om du är generös kommer du kanske att anklagas för själviska motiv - var generös ändå
Om du är framgångsrik, kommer du att få falska vänner och sanna fiender - var framgångsrik ändå.
Om du är ärlig och uppriktig kommer människor kanske att utnyttja dig - var ärlig och uppriktig ändå.
Det du tillbringat år med att bygga upp, kan någon annan rasera över en natt - bygg ändå.
Om du finner frid och lycka, kommer kanske någon att bli avundsjuk - var lycklig ändå.
Det goda du gör idag, kommer kanske vara glömt imorgon - gör gott ändå.
Ge världen det bästa du har, och det kanske inte räcker - ge det bästa du har ändå.
För i slutändan är det här en sak mellan dig och Gud - det var faktiskt aldrig en sak mellan dig och dem.

Moder Tresa


Butiksansvarig palestinier riskerar utvisning trots fast arbete

image107
Familjen Ayman som syns här på bild tillsammans med Fatma (som hjälpte till ett tag på Erikshjälpen i Filipstad)  riskerar att utvisas trots att den nya lagen om arbetskraftsinvandring snart (december 2008) skall genomföras. Ayman har jobbat  flera år i butiken i Dalarna. Han har haft lön enligt avtal som gäller inom Handels. Hans fru hjälper också till i butiken, bland annat med textilier.
Nu hoppas vi att de skall få en ny prövning på grund av nya skäl.
Vansbro kommun skall för första gången ta emot kommunplacerade flyktingar. De skall lära sig svenska och gå på praktik och lära sig hur samhället fungerar. Att i det läget utvisa en familj som just lärt sig svenska, kommit in på den svenska arbetsmarknaden och anpassat sig till svenska förhållanden känns som ett fruktansvärt hån och som om Sverige talar med kluven tunga. Det känns både orättvist och som ett resursslöseri med människor. Ayman och hans fru har två barn som är födda i Sverige. Deras dotter går i förskolan och pratar mycket bra svenska och har aldrig varit i föräldrarnas hemland.
Vi skall kämpa på för att denna familj skall få stanna i Sverige.

FÖRBÖNENS KRAFT LEDDE TILL KENYA

I en gudstjänst i helgen berättade jag om förbönens kraft. Jag vill här i korthet göra en liten sammanfattning för att  inspirera fler att be regelbundet och målmedvetet.

Den nykristne Bob sa till sin lite mer erfarne vän Doug som uppmanat honom att be regelbundet.

-Jag vill börja lära mig be och jag tror att jag skall be för Afrika.

-Du kan väl välja ett mer koncentrerat område.

-OK. Jag börjar be för Kenya då.

-Vet du något om Kenya?

-Nej.

-Har du varit där?

-Nej.

-Känner du någon där?

-Nej.

Doug uppmanade Bob att hålla ut i bön i sex månader för att se om något speciellt skulle börja ske. Bob började be och efter en tid blev han inbjuden till en middag. Där träffade han en kvinna från Kenya som förestod landets största barnhem. Bob ställde under middagen den ena frågan efter den andra till damen. Till sist undrade hon:

-Har du varit i Kenya? Känner du någon där?

Bob berättade att han varken varit där eller kände någon.

Nu fick han en inbjudan att besöka barnhemmet i Kenya, en inbjudan som han direkt tackade ja till. Han blev bestört över fattigdomen och nöden som han mötte.

När han senare kom hem och var i bön för Kenya fick han en idé att han skulle ringa till olika läkemedelsfirmor och fråga om de hade läkemedel över som de skulle kunna skicka till barnhemmet i Kenya. Det blev positiv respons på de flesta håll och efter en tid hade det kommit in medicin för mer än en miljon dollar!

Kvinnan som förestod barnhemmet ringde och var helt överväldigad. Nu ville man ställa till med en fest för Bob på barnhemmet och själve presidenten i Kenya skulle närvara.

I Kenya fick Bob träffa presidenten som tog honom med på en utflykt för att visa staden Nairobi. På vägen såg de ett fängelse för politiska fångar. Bob sa till presidenten att han tyckte att fångarna borde friges.

Efter en tid hemma igen fick Bob en dag ett märkligt telefonsamtal. Det var från Utrikesdepartementet. Tjänstemannen ville fråga Bob vem han egentligen var. De hade under flera år försökt övertyga Kenyas president att frige de politiska fångarna utan att något hade hänt. Nu hade man plötsligt fattat detta beslut och UD hade fått reda på att det främst berodde på en man vid namn.....Bob.

Efter ytterligare en tid ringde Kenyas president till Bob och berättade att han tänkte ombilda sin regering. Kunde Bob tänka sig att komma till honom för att vara i bön i tre dagar inför utnämningen av nya ministrar?

Vad ber du för? Håll ut i sex månader! Låt oss be och tro att Gud kan hjälpa någon som Gud lägt på ditt hjärta. Att du får bönesvar på det som du länge bett om.


RSS 2.0