Fiskelycka tillsammans med barnbarnen

Idag har jag fiskat med tre av Maria och Josefs pojkar 4, 6 och 7 år gamla. Pojkarna hade längtat så efter denna dag. De hade varit så uppspelta igår kväll att de hade svårt att sova.
Jag började dagen med att gräva mask och köpa röda maggots på Nordströns Jern i Filipstad. Sen åkte Maud och jag till Mullhyttan där barnen väntade. Först åkte vi till en sjö, men där blåste det så det gick inte att meta.
Vi drog vidare mot Svartån och hittade en lugn plats på en gammal bro. En katt dök upp på en gång och den liksom väntade att den första fisken skulle komma upp lika ivrigt som vi. Kattens matte kom och berättade för oss att vi skulle skynda oss att ta hand om fisken annars skulle katten hinna före och ta fisken. Aha, tänkte vi, då finns det alltså fisk här.
Mycker riktigt, det började nappa på en gång. Vi fick rätt så många abborrar och några mörtar. När vi fiskat i några timmar for vi hem och jag rensade fisken allt medan pojkarna ivrigt följde med i allt. De tittade i munnen på fiskarna och gjorde stora ögon när jag sprättade upp magen och flådde fiskarna.
Så i med fisken i stekpannan där smöret redan fräste. Lite salt och mer smör. Abborrarna böjde sig och krumbuktade i stekpannan. Grabbarna tittade förundrat och frågade om de levde.
Inte trodde Maud och jag att de skulle tycka så mycket om att äta fiskarna, men de hade aldrig ätit nyupptagna abborrar förut. Allt slank ner i magen och de tyckte mycket om maten.
-Farfar, kan vi fiska i morn också?
-Farfar få vi följa med hem till Filipstad och fiska?
-Faffa, få jag fölla me till Dalarna o fiska åsså?
Vi fick stora kramar av alla pojkarna innan vi satte oss i bilen och for hem.
En rolig dag för både faffa och småpojkarna!

Emanuel, Nathanael och Samuel för något år sedan.

Faffa! Vi är färdiga att fiska igen nu!!!!

Gömda flyktingars rätt till sjukvårdhttp://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/06/30/socialdepartementet-lamnar/index.xml


Här är en länk där du kan läsa om utredningsdirektiv när det gäller "papperslösa" och gömda flyktingars rätt till sjukvård.
I min bok "När världen kom till stan" berättar jag om läkare och sjukvårdspersonal som ställde upp trots gällande lagar. I de fall där de asylsökande hade rätt till vård fick vi ändå kämpa, kämpa och åter kämpa för att de skulle få vård till och med när det gällde barn. Hoppas att landstingen hittar gemensamma och humana regler.

Rasistbråk var maskerad!!!??

Jag fick besked idag från Radio Värmland, Bengt Höglind, att rasistbråket i Grums var en maskerad! Fattar inte hur folk kunde bli så rädda om det var maskerad. Enligt min vän i Grums blev folk mycket rädda. Ja, det finns mycket rädsla och det har ju varit bråk där förut.

Bibeln populär ljudbok på Statoil

CROSSNET skriver :

Bibeln som ljudbok går bra på Statoil25 juni 2008 - Crossnet

Bara "Prickskytten" av Lee Child och "Korståg" av Robyn Young säljer bättre än "Bibeln på 100 minuter" av Statoils olika ljudböcker. Bibeln är alltså den tredje mest populära ljudboken bland Sveriges statoilkunder, berättar Dagen.
- Vår försäljning av ljudböcker har under de senaste tre åren ökat kraftigt, säger Martin Nilsson, projektledare på Statoils marknadsavdelning.

Bibeln är mer populär en tillexempel "Svensk maffia" av Lasse Wierup och Matti Larsson
och "Livstid" av Liza Marklund.


Rasistbråk i Grums lördag natt

En vän till mig ringde idag på eftermiddagen och berättade att hon blev vittne till ett rastitbråk i hennes bostadsområde i Grums. Det hela började vid 23-tiden. Ett gäng rasister beväpnade med skjutvapen (förmodligen gevär) drog genom lekparken! vidare mot hyreslägenheter där de trängde sig in och hotade invandrare.
Flera invandrare som hade bilar packade dem fulla med folk och väskor och flydde området.
Efter ett tag kom det två polisbilar plus två civila bilar med poliser samt en pikébuss med poliser.
Enligt min vän har det varit relativt lugnt ett tag. Annars är det inte ovanligt att ungdomar i bilar drar genom samhället och skriker heil-hitler och gapar mot invandrare.
Jag har ingen aning om upprinnelsen till det som hände igår, men min vän tyckte det var mycket obehagligt.
Vi får verkligen hoppas att det lugnar ner sig.

Fängslande bok om fången Ester Ahn Kim

Nu har jag läst boken OM JAG ÖVERLEVER som kom ut på GOSPEL MEDIAS BOKKLUBB I JUNI MÅNAD. Jag läste ut boken på två dagar. Den var oerhört fängslande. Man förundras över hur Esters starka tro kunde stå pall under så fruktansvärda förhållanden som rådde i Korea under de japanska härskarna. Japanerna tvingade alla att tillbe de japanska shintogudarna och den gudomlige kejsaren-alla utom Ester och en del andra kristna. Trots svåra förhållanden i fängelset behöll Ester sin auktoritet och integritet.ja ibland var det som om både fängelsechefen, domaren och parlamentsledamöterna var de fångna och Ester den som var fri. Den frihet hon hade i Jesus Kristus kunde ingen ta ifrån henne trots skabb, rutten mat och fruktansvärd kyla. Den inre värme och starka kärlek vars källa flödade från Esters inre rika liv kunde ingen rå på. Jag rekommenederar boken till alla som vill ha en stark läsupplevelse i sommar.

Om jag överlever - Ester Ahn Kim

159kr

Om jag överlever - Ester Ahn Kim
 

Hon var en ung koreanska som valde att trotsa de grymma japanska härskarna och inte böja sig för deras avgudar. Trots att hon förstod att det kunde innebära en kvalfylld martyrdöd stod hon ändå rakryggat upp för sin tro och beredde sig på att se döden i vitögat och ge sitt liv som martyr. Men döden ville inte komma. Istället fick hon tillbringa många år som levande död, och utstå fruktansvärd tortyr i ett japanskt fängelse. Berättelsen om Ahn Ei Sook (Esther Ahn Kim) är en omskakande ögonvittnesskildring av en modig kvinna som behöll tron och stod fast under svår förföljelse. Den beskriver också de grymma fångvaktarna, japanernas rådvilliga ledare, och de märkliga saker som inträffade i fängelset under en tid i historien som vi har svårt att föreställa oss.

Mjukband: 272sidor
ISBN: 978-91-85853-19-9

Vill du läsa mer om kristna som förföljs för sin tro kan du läsa Martyrernas Röst på denna hemsida:

http://www.missionenmr.se

Avlyssnat.se hänger ut riksdagsledamöter

Kritiken mot FRA och statens rätt att filtrera svenskens e-post och internettrafik har fått många att reagera.
Man säger att man gör detta för att motverka brottslighet och terrorism. Genom att datorprogrammen skall reagera på vissa sökord tror man sig kunna läsa t.ex terroristernas planer. Tror någon att brottslingarna skulle bete sig så klantigt?
Civil olydnad i form av att gömma flyktingar är inte brottsligt. Ändå är vi som ibland ägnar oss åt det mycket försiktiga med att i mail och sms reogöra för adresser och detaljer. En professor vid Stockholms universitet varnade flera av oss som är verksamma i flyktingrörelsen för att våra telefoner förmodligen var avlyssnade. Detta var cirka tre, fyra år sedan. Ibland använder vi kodade ord och uttryck, men för det mesta delar vi information via andra vägar och kanaler. Att tro att brottssyndikat och stora brottsliga nätverk skulle vara mer oförsiktiga än oss flyktinggömmare är naivt.
Nej det är oss vanliga medborgare som denna lag drabbar. Inte för att det gör något när man har rent samvete, men undrar hur beslutsfattarna tänker när deras tankar och privatliv kommer att offentliggöras. En internetsajt har skapats som kommer att hänga ut riksdagsledamöters vardagsliv med bild, text och film. Sajten heter http://tjuvtittat.se/avlyssnat/lillasyster-star-upp-mot-storebror/

Så här skriver de om sig själva:

"Den 18 juni 2008 införde Sveriges riksdag allmän avlyssning av alla svenska medborgare, utan krav på brottsmisstanke. Det betyder att alla våra mejl/samtal och den personliga information de kan innehålla nu kan avläsas av FRA (Försvarets Radioanstalt). Lagförslaget har fått mycket hård kritik från tunga instanser, men röstades ändå igenom.

Denna sajt har skapats för att ge igen på de riksdagsledamöter som försöker ta ifrån oss vår frihet och kränka vår personliga integritet. Om storebror vill övervaka oss, så måste någon övervaka storebror! Vi ska publicera tjuvlyssnade samtal, smygtagna bilder, hemliga videoinspelningar, ja allt som kan vara av allmänt intresse.

Det spelar ingen roll om de pratar med makarna i mobilen, eller besöker mormor på ålderdomshemmet. Överallt kommer era, folkets, öron och ögon att finnas. Politikerna ska inte gå säkra någonstans. Tar de vår frihet, tar vi deras. Alla som röstande nej till lagförslaget kan emotse en mildare behandling. Resten är nu övervakade 24/7."

Om du klickar på denna länk bör du kunna läsa mer om detta initiativ.

City.se: Avlyssnarna ska avlyssnas

Nu har Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning lagt fram ett förslag att vi bloggare skall registreras. Tydligen vill STOREBROR ha ytterligare kontroll. KDU delade ut Georg Orwells bok 1984 till alla riksdagsledamöter för Kristdemokraterna för att varna dem för storebrorssamhället som ser, hör och registrerar allt vad medborgarna har för sig. Ingen av Kd:s riksdagsledamöter fronderade mot partiet och regeringens linje i FRA-frågan. Tråkigt!
Den estniska parlamentsledamoten i EU, Marianne Mikko säger att den anonymitet som idag råder på nätet är ett problem och därför skall bloggarna kategoriseras uttifrån sina åsikter! EU-parlamentet skall rösta om förslaget i höst.
Visst är det bäst att stå för sina åsikter med namn, men alla måste få en chans att uttrycka sina åsikter, även om man på grund av rädsla för sin arbetsgivare känner sig tvungen att vara anonym.


Jag har fått svar från Migrationsministern

Här nedan ser ni svar på ett öppet brev som jag skrev till Migrationsminister Tobias Billström (se längre ner i bloggen)om några ashkaliefamiljer som utvisats och som riskerar att utvisas till Kosovo. Ashkalier är en folkgrupp som härstammar från Persien. De kom till Europa för mycket länge sedan.
Kvinnan i den familj som utvisades lider av cancer och de har ingen stans att bo och hon får ingen vård. de sover i busskurer och får någon natt då och då övernatta hos snälla människor.
Se min kommentar till brevet nedan.

Bäste  Bengt!

Tack för ditt brev.

Som du känner till så  varken får eller kan regeringen eller jag som enskilt statsråd blanda mig i  självständiga myndigheters handläggning av enskilda ärenden. Det innebär att jag inte kan påverka  Migrationsverkets beslut i ett visst ärende.

Regeringen och riksdagen har lagt fast att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Sverige är också ett av de länder i världen dit flest asylsökande kommer. Det innebär dock inte att alla som söker sig hit kommer att få uppehållstillstånd. De som inte har tillräckliga skyddsskäl kan inte få asyl.

Allmänt kan  sägas att en avvisning eller utvisning enligt utlänningslagen förutsätter att personen i fråga inte är i behov av skydd och inte heller har några andra skäl att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Detta innebär att återvändande till hemlandet alltid ska föregås av en individuell prövning av det eventuella behovet av skydd. Jag utgår  från att våra myndigheter och domstolar gör en sådan prövning.

I det här sammanhanget vill jag även informera om att regeringen har startat en utvärdering av den nya instans- och processordningen i utlänningsärenden. I direktiven till utvärderingen ges utredningen i uppdrag att belysa om reformen lett till den ökade rättssäkerhet och öppenhet som var syftet med förändringen. Utöver detta ska utredningen också belysa om tillgången till landinformation kan förbättras.Vänliga hälsningar

Tobias Billström

Här är min kommentar som jag i all hast skrev till några journalister:

Hej!

Idag fick jag svar från Migrationsministern. Ett totalt intetsägande svar enligt min åsikt. Den ashkaliefamilj som jag skrev om i mitt brev där frun har cancer som spritt sig till lymfkörtlarna är fortfarande kvar i Kosovo. De har inte hittat någon stans att bo utan sover i busskurer och får ibland hjälp av snälla människor så de får sova inne någon natt då och då. Någon vård får kvinnan inte. Familjens bror och son med familjer är kvar i Sverige, men den ena familjens ärende överfördes idag till polisen för tvångsåtgärder. Just nu har jag nått till vägs ände vad beträffar dessa familjer, MEN jag vet att polisen har så mycket att göra att det kan ta månader, ja kanske ett år innan avvisningen är genomförd. Den tonårsflicka som ringde till mig idag och berättade att deras ärende överlämnats till polisen hade sett fram emot ett normalt sommarlov. Hon pratar perfekt svenska och har anpassat sig helt till vårt land. Jag följer deras ärende och får vara med i en dialog med polisen, men egentligen finns det ingenting mer att göra för dem. Endast något dramatiskt i familjen eller i Kosovo kan göra att de får en ny prövning.

Afghanistan UNHCR-rapport

Många läser min blogg för att följa med vad som händer inom asylområdet. Därför har jag lagt in en rapport idag som kom idag från UNHCR:s kontor i Stockholm. Jag vet att flera afghaner och nätverk som hjälper afghaner brukar kolla på min blogg.

Afghanistan Security Update Relating to Complementary Forms of Protection

In the context of Afghanistan, UNHCR advocates for complementary forms of protection

being considered for persons originating from areas where any or several of the

following features have been reported or observed within the past months:

• Intensified counter insurgency activities, including aerial bombings, by

ISAF/NATO which have escalated into open warfare in the south, south east.

eastern, and partly in western and central provinces and which affect safe

movement to and from these provinces;

• Possible military operation in places where the AGE have established their

presence;

• Indiscriminate attacks by anti-government elements, inter alia through the

consistent use of indiscriminate types of warfare (IED on the roads, missile

attacks, bombs and suicide bomb attacks) including attacks on "soft targets" such

as schools, teachers, and religious figures;

• Systematic acts of intimidation, involving arbitrary killings, abductions and other

threats to life, security and liberty, by anti-government elements and by regional

warlords, militia commanders and criminal groups, including on the highways;

• Illegal land occupation and confiscation with limited possibilities for redress;

• Religious and tribal conflicts, conflicts over the use of pasture land and

inadequate responses by the central government to address violence and protect

civilians.

Furthermore, UNHCR considers that Afghans should not be reasonably expected to

travel through unsafe areas to reach their final destination.

Any or several of the above mentioned threats have been observed or reported in the

past months in the below mentioned parts of Afghanistan and thus assessed as being

insecure:

South

• All districts of Hilmand, Kandahar, Uruzgan and Zabul (the highways to these

provinces and also from Kandahar to Nimroz through Delaram).

South East

Paktika: The whole province and the highways from Ghazni to Paktika and from

Paktia to Paktika are assessed as being insecure,

Khost: The whole province except Khost city. The highway from Gardez to Khost

is also deemed to be insecure.

Paktia: The whole province except Gardez City.

North West

Faryab: Kohistan and Qaisar districts are assessed as being insecure.

North East

Baghlan: Baghlan Jadid, Baghlan Kohna, Nahreen, Andarab (now divided to

Banu, Deh Salah and Pul-i-Hesar districts), Khost, Fereng, Guzargah Noor, Jelga

districts are assessed as being insecure,

Kunduz: Chardara and Akhtash area of Khan Abad districts are assessed as

being insecure.

East

Kunar: The whole province except Asad Abad, Khas Kunar, Chawkai, Narang,

Noorgal and Bar Kunar, (known as Asmar in the past) districts are assessed as

being insecure.

Laghman: Alishing, Alinegar, western parts of Mehtarlam and Dawlat Shah

districts are assessed as being insecure.

Nangarhar: Khogyani, Pacheer wa Agam, Deh Bala, Naziyan, Shirzad, and Kot

districts are assessed as being insecure.

Nooristan: Kamdish, Mandol, DoAba and Waigal districts are assessed as being

insecure.

West

Hirat: The whole province except Hirat city is assessed as being insecure.

Farah: The whole province, except Farah city is assessed as being insecure.

The highways from Hirat to Farah, from Nimroz to Farah and from Farah to

Kandahar are also assessed as being insecure.

Nimroz: The whole province except Zaranj city and the highways from Hirat to

Nimroz and Farah to Nimroz are assessed as being insecure.

Badghis: The whole province, except Qala-e-Naw, the provincial capital is

assessed as being insecure. The highway from Qala-e-Now (provincial capital of

Badghis) to Faryab is also assessed as being insecure.

Ghor: The whole province, except Chakhcheran city, the provincial capital is

assessed as being insecure.

Central

Ghazni: The entire province including the highways from Kandahar to Ghazni

and from Kabul to Ghzani is assessed as being insecure.

Maidan-Wardak: The entire province and highways have been assessed as

insecure.

Logar: The entire province apart from the highway from Kabul to Gardez is

assessed as being insecure.

Kapisa: Alasay, Nijrab, Kohband and Tagab districts and the highway from

Mahmood Raqi (the provincial capital of Kapisa) to the mentioned districts are

assessed as being insecure.

Kabul: Sarobi, Paghman (Arghad-e Bala and Arghand-e Payan), Khak-e-Jabar,

Musahi and Charasyab districts are assessed as being insecure.

Parwan: Koh-e-Safi, Siya Gird and Shinwari districts are assessed as being

insecure.

Daikundi: Kiti and Kijran districts and the highway from Uruzgan to Daikundi are

assessed as being insecure.

Updated on 18 June, 2008


Ungdomsläger med deltagare från Filipstad


I Vansbro kommun vid Rutån i Uppsälje by samlas denna vecka cirka 85 ungdomar till ett ungdomsläger. Dagarna ägnas åt sport, bad, skaparverkstad, sång, musik, lekar, tävlingar och bibelstudier. Det är Taborförsamlingen i Vansbro, en församling inom Evangeliska Frikyrkan som står som arrangör, men övriga församlingar från olika samfund är med och hjälper till med glatt humör och friskt mod.
Igår skjutsade min fru och jag upp några deltagare från Kristen Gemenskap i Filipstad.

Här en bild från Dala Demokratens reportage från förra årets läger. Santiago från Filipstad är killen längst till vänster.


Det tält som man haft i mer än 20 år blåste sönder förra året.

Pianisten har gjort i ordning sin synth och checkar ljudet.
Efter att vi skjutsat upp ungdomarna åkte vi till min frus föräldrahem där hennes två systrar med övriga familjemedlemmar hade samlats. Vi fikade gott med en härlig butterkaka från kondis i Vansbro.

Människosmugglare och "FORT EUROPA"

Fort Europa?


För några dagar sedan sprängdes en liga som ägnat sig åt att smuggla flyktingar till Europa. Vi reagerar all starkt emot hur flyktingar tvingas ut i överfulla farkoster som kan kapsejsa när som helt eller hur de får krypa in i trånga lastutrymmen på långtradare. Ibland har flyktingar dött inlåsta i containrar då syret tagit slut.

Hur kan detta få pågå och hur kommer det sig att flyktingarna betalar 100 000-tals kronor för att eventuellt få asyl i t.ex Sverige? Varför kommer de inte hit på lagliga vägar och söker asyl? När vi ropar på hårdare tag, kan det i själva verket vara så att det är "Fort Europa" dvs Europeiska Unionen som skapar denna illegala verksamhet?

Att på egen hand genomföra en flykt är inte så lätt. Regimen i hemlandet försöker ofta stoppa flykten. Om man till exempel går till en svensk ambassad i sitt hemland för att få hjälp att söka asyl, får man förmodligen beskedet att det inte går att söka asyl förrän man är i Sverige. För att komma in i Sverige krävs det pass, och för resande från länder som folk tvingas fly från kräver Sverige ofta också visum. Visum utfärdas inte till flyktingar, och pass kan man ju knappast få tag på om myndigheterna i ens land förföljer en. Inget flygbolag säljer biljetter till folk utan ID-handlingar. På grund av transportörsansvaret kan de riskera att betala böter. Sverige följer nämligen sedan ett par år tillbaka en rekommendation från EU som innebär att flygbolagen får böta om de tar hit folk som sedan avvisas igen. Och eftersom flygbolagen inte på förhand kan veta vilka resande som senare kommer att få asyl så tar de givetvis det säkra före det osäkra och vägrar att sälja biljetter till personer utan giltiga papper.

Den flykting som är i desperat behov av skydd för sin säkerhet befinner sig i en moment 22-situation; flyktingen kan inte få asyl förrän han/hon är i Sverige, och till Sverige kan man inte komma på laglig väg. Det är i den situationen som flyktingen starkt överväger att ta hjälp av människosmugglarna.

Så kan vi läsa om båtflyktingar från Afrika som drunknat när deras båtar sjunkit eller om båtflyktingar som drivit i flera dagar utan mat eller vatten och där kvinnor och barn dött på den våghalsiga färden.


Myndigheterna slår till mot de samvetslösa människosmugglarna och myndigheterna kräver hårdare tag, men är frågan verkligen så enkel? Genom att stänga alla lagliga färdvägar för flyktingarna tvingas desperata flyktingar chansa eftersom de ändå riskerar att dödas i sitt land. Asylrätten håller på att urholkas i "Fort Europa". Den 15 december början lagen om arbetskraftsinvandring gälla. Då välkomnar vi dem som kan arbeta vilket är bra, men de som är verkliga flyktingar med starka asylskäl, men inte kvalificerade till ett data- eller ingenjörsjobb i Sverige, skall de inte ha någon möjlighet till skydd? Asylrätten måste värnas!


Boktips från Gospel Media

www.gospelmedia.se

Så här i semestertider med regn och "dåligt väder" vill jag göra reklam för böcker, skivor, dvd-filmer. Ge din semester ett innehåll genom bra böcker, musik och filmer med budskap. "Den bästa nyheten av Ingela Aghard, som skriver om sitt möte med Jesus.
Se till att ta med dig någon bok, t.ex AKIANE när du hälsar på släktingar och vänner. Byt ut blombuketten mot en bok. Boken varar dessutom längre och så får du förmedla ett budskap.

Du når Gospel Media på tel. 019-18 60 10


Nyhemsveckan och Torpkonferensen

Denna kylslagna midsommarhelg har Maud och jag kunnat delta i två av vårt lands största kristna konferenser. Fysiskt på Torp utanför Kumla och via Kanal 10 på Nyhem utanför Mullsjö. Det är faktiskt jätteskönt att kunna sitta hemma med kaffemuggen och en ostmacka i handen och ta aktiv del i gudstjänsten från Nyhem. Vi var ju på Torp igår och träffade många människor och fick uppleva atmosfären när tusentals människor samlas för att gemensamt tillbe Herren. Det är naturligtvis det bästa, men när värken sätter in och det gör så ont att sitta, att du knappt kan tänka på något annat, längtar man hem till fåtöljen där man kan ligga ner och titta på TV.
Igår var vi med på Torp då missionen stod i fokus. Det var ungdomar som berättade om Step Out, missionärer och biståndsarbetare som delgav upplevelser från Mellanöstern, Nepal, Zambia och Sydafrika. Några hade jobbat med att utbilda lärare, någon annan hade utbildat pastorer och ledare i växande församlingar där nya församlingar på ett naturligt sätt växer upp. Behovet av ledare är enormt.
En av ungdomarna som berättade var så berörd av en afrikansk kvinna som försörjde ett 20-tal barn på sin lön. Trots detta kunde hon inte säga nej till att ta emot ytterligare några barn i sitt hem.Den unge grabben från Sverige fick sitt liv förvandlat när han såg denna utgivande kärlek. När han kom hem till Sverige förändrades hans tänkande och prioriteringar.
En familj berättade att de nu åker till Serbien för att bland annat hjälpa romer som är svårt diskriminerade i Serbien. Jag som träffat många romer från Serbien och Kosovo vet att denna familj säkert kommer att få se mycket nöd och att de absolut kommer att få vara många till hjälp och stöd. Romerna får inte tillgång till sjukvård och de flesta är arbetslösa, några försörjer sig genom att sälja saker som de hittat på soptippen.
I slutet av gudstjänsten talades det om brödet som  kommer tillbaka varifrån det sänts ut. Nu ser vi hur pastorer och evangelister från våra missionsländer kommer till Sverige och får vara med och tända nytt liv i våra församlingar. I många av de länder dit Sverige skickade vittnen brinner väckelsens eld mycket stark. Kyrkorna fylls flera gånger på en söndag och skaror tar emot Jesus till frälsning. I dessa växande kyrkor ber man regelbundet för det sekulariserade Europa och Sverige. Den brasilianske förkunnaren som avslutade gudstjänsten på Torp talade med stor kärlek och värme om sin tacksamhet för missionärernas insatser, men man förstod att han kände nöd för vårt land. Vi behöver verkligen uppleva förnyelse i kärleken till Gud och vår nästa och våga ta ett steg framåt i tro och leva ut vår tro och kallelse.
Svenskarnas hjärtan skriker och hungrar efter mening i livet, efter hopp, kärlek och glädje. Hopas att elden som tänds i konferenshjärtana bevaras brinnande och omsätts i praktisk handling.

Förföljda för sin tro

Idag såg jag en gripande film på den norska kanalen Visjon Norge. Filmen handlade om de förföljda kristna i Eritrea. Programmet var sammanställt av organisationen Open Doors. Eftersom jag håller på med en överklagan till Regeringsrätten om de kristnas situation i Eritrea behöver jag samla alla tänkbara fakta.
Många kristna i Eritrea sitter fängslade i containrar där de utsätts för frukansvärd hetta.
I programmet intervjuades en man som torterats och som suttit flera år i fängelse utan att han gav upp sin tro. Myndigheterna försökte flera gånger få honom att avsäga sig sin tro genom att försöka få honom att skriva på ett papper.
Vill du själv kolla lite hur människor behandlas på grund av sin tro kan du besöka följande hemsidor:


http://www.opendoors.no/


www.persecution.org/suffering/index.php

www.compassdirect.org/en/display.php

http://www.forum18.org/

www.state.gov/g/drl/rls/irf/2007Kvällsreflexioner

Det är kvällen före midsommarafton. Jag har klippt vår häck idag. Det började inte bra. Häcksaxen brann upp! De grövre kvistarna blev för mycket för den gamla saxen. Jag blev tvungen att lägga ut 1500:- på en ny mer effektiv häcksax. Vi ska ta det lugnt hemma i midsommar, men vi åker till Torpkonferensen på lördag.Tyvärr var den nya saxen tyngre så min värk i nacken och axeln är enorm ikväll. Tigerbalsam och TNS lindrar+ ett antal värktabletter.

Maud och jag såg på ett TV-program om Kina ikväll. De stora inkomstskillnaderna i detta marknadskommunistiska land är enorma. En liten pojke vars arm brutits och vars föräldrar kämpat i flera år för att kunna betala för en operation konstaterade även detta nyår att pengarna inte räckte till operationen. Många föräldrar tvingas lämna landsbygden och sina barn för att försöka få tillfälliga jobb i staden där många lever ett lyxliv. Filmen visade en affärsman som hade bilar för flera miljoner. Förräldrarna träffade sina barn endast vid nyåret! Barnen sov i skolorna och flera barn i filmen grät när de pratade eller skrev om sin längtan att få hjälpa sina föräldrar genom att studera och få ett bra yrke med god inkomst.

Jag minns midsommarhelger i Dalarna då vi brukade åka till Rättvik. Maud och jag var med och sjöng i den stora konferenskören när det var midsommarkonferens för alla pingstkyrkor i Dalarna. På kvällarna brukade vi vara ute och sjunga på campingar, danser och varje kväll vid den långa bryggan i Rättvik. Vilken stämning det var sent på natten då vi stod där och spelade. Anna-Greta och Erik från Fredriksberg och många andra musiker som spelade saxofon, gitarr och dragspel. Ibland kastade folk ölflaskor på oss då vi vittnade om vår tro på Jesus, men de allra flesta var mycket öppna för att samtala och ibland fick vi be och hjälpa folk som mådde dåligt mitt i festyran vid Siljans strand. Mötena på Knektplatsen var härliga. Ofta var det talare från USA, Kongo, England och från Stockholm. Vilken gemenskap och sammanhållning det var. Ibland åkte vi iväg till någon by och tittade på majstångsresning och vi brukade grilla korv vid någon skogstjärn.

I pauserna från häckklippningen har jag suttit vid datorn och skrivit några inlagor till Migrationsverket och MIG-domstolen. En kille som sitter på Förvaret i Märsta har det kämpigt. Han är förvirrad, men jag har lyckats hitta vart hans ärende ligger så nu kan jag skicka iväg en skrivelse. Han har suttit i förvar i flera veckor utan att han fått se något beslut eller motivering. Ett par som har arbete och pratar förvånansvärt bra svenska och anpassat sig mycket bra till svenska förhållanden ska utvisas till Irak. Jag ska försöka förhindra det trots att det inte gick så bra med den pakistanske mannen nyligen. Jag fick e-post idag att han anlänt till Pakistan. Vi hoppas att han får skydd i sitt land och att han så fort som den nya lagen om arbetskraftsinvandring kan få komma hit igen och få börja jobba på sitt arbete.

Så kommer det rapporter från Örebrokyrkan att de får fler och fler nya kontakter med folk som vill gå med i församlingen. Roligt och inspirerande att vara i den situationen att få bygga upp en ny församling med visioner, tankar och drömmar om att få betyda något stort för Örebro-en mångkulturell församling fylld av kärleksfulla och kreativa männsikor med stor kärlek till Gud och sina medmänniskor. Den kyrkan kommer definitivt att vara härligt tilldragande.

Jag blev också så berörd när jag läste om att Ingela Agardh fått sluta sitt liv här på jorden. Det förra nyhetsankaret i Rapport och Aktuellt var lugn och trygg i sin tro på Jesus ända till slutet. Märkligt att hon dog samma dag som TV-programmet om hennes bok DEN STÖRSTA NYHETEN sändes. Hennes frimodiga vittnesbörd om mötet med Jesus har säkert betytt mycket för många människor i Sverige.

Idag fick jag en bok helt gratis av Mission SOS, Johannes Amritzer. Han skriver att han är präst för dem som aldrig går i kyrkan. Johannes berättar att han en kväll blev fast på Arlanda. Tillsammans med sex andra resenärer fick de fördriva tiden med varandra i en restaurang. Johannes presenterade sig just som präst för dem som inte går i kyrkan och allt eftersom kvällen framskred fick de alla uppleva en innehållsrik, spännande kväll där de hade trevligt och även fick prata livsfrågor på ett djupt sätt. Svensken har innerst inne en djup längtan efter hopp, glädje och egentligen efter det gudomliga. Allt vårt sökande på olika områden vittnar om en livstörst som knappast släcks med sprit, öl och vin. Hjärtats djupaste längtan finner sin frid och harmoni i ljuset från det gudomliga. Johannes har en förmåga att vara sig själv och kunna presentera Jesus på ett naturligt sätt. Jag ska läsa hans bok med intresse.

Midsommar är för mig ofta förknippat med lite vemodiga känslor. Det är ju nu det vänder.....blir mörkare och hösten närmar sig. Nej, det var för pessimistiskt. Vi har en underbar sommar framför oss. Jag vill ÖNSKA ALLA LÄSARE AV BLOGGEN EN SKÖN OCH TREVLIG MIDSOMMAR. Ni som läser bloggen blir fler och fler. GUD VÄLSIGNE ER ALLA vare sig du är besökande journalist, invandrare, tillhör någon kyrka eller inte, ärintresserad av flyktingfrågorna eller bara råkat hamna här......

Bilder från TorpkonferensenTorp ligger utanför KUMLA på närkesslätten. Här samlades man för över 100 år sedan till gudstjänster i en lada. denna tradition fortsätter och nu finns en mängd lokaler och tält med massor av aktiviteter, gudstjänster och seminarier för alla åldrar.


Från mötet i Ladan. Här ser vi några av vännerna i Kristen Gemenskap.Crossnet refererar seminariet på Torp

Från Crossnet
Jag ska lägga ut några bilder från Torpkonferensen som vi besökte igår. Jag hade med mig ett 10-tal vänner från Filipstad-Storfors som alla trivdes på denna fantastiska konferens. Våra afrikanska vänner träffade missionärer som kunde prata på deras stamspråk till och med. De blev mycket uppmuntrade.
Kvällens gudstjänst med Runar Eldebo handlade om att KLIVA FRAM. Svensk kristenhet behöver ta ett steg fram, visa på Jesu kärlek i olika sammanhang och våga stå upp för sin tro.
Sången denna kväll gick i countrystil, så jag trivdes verkligen.
Här är referatet från Crossnet:

Tro & kyrka
Bengt Sjöberg utmanar församlingar att möta nysvenskar17 juni 2008 - Crossnet

Bengt Sjöberg blev själv mobbad och kallad amerikanare som missionärsbarn i Japan. Det har legat till grund för hans engagemang för människor som lämnat sitt hemland för att bosätta sig i annat land. Nu leder han församlingen Kristen Gemenskap i Filipstad som satsar hårt på att jobba för och integrera nysvenskar i samhället och församlingen.
- Det är ju Jesu uppgift till oss att älska våra medmänniskor, säger Bengt efter sitt seminarium på Torpkonferensen.

Bengt tycker att varje församling bör engagera sig i frågor som rör nysvenskar. Han menar att dessa frågor rör församlingens överlevnad.
- Det är livsviktigt att få in dem i församlingarna. De har många gåvor som våra församlingar behöver, de är hängivna och bidrar med mycket liv och glädje.

Han sticker inte under stolen med att det är en utmaning att ha en församling med människor med vitt skild bakgrund och kulturer.
- Visst blir det en del kulturkrockar och visst är det jobbigt. Samtidigt är det oerhört roligt.

För en kristen som vill göra något för människor som är nya i Sverige, rekommenderar Bengt att börja i det lilla.
- Börja med att säga hej. Bli vän med någon. Sedan kan man ju bli stödfamilj eller kontaktperson.


Lyssna på OFELIA NAMAZOVA!

Ofelia från Baku i Azerbajdzjan som bodde i Filipstad med sin far, mor och bror har blivit intervjuad i Radio Örebro om sin tid som asylsökande och som gömd.
I intervjun beskriver hon hur det är att leva i ovisshet, rädsla och väntan. Hon berättar om de trofasta vänner som hon har och hur hon kom till tro på Jesus.  Det var så intressant! Hon berättar också om den tomhet som hon kände när familjen till sista fick veta att de får stanna i Sverige. Det var några dagar före jul 2005 som hon fick beskledet på telefon på Erikshjälpen i Filipstad.
Klicka på Ofelia Namazova del 1 och sen på del 2 så kan ni höra hela intervjun. JÄTTEINTRESSANT!

Hemsidan:
http://www.sr.se/cgi-bin/orebro/program/artikel.asp?ProgramID=507&Artikel=540956

Själva intervjun:
Ofelia Namazova del 1
Ofelia Namazova del 2

Torpkonferensen.nu


I morgon tisdag den 17 juni kl.15 ska jag hålla mitt seminarium på den stora Torpkonferensen utanför Kumla-Örebro i LADAN. Så här presenteras seminariet

"När världen kom till stan"
En berättelse om när världen kom till Filipstad. Vad var det som
gjorde att alla dessa flyktingar från 35 länder sökte asyl i Sverige?
Hur förändrades församlingens verksamhet när flyktingarna började komma på gudstjänsterna? Vad kan en församling göra för att lotsa nysvenskarna in i samhället? Hängivna kristna invandrare kan tända nytt liv i våra församlingar om de får förtroende och stöd. Bengt Sjöberg är lärare, pastor och kommunpolitiker och har sedan drygt sjutton år engagerat sig helhjärtat för att hjälpa flyktingar. Han har bland annat medverkat i Uppdrag Granskning (SVT), Konflikt (P1), Efter Tolv (P4) och i en mängd tidningar.
När: Tisdag kl 15.00-15.45
Var: Ladan

Jag ska ha med mig en grupp från församlingen som sen också är tillgängliga för samtal på Evangeliska Frikyrkans församlingsprograms monter. Jag har redan hört om folk som ska komma för att prata och ställa frågor om olika invandrare som de håller på att hjälpa.

Örebrokyrkan proklamerad idag!

Det är inte så ofta man får vara med om en helt ny församlingsbildning. Det har hänt vid några tillfällen i mitt liv. Vårt samfund Evangeliska Frikyrkan har en klart uttalad målsättning att starta nya församlingar i Sverige. Det har visat sig att det är ett effektivt sätt att vinna nya människor.
Örebrokyrkan har målsättningen att vara en mångkulturell församling som prioriterar evangelisation, bön och gemenskap. I samband med församlingsbildandet invigdes även en böneplats för allt Guds folk dit man kan komma när som helst på dygnet för att be för Örebro och Sverige.
Samlingen hölls i lokalerna på Kungsgatan 32, men eftersom man räknar med stor tillströmning av folk kommer man även att samlas i en betydligt större kyrkolokal.
Info om församlingens möten och böneplatsen kommer att läggas ut på hemsidan www.orebrokyrkan.se samt www.orebro.be
Ledarna för församlingen är Lennart Ideblad, Ulf Alinder och Joel Sjöberg. De höll korta anföranden då de delgav församlingens visoner och målsättningar. Många människor är idag svårt sargade och mår dåligt. Församlingen sträcker ut sin hand och pekar på Jesus Kristus som av ofullkomliga människor kan förändras genom Guds ord och bli Kristuslika.
Jag läste några bibelord om församlingen och proklamerade ÖREBROKYRKAN bildad i Fadern, Sonen och den helige Andes namn.
Här är några bilder från dagens samling.


Ledargruppen avskiljs. Knut Bertil Nyström från EFK och Bengt Sjöberg lade händerna på ledarna och välsignade dem.


ÖREBROKYRKANS VISION


Det fanns många barn på samlingen i ÖrebrokyrkanVarje samling ska börja med fika eftersom man vill poängtera gemenskapen. Bra!

Här en bild från barnrummet
Tacosfest i kyrkan-skolavslutningsdagen


Det blev en lyckad kväll med ungdomarna i Pingstkyrkan.

Bordet dukat. Agneta, Heather och Maribel var kockar. Jag hade bakat tårtor.

Ella-Stina spelar svenska folkvisor på sin fiol. Jag kompar och sjunger.

Glatt återseende! Nu PUT o jobbNär jag gick genom studentvimlet i staden där jag var igår stötte jag på en romsk kvinna och hennes dotter. För flera år sedan kämpade jag jättemycket för dem. De fick avslag på sin asylansökan och utvisades, men lyckades gömma sig hos vänner i södra Sverige. När lagen kom som gav gömda barnfamiljer en ny chans skrev jag på nytt för dem och en viktig faktor till att de fick stanna i Sverige till sist var att barnen gått i vår kyrkas barnverksamhet och fått lära sig svenska och även gått i skolan i Filipstad en tid.
Nu berättade Dragana att Sasha fått jobb som busschaufför. Jag blev så rörd att jag började gråta och omfamnade mor och dotter för att sen gå vidare till Medines studentfest.
Det var en uppmuntran att få träffa dem. Pappan var så sjuk, men nekades vård på sjukhuset. Han var nära döden. Pappan brukade spela gitarr på våra möten ibland. Han var med i en pingstkyrka i Serbien.

Medina från Baku tar studenten

I morgon är det på nytt dags för oss att fira en student. Medina från Azerbajdzjan kom till Filipstad som 15-åring. Hon hjälpte oss väldigt mycket i second handbutiken. Medina klarade av alla göromål i butiken och hann dessutom med att lära mig lite ryska. Harsho! Minja savot Bengt, ja paster, ja utchitel. Majo chenu savot Maud. Ja otchen rad sivodnia o.s.v Hennes och familjens asylprocess blev fruktansvärt lång och kämpig. Det finns inga ord att beskriva familjens kamp och vånda, smärta, tårar och sjukdom. Att få vara med när hon tar studenten är något helt fantastiskt!!! Jag har en pärm hemma med mängder av brev och skrivelser, namnunderskrifter från folk i hela Sverige, mängder med tidningsartiklar och hemska minnen av hur Migrationsverket behandlade familjen och Medina.
I morgon ska vi bara glädjas och se framåt. Den ljusnande framtid är vår! Jag tror det stämmer på Medina och jag önskar henne och hela familjen all lycka och framgång i livet. Du har kämpat något helt otroligt och du har nått ett stort delmål.

Här är några kort från Medines student
Svenskt Näringsliv skriver om Griffen Barkat

Jag är juridiskt ombud för Griffen Barkat som artikeln nedan handlar om. Han har fått nej från samtliga instanser, men vi har överklagat till Förvaltningsprocessenheten. De har gång på gång svarat att verkställigheten inte avbryts, men de har inte ännu svarat på frågan om det finns hinder att avvisa honom. Vi menar att det gör det eftersom han är hotad i sitt hemland, Pakistan. Opinionen växer på den ena platsen efter den andra när folk inser hur hårt den nya lagen om arbetskraftsinvandring slår och hur illa människor råkar ut när de får avslag strax innan den nya lagen träder i kraft.

 http://www.svensktnaringsliv.se/


Övergångsregel hade räddat honom

Integration |  Griffen Barkat har fast jobb, bostad och vänner. Trots det utvisas han inom kort till Pakistan. För arbetsgivaren, verkstadsföretaget Gunnars Tråd, är det ett bakslag. De hade gärna sett en övergångsregel innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft i slutet av året.

alttext

Griffen Barkat utvisas inom kort till Pakistan. En övergångsregel hade räddat honom kvar hos företaget Gunnars Tråd i Hillerstorp.

Pakistaniern Griffen Barkat talar flytande svenska, har en tillsvidareanställning, kompetens för sitt arbete och egen bostad. Sedan fyra år är han en lojal och uppskattad medarbetare vid verkstadsföretaget Gunnars Tråd i Hillerstorp strax utanför Gnosjö.

Trots en ordnad tillvaro har han ett avvisningsbeslut hängande över sig. Det innebär att Griffen Barkat måste lämna Sverige senast den 18 juni för en ytterst osäker tillvaro i Pakistan.

Vd:n för Gunnars Tråd Bengt-Olof Gunnarsson är upprörd.

- Myndigheterna sätter käppar i hjulet när utbildade och integrerade medarbetare inte beviljas uppehållstillstånd. Samtidigt har regeringen uttryckt småföretagens betydelse för Sverige. En viktig faktor är då tillgången på arbetskraft. Är det bara ord, undrar han.

Enligt fabrikschefen Börje Åström innebär Griffen Barkats utvisning extra kostnader för företaget i form av visst produktionsbortfall och upplärningskostnader för en ersättare.

- Upplärningstiden av en ny kollega är 6-8 månader, vilket framstår som uppenbart slöseri med resurser när vi redan har en fullt upplärd medarbetare. Dessutom drar staten på sig kostnader för en onödig handläggning, säger Börje Åström.

Idag måste en asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd lämna Sverige och ansöka på nytt i sitt forna hemland, trots varaktig anställning.

De märkliga turerna har fått regeringen att tänka om. Nya regler för arbetskraftsinvandring är att vänta. De innebär att flyktingar vars asylansökan avslagits ska kunna beviljas uppehållstillstånd utan att först lämna landet. Villkoret är att den sökande har en tillsvidareanställning sedan minst sex månader eller att anställningen gäller minst ett år från ansökningstillfället.

Men det hjälper inte Griffen Barkat. Migrationsverkets beslut om utvisning äger rum inom kort, långt innan de nya reglerna träder ikraft den 15 december.

Det har fått politikerna i Gnosjö att skriva ett brev till migrationsminister Tobias Billström och kräva att regeringen fryser alla utvisningar av invandrare med fast arbete i väntan på att de nya reglerna börjar gälla.

- Tyvärr fick vi kalla handen. Det skulle ta för lång tid att genomföra en tillfällig övergångsregel enligt migrationsministern, säger LarsÅke Magnusson kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö.

Han tycker att det är en märklig ordning att samtidigt som företag blir av med medarbetare är behovet av kompetent arbetskraft stort i kommunen.

- I dagsläget letar vi arbetskraft i såväl Södertälje som Holland. En tillfällig övergångsregel skulle ha inneburit en möjlighet för företag att behålla utbildade medarbetare, säger LarsÅke Magnusson.

Fabrikschefen Börje Åström påpekar att Griffen Barkat och andra i liknande situationer kan tjäna som förebilder och agera mentorer på arbetsplatser och i samhället.

- Har inte regeringen insett potentialen som finns i väl integrerade medborgare, undrar han.Peter Ceder

Gunnars Tråd
Gunnars Tråd är ett typiskt Gnosjöföretag. Här tillverkas dagligen omkring 110 ton järntråd som används till bland annat butiksinredningar, kundvagnar och inom möbel- och bilindustrin. Företaget är familjeägt sedan 1960 och har 43 anställda. Tillväxten är stabil. Idag går 20 procent på export, främst till Skandinavien.


27 juli-Kyrkornas dag i FILIBJURVECKAN

Det blir massor av aktiviteter under Kyrkornas Dag i Filibjurveckan 21-27 juli.
Söndagen inleds redan klockan 10 med en gudstjänst på Stora Torget i Filipstad. Sångaren Daniel Viklund kommer att sjunga och Peter Johansson predikar. Mötesledare är Bengt Sjöberg.
Klockan 15.30 kör vi igång med en HOPPBORG från företaget HOPPSAN i Hällefors där jag hämtat denna bild på en av hoppborgarna. Klockan 16 blir det en konsert med sångaren Daniel Viklund och eventuellt hans kör Audiens. I vilket fall ska han ha med sig en del ungdomar som skall hjälpa till med en del sånger. Då kommer vi även att ha allsång och få igång publiken i några välkända läsarsånger och modernare lovsånger.
Peter Johansson kör samtidigt igång med KOKOSBULLEMASKINEN OCH MINIMOTORCYKLARNA DRAR IGÅNG EFTER KONSERTEN MED DANIEL.


Klockan 20.30 blir det fullt ös på Stora Torget då bandet NO BRAKES som drar igång på scenen helt utan bromsar. Vi serverar bullar, saft och kaffe och hioppas få många fina samtal med stans ungdomar.
Kyrkorna i Filipstad tycker att det är jätteroligt att vi får göra denna utåtriktade satsning tillsammans. Syftet är först och främst att få presentera det glad budskapet=evangeliet om JESUS KRISTUS. Det kan göras på många olika sätt och förpackningen är inte densamma som för 100 år sedan.
Bilden nedan är från ett möte i Pingstkyrkan där några av ungdomarna från dala-Järna sjunger. De kommer från den församling där Daniel Viklund är pastor och dessa ungdomar kanske också kommer med den 27 juli.

Efterlyses:Nybakade bullar till 13 juni

På fredag den 13 är det skolavslutning i Filipstad. Kristen Gemenskap ska ha TACOS-KVÄLL i Pingstkyrkan för ungdomar mellan 20-22
Klockan 22 går vi ut med BULLGERILLAN på stan fram till klockan 01. Om du som läser bloggen bor i närheten och har nybakade bullar att skänka till fredagen så skulle vi bli mycket glada. Det går även bra med frysta bullar.
Det går åt hundratals bullar en kväll när vi är ute på stan.
Du kan lämna in dem på Erikshjälpen Second Hand. Tel. dit är 0590-10336

Tara fick leda 50 personer till JESUS

Tara kommer från ett land i Östern. Hon ivrar för att hennes landsmän skall få lära känna Jesus och få uppleva glädjen i en tro på Gud. Glädjen och friheten att Gud inte är en straffande Gud utan en kärleksfull Gud som förlåter oss våra synder och upprättar människan.
Igår hade Tara och hennes vänner inbjudit sina landsmän till en lokal i den stad där hon bor. Det kom väldigt mycket folk. De flesta var landsmän och inte kristna. Vid gudstjänsten där en landsman talade om sin väg till Gud var det ett 50-tal som kom fram för att ta emot Jesus i sina liv. Mötet varade från 19 till 23 och eftersom det var så många som ville veta mer om kristen tro beslöt man att fortsätta undervisningen idag klockan 10.
Vid det mötet var det fler som ville ta emot Jesus och få en levande relation med Gud. Tara var helt överväldigad. Den profetiska hälsning som hon fått för flera år sedan har nu börjat gå i uppfyllelse. Trött, men mycket glad ringde hon och berättade hur de tänkt fortsätta gemenskapen med alla dessa nya kristna vänner.
Även flera som var sjuka fick uppleva helande. Det är ofta så det går till i våra gudstjänster. Det är inte ord och övertygande utläggningar som gör att människor vill ge sina liv till Jesus utan det är när folk får uppleva kraften i namnet Jesus och när de får se under och mirakler som de blir heltända för Jesus. Jag önskar Tara och hennes vänner all lycka och framgång med att föra ut evangeliet=det glada budskapet till både svenskar och nysvenskar.

Migrationsverkets chef gör inlägg om Sassan och Daniel

För länge sedan gjorde jag en anmälan till Justitiekanslern om att de båda döva iranska bröderna Sassan och Daniel inte får den ersättning som Länsrätten tilldömt dem. De får endast halv ersättning.
JK har lyssnat på våra argument och jag trodde att nu snart kommer ett beslut. I stället fick jag för ett par dagar sedan läsa ett yttrande från högste chefen för verket, nämligen Dan Eliasson. Han skriver att bröderna visst fått full ersättning och att MIG följer Länsrättens dom. För att få till den uppgiften har han trixat med sanningen på så sätt ATT HAN SKRIVER ATT DE FÅTT FULL ERSÄTTNING FRÅN OCH MED ETT DATUM TILL OCH MED ETT ANNAT DATUM DÅ HAN PÅSTÅR ATT DE AVVIKIT. Till saken hör att de bott på samma adress ett helt år.
Nu förväntar jag mig att bröderna får full ersättning till dess att de får uppehållstillstånd.
JAG FATTAR INTE HUR MAN KAN BEHANDLA DESSA TVÅ DÖVA BRÖDER SÅ HÅRT NÄR ALLA INBLANDADE PARTER SÄGER ATT DET INTE GÅR ATT AVVISA DEM TILL IRAN. HUR KAN MAN DÅ FÖRSÖKA SVÄLTA UT DEM, TRYCKA NER DEM SÅ ATT DE FRIVILLIGT SKALL LÄMNA SVERIGE OCH LÅTA DEM FÅ EXISTERA I INGENMANSLAND.

Nationaldagsfirande i Filipstad

Filipstad har ett av Sveriges större firande av nationaldagen. Det brukar vara fullt program från tidig morgon till sen kväll. Så också i år. Jag var med och serverade kaffe klockan 8 och sen på kvällen var vi ute med BULLGERILLAN fram till halv ett på natten.

Flaggan hissas på Monitorholmen.

Politikerna serverar kaffe klockan 8-10 cirka.

Maria vår sonhustru tillsammans med sina fyra söner som hon sytt kostymer till. Var och hämtade två av killarna den 6 juni och vi var sen ute och fiskade. Vi fick ett 15-tal mörtar, braxen och abborrar. Nathanael tyckte det var sååå roligt och jag också...

Christopher serverar en romsk man kaffe. Bullgerillan är uppskattad av alla.

Vietnameser i stan som gillar vår nya glasskiosk som invigdes den 6 juni i strålande och mycket varmt glassväder.

Här svalkar sig lille Daniel i sin egen pool.

Nathanael vattnar frukt och grönsaker.

Studentexamen i ÖREBRO 5 juni

image185
Maud, Zarifa, Shkurte och Andrea i väntan på Ofelia som tog studenten idag. Ofelia kommer ursprungligen från Azerbajdzjan. Hon bodde i Filipstad i flera år. Jag var familjens juridiska ombud och vi gömde henne och familjen i nästan ett år. Ofelia förlorade två år under tiden som hon var flykting. Idag var en segerns dag efter en lång kamp. Ofelia fick ett fint stipendium och var toppenglad. Vi önskar henne all lycka i livet!
image186
Ofelia med vännen Sandra Sjöberg.
image187
Zarifa, Maud, Sandra, Ofelia, Linn och jag.
image188
Här är några studenter på väg till bilar, lastbilar, traktorer och limosiner m.m.
Festen fortsatte hemma hos familjen Namazova/Myslymlu med mycket god mat, tårtor och dricka.
På kvällen hade KDU i Örebro där Ofelia är ordförande en fest.
Ofelia skall studera rättsvetenskap i höst. Lycka till!

Kamp för flyktingar

Idag har tidningen DAGEN publicerat min artikel (Se längre ner på bloggen) som jag också har skickat till Migrationsminister Tobias Billström. Även andra media har visat intresse för artikeln och flera väntar med spänning om ministern kommer att svara.

Igår kom det ett brev från JK, Justitiekanslern. JK skickade det senaste svaret från Migrationsverket angående de döva iranska brödernas rätt till full dagersättning. Nu var självaste generaldirektörn Dan Eliasson som skrivit ett yttrande. Trots detta måste jag konstatera att Migrationsverket försöker dribbla med fakta och de försöker att bortförklara varför de endast ger halv ersättning trots att Länsrätten dömt att MIG ska ge hel ersättning. Jag fattar inte hur man kan trixa så med sanningen! Generaldirektören skriver att de fått full ersättning för den tid som domen gäller. När jag tittar i domen står det ingenting om någon speciell tidsperiod. Bröderna skall ha full ersättning oavbrutet tills de antingen utvisas eller får permanent uppehållstillstånd. Nu lever de i Ingenmansland. För hur lång tid?
Efter sex års väntan borde de få stanna i Sverige och komma igång med studier och arbete. Denna följetong med de döva iranska bröderna som konverterat tycks aldrig ta slut.

Idag har jag fått reda på att de ashkaliefamiljer som jag skrivit om i mitt öppna brev till Migrationsministern levt tillsammans i Kosovo med ett 50-tal andra ashkalier. Dessa familjer har inte lämnat Kosovo frivilligt utan varit tvungna att lämna sina hem. Nu finns de i olika länder. Jag har 11 ärendenummer på ashkaliefamiljer i Sverige som fått uppehållstillstånd. VARFÖR SKALL DÅ INTE FAMILJEN VALON AZEMI OCH NAIM AZEMI MED SINA BARN DÅ OCKSÅ FÅ STANNA I SVERIGE? DE HAR INTE GJORT NÅGOT OLAGLIGT I SVERIGE, DE ÄR SKÖTSAMMA OCH VALON TALAR T.EX PERFEKT SVENSKA.
Jag ska idag begära inhibition för dem och på nytt förklara att Kosovo inte tar emot dem.

Så till Griffen Barkat (som jag också skrivit om längre ner på bloggen) Hans handlingar har kommit på avvägar inom Migrationsverket. Det handlar om mycket viktiga handlingar som jag är 100 procent säker på att jag postat rätt och frankerat rätt, men som inte finns någon stans. Det är allvarliga sekretessbelagda handlingar på avvägar. Hädanefter måste jag skicka handlingar med rek, men det kostar minst 55 kronor.
Griffen har arbete och kan svenska och ett brett kontaktnät. Jag och många, många i Småland och på andra orter i Sverige fattar bara inte hur Migrationsverket kan vara så stelbent så man kan godkänna arbetskraftsinvandring i december, men inte göra undantag i juni för några 100 asylsökande med avslag som har jobb och som anpassat sig till svenska förhållanden. Migrationsministern säger att de ju kan återvända till sina länder och söka därifrån i december. Men har han tänkt på hur mycket pengar det kostar och har han tänkt på hur de skall kunna få visum? Det handlar också om personer som uppgett starka skyddsbehov. Personer som frukat för sina liv i sina hemländer. Tänk om de dödas, sätts i fängelse eller torteras. Hur ska de då kunna söka sig hit på grund av arbetskraftsinvandringen?
Om detta tänker jag skriva en ny debattartikel.

40 år sen jag gick ut Seminariet i Falun

I helgen var det 40-års träff för gamla FIIB årgång 1968 på Seminariet i Falun. Lördagen den 31 maj 2008
kl 12.30 träffades vi på Haganäs Konferensanläggning i Ornäs. Jag hade lite svårt att känna igen mina gamla klasskamrater. Alla utom jag har ju förändrats så på dessa 40 år. Det är bara jag som är mig lik eller.....?
image175
Efter ett tag fick jag ett klassfoto och då började genast namn och minnen dyka upp. Bernt, Anders som spelade cello, Rolf, Tomas, Ola, Bengt-Olof, Bengt R, Hans som var från Stockholm som jag och som också spelade gitarr och sjöng i en grupp som vi hade, Sif, Birgit, Rut, Agneta, Inger, Gunilla och Åsa.
Vi började med lunch och ägnade sedan eftermiddagen åt gamla minnen. Var och en fick cirka tio minuter att berätta något minne från seminariet och lite om vad som hänt i livet. de allra flesta har fortsatt som lärare och trivts riktigt bra med läraryrket och barnen. Allt eftersom flera berättade dök det ena minnet upp efter det andra.
Flera av mina klasskamrater köpte min bok "När världen kom till stan". Det kändes roligt att få ge dem lite av mitt liv de senaste 17 åren.
image174

Vi besökte gamla Seminariet som numera är en privatskola och vi blev guidade runt av klass 9A.

Vi blev fotade på trappan av tre elever från friskolan. Söderbaumska skolan har cirka 400 elever med inriktning på bild, musik och drama.
Sä här skriver de själva på sin hemsida:

Skolans idé  

Att skapa förutsättningar för att varje elev ska  -  ha en god självkänsla, ha en fortsatt lust till lärande, bli ansvarstagande och vara reflekterande samt ha god förankring i samhällets värdegrund, när grundskolan är slut - är en utmaning för varje skola.    

 På Söderbaumska skolan anser vi att 
 

* ett helhetsperspektiv på eleven
* ett skapande lärande, 
* en lärande miljö
* samarbete                            
* integrering
* kompetens    


Skolan är en friskola med levande kulturprofil för 6-16-åringar.
 

Söderbaumska Skolan erbjuder en komplett grundskola, från förskoleklass till åk 9, med ett fritidshem för de yngsta.

Skolan följer den svenska läroplanen.

  • extra timmar anslås till musik/bild och form (tas från SO/NO)
  • en dramalärare arbetar med alla klasser från och med år 3 (inom ramen för undervisningen i svenska)
  • profilämnesarbete integreras i den löpande undervisningen i andra ämnen.


Under de första tre åren arbetar eleverna i fem åldersintegrerade F-2-klasser med ca 25 elever i varje klass. Från år tre är klasserna åldershomogena, med ca 21 elever per klass.


Vi gick runt skolan och tittade på omgivningarna.
image176
Jag tror några av oss var lite trötta av promenaden. Det måste ha berott på den tryckande värmen. Här fanns i alla fall uppfriskande vatten.
image177
image178

På vägen till Ornäs och Falun passerade jag Björbo och Dala-Floda. Jag stannade till vid den vackra Fänforsen i Björbo. I Dala-Floda brukade vi ha ungdomsläger på 70 och 80-talet då jag var lärare i Dala-Järna. Vi sov i Sion och Församlingshemmet och hade fotboll och tävlingar, tipspromenader, sångstunder, grillkvällar och tältmöten på en äng i Dala-Floda. Ibland blev det inte mycket sova av på nätterna och det kanske inte var så lätt för en 25-årig kille att vara ledare för 30 barn mellan 10-17 år.
Här några bilder från Fänforsen och Floda.
image179
image180

Miljöbild från Dala-Floda nedan:
image181
Församlingshemmet i Floda

image182

Sionkapellet i Floda
image183
image184

RSS 2.0