Skogspromenad med minnen

FÖLJ MED MAUD OCH MIG PÅ EN SKOGSPROMENAD RUNT ABBORRTJÄRN. VI MINDES GÖMDA FLYKTINGARS DOP OCH EN TRAGISK OLYCKA.

Vi brukar gå runt Abborrtjärn lite då och då. Ibland blir det två gånger i veckan och ibland blir det mer sällan. Det är sex kilometer och det brukar ta 55 minuter. Idag tog det längre tid eftersom vi tog det mycket lugnt och jag stannade och tog några kort. Vill du se?


Vi går på en gammal järnvägsbank som användes för att köra malm mellan Persberg och Filipstad.
Här dödades en ung flicka när den bil hon färdades i körde rätt in i trädet. Hennes mor och andra ser till att minnas flickan. På ett litet kort står det: "Jesus älskar Dig"


Vi passerar kolonilotten LYCKAN. Här finner många filipstadsbor lugn och ro och tillför det egna köket med morötter, potatis, gurkor och enorma pumpor m.m. (Vi har fått smaka av Blomkvists)


Här håller man på att lägga ut mer sand vid den lilla badplatsen. Både här och längst bort i bild har vi haft dop. En gång döpte vi två iranier som levde som gömda under något år. De kom på besök och vi hade haft kontakt med dem under lång tid. Vi visste att de hade blivit kristna efter moget övervägande. Vi har också döpt svenskar och en man från Elfenbenskusten. Hans fru från Frankrike hade rest ända från Paris för att vara med på dopet. Senare på dagen hade vi vigsel för dem på Erikshjälpens café. Ja, vi har upplevt ett och annat de senaste åren.


Adventsfirande

Jag har precis druckit mitt morgonkaffe och tänt adventsljusstakarna. Utanför fönstret lyser gräset grönt. Den snö vi hade för några dagar sedan har smält. Ändå känns det som advent. Idag ska vi till kyrkan och sjunga adventssånger och lyssna till en konsert. Det är ett nyinflyttat par ifrån Holland som ska spela och sjunga. När jag igår åkte förbi Betel lyste det så fint i alla fönster.
Jag var på väg tillsammans med Eva och Tomas Foogde till Kristen Gemenskap i Ställdalen som är en av våra "utposter" i församlingen. Vi hade ett fint möte i servicehuset i centrum av Ställdalen. Folk hade kört långa vägar för att mötas upp. Gudstjänsten var allt igenom en adventsgudstjänst med Gå Sion din konung att möta varvad med lovsånger om att kröna Jesus som konung i våra hjärtan.
Jag predikade från Sakarja 9 "Fröjda dig storligen, du dotter Sion, höj jubelrop du dotter Jerusalem. SE DIN KONUNG KOMMER TILL DIG, RÄTTFÄRDIG OCH SEGERRIK ÄR HAN".
Den väntade Messias ANKOMST är ett fullbordat faktum. Det fingeravtrytck eller det DNA som finns i bibelns alla böcker stämde perfekt och helt unikt in på Jesus. Fler och fler inser att Jesus är Messias, världens Frälsare.
När vi läste Jesaja 53 om den lidande tjänaren som bar våra sjukdomar och "genom Hans sår är vi helade" sa jag att vi skall ta emot helande. Plötsligt under tiden som jag fortsätter att tala ropar en kvinna: "Jag kan läsa och ser nu utan glasögon! Det har jag inte kunnat på många år". Jag stannade upp och kvinnan fick berätta och visa att hon kunde läsa från det körblad som hon hade i handen.
Ja, det var ett spontant och härligt möte som avslutades med fika med smörgåsar. Jag var hemma redan vid nio-tiden. Den kurviga vägsträckan mellan Kopparberg och Hjulsjö till trots där man absolut inte kan åka fortare än 70 km.


Gravid kvinna kvar i förvar=flyktingfängelse

Kvinnan som är gravid i sjätte månaden är fortfarande kvar på Förvaret i Flen tillsammans med sin man.
Deras brott?
Inte tillräckliga asylskäl enligt Migrationsverket och att de självmant skaffat arbete och jobbat och försörjt sig själva.
I deras land hotas de av människor som vill döda dem eftersom de gift sig av kärlek och trotsat släktens äktenskapsplaner.
Kvinnan mår dåligt och har svårt att äta. Finns det risk för att fostret drabbas. Gäller Barnkonventionen  ett foster? Ja, frågorna är många.
Igår fick jag veta vem som blir deras advokat i förvarsfrågan. Jag har haft kontakt med honom förut och vet att han jobbar mycket bra. Vårt hopp står nu till inhibition (avbrytande av avvisningen) och att de skall få stanna. Sundsvalls asylkommitté liksom föreningen "Låt oss aldrig glömma Pela" har hört av sig och vill stödja.

Denna helg har vi haft besök av en kvinna från Nigeria som fick uppehållstillstånd för några år sedan. Det var så roligt att träffas och få ta del av hur anpassningen till det svenska samhället går. Hon har arbete och pratar bra svenska.  Men visst är vägen in i samhället lång och hon möter utmaningar precis som du och jag. Kvinnan har en stark tro på Gud och den hjälper henne att fokusera på det positiva.

Jag fick "predika" för kommunfullmäktige igår

I samband med årets budgetmöte i kommunfullmäktige fick jag ordet. Flera hade pratat om pengar, skulder, nysatsningar och underskott.
Jag gick upp och tog fasta på de mål och visioner som kommunen har för 2009. I alla verksamheter är det viktigt att vi alltid har fokus på VÄRDEGRUNDEN OCH DEN GYLLENE REGELN SOM SÄGER:" ALLT VAD NI VILL ATT MÄNNISKORNA SKALL GÖRA MOT ER, DET SKA NI OCKSÅ GÖRA MOT DEM".
Jag sa också: "De senaste månaderna har jag fått en inblick i hur fruktansvärt hårt det kan vara för elever att bli mobbade i skolan. Man kanske inte orkar gå till skolan och några funderar på att avsluta sitt liv. Man gör sig illa för att skrika ut sitt rop om hjälp, men finns det någon som lyssnar och förstår?
När man sett hur resurser satsas på mobbningsteam, kuratorstöd och psykologhjälp, förstår man att det också är saker som kostar pengar och måste få kosta pengar. När folk på olika arbetsplatser blir illa behandlade kan det också få till följd att man blir sjuk och måste sjukskriva sig.
I tidningen SAMHÄLLE idag är det en artikel om en skola som storsatsade på likabehandlingsplan och höll frågan om mobbning aktuell i alla sammanhang. Man hade haft olika planer, men inte riktigt förstått att mycket av mobbningen är svår att se. Genom att intervjua eleverna fick man större grepp om läget och nu är fler och fler elever trygga på sin arbetsplats.
Ni kanske tycker att det är en perifer fråga som jag tar upp ikväll mitt bland alla miljoner och alla siffror, men för mig är detta något som påverkat mig djupt och som jag anser oerhört viktigt att vi håller aktuellt".
Ja, ungefär så sa jag i mitt inlägg. Flera talare knöt sedan an till det jag sa. Jag kände mig nöjd över att ha fått påminna oss alla. Jag var noga med att säga att jag absolut inte ville komma med pekpinnar, moralisera och inta en självgod attityd utan ödmjukt framföra mina tankar kring en fråga som vi alla behöver aktualisera. Annars blir det inget av mål, visioner och stolta planer.

Ofelia skriver också om gravida kvinnan

www.ofelia87.blogspot.com

Ofelia Namazova har också skrivit om den gravida kvinnan som sattes i förvar idag. Se hennes blogg.

Gravid kvinna satt i förvar=flyktingfängelse

I morse ringde en kvinna från Örebro och berättade att hon och hennes man blivit tagna av polisen i Vivalla. Anledningen: De har ett utvisningsbeslut, men har trots det kunnat arbeta i tron att det skulle kunna hjälpa dem när den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft. De hade kallats till ett samtal hos polisen. När de kom dit blev de kvarhållna och förda till förvaret i Flen. Kvinnan bad att få hämta sina tillhörigheter i hemmet, men nekades. En kamrat fick åka till polisstationen med några av de nödvändigaste sakerna.
Efter några timmar ringde kvinnan igen. Hon snyftade och grät. Hon är gravid i sjätte månaden och mådde illa och kunde inte äta. Hela magen var i uppror och hon var psyksikt stressad och mådde mycket dåligt.
Jag tycker det är upprörande att sätta en gravid kvinna i en fängelsecell i Sverige år 2008. Denna familj har inte hållit sig undan. De har kommit på möten och kallelser från Migrationsverket. jag har varit deras jurist och uppmanat dem att samarbeta med myndigheterna. Nu får de en advokat i förvarsärendet, men risken för att de utvisas är stor.
I hemlandet väntar förmodligen "hedersmord" eftersom paret gift sig av kärlek. Nya bevis hade de tagit fram och ville presentera för Migrationsverket, men polisen var bestämd att de inte skulle kunna göra detta nu. De skulle sättas under uppsikt.
Jag tycker det är upprörande. man hade kunnat ordna med att de skulle komma till polisen tre gånger i veckan och anmäla sig. Det fanns inga planer på att gömma sig och hålla sig undan.
En av dem som engagerat sig mycket för paret och som bott granne med dem ringde och grät av förtvivlan. Hon undrade om detta var värdig ett samhälle som Sverige. Ja, man kan fråga.
Tobias Billström och socialförsäkringsutskottets majoritet med Gunnar Axén i spetsen håller benhårt på att det inte skall göras några undantag för dem som skaffat sig jobb. I stället ska Sverige ta emot helt nya invandrare som inte vet nåt om svenska regler och lagar och som inte talar svenska. Detta par var mycket duktiga i svenska språket. Kvinnan är högt utbildad och skulle snart ha kunnat börja ett kvalificerat arbete.

Jag mötte också idag en ung kurd som konverterat till kristen tro.

Migrationsverket svarade helt okunnigt att de inte visste hur en konvertering skulle kunna påverka honom. Saknar de totalt grundläggande insikter i detta och sitter som beslutsfattare? Jag fattar inte! Det borde väl alla veta att EN MUSLIM INTE KAN BYTA RELIGION utan att riskera sitt liv. Nu hade den unge mannens advokat slutat jobba för honom eftersom han inte får betalt längre. Jag ska försöka göra en ny inlaga. Mannens konvertering har gått till på ett seriöst sätt och verkar trovärdigt.

Vi såg vår son Joel på Kanal 10 ikväll

Han fick berätta en hel del om sina böcker på GOSPEL MEDIA. Mellan intervuinslagen spelade de Gaither Homecoming till hustrun Mauds och min stora förtjusning.

Kanal 10

Jag fick en kommentar på bloggen angående TV 8 och programmet Guds Hus. Den som skrivit gör reklam för Kanla 10. Jag håller med!
Min fru och jag tittar på Kanal 10 så gott som dagligen. Kvalitén har blivit bättre och bättre. Tommy Lilja hör till favoriterna. Ett annat program som vi såg med mycket stor behållning var syskonen Anderssons sångprogram.
För övrigt är vår son Joel Sjöberg på väg till Älmhult för att i morgon spela in ett program på Kanal 10. Joel är vd för bokförlaget Gospel Media.

Taizé-gudstjänst i Filipstads kyrka

Ikväll var vi några stycken från Kristen Gemenskap som besökte Svenska Kyrkans Taizé-gudstjänst. Mycket stämningsfull, Jesuscentrerat med lovsånger och bibelord. Några ungdomar läste ett flertal böner med stort engagemang. Ett 10-tal ungdomar hörde till de mest ivriga att delta i bönen, skriva bönelappar, tända ljus och ta emot nattvarden. Annars var det blandade åldrar.
Vi har inte så många ungdomar i våra kyrkor i Filipstad. Därför var kvällen en upplevelse för mig. Jag blev mycket glad. Hoppas att de kristna ungdomarna i stan kan lära känna varandra och gemensamt uppleva Jesus.
Flera av ungdomarna som deltog ikväll var till Frankrike i somras. Säkert fick de uppleva mycket positivt.

TV-programmet Guds Hus och din församlings kontakter

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160425

Tidningen DAGEN skriver idag att TV-programmet Guds Hus i TV8 kommer att flyttas till en annan sändningstid. Programmet lockade för få tittare. Nu blir det förmodligen färre tittare. Tråkigt. Jag tycker att det var ett bra program. Det som gjorde att man tappade fokus var de absolut för långa reklamavbrotten. När det var reklam zappade man över till andra program i andra kanaler. I söndags var det så för oss. Jag hade fått ett mail från Gustav Fridolin på Kalla Fakta i TV4 att kolla på hans program om en avvisning av en flykting. När det blev reklam på TV8 slog vi snabbt över till Kalla fakta. Där kom man efter en stund in i händelserna och så var det dags att återvända till Guds Hus. Ja, vilken mediavärld vi lever i. Det var betydligt enklare förr i tiden då vi bara hade TV1 och TV2!!!
Jag har läst flera kommentarer kring programserien Guds Hus om hur viktigt det är att varje församling i Sverige försöker nå utanför de egna leden och presentera sitt "Guds Hus". Ute på skolor och arbetsplatser bör vi frimodigt vittna om vår tro och på ett naturligt sätt berätta om vad vi gör i församlingen.
Kristen Gemenskap i Filipstad-Hällefors har förmånen att ha goda kontakter med samhället. Genom vår second handbutik har vi kontakt med Socialkontoret, Frivården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, behandlingshem, Migrationsverket och många företag, föreningar och enskilda gåvogivare. Det uppstår gång på gång enormt givande samtal. Genom församlingens flyktingverksamhet når vi mellan 350-700 flyktingar per år. När vi engagerar oss för avvisningshotade flyktingar kommer vi i kontakt med media och advokater och organisationer som t.ex Ingen Människa är illegal, Rosengrenska stiftelsen, Rådgivningsbyrån eller Svenska Afghanistankommittén m.fl organisationer.

Jag tror att många människor har svårt att besöka en kyrkas gudstjänster. Då kan man göra som de gjort i Västerdalarnas Friförsamling nyligen. Man inbjöd till en annorlunda gudstjänst. Så här annonserade man:

En gudstjänst för alla, men speciellt för dig som undrar mer än du tror. Programmet är 60-70 min långt och innehåller:
Ett par sånger med delar av kören Audiens
Filminslag av André Ihlar
Ett par korta intervjuer
Ett föredrag med Åke Johansson.....allt under temat
ÄR DET VERKLIGEN VETTIGT ATT VARA KRISTEN?

Man kan lita på bibelns berättelser om Jesus

Jag publicerar idag ett bibelstudium som jag höll ikväll i kyrkan. Kanske det är lite för långt att lägga ut på en blogg, men jag tycker att det är angeläget eftersom det förekommer så många osakliga angrepp på bibelns evangelieberättelser. Man sätter tro till alternativa evangelier som inte alls har samma trovärdighet och som inte alls bygger på ögonvittnesskildringar och som kan bevisas utifrån historiska och arkeologiska fynd. De fyra evangelierna Matteus, Markus, Lukas och Johannes vilar på en fastare grund som vi kan känna oss trygga med och våga lita på budskapet om Guds frälsning och nåd genom Jesus Kristus.


Vilken Jesus ska jag tro på?


Det var inte några utstuderade myter vi följde, när vi förkunnade vår Herre Jesus Kristi makt och hans ankomst, utan vi var ögonvittnen till Jesu majestät. 2 Petrus 1:16


Jesaja 52:14: "Liksom många häpnade över dig, så skall hans framträdande förvrängas mer än andra mäns och hans gestalt mer än andra människors". Från Svenska Folkbibelns översättning som mycket väl beskriver de angrepp som just nu sker på bibelns Jesus.

Detta bibelstudium är skrivet med utgångspunkt från Lee Strobels bok "Vilken Jesus ska jag tro på? Lee var reporter på en ansedd tidning i Chicago när han fick möta Jesus till frälsning. Han har skrivit flera böcker där han som undersökande journalist reser runt till världens främsta forskare för att studera bibelns tillförlitlighet. Idag är han en verkligt troende man som helt litar på bibeln som Guds ord.


Paulus hade själv mött Jesus. Det kan inte ha varit någo hallucination eftersom en hallucination är en individuell företeelse. I bibeln finns det tre olika versioner av det som hände när Saulus/Paulus möter den Jesus vars lärjungar han förföljde och satte i fängelse. I alla berättelserna rör det sig om att flera personer antingen såg skenet eller hörde rösten.


På Internet finns en massa teorier om andra evangelier om Jesus. Finns också böcker t.ex Robert J Millers bok The Complete Gospels vilken likställer Nya Testamentets evangelier med sexton andra gamla texter. Tomasevangeliet, Hemliga Markusevangeliet, Petrusevangeliet och Marias evangelium. Marias evangelium förkunnar att frälsning uppnås genom att man söker människans sanna andliga natur inom sig och övervinner det fängelse som kroppen och världen utgör.


Alla dessa evangelier försöker dra ner Jesus från sin upphöjda ställning som Guds son till en vanlig människa eller dra upp människan till gudomlighet och jämlike med Gud. Allt detta för att människans behov av en frälsare skall reduceras. Man säger :"Vi ska alla finna sanningen, ljuset och frälsningen inom oss själva". Därför behöver vi varken Jesus eller hans frälsning menar man. I Jesusskrifterna förnekar Jesus att han är Guds son. I Tomasevangeliet beskrivs Jesus som en vishetslärare som erbjuder hemlig undervisning till de lärjungar som är tillräckligt mogna för att förstå den.

Alla dessa evangelier påstås vara skrivna relativt tidigt t.ex Tomasevangeliet som påstås vara skrivet på 50-o 60-talet efter Kritus innehåller dock material från Johannes evangelium som forskare hävdar skrevs på 90-talet. En forskare som heter Evans har på ett övertygande sätt kunnat påvisa att Tomasevangeliet hör hemma på senare delen av 200-talet och därför saknar trovärdighet när det skildrar Jesus.


Den enorma styrka som det ligger i att evangelierna skrevs av personer som antingen själva sett och hört Jesus eller hade nära släktingar och vänner som varit med Jesus gör evangelierna trovärdiga.

Lärjungarna var beredda att satsa sina liv på det budskap som de förde fram. När de vittnade om att Jesus uppstått gjorde de det med livet som insats. Hade de lagt Jesus i en annan grav eller rövat bort honom någon annan stans hade deras bluff kunnat avslöjas och fått ödesdigra konsekvenser för dem. Hade de verkligen riskerat sina liv för en medveten lögn? Den första tidens kristna visste mycket väl vilka böcker som var äkta. Varken kejsar Konstantin eller den katolska kyrkan ska ha äran för att bibeln har fått den utformning den har.


Bibeln kom inte ner i färdig form. Den har utandats/inspirerats av Gud, men den är skriven av vanliga människor. Några enormt duktiga författare som Jesaja som man skulle kunna jämföra med Shakespeare medan också Gud använde sig av den enkle bonden Amos. Alla har de fått profetiska uppenbarelser från Gud som de gett vidare på det språk och med de bilder som var naturliga för dem att använda. Gud har vakat över sitt ord och genom sin helige Ande verkat på författarna och i dem som läser och tar del av bibelns ord. Det händer något med oss när vi läser o lyssnar till Ordet.

Inget historiskt dokument har så många bevarade handskrifter och kopior som bibeln. Vi har över över 5700 grekiska kopior av Nya Testamentet. Sen finns det ytterligare 10 000 kopior på latin. Därutöver finns det på andra språk t.ex koptiska, syriska, armeniska, georgiska o.s.v till ett antal av 10-15 000 kopior. Några är endast fragment. Forskare hävdar att de till 99 procent är helt identiska och den procent som avviker tar inte bort något väsentligt från skriftens betydelse.


Det går att kolla avskrifterna och jämföra. Man var mycket noga när man skrev av. Om man hittade ett fel var man tvungen att slänga hela sidan. Det finns ord som avviker, men det är så ytterst få och de saknar totalt betydelse för helheten i hela budskapet. När författare som vill så tvivel kring bibelns tillförlitlighet anmärker att det finns tusentals fel menar de även de fel där man kan se rena stavfel, ändelser och bestämda artikeln eller avskrifter där det skiftar mellan orden han, Herren eller Jesus. Några avskrifter användes till daglig högläsning och där bytte man ut han mot Jesus ibland för att göra läsningen mer lättförståelig. Då räknas den kopian av texten som en avvikelse, men det förändrar ju inte alls äktheten i bibelordet.

Vi tittar lite mer på några andra evangelier. Petrusevangeliet ansågs av tidiga kyrkohistoriker för falsk undervisning och skulle inte läsas i kyrkorna. Man kallade det efter aposteln Petrus för att ge det auktoritet, men det hjälpte inte. Men nu i vår kristendomsfientliga tid tycks det passa att damma av det och påstå att det är att jämställas med de fyra evangelierna.

Vad står det i Petrusevangeliet då? Ja en hel del konstiga saker.Vad sägs om detta exempel? Nog är det mer förnuftigt att tro på bibelns evangelier. "Sedan rullas stenen framför Jesu grav åt sidan, och två änglar, vars huvuden når upp till molnen, går in i graven och kommer ut och hjälper en tredje person, vars huvud når ovanför molnen. Efter dem följer ett kors med dem ur graven. Sedan säger en himmelsk röst: Har du predikat för dem som sover? Jesus svarar inte-det gör korset. Korset säger ja." Petrusevangeliet verkar också vara antisemitiskt. Det är också helt främmande för den kultur och det sociala liv som präglade det judiska samhället under den tid Jesus levde och verkade.

Marias evangelium. Ingen seriös forskare skulle säga att Maria Magdalena har skrivit detta brev. Forskare anser att det är skrivet 150-200 år efter Kristus. Evangeliet stöder egentligen inte den numera i vissa kretsar populära tanken att Jesus var gift med Maria Magdalena.

Ännu värre är det med Hemliga Markusevangeliet. De som ville undersöka dokumentet fick till svar att det försvunnit!!! Skriften berättar om ett hemligt besök som Jesus fick av en man som hade ett linnetyg över sin nakna kropp. Texten berättar att manen stannade hos Jeus över natten för att få kunskap om mysteriet med Guds rike. De erotiska anspelningarna passar in i en tid när man försöker misskreditera Jesus. Förmodligen skrevs detta evangelium i modern tid av en man som var homosexuell och ville testa om hans falska evangelium skulle avslöjas.

Jesusskrifterna förkunnar att Jesus aldrig hade för avsikt att påstå att han var Gud och Messias. Dokumentet sägs ha hittats i Jerusalem. Det är inte troligt att papyrus som legat i Jerusalems klimat med omväxlande regn, fukt och värme skulle klara sig mot att förmultna. Det är stor skillnad på t.ex. Qumrangrottornas textdokument som hittades väl bevarade i lerkrukor i öknens torra klimat.

Judas evangelium påstår att Judas Iskariot och Jesus hade en hemlig överenskommelse hur Jesus skulle förrådas och att Judas var den mest betydelsefulla av Jesus lärjungar.


Jesus uppfyllde en mängd profetsior som i detalj förutsåg Messias ankomst. Jesus talade ofta om sig själv som Människosonen. Daniels bok kapitel 7 talar om Människosonen och hans rike och att han är Guds son och skall sitta på Guds tron. Det var detta påstående som retade de skriftlärda och gjorde att de ville döda Jesus.


För något år sedan sa de på nyheterna att man hittat Jesus grav strax utanför Jerusalem. Man säger att man hittat benurnor med namnen Jesus, Josefs son, Maria, Matia, Mariamne Mara (vilket de hävdade stod för Maria Magdalena). Man hänvisade även till att DNA-tester bevisade att t.ex Jesus och Mariamne inte var släkt, men dokumentären antydde att de varit gifta och hade ett barn-Judas.

Dessa namn var mycket vanliga på denna tid. Maria och Josef var de populäraste namnen på denna tid och ungefär var tionde man hette Jesus. Många forskare hävdar med bestämdhet att Mariamne inte har något att göra med Maria Magdalena.

Bevisen för att Jesus verkligen dog och uppstod är övertygande och såna här utspel rubbar inte vår tro på Jesus och hans uppståndelse. Jag tycker dock att det är viktigt att känna till vår tids olika sätt att förneka och så förvirring och tvivel på det mest centrala i vår kristna tro.


Idag hörs det också i debatten att kristendomens uppfattningar om Jesus övertogs från hedniska religioner. Efter att ha studerat det måste jag säga att det inte stämmer alls. Tryggve Mettinger, professor vid Lunds universitet och medlem av Vitterhetsakademin menar att forskarna är överens om att det före kristendomen inte fanns några gudar som dog och uppstod. Det finns några berättelser, men ingen av dem kan tjäna som parallell till Jesus. Denne ledande vetenskapsmans analys är kort och gott ett skarpt tillbakavisande av både de populärförfattare och internetbloggare som kommer med storvulna påståenden om att Jesu återkomst från de döda stammar från hedniska förebilder.

Det finns något som kallas Mithraskulten, en religion som var populär bland romerska soldater och handlesmän under andra århundradet.

Vissa författare hävdar att det finns paralleller till kristendomen.

Jesus föddes av en jungfru-Mithras föddes ur en klippa.

Mithras föddes den 25 december-vi vet inte när Jesus föddes. Kanske 6 januari som de ortodoxa firar. Jesus födelsedag har inte något större betydelse för vår tro.

Reste mycket och hade 12 lärjungar-Mithras var en gud och ingen lärare.

Jesus offrade sig själv-Mithras dödades av en tjur.

Båda sägs ha lagts i en grav och uppstått, men det finns inga texter om Mithras uppståndelse.

Helig måltid-ja det finns viktiga måltider i alla religioner och kulturer.

Frälsning genom blodet. Mithraskulten talade om att man skulle läggas i en grop varefter en tjur slaktades på ett galler ovanför så att personen indränktes i blod. En del kulturer talar om död och liv, men det är ett naturligt skeende som är påverkat av naturens växlingar. Att däremot Jesus dog och uppstod och att hans lärjungar förkunnade detta är något som flera historiker också beskrivit.

Jungfrufödelsen har inga paralleller. De gudar som i myterna gör kvinnor med barn var upptända av begär efter jordiska kvinnor vilket är något helt annat än berättelserna om Jesus. Enligt berättelsen om Zeus blev prinsessan Semele gravid och Hera som var Zeus drottning planerade att mörda barnet. Då räddades fostert genom att Zeus sydde in fostret i sitt eget lår tills Dionysos föddes.

Berättelsen om Buddha tillkom först fem hundra år efter Buddhas födelse. Enligt legenden drömde Buddhas mor att han kom in i henne i form av en vit elefant i fullvuxen storlek. Buddhas mor hade varit gift i många år före så hon var ingen jungfru.

Den hinduiska guden Krishna föddes av en mor som redan hade sju söner sedan tidigare.

Zoroaster som finns t.ex i Iran tror att han kom till genom att hans mor drack en helig dryck. Den berättelen finns i en text som tillkom nionde århundradet efter Kristus. Jesu jungfrufödsel kan inte ha sitt ursprung i någon hednisk källa.

 1. Bara för att två saker existerar sida vid sida behöver inte den ena ha sitt ursprung i den andra.

 2. Många likheter är överdrivna.

 3. Kronologin är felaktig.

 4. Paulus skulle aldrig låna från hedniska kulturer-han varnade för dessa.

 5. Den tidiga kristendomen var exklusiv.

 6. Kristendomen är grundad i faktiska historiska händelser.

 7. Det kan också vara så att kristen tro har påverkat andra trosuppfattningar.


Jesus uppfyllde alla profetsior om Messias. Hans fingeravtryck passade exakt in på Messias. Ingen annan kan eller ska kunna passa in på vad denne Messias både gjort och vad han ska göra i framtiden. Profetsiorna går i uppfyllelse och snart skall Jesus ställa sina fötter på Oljeberget och träda fram i härlighet, makt och ära. Hur skall den dagen bli? Vad kommer de att visa på nyhetskanalerna runt om i hela världen.

Jesus är unik. Paulus fick möta Jesus. Du ställs inför alla dessa fakta. Tro och acceptera eller ta avstånd. OM du tror inser du att ditt liv inte kan fortsätta som vanligt. Du behöver överlåta ditt liv till Jesus. Han vill bli din herde, herre och vägledare. Han gör anspråk inte bara på din fritid. Han vill ta hand om hela ditt liv. Ger du allt till honom ger han också allt tillbaka och välsignar det. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så skall du få allt annat också.

Det fanns något som fängslade barn, ungdomar, fattiga människor, rika, skamfyllda prostituerade männsikor, gråtande och sjuka kvinnor och män, alla från alla samhällsklasser var beredda att lämna allt och följa Mästaren.

Psalm 110 är en av många profetsior. Vers 1-2 "Sätt dig på min högra sida, till dess att jag lagt dina fiender som en fotapall under dina fötter. Din makts spira skall Herren sträcka ut från Sion, du skall härska mitt ibland dina fiender". Vers 4 "Du är präst för evigt, på samma sätt som Melki-Sedek".

Daniel 7:9-18 kan jämföras med psalm 110. Jesus är Messias!

Jesaja 42 innehålleren profetsia om Jesus. Jesaja 49:6 talar om en frälsare för hela världen. Jesja 52:12-13

Hela Jesja 53 är en mäktig profetsia om den kommande Messias-Jesus Kristus.

Det finns ingen möjlighet att Jesus skulle ha kunnat arrangera uppfyllelsen av alla profetsior.

Jesja 7: 14 Den unga jungfrun skall bli havande och föda en son och hon ska ge honom namnet Emanuel=Gud med oss!

Jesja 9:6-7

Jesaja 11:3-4, 12

Guds ord bibeln behövs för våra liv. 2 Tim 3:16-slutet av kapitlet. Samt 4:2-4.


Michael L. Brown, filosofie doktor av judiskt ursprung växte upp som en rebell. Knarkade och festade, men fick möta Jesus till frälsning. Han skriver så här om sin tro:

"Yeshua (hebreiska namnet för Jesus) är den rätta fortsättningen på mina judiska rötter. Han är Israels Messias och världens frälsare. Det är honom jag har att tacka för mitt liv, och genom honom har jag lärt känna Gud. Han är den som gav mig fullständig förlåtelse för mina synder, som älskade mig när jag var eländig, otacksam, rebellisk och en stolt stackare. Han gav mig ett nytt hjärta och en ny ande. Han har förändrat mitt liv och gett det mening. Han är Guds fullhet i kroppslig gestalt. Han är Faderns sanna uttryck och avbild och när jag ser honom, då ser jag Gud.

Och han är världens enda hopp.Utanför honom ser vi bara mörker. Israel kommer att göra slut på alla alternativ och slutligen, till sist, inse att den som det undervisats om, den som var källan till all deras smärta och lidande genom åren, faktiskt är deras enda hopp.

Han är början och slutet, allt i alla. Jag kan inte föreställa mig en existens utanför honom. Så han är verkligen Guds ultimata uppenbarelse för människosläktet. Det är därför som jag ägnar mitt liv åt att tala med judar jag möter-så passionerat och sanningsenligt som jag kan-om den verklige Jesus, Messias.Jag kan helt enkelt inte undanhålla Guds allra bästa gåva från dessa som han älskar så innerligt.


Vilohelg i Dalarna

Denna helg bär det iväg till Dala-Järna för några dagars avkoppling. Det betyder förmodligen att det inte heller blir något bloggande förrän söndag kväll. Undrar vad Kalla Fakta på TV 4 ska handla om på söndag. Jag fick ett mail från Gustav Fridolin (som jobbar på V 4) att jag inte får missa programmet på söndag. Han skrev bara "Sverige har gjort det igen". Gustav Fridolin och jag hade en hel del kontakt för några år sedan när han var riksdagsman för Miljöpartiet de gröna. Han var oerhört engagerad i flyktinfrågor. I samband med den tillfälliga lagen som gav många gömda uppehållstillstånd hade vi kontakt väldigt ofta.
Igår hade vi butiksråd på Erikshjälpen Second Hand. De som kom från riksorganisationen var imponerade att vi lyckats så bra i butiken det senaste halvåret. Nu började de tala om att bygga ut och utöka butiksytan. Vi har tidigare expanderat i båda riktningarna och både tagit över den gamla Teliabutiken som låg i anslutning till vår butik och också tagit över ett garage. Trots detta är det fortfarande stora behov av lagerutrymmen. Det blir förmodligen också så att vi kommer att få fler medarbetare. Med tanke på den ekonomiska krisen kommer förmodligen folk att handla mer och mer på second hand. Frågan vi ställer oss är förstås om folk kommer att vara lika generösa givare även i fortsättningen. Det tror vi.
På söndag klockan 16 i Pingstkyrkan i Filipstad skall jag fortsätta med ett bibelstudium om bibelns tillförlitlighet. Det hörs och skrivs så mycket om att vi inte kan lita på vad bibeln skriver om Jesus, korsfästelsen, uppståndelsen, evangelierna och mycket annat. När man studerar fakta inser man att kristen tro är utsatt för anfall på bred front. Anfall som inte skyr varken lögn eller medvetna förfalskningar.
Den kritik som riktas mot bibeln och Jesus går ut på att antingen förringa Jesus och dra ner honom till rent mänsklig nivå eller att upphöja människan till gudomlig nivå. I båda fallen blir vi som människor på samma nivå som Gud och alltså inte i behov av omvändelse och frälsning. Människan blir sin egen gud och har allt vad som behövs inom sig själv.
Jag kommer att visa på fakta att vi kan lita på evangelierna och lita på det som Jesus påstod. Den kraft som finns i Guds ord är i sig ett av många bevis för att Guds ord är sant.

Församling hela veckan

Ibland brukar folk fråga hur många gudstjänstbesökare som vi har på söndagarna. Det kan variera rätt så mycket, men jag tror att tänkesättet är rätt så gammalmodigt. Låt mig förklara.
I tisdags hade vi bön och bibelsamtal med fika och härlig gemenskap. Vi var fler personer samlade än på söndagen. Dessutom var vi uppdelade i två grupper. Varannan tisdag är vi tre olika grupper som samlas dels i hem och dels i kyrkan.
Idag har vi haft "församling" två gånger. Jag har mött en hel del människor i djupa samtal på Erikshjälpen Second Hand. Ett samtal med en man berörde mig mycket. När vi samtalade var det som om något stort berörde oss båda två. Tårarna kom fram i våra ögon och en djup förståelse av ett livsförvandlande skeende uppdagades. Tänk att en second handbutik kan få vara "kyrka" dvs en plats där Gud kan uppenbara sig i mötet mellan två människor. Precis som vi plockar fram, gör rent och lagar och ser över inkomna gamla prylar och hittar nya användningsområden och tar fram det rätta värdet, kan Gud också ge en människa en ny chans och locka fram det rätta värdet hos en individ.
På kvällen hade vi ONSDAGSKUL. Vi var 17 barn och 7 vuxna från elva länder. De tre ledarna kommer från Skottland, Colombia och Sverige. Heather som kommer från Skottland har satt upp ett julspel som börjar med att alla barn från olika länder hälsar välkommen till Guds hus på sina språk. Vi övade på detta ikväll. Det känns så fantastiskt kul att träffa dessa barn, speciellt när man vet vilken bakgrund de har. Så mycket lidande och krig de varit med om.
En pojke som jag träffade idag är bara 17 år, men är lika mogen som en 27-åring. Han är helt ensam i Sverige och vi har nyligen lärt känna varandra. Han gav mig en bamsekram när han skulle gå hem. Han kände förmodligen en trygghet och ett litet hopp inför framtiden. Det är precis en kyrkas=församlings uppgift.

Martha från Colombia fann vägen till Gud

Idag fick jag ett mycket intressant brev från Martha Larsson som jobbar på AGAPE SVERIGE. Hon har skrivit ner sitt vittnesbörd hur hon kom till Sverige och hur hennes liv var ett enda kaos. När hon försökte begå självmord hände något......Läs nedan och titta in på de hemsidor som hon skickade. Det är hemsidor som visar på vägen till Gud genom JESUS.

http://www.gudalskardig.com/


http://www.jesus2020sverige.com/

http://www.whoisjesus-really.com/main.htm

Martha skriver:
"Personligen har jag varit kristen sedan 1993. Jag bodde i Värmland när jag
mötte Jesus för första gången. Detta hände på grund av jag bestämt mig för
att begå självmord. Jag var trött på livet och orkade inte leva längre.
Jag föddes i en familj med sex barn. Mina föräldrar var alltid i konflikt
med varandra. Vid 14 års ålder knivhögg min far min mor och sedan begick
han självmord. Min mor överlevde och hon lever än idag!

Jag rymde hemifrån när jag fyllde 15 år. Jag blev ensamstående mor när jag
var 17 år. Som ensamstående mor var man inte värd någonting. Jag hade
ingen som kunde hjälpa mig. När jag fyllde 20 år träffade jag en svensk
man som blev far till mina två nya barn. Vi hade ett äktenskap i sju år
men saker och ting förvärrades hela tiden tills skilsmässan blev ett
faktum.

När jag fyllde 27 år träffade jag en man som "jag trodde" älskade mig och
mina barn. Detta falska förhållande tog slut ett år senare. Men då
upplevde jag en jätte stor sorg och djup misslyckande på alla områden i
mitt liv. Då bestämde jag mig för att begå självmord. Jag skämdes över
mitt liv, jag kände att jag inte kunde ge barnen en bra uppväxt.

När jag skulle ta tabletterna ropade jag till Gud: Finns du verkligen? Om
du finns, får du komma hit till mig nu. Du vet mycket väl att jag tänker
ta mitt liv, du vet att jag har tre små barn och att jag har haft det
jättesvårt hela mitt liv, men nu tänker jag avsluta mitt liv.

Jesus hörde mitt rop och han uppenbarade sig för mig! Den Helige Ande över
mig och fyllde mig, jag förflyttades till en himmelsk plats och där fick
jag samtala med Gud i lugn och ro.

Väggen i köket förvandlades i denna ögonblick till en jätte TV och där
fick jag se hela mitt syndiga liv. Jag grät och bad Jesus om hjälp. Vad
skall jag göra frågade jag honom. Ja, sade han, du skall överlämna ditt
hjärta till mig. Jesus, jag ger inte bara mitt hjärta utan jag ger dig
mitt huvud, mina händer, mina fötter, mitt allt, min bil, mitt hus, mina
barn allt.

Sedan den dagen har jag personligen upplevt hans kärlek och omsorg i mitt
liv. Jag har vittnat om honom, vittnat om hans kärlek för många, många
människor.

I honom har jag fått ett nytt liv fylld av äkta glädje, frid och sann
kärlek. Det världsliga livet inte kunde ge mig.

Det bästa löfte jag har i mitt hjärta är Matteus 28: 20 Och jag är med er
alla dagar till tidens slut."


Martha Larsson
http://www.agapesverige.se/
martha@agapesverige.se

Ny lag om arbetskraftinvandring hjälper inte butiksansvarige Ayman m.fl

Idag fick jag brev från Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén. Han besvarar ett brev där jag skrivit och berättat om några personer som haft vitt arbete i flera år, men som ändå skall utvisas, trots den nya lagen om arbetskraftsinvanding. Gunnar Axén tycks tro att flyktingen inte har något att frukta för och att det är ofarligt att återvända till det land som man flytt ifrån. Han tycks inte förstå att det i vissa fall kan ta mycket lång tid att ordna fram giltiga resedokument och pass m.m. Att flyktingen då lyckas skaffa ett arbete borde väl ses som positivt. Om man bara sitter hemma riskerar man sin hälsa och det kan innebära dyra sjukvårdskostnader. Att familjen Ayman har tre barn som alla är födda i Sverige och att han haft arbete i tre år borde väl vägas in i familjens asylprocess och ge dem uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl. Läs och ta del av de båda breven. Mitt brev hittar du längst ner i inlägget.


Bäste Bengt,

Den nya lagen som öppnar upp för arbetskraftsinvandring är i första hand
just en lag som skapar en ny väg för arbetskraftsinvandrare till Sverige,
inte en del av asyllagstiftningen. Däremot så ger den en möjlighet för de
som sökt asyl men fått avslag på sin ansökan att söka uppehållstillstånd
som arbetskraftsinvandrare under vissa förutsättningar, bl a ska man ha
arbetat under minst sex månader av asylprövningen och ha ett löfte om ett
arbete som varar i minst ett år. Några så kallade övergångsregler fínns
inte kopplade till detta förslag.

De som sökt asyl tidigare och inte beviljats detta eftersom att de inte
ansetts ha flyktingskäl, vara skyddsbehövande i övrigt eller omfattas av
andra särskilt ömmande omständigheter ska enligt gällande lag återvända
till ursprungslandet. De allra flesta respekterar lagen och gör också det,
men vissa har uppenbarligen brutit mot lagen och ändå stannat kvar i
landet. Det skulle sända ut helt fel signaler om vi genom någon form av
speciallagstiftning skulle ge dessa personer rätt att stanna kvar i
landet. Då skulle vi visa att det lönar sig att bryta mot lagen.

Betänk också vad det skulle innebära i förlängningen. Skulle vi besluta om
att ge dessa personer, som brutit mot lagen, möjlighet att stanna så
sänder det ut signalen till de som i framtiden får avslag på sin
asylansökan (och inte får stanna som arbetskraftsinvandrare) att det är
helt ok att inte respektera lagen och att stanna kvar eftersom att de då,
kanske, i framtiden ändå kan få en möjlighet att vistas här legalt. Det
skulle leda till än fler personer som arbetar svart och kanske utnyttjas
av oseriösa arbetsgivare - även om så inte är fallet just i ditt exempel -
 i avvaktan på och i förhoppninng om att någon gång ändå få
uppehållstillstånd. Det är knappast en önskvärd ordning.

Visst kan jag förstå om det vid första anblicken kan synas märkligt att de
personer du berättar om inte får stanna kvar, men ser man till att de
faktiskt är skyldiga att lämna landet - och sannolikt varit det under en
längre tid - och vilka konsekvenser olika undantag skulle leda till så
blir det förhoppningsvis något mer förståeligt.

Vänliga hälsningar

Gunnar Axén


*****************************************************************************************
Gunnar Axén
Riksdagsledamot
Ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Ärende
Tre års arbete-utvisning

Hej!
Jag har läst den lag som ni i riksdagen skall behandla om
arbetskraftsinvandring och som ska börja gälla den 15 december.
Jag är juridiskt ombud för några asylsökande som bott 5-6 år i Sverige och
som haft arbete (vitt) i cirka tre år. Jag tar ett konkret exempel. Det
gäller en palestinsk familj där mannen är butikschef på Erikshjälpen
Second Hand i Dala-Järna. Det har han varit i tre år. Han har
lagakraftvunnet avvisningsbeslut. Anledningen till att han inte avvisats
är att hans fru nyligen fött ett barn som ska genomgå en juridisk process.
Det kan ta 3-4 månader.
Enligt vad jag förstått (bl.a genom att kontakta några partiföreträdare i
migrationsfrågor) kommer mannen och hans familj (där alla tre barn är
födda i Sverige) att utvisas till Jordanien. Där kan han söka att komma
tillbaka för att få fortsätta sitt arbete i butiken. Frågan i hans fall är
om han klarar sig undan de hot som uttalats emot honom.
Det är mycket svårt att hitta någon som kan klara de omfattande
arbetsuppgifterna och Dala-Järna är en liten ort i Västerdalarna dit få
flyttar. Kommunen (Vansbro) ska ta emot ett 30-tal kommunplacerade
flyktingar. När folket i bygden upptäcker att, den integerade familj som
de lärt känna och uppskatta, inte får vara kvar blir befolkningen upprörd
och frågar sig varför de skall ta emot nya invandrare som de skall försöka
integrera.
Har jag missuppfattat lagen och det som jag tror migrationsministern sagt
att "vi kan inte skapa några övergångsregler och göra undantag. Man måste
respektera de beslut som fattats i asylprocessen".
Finns det någon chans för denna familj? Blir det några undantag?

Apatiskt sjuka barn


De apatiska flyktingbarnen hade fruktansvärda trauman med sig när de kom till Sverige.
Den slutsatsen drar Rädda barnen efter en klinisk studie av 33 barn. DAGEN skriver mer om detta. Se:

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160189


Jag kan hålla med om detta utifrån de egna erfarenheter som vi har här i Värmland. Flera av de barn som vi mötte hade i sitt land varit med om att någon nära släkting dödats eller våldtagits och familjerna levde under dödshot. Dessa familjer var verkligen hårt sargade i sina länder. Barnen hade sett alldeles för mycket av våld och terror. En flicka kom från Tjetjeniens blodiga inbördeskrig. Vad den familjen gått igenom kan ingen ana.
Dessa barn var absolut inte uppe och sprang om nätterna. De åt inte mat. En flicka kunde inte ens sondmatas eftersom hon inte hade någon sväljreflex.
Att träffa dessa familjer nu och se deras glädje är underbart. Barnen har fortfarande behov av stöd och hjälp. En av flickorna tog studenten i somras med höga betyg och siktar på att bli läkare. Hennes väg har inte varit lätt åren efter det att familjen fick löfte om att få stanna i Sverige. Det tog flera veckor efter det positiva beskedet innan hon vaknade.
Många frågar sig om det finns apatiskt sjuka barn i Sverige idag. Läs här ett utdrag av ett mail som jag fick förra veckan från en lärare:

"Jag har sett flera gånger hur barn blir apatiska när de får avvisning.
De kurdiska barnen låg bara och sov, när vi träffade dem i början.
De kunde sitta på en stol och somna mitt i ett samtal, de liksom bara
stängde av. Ett sätt att fly en för jobbig verklighet.
De sov när som helst på dygnet under sådana perioder, glömde de att äta
och försvann liksom bort. Ett sätt att överleva rent kroppsligt när
psyket inte orkar mer.
Den sveska modellen av asylhantering är verkligen inte human".

Blogglistor och mer om afghaner

Jag har nu registrerat min blogg på www.blogglista.se
Det är en av flera blogglistor där man kan se hur många besökare man har.
Bloggtoppen.se och Jesussajten är två andra. Jag ser att antalet besökare ökar. Besök gärna dessa blogglistor och läs andra bloggare och lämna gärna kommentarer.
Varför ägna tid åt att blogga? Jag tycker det är roligt att få kontakt med nya människor och jag har fått möjlighet att berätta om min tro för många fler än vad jag möter i gudstjänster och på andra samlingar. MEN det viktigaste är det PERSONLIGA MÖTET med människor. Det finns inget som ger så mycket som när man sitter tillsammans och ser hur folk reagerar, mimik, kroppsspråk och gester. För mig som ofta har mycket ont i ryggen och svårt att sitta länge är bloggandet dock ett bra sätt att "möta" människor ändå.
www.blogglista.se


Jag blev så glad igår när jag fick brev från advokaterna på Rådgivningsbyrån. De lovar att hjälpa en av mina afghanska killar eftersom de ansåg att han blivit illa behandlad i asylprocessen. Jag har också fått stöd från Svenska Afghanistankommittén (SAK). Det är en tjej som börjat jobba på SAK som själv kommer från Afghanistan och hon känner djupt för sina landsmän.
Vi skulle behöva vara många fler som försökte påverka regering och riksdag samt Migrationsverket om att de gör en ny säkerhetsbedömning av Afghanistan. Det är absolut inte säkert för dessa unga killar att skickas tillbaka till sitt land där de saknar familj, släkt och vänner och ett fungerande nätverk utan hus och hem.

Mina afghanska vänner

Idag har jag besökt några av mina afghanska vänner. En av dem har lyckats rätt så bra i Sverige med eget företag och anställda. Nu får han vara med att ge hopp och stöd till andra som inte varit lika länge i Sverige. Flera av dessa unga pojkar mår fruktansvärt dåligt. Några har skurit sig i armarna, några har tagit överdos av medicin medan andra gått in i en djup depression.
Visst är det konstigt att Sverige anser att säkerhetsläget är så lugnt i Afghanistan att man kan sända iväg unga pojkar utan pengar, släkt, vänner och bostad, men att samma myndigheter anser att vi behöver skicka dit fler soldater eftersom krigshandlingarna ökat och demokratins och fredens seger tycks alltför avlägsen.
Flera av dessa unga män har haft tillfälliga uppehållstillstånd och rotat sig ganska väl i Sverige. Nu ska de tvingas tillbaka till ett land i kaos, krig och terror. Killen som jag besökte idag pratar flytande svenska och är gift med en svensk medborgare. Ändå fruktar han varje gång det ringer på dörren att det är polisen som står utanför dörren för att ta honom och sätta honom på ett flyg till Kabul. Inte undra på att nerverna är på helspänn.
Vi drack te och pratade om olika praktiska problem, sjukvård, tandvård och möjligheter att eventuellt lämna in någon ny ansökan. Inför vinterns kyla var jag glad att jag kunde överlämna några av mina söners jackor och tröjor. Svårare var att ingjuta mod och hopp mot migrationsverkets isande och kyliga bemötande. Killen har inte fått en enda krona det senaste året för att klara kostnader för mat, kläder och resor m.m. Hans fru går i skola och jag fattar inte hur de klarar livet. Ibland åker jag dit med lite pengar och en matkasse, men det kan inte räcka långt.
För några dagar sedan träffade jag en annan afghansk kille. Han kom från sin advokat och var riktigt glad. Denna gång hade han fått en tolk som han förstod vilket inte skett den första och mycket viktiga intervjun. Helt absurt att ens livs kanske svåraste intervju skall ske med en tolk som pratar ett helt annat språk än man talar i sitt land.
Flera av de afghanska killarna som jag träffat har börjat tyna bort, några har gått under jorden, några har åkt till storstaden för att jobba för en usel penning, men ändå ett jobb som skingrar tankarna från ond bråd död och terrorattacker. Några av killarna är analfabeter och har mycket svårt att förstå vad som sker med deras liv. De kanske har varit här sen de var 16 och 17 år. Nu är de 23 och 24 och deras liv flyter bort i en ändlös väntan och tomhet. Deras föräldrar har i flera fall dödats i uppgörelser mellan olika klanledare. Syskon har flytt till olika länder och man har tappat kontakten med hela sin släkt. Nu tyr man sig till sina landsmän och några få svenskar som man känner förtroende för, men ingen vet vad som skall hända i morgon. Ingen tror att kriget kommer att ta slut när det sätts in fler soldater. Framtiden är oviss och mörk. När vi andra går och lägger oss för att sova ligger de och vrider sig i sängen och ångesten tar strupgrepp på deras unga livsgnista och ungdomliga energi.
Min vän ska i alla fall gå till tandläkaren och få hjälp med blödande tandkött. Hoppas att han får hjälp. Han var fin i den vita dunjackan som Joel haft. God natt min vän!


Den verklige Jesus

Idag har jag dels lekt med barnbarnet Samuel, men också läst boken VILKEN JESUS SKA JAG TRO PÅ?
En jättebra bok som går igenom alla de tokiga påståenden som kommit fram de senaste fem åren.om Jesus. Genom att Lee Strobel besökt kända forskare och verkligen undersökt grundtexter och grunddokument blir boken mycket trovärdig.Vi kan lita på att Jesus är den som Bibeln förkunnar. Jag ska ha ett bibelstudium om detta i morgon i Betel. Hoppas kunna lägga ut texten på församlingens hemsida
Vilken Jesus ska jag tro på?  Nya recensioner RSS

Vilken Jesus ska jag tro på?


Lee Strobel  snarast. Det finns flera intressanta predikningar och bibelstudier som väntar på att "någon" ska lägga in dem på hemsidan.

Inbunden. Libris förlag 2008-09.

vspacer
Förlagets beskrivning

I dag är den traditionella bilden av Jesus utsatt för intellektuella angrepp från kritiska forskare, historiker, tv-dokumentärer, Hollywood-filmer, bästsäljande böcker, internetbloggare, muslimska debattörer och ateistiska organisationer. De kittlar allmänhetens fantasi med ett radikalt annorlunda porträtt av Jesus, ett som har få likheter med den bild som kyrkan har fört fram genom historien.

Hur övertygande är den nya bilden av Jesus? Bygger den på välgrundade fakta och argument -- eller bleknar den så fort den utsätts för granskningens strålkastare?

På samma sätt som i sin populära bok Fallet Jesus genomför prisbelönte kriminaljournalisten Lee Strobel en personlig och kraftfull undersökning av Jesu identitet. Med hjälp av trovärdiga experter utsätter han den traditionella Jesus-bilden för den moderna forskningens metoder.

?Gömde kristendomen undan "alternativa evangelier" som ger en mer korrekt bild av Jesus än Nya testamentet?
     ?Förvrängde kyrkan sanningen om Jesus genom att ändra i tidiga bibeltexter?
     ?Har nya insikter och kunskaper slutgiltigt motbevisat uppståndelsen?
     ?Hämtades avgörande delar av tron på Jesus från tidigare mytologier?
     ?Har nya invändningar ogiltigförklarat Jesus som Messias?

Bedöm bevisen själv! I den här boken kämpar ledande experter med de senaste invändningarna från dagens mest framträdande kritiker. Det ger dig möjlighet att själv avgöra vilken Jesus du ska tro på.

Familjedag


Idag har min fru och jag varit till Mullhyttan och Örebro för att träffa våra söner Josef och Joels familjer. Josef är i Indonesien för att träna bibelskoleelever och undervisa utifrån sin bok KLASSISK KRISTENDOM. Hans bok har nyligen kommit ut på indonesiska delvis bekostad av Kristen Gemenskap.
För att avlasta Maria som nu ensam har ansvaret för de fyra pojkarna ( då Josef är i Indonesien) tog vi med oss Samuel hem. Han var så glad för detta att han packat sin väska redan i måndags! Maria har inte mått så bra ett tag. Det var så roligt att höra hur församlingen i Mullhyttan stöttat henne genom att någon varje dag kommit med färdiglagad mat eller bjudit hem dem på mat. Vilken underbar gemenskap och sammanhållning det kan vara i en kristen församling.
Vi tog med oss Samuel till GOSPEL MEDIA där vi hälsade på Joel och passade på att ta med en låda böcker och kolla på de nya tidningarna JULSNÖ och ONE. (Se bilder nedan)
Sen for vi hem till Shkurte (Joels fru) och Andrea och Samuel fick leka en stund. Shkurte skall snart få barn och vi gläds över att få vårt sjunde barnbarn.Samuel spelar Bolibompa-spel.Julsnö och ONE som ges ut på GOSPEL MEDIAJosef och Maria med "storfamilj" då de bodde i Pakistan.Joel med dottern Andrea.Johannes med dottern Madeleine som här firar sin treårsdag.

Humor i patientjournaler

Här kommer lite skrattmedicin. Kan intas flera gånger.


Citat från patientjournaler; Karolinska Institutet (Påstås vara äkta!) 
_______________________________________________________ 

* Patienten arbetar som elektriker. Inga kända proppar i släkten. 

* 12 cm långt, sårigt underben 

* Vi ordnar med mat, hemkört och rollator till pat. 

* Söker för fästingbett i huvudet. Huvudet borttages med pincett. 

* Aktuellt: Ingen buksmärta men kan hålla tillbaka den lösa avföringen med vitt bröd.

* Har mått relativt bra i gipset. 

* Fick dock besked om att hjärtat var bra, men att hon skulle återkomma om hon blev medvetslös. 

* Poängterar att det är viktigt att patienten håller sig ren mellan fötterna. 

* Smärtan i ryggen kommer när patienten ligger raklång med båda benen på rygg. 

* Har varit och fjällvandrat. Nedkom med helikopter igår. 

* Blöder ibland ifrån vänster näsa. 


* 1974 fick patienten en grävskopa över sig. Sedan dess ringningar i öronen. 

* Lider av besvedande svära. 

* Ibland mår patienten bättre, ibland sämre. Ibland mår hon inte alls. 

* När hon känner sig trött kan ansiktet vridas åt höger och där stå och smårycka en liten stund. 

* Hon beskriver huvudvärken som spännande. 

* Urin odlad på distriktsläkaren visar växt av coli. 

* Patienten har återigen fått ont i värken. 

* Patienten har bedömts som osammanhängande. 

* Har börjat få blodiga små matskedar i avföringen upp till 15 gånger per dag. 

* Patienten har varit placerad på ett hunddagis i Gävle med stöd av socialtjänsten. 

* Lastbilschaufför med god kondition som åker en mil utan att bli andfådd i vanliga fall. 

* Lymfkörteln skickades samma dag som patienten i taxi till Uppsala. 

* Idag till lunch får patienten akuta diarréer. 

* Går nu med stel rygg och huvudet ner i marken. 

* Modern bostad och hustru. 

* Sköts i hemmet av maken som är militär. 

* Patienten har inte ont för jämnan, bara för det mesta. 

* Patienten tål inte ost, mjölk eller smör, ej heller modern och en bror. 

* Patienten har tidigare haft öron, men dessa har ramlat bort. 

* Mat får han från sonen som ligger infryst. 

* Har fått större hemsamarit men tycker inte att det räcker ändå. 

* Patienten f d storrökare, numera bioodlare. 

* Halsen som patienten hade besvär med nu i höstas är nu borta.  

* Cyklade i dag på eftermiddagen när plötsligt en liten flicka kom in i hennes framhjul. 

* Har nu fått rullstol och ämnar åka till Norrköping med denna. 

* Patienten informerad om obduktionsresultatet. 

* Det senaste spermaprovet är aldrig taget. 

* Bihålor spolade 5-600 ggr. 

* Mår alldeles utmärkt, har sökt läkare ett flertal gånger för det. 

* Patienten vägde 78 kilo i hemmet innan han gick hit utan kläder. 

* Kommer hit då han har druckit Blomstra och möbelpolis tillsammans med föräldrarna. 

* Änka, bor med frisk make. 

* Dog troligen i hjärtinfarkt och därefter i lungödem.

Evangeliska Frikyrkans medarbetare peppades

Under tre dagar har EFK:s medarbetare, pastorer och ledare varit samlade till konferens i Korskyrkan i Örebro.
Jag var med idag och tycker att dagen varit mycket givande och betydelsefull. Pastor Hans Jansson från Huskvarna talade om att spränga gränser och ta sig igenom svårigheter och kriser. Han talade om trösklar och hur vi genom aktivt ledarskap kan ta oss över dem. Hans ledarskapsundervisning var väl förankrad i verkligheten och bygger på gedigna studier i församlingstillväxt samt egna erfarenheter i församlingen Kungsporten som har en helt fantastisk verksamhet med gudstjänster, barn- och ungdomsarbete, second hand, idrottshall och friskvård och mycket annat. Se deras hemsida www.kungsporten.com

Temat för konferensen var
NI ÄR TILLRÄCKLIGT MÅNGA

... för att förändra det här landet

Vi frestas ofta till att fokusera på det vi inte har.

Vi ser på andra församlingar och drömmer om en större söndagsskola, bättre

lokaler och yngre musiker. Vi säger ofta lite drömmande saker som

"Om vi bara hade..."

Men för Gud var 11 enkla killar tillräckligt många för att börja förändra hela

världen. 5 bröd och två fiskar var tillräckligt för att mätta 5000.

Vi behöver se vad vi har och be att Gud ska välsigna det.

Låt oss sträcka oss framåt och se att vi är

tillräckligt många för att förvandla vårt land...

Marcus Sand och jag hade ett seminarium om det mångkulturella Sverige. Det kom många deltagare och åhörarna var ivriga att ställa frågor och berätta egna erfarenheter om att integrera invandrarna i församlingsarbetet och gudstjänstlivet.
Här är några bilder från dagen:


Seminariedeltagarna lyssnar på Theodoros Demetriades inlägg.Korskyrkan ligger vackert vid skogskanten i Adolfsbergs stadsdel i Örebro.Gemenskapen betyder mycket. Jätteroligt att träffa folk som man kanske bara mailar till eller pratar med i telefon.Vad är en seminariedag och medarbetardag om man inte får en chans att köpa några nya böcker?


Arbetskraftsinvandring

Jag har inte hunnit läsa några kommentarer kring debatten i riksdagen idag om arbetskraftsinvandringen. Här är voteringslistorna i alla fall. Jag återkommer till frågan senare.

1. Nya regler för arbetskraftsinvandring


  Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716).
  Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:147 och avslår motionerna 2007/08:Sf27 yrkande 1 och 2007/08:Sf28 yrkande 1. Reservation 1 (s, v)
  Omröstning i sakfrågan
  Utskottets förslag mot reservation 1
  PartiJaNejAvståendeFrånvarande
  s0111019
  m870010
  c24005
  fp25003
  kd16008
  v01705
  mp15004
  Totalt167128054

  Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag


  Visa ledamöternas röster

2. Annan utformning av regler för arbetskraftsinvandring


  Riksdagen avslår motionerna 2007/08:Sf27 av Kalle Larsson m.fl. (v) yrkande 2 och 2007/08:Sf28 av Veronica Palm m.fl. (s) yrkande 2. Reservation 2 (s) Reservation 3 (v)

  Beslut fattat med acklamation.

  Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag


3. Övergångsregler


  Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf27 av Kalle Larsson m.fl. (v) yrkande 3. Reservation 4 (v)
  Omröstning i sakfrågan
  Utskottets förslag mot reservation 4
  PartiJaNejAvståendeFrånvarande
  s1090120
  m860011
  c24005
  fp25003
  kd16008
  v01705
  mp14005
  Totalt27417157

  Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag


  Visa ledamöternas röster

Arbetskraftsinvandring diskuteras i riksdagen onsdag 12 november

Bodil Ceballos är hittills den enda ledamoten i socialförsäkringsutskottet som besvarat mitt brev. Jag skrev och berättade om Ayman som är butiksansvarig på Erikshjälpen i Dala-Järna. Bodil kanske kommer att ta upp hans ärende i riksdagens debatt i morgon. BRA!
Aymans har tre barn som alla är födda i Sverige. han har haft jobb i tre år. Det är fullständigt obegripligt att regeringen inte kan göra undantag för honom och kanske 5-600 personer i samma situation som han.
Bodil skrev bland annat detta:

"Jag håller med dig om att det är galet att inte de som redan fått avslagsbeslut kan omfattas av den nya lagen. Vi försökte få regeringen med oss på en sån regel men lyckades inte med det. Risken var stor att det inte skulle bli något s.k. spårbyte alls men tillsammans med Kd drev vi igenom det åtminstone. Vi har inte gett upp förstås och hoppas nu att regeringen under påtryckningar från en relativt stor grupp moderata riksdagsledamöter tar nya initiativ i frågan. Samtidigt försöker vi i samband med översynen av utlänningslagen som ska vara klar 27 februari få regeringen att ändra vissa regler så att det ska vara möjligt att söka inifrån landet.

Ju mer opinion ute i landet desto större chans att det blir en förändring. Migrationsministern vill inte genomföra en regularisering men med stort tryck från allmänheten och från sina egna partikamrater kan vi kanske få något att hända".

Socialförsäkringsutskottet om arbetskraftsinvandringen

Idag har jag skickat ett brev till samtliga ledamöter i socialförsäkringsutskottet. De har behandlat lagförslaget om arbetskraftsinvandring. Jag tar som exempel en familj där mannen är butiksansvarig på Erikshjälpen i Dalarna. Det har han varit i tre år. Familjen är väl integrerad i samhället. De omfattas INTE av den nya lagen som börjar gälla den 15 december ELLER kommer det att bli undantag för dem och andra i liknande situation?
I samhället där familjen bor är folk mycket upprörda över Migrationsverkets avvisningsbeslut. Kommunen de bor i skall ta emot ett 30-tal NYA flyktingar som fått uppehållstillstånd, men den familj som redan bor där och som skulle kunna vara ett bra föredöme på integrering-de skall utvisas!! Nu väntar familjen på att deras yngsta barn också skall få en asylprocess. Kanske kan man då ta upp hela familjens situation. Det tycker jag att man skall göra och ge dem permanent uppehållstillstånd. De har kunnat visa att de kan försörja sig och jag anser det helt orimligt att de skall utvisas. Min fråga till ledamöterna är om det kommer att bli undantag från regeln att de som redan bor här och har arbete måste återvända och SÖKA FRÅN SITT LAND. Om man är flykting och skyddsbehövande kan det ju innebära livsfara att återvända för att söka komma tillbaka pga arbete.


Sammanfattning av den nya lagen:

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:147 Nya regler för arbetskraftsinvandring jämte två motioner som väckts med anledning av propositionen. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna.

I propositionen föreslås nya regler för arbetskraftsinvandring till Sverige, varigenom ett effektivare och mer flexibelt system införs för att underlätta rekryteringen av arbetskraft från tredjeland.

Den nuvarande ordningen för prövning av om det finns behov av att rekrytera arbetskraft från tredjeland, den s.k. myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen, förslås upphöra. Arbetsgivarens bedömning av behovet av en sådan rekrytering ska vara utgångspunkten vid handläggningen av ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd.

Tillståndstiderna för tidsbegränsade arbetstillstånd ska enligt förslaget förlängas och ett tidsbegränsat arbetstillstånd ska kunna leda till ett permanent uppehållstillstånd. Det ska vidare säkerställas att erbjudna anställningsvillkor och försäkringsskydd för den arbetssökande motsvarar vad som gäller för arbetstagare som redan finns i Sverige. Inledningsvis ska ett arbetstillstånd kopplas till en viss arbetsgivare och ett visst slag av arbete.

Det föreslås flera undantag från huvudregeln att uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ordnat före inresan i Sverige. Den vars anställning upphör under pågående tillståndsperiod ska, om han eller hon får ett nytt anställningserbjudande, under en tid av tre månader ha möjlighet att ansöka om arbetstillstånd inifrån Sverige. I vissa fall ska även gäststudenter kunna ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd inifrån landet liksom den som beviljats en visering för att här besöka en arbetsgivare. Vidare föreslås att en utlänning, vars ansökan om uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande i övrigt avslagits genom ett lagakraftvunnet beslut, under vissa förutsättningar ska kunna beviljas uppehållstillstånd för arbete utan att han eller hon först lämnar landet.

Som en konsekvens av de föreslagna ändringarna föreslås att möjligheten att bevilja permanent uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl direkt vid invandringstillfället avskaffas och att den särskilda tillståndsgrunden för säsongsarbete tas bort.

Vidare föreslås att kravet för att bevilja ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för den som har för avsikt att bedriva näringsverksamhet förtydligas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 december 2008.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker motionerna som bl.a. innehåller begäran om avslag på propositionen.

I betänkandet finns fyra reservationer (s och v).


Apatiskt sjuka barn

http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1363690/elisabet-hoglun

Elisabeth Höglund skriver i Expressen varför hon slutade på Aktuellt. Hon menar att journalisterna undanhöll fakta kring de apatiskt sjuka barnen. Hennes artikel innehåller dock inga som helst bevis för att föräldrarna manipulerade sina barn. Nu rapporteras om nya fall av apatiskt sjuka barn. Det har varit lugnt en period. Jag vet också att fler och fler asylsökande gömmer sig eftersom det blivit allt svårare att få uppehållstillstånd.
Många barn mår mycket dåligt. De har sett sina föräldrar bli misshandlade i sina hemländer och de bryts ner av den fortfarande långa asylprocessen. En flicka har dessutom råkat ut för rasister som slagit och våldfört sig på mamman här i Sverige. Flickan vågar inte gå ut och har svåra trauma.
Jag har erfarenhet av tre flickor som var sjuka under mycket lång tid. Vi besökte dem ofta på oregelbundna tider. Vi var ett nätverk från Röda Korset, kyrkorna i Filipstad samt folk från Erikshjälpen second hand. Vi såg aldrig att flickorna var uppe och sprang och åt mat. De blev heller inte friska direkt när de fick PUT (permanent uppehållstillstånd) En flicka låg ovetande om världen i flera veckor efter PUT och  fick börja om livet från början. Hennes första ord som 16-åring var "mamma". Några månader efter den långa sjukdomstiden kunde hon med mödosamma steg gå de cirka 500 metrarna från hemmet till Erikshjälpen för att hälsa på. Mager och blek, men med ett stort leende kom hon för att ge en kram som tack för månader av intensiv kamp.
Skriv gärna och berätta om ni har andra erfarenheter. Det går så många olika rykten, men när man börjar fråga visar det sig att man hört något av någon som i sin tur hört något av någon annan. Då kan spekulationerna komma igång. Under de 18 år som jag hjälpt flyktingar har jag hört många rykten, inte minst om amnestier, att statsministerns syster skulle fixa PUT o.s.v. o.s.v.


Min bror Stanley i "såpan" Guds Hus

Ikväll visades det första avsnittet i verklighetsserien Guds Hus från Centrumkyrkan i Sundbyberg. Jag var i Örebro när programmet sändes, men min fru kollade på programmet som du kan läsa om nedan och i DAGEN om du klickar på länken.
Jag kommer ihåg när vi några år innan vi startade Kristen Gemenskap besökte Centrumkyrkan som Stanleys familj och vår mor Helga var med om att starta. De städade, målade bänkar och satt och ringde 1000-tals telefonsamtal till boende i Sundbyberg. Stanley hade köpt en synth av märket Casio och han annonserade "gudstjänst med Casio-inspirerad musik". Pojkarna och jag fick pröva synthen hemma i Duvbo i huset som jag växte upp i. Vi hade då aldrig sett en synth förut och tyckte att det var ett känslosamt och mäktigt sound.
Stanley hade i många år rest i många länder för att predika. Han hade haft stora kampanjer i många städer i Sverige, men alltid åkt förbi sina grannar på väg någonstans. Nu tog han sig tid att bjuda in dem till samtalskvällar, alphagrupper, konserter och debattkvällar och många gensvarade. Församlingen växte år efter år. Nu har han blivit pensionär, men hjälper till en hel del i församlingen. Säkert tilldrar sig denna programserie stort intresse och kan förhoppningsvis vara med och öka intresset för kristen tro.


www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159779


2008-07-04

Nu börjar Guds Hus! På söndag 19.00 kan du se första avsnittet på TV8! Läs mer om programmet på deras hemsida!

I programmet får vi följa nio peroner i Centrumkyrkan i deras vardag. Man kommer också visa delar av de åtta gudstjänster man spelar in. Tanken med serien är att spegla frikyrkan inifrån på ett trovärdigt sätt. Guds Hus produceras av TV Inter i samarbete med TV8.  

De söndagar man spelar i gudstjänsterna börjar 12-gudstjänsterna 13.00 istället på grund av att man måste hinna rigga om. Kom gärna på båda gudstjänsterna!
Dessa söndagar spelar man in 10.00 & 13.00:

9 nov
16 nov


Har du frågor kan du vända dig till info@centrumkrykan.se . Du kan även läsa om programmet på www.swedmedia.se/gudshus

Programmen kommer sändas i TV 8 på söndagkvällar 19.00  följande datum:

9 nov
16 nov


Livaktig församling i SunneIgår besökte jag Sunne Missionskyrka för att berätta om flyktingarbetet och min bok "När världen kom till stan". Församlingen har 180 medlemmar och har en livaktig verksamhet både med barn, ungdomar och vuxna. De skall snart ta emot två ungdomar från Götabro bibelskola som ska jobba med ungdomarna i samhället.
Det var extra roligt att träffa en del av medlemmarna i Sunne eftersom de varit med och hjälpt till med en gömd familj som jag var juridiskt ombud för och som fick stanna i Sverige efter lång och mödosam kamp. Jag fick höra att familjen mår bra och att pappan fått jobb. Familjen bor i en fin lägenhet i Karlstad.
Jag kommer ihåg när familjen var gömd utanför Sunne i en sommarstuga. En dag skulle de gå ut i skogen för att plocka bär. Ett av barnen trampade på ett jordgetingbo och blev stucken av jordgetingar. Den lille killen svullnade upp och behövde komma till vårdcentralen så snabbt som möjligt. Men familjen levde ju som gömda. Vad skulle de göra`de ringde till mig och bad om råd. Familjen beslöt sig för att det viktigaste var att pojken skulle få vård. Allt löste sig och sjukvårdspersonalen var helt inriktad på att hjälpa och tänkte absolut inte ringa till polisen.
När jag åkte hem igår var det mycket dimmigt. Jag valde att åka en annan väg hem än vägen över Sunnemo och Munkfors som jag åkt på ditvägen. Jag tänkte att det brukar vara så många älgar på Sunnemovägen. Jag åkte över Forshaga och passerade Molkom. När jag började  närma mig Brattforsheden, där jag i förra veckan höll på att krocka med en älg, saktade jag ner farten. Då kom en älg från vänster, på precis samma ställe där jag mötte älgen förra veckan.  Den gången sprang älgen upp på vägen från höger sida. Tydligen har de övergångstställe precis där. Denna gång såg jag älgen cirka 50 meter framför mig så det var aldrig farligt nära. Jag som körde för att undvika älgar.
Vi fick en inbjudan att ta med församlingens ungdomar till en ungdomssamling i Sunne framöver. Det hoppas jag att vi skall kunna göra även om vägen till Sunne är lång och det tydligen finns älg både här och där.
I Sunne finns Värmlands enda kristna skola. Den heter Frykmansskolan och ligger i samma område som Missionskyrkan. Jag tror att den betyder mycket för många barn och ungdomar.

DAGEN om äktenskapsfrågan

DAGENS ledare uppmanar Kd att lämna regeringen eftersom Reinfeldt totalt kört över Kristdemokraterna i frågan om samkönade pars möjligheter att gifta sig. Så här inleder chefredaktör Elisabeth Sandlund sin ledare:

"Efter onsdagens besked från statsministern tycks det som att äktenskapsfrågan med stor sannolikhet kommer att lösas på sämsta tänkbara sätt. Reinfeldts väg är, som framhölls på denna plats i torsdagens tidning, splittringens, inte samförståndets, väg. Han har fallit till föga för en högljudd och stridbar minoritets krav och köpt dess argument rakt av."
 
Läs mer. Nu är tid att påverka riksdagsmännen eftersom frågan kommer att avgöras i riksdagen. Denna debatt kan bli större än den om FRA-lagen. Gå in på http://www.riksdagen.se/ och klicka på ledamöter så ser du alla ledamöters namn och e-postadress. Du kan skriva spontana brev och uppmana riksdagsledamöterna att inte gå emot bibeln och svenska folkets vilja. Vill du ha hjälp med att formulera ett brev kan du gå in på
www.bevaraaktenskapet.se

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159809

Här finns ett upprop från ett 40-tal personer:

"Bevara äktenskapet mellan man och kvinna!"

Den pågående debatten om att två män eller två kvinnor ska kunna ingå äktenskap handlar ytterst om vems intresse som ska väga tyngst i Sverige.

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna säger att familjen, byggd på äktenskapet mellan man och kvinna, utgör "den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten" (artikel 16).

I alla tider har den livgivande föreningen mellan man och kvinna betraktats som samhällets själva urcell. Föreningen mellan man och kvinna har alltid haft ensamrätt till begreppet äktenskap och åtnjutit särskilt skydd från samhällets sida.

Långt innan nationalstaten uppstod fanns äktenskapet mellan man och kvinna som en stabiliserande och skyddande faktor, bl.a. för att se till barnets bästa. Till detta hör enligt artikel 7 i Barnkonventionen att barnet så långt det är möjligt skall få omvårdnad av både sin mamma och pappa. Mer än någon annan relation tillgodoser äktenskapet detta behov.

Om äktenskapet görs könsneutralt kan det inte längre kopplas naturligt till barn och barns rättigheter - den samkönade relationen är ju principiellt steril. Med ett könsneutralt äktenskapsbegrepp kommer barnen med nödvändighet att hamna i bakgrunden. Då finns det inte heller någon unik, av staten sanktionerad, institution för mamma-pappa-barn-relationen. Detta är inte rimligt om vi menar att barnens intresse är viktigt i vårt samhälle idag.

Att bevara äktenskapet som en relation mellan en man och en kvinna handlar inte om att diskriminera någon. Registrerat partnerskap finns ju redan för samkönade relationer och ger samma juridiska och ekonomiska trygghet som ett äktenskap. Om äktenskapsbegreppet utvidgas till att omfatta två män eller två kvinnor, öppnas däremot dörrarna för att också andra samlevnadsformer, som inte är allmänt accepterade, ska definieras som äktenskap.

Vi kräver därför att begreppet äktenskap reserveras för relationen mellan en man och en kvinna och att varje förslag att kalla könsneutrala relationer för äktenskap avvisas av Sveriges riksdag och regering.


Det 40-tal personer som först skrivit under uppropet är:

Anders Arborelius biskop Katolska kyrkan
Sten-Gunnar Hedin föreståndare Pingströrelsen
Gunnar Weman ärkebiskop em. Svenska kyrkan
Bertil Werkström ärkebiskop em. Svenska kyrkan

Marianne Andreas pastor Pingströrelsen
Abgar Barsom fotbollsproffs
Anders Bengtsson missionsföreståndare Alliansmissionen
Salomo Berlinger f. ordf. Judiska församlingen
Annika Lokrantz Bernitz jurist
Ulf Bernitz professor
Anna Maria Corazza Bildt egenföretagare
Olof Djurfeldt f. chefredaktör
Christina Doctare läkare och samhällsdebattör
Olof Edsinger generalsekr. ungdomsorganisationen SALT
Ulf Ekman pastor och ordf. Trosrörelsens predikantorg.
Ronny Elia ordf. Sveriges unga katoliker
Stefan Gustavsson generalsekr. Evangeliska Alliansen
Lennarth Hambre missionsdirektor Evangeliska Frikyrkan
Krister Holmström chefredaktör
Inga-Märta Isaksson feministteolog
Misha Jaksic samordnare Ortodoxa kyrkorna
Erik Johansson ordförande Medvandrarna
Per Karlsson jurist
Abd Al Haqq Kielan ordf. Svenska Islamska Samfundet
Hasse Kjellgren kommendör Frälsningsarmén
Anders Månsson jurist och ordförande ELM-syd
Jan Myrdal och Gun Kessle författare
Walter Persson f. missionsföreståndare Sv Missionskyrkan
Paolo Roberto proffsboxare
Carl-Erik Sahlberg domkyrkokomminister och docent
Berit Simonsson Oas-inspiratör Svenska kyrkan
Anders Sjöberg missionsföreståndare EFS
Stanley Sjöberg pastor Pingströrelsen
Carin Stenström chefredaktör
Rolf Åbjörnsson advokat
Torsten Åhman pastor och evangelist Sv Missionskyrkan
Siewert Öholm journalist


Vad kostar invandringen eller vilken vinst ger invandringen?

Palmecentret skickade denna länk till mig. Intressant och bra att hitta argument när Sverigedemokraterna tycks få viss framgång. Låt oss bemöta dem med sakliga argument.

SANNING OCH MYTER OM MIGRATION
 Att migranter skulle vara en belastning för mottagarlandet, eller parasiter som Sverigedemokraterna säger
är nonsens och lögn. De är en synnerligen lönsam affär för mottagarländerna.
Migranters samlade produktionsvärde i världen är 2 700 miljarder dollar om året.
Det sa före detta migrationsminister Jan O Karlsson under Palmedagarna i Stockholm den 18,19 oktober.
http://www.palmecenter.se/Utbildningar/Palmedagarna/
2008/Artiklar/081027sanningochmytermigration.aspx

Medias makt

Idag har jag reflekterat över medias makt.
En tidning kan styra oerhört mycket genom vilka artiklar som man väljer att publicera. Likaså hur man vinklar nyheter. Insändarsidorna ska ju spegla den bredd som finns hos läsekretsen. En öppen, rak och ärlig debatt borde ju stimulera tidningens möjligheter att profilera sig och bli intressant. Man kan ta in vitt skilda åsikter eftersom det är i LEDAREN som tidningen uttrycker sin egen ståndpunkt.
Under några veckor har det pågått en debatt i en av de kristna tidningarna. Helt plötsligt i nummer efter nummer är insändarsidorna helt borta. Märkligt.
Jag råkar veta att minst sex eller sju personer skrivit insändare i det aktuella ämnet. Folk har också ringt och hört av sig på andra sätt för att ge sitt stöd. Då måste det säkerligen finnas avsevärt många fler insändare hos redaktionen på tidningen. Det ska bli intressant att se i morgondagens tidning om det finns någon sida med insändare.
Att frågan tilldrar sig uppmärksamhet är uppenbart. Chefredaktören har skickat flera mail till mig.
Frågan som diskuteras är det ökande intresset och öppneheten inom svensk kristenhet för den romersk katolska kyrkan.

Äktenskapet och HBT-lobbyn

Längst ner hittar du en länk till DAGEN så att du kan läsa några aktuella artiklar om äktenskapsfrågan som regeringen misslyckats att enas kring. Jag träffade några av de lokala partiledarna i Filipstad ikväll. Flera av dem tyckte att det hade varit bra om Göran Hägglunds förslag hade gått igenom. Jag tycker det är märkligt att statsminister Reinfeldt går emot svenska folkets åsikter och i stället väljer att följa hbt-lobbyns intensiva påtryckningar att absolut tvinga fram en könsneutral lagstiftning och nästan tvinga kyrkan att viga homosexuella. Att detta är något oerhört viktigt för oss kristna tycks sporra dem i deras kamp mot bibelns klara ståndpunkter. Det är ju absolut inte så att vi ser ner på homosexuella och vi vill absolut inte diskriminera dem. När deras juridiska status och rättigheter garanteras fullt ut borde väl vi få ha kvar äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Varför skall de då driva igenom att kyrkorna måste viga två män eller två kvinnor?
DAGENS ledare skriven av Thomas Österberg utropar:
"Statsministern hugger svenska folket i ryggen"» Dagens opinionsredaktör Thomas Österberg menar att Reinfeldts vändning kring könsneutrala äktenskap är förödande för det svenska folket och alliansregeringen.


Så här ser Göran Hägglund på den uppkomna situationen.


Ingen proposition från regeringen i äktenskapsfrågan

- Tyvärr har kristdemokraternas försök att få alliansen att hitta en väg framåt i äktenskapsfrågan nått vägs ände. Därmed kommer det inte heller att bli någon proposition om könsneutrala äktenskap från regeringen. Vi beklagar att det inte gick att komma vidare, eftersom vi menar att en lösning som mött alla partiers politiska mål var inom räckhåll.

Det säger Göran Hägglund idag, onsdagen den 5 november, med anledning av att regeringen inte kommer att lägga någon proposition om könsneutrala äktenskap.

-Vi har under vägen föreslagit en civilrättslig lösning för samlevnad mellan både hetero- och homosexuella par. Detta skulle innebära att äktenskapet som begrepp lämnats tillbaka till kyrkor och samfund, varifrån det ursprungligen kommer, samtidigt som alla par fått en juridisk reglering av sin samlevnad. Vi har även varit öppna för andra lösningar för att uppnå alla de mål som regeringens olika partier har haft i denna fråga, säger Göran Hägglund och fortsätter:

- Att vi inte lyckats komma överens blir dessvärre en plump i alliansens protokoll. Det är naturligtvis inte bra att regeringen misslycktas att hitta en väg framåt i denna fråga, så som vi gjort i många andra svåra frågor.

- Nu överlämnas frågan till riksdagen för avgörande. Regeringen ska fortsätta att koncentrera sig på alla de frågor som måste lösas för att ta Sverige ut ur lågkonjunktur och skapa en tryggare tillvaro för människor i deras vardag. Arbetet i riksdagen fortsätter för den civilrättsliga lösning som kristdemokraterna förespråkar. Vi kommer självklart att lägga motioner i frågan och arbeta för att få uppslutning kring ett förslag som kan vara samlande och visar respekt för många människors uppfattningar.

Frågor och svar från Göran Hägglund om äktenskapsfrågan

Vad är civilrättslig lagstiftning?
En civilrättslig lösning skulle innebära att staten hjälper människor att juridiskt reglera sin samlevnad och skapa trygga juridiska förhållanden i parrelationer. Denna skulle gälla både hetero- och homosexuella par lika. När man registrerat sin samlevnad hos exempelvis skattemyndigheten, är det upp till var och en att välja hur man utåt vill manifestera detta. En kyrklig eller profan vigsel, en bröllopsfest eller på andra sätt. Detta skulle innebära att man separerar ett i grunden religiöst begrepp som äktenskapet från lagstiftningen, och lämnar tillbaka begreppet till civila samhället, samtidigt som lagen erbjuder samma möjligheter till juridiskt skydd för alla par.


Varför säger kristdemokraterna nej till könsneutral äktenskapslagstiftning?
Vi har inte sagt nej till en könsneutral lagstiftning. Däremot har vi velat behålla äktenskapsbegreppets innebörd som en förening mellan man och kvinna. Äktenskapet har djupa kulturella och religiösa rötter, som vi menar att man måste ha respekt för. De som introducerat äktenskapet i samhället, det vill säga kyrkor och samfund, har sagt nej till ett könsneutralt äktenskap. Vi menar att man måste visa respekt för detta.


Varför vill kristdemokraterna ha civilrättslig lagstiftning?
En civilrättslig lösning skulle uppnå alla partiers mål, nämligen att åstadkomma en könsneutral lagstiftning, samtidigt som äktenskapet som begrepp lämnas utanför lagstiftningen. Vi beklagar att övriga partier inte varit öppna för en sådan lösning.

Många namnkunniga personer samt tidningars ledarsidor har varit positiva till civilrättslig lagstiftning - varför genomdriver alliansen denna fråga just nu? Alliansen kommer inte att driva igenom ett könsneutral lagstiftning. Frågan har fallit i och med att övriga allianspartier inte varit öppna för att på allvar diskutera vägar framåt inom regeringen. I denna fråga finns därför ingen gemensam allianspolitik. Det kommer därför inte att bli något regeringsförslag om det som vi inte är överens om. Vi hade naturligtvis varit glada om övriga partier i riksdagen varit villiga att ta intryck av den offentliga debatt som under senare tid ändå gett kristdemokraterna stöd i frågan om en civilrättslig lösning. 

Har ni lagt er platt för övriga partierna i alliansregeringen?
Tvärtom! Att regeringen inte kommer att lämna något förslag beror ju på att övriga partier inte orkat finna en väg som alla fyra partier kan ställa sig bakom. Kristdemokraterna har försökt vara konstruktiva i processen, med respekt för både våra egna och övriga partiers politiska mål.

Vad kommer kristdemokraterna att göra nu?
Nu fortsätter arbetet i riksdagen för den civilrättsliga lösning som kristdemokraterna förespråkar. Vi kommer självklart att lägga motioner i frågan och arbeta för att få uppslutning kring ett förslag som kan vara samlande och visar respekt för många människors uppfattningar.

Kd har ju sagt att regeringen hittills har kunnat enas i alla svåra frågor, men uppenbarligen gick det inte i denna fråga. Varför  blev det så och kommer nu detta att hända fler gånger?
Alliansen har hela tiden haft inställningen att alla ska bidra och alla ska vinna. Med den utgångspunkten har vi i konstruktiv anda hittills kunnat lösa en långa rad svåra frågor. Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en lösning även i denna fråga. Jag är den första att beklaga att vi inte lyckats. Min inställning är att det som nu hänt inte ska upprepas och att Kristdemokraterna ska fortsätta allianssamarbetet med målsättningen att alla frågor ska lösas gemensamt.    


www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159755

Starkt hjärta och rejäl vinst på Erikshjälpen

Ikväll fick jag telefon från min läkare. Lite ovanligt att det ringer en läkare klockan sju på kvällen. Jag höll på och spelade bordtennis med fem, sex barn på Onsdagskul. Vi hade riktigt kul. Läkaren sa att han fått svaret på min ultraljudundersökning. "Hjärtat är starkt och perfekt",  sa han. När han hörde att jag spelade pingis sa han att jag gärna fick spela både fotboll och andra sporter eftersom det inte finns nåt fel på hjärtat.

Jag har flera orsaker till att vara glad idag. Vi fick rapport från tredje kvartalet på Erikshjälpen. Under de cirka sju år som vi haft vår second handbutik har vi förmodligen aldrig fått ett så bra resultat. Det är oerhört glädjande. Gud är så enastående underbar och hjälper oss när vi kämpar och satsar. I morn ska vi ha medarbetarsamling. Då kan vi uppmuntra varandra och vi ser att arbetet utvidgas och vi kan göra mer och mer för nödlidande barn i olika länder.

Modersmålsmirakel

Idag sammanträffade jag med en kvinna som blivit slagen och svårt misshandlad av sin man. Kvinnan kommer från ett land som tillhört det gamla Sovjetunionen och talar ett språk som inte är så vanligt. Efter att ha lyssnat till hennes gripande berättelse insåg jag att vi skulle behöva prata med någon kvinna på TERRAFEM. TERRAFEM är en organistation som hjälper utsatta och misshandlade kvinnor. Deras kontaktnät är mycket stort och de har kvinnor från flera olika länder som jobbar med att svara på deras olika journummer. Jag har tidigare förmedlat kontakter till kvinnor som talar ryska, arabiska, engelska, farsi (persiska) franska och kirundi (ett afrikanskt språk)
När jag introducerat kvinnan frågade jag vilket språk vi skulle använda. Då jag berättade att den kvinna jag hade hos mig talade detta språk fick jag till svar att det var kvinnan på TERRAFEMS modersmål. Nu kunde jag överlämna telefonen och de bägge kvinnorna kunde prata på och förstå varandra fullständigt. Mitt i den svåra situationen kom denna händelse som ett tecken på att vi nog ska hitta en utväg ut ur denna djupa kris.
Jag ber varje dag till Gud att Han ska leda min dag och vara med och bereda vägen. Jag får väl säga TACK ikväll riktigt ordentligt.

Jesus är Gud

Ikväll på vår samling talade vi om att JESUS ÄR GUD.
Judarna var villiga att dö i stället för att kalla kejsaren herre. Däremot skriver de judiska författarna om Jesus som HERREN vilket syftar på Gud. Dessa författare skrev vad den helige Ande ingav dem att skriva. Gud utandade sitt ord och där står det tydligt och klart att Jesus är herre. De första kristna hade inga problem med att kalla Jesus för HERRE. Jesus själv säger gång på gång JAG ÄR (JAHVE) livets bröd, JAG ÄR världens ljus o.s.v. Jesus använder alltså ordet för Gud om sig själv.
Jesus är också det perfekta offret som Gud krävde för våra synders förlåtelse. Om inte Jesus var Gud skulle vår försoning med Gud inte vara fullständig. Gud bevisade att Jesus är Gud genom att uppväcka Jesus från döden. Döden kunde inte behålla Jesus eftersom han är Gud.
Jesus var med i skapelsens ögonblick. Gud sa: "låt oss göra....." Guds Ande svävade över vattnet. Där fanns redan från bibelns första rader den treenige guden.
När Tomas och andra lärjungar faller ner inför Jesus och tillber blir de inte tillrättavisade av Jesus vilket de skulle ha blivit om de missuppfattat saken. Nej, det är verkligen sant: Det finns bara en Gud, men han uppenbarar sig som GUD FADERN; GUD SONEN OCH GUD DEN HELIGE ANDE. Precis som 1gånger 1gånger1 är ett och precis som vatten kan vara ånga, is och vatten men ändå samma kemiska formel H2O är JESUS OCH GUD ETT!

Vi läste ikväll några av de verser som du ser här:

Jesus säger aldrig i bibeln de exakta orden, "Jag är Gud." Däremot, betyder inte det att Han aldrig påstod att Han var Gud. Ta t.ex. Jesu ord i Johannesevangeliet 10:30, "Jag och fadern är ett". I första stund ser det inte ut att vara ett påstående om att vara Gud. Om vi däremot, tittar på den judiska reaktionen på Hans påstående "Judarna svarade: Det är inte för någon god gärning vi stenar dig, utan för att du hädar och gör dig själv till Gud, fast du är människa" (Johannesevangeliet 10:33). Judarna förstod Jesu påstående som ett uttalande om att vara Gud. I de följande verserna rättar aldrig Jesus judarna genom att säga, "Jag påstod aldrig att jag är Gud." Det tyder på att Jesus verkligen påstod att Han var Gud genom att säga, "Jag och fadern är ett" (Johannesevangeliet 10:30). Johannesevangeliet 8:58 är ett annat exempel. Jesus svarade, innan Abraham var född, fanns jag!" Judarna tog upp stenar och försökte stena Jesus (Johannesevangeliet 8:59). Varför skulle judarna vilja stena Jesus om Han inte hade sagt något de tyckte var uppretande, ett påstående om att vara Gud?

I Johannesevangeliet 1:1 står det "ordet var Gud." I Johannesevangeliet 1:14 står det "ordet blev kött" Detta tyder på att Jesus är Gud i köttet. Apostlagärningarna berättar för oss, "...Var herdar för Guds församling, som Han har vunnit åt sig med sin Sons blod." Vem köpte kyrkan med Hans eget blod? Jesus Kristus. (Apostlagärningarna 20:28) Det visar att Gud köpt församlingen med Hans eget blod. Därför vet vi att Jesus är Gud!

Tomas möter Jesus med orden "Herre min Gud" (Johannesevangeliet 20:28). Jesus rättar inte honom. Titus 2:13 uppmuntrar oss att vänta på vår kommande Gud och frälsare - Jesus Kristus (titta också på 2 Petrus 1:1)

I Uppenbarelseboken uppmanar en ängel aposteln Johannes att bara lovsjunga Gud (uppenbarelseboken 19:10). Ett antal gånger i bibeln tar Jesus emot lovsång. (Matteusevangeliet 2:11; 14:33; 28:9,17; Lukasevangeliet 24:52; Johannesevangeliet 9:38) Han tillrättavisar aldrig människor som lovsjunger Honom. Om Jesus inte var Gud, skulle Han sagt till människor att inte lovsjunga honom, precis som ängeln i Uppenbarelseboken hade gjort. Det finns många andra verser i bibeln som argumenterar för Jesu gudomlighet.

Den mest viktiga anledningen att Jesus måste vara Gud är att om Han inte är Gud, skulle inte Hans död ha varit tillräcklig för att betala skulden för hela världens synder (1 Johannesbrevet 2:2). Bara Gud kan betala en oändlig skuld. Bara Gud kan ta på sig hela världens synd (2 korintierbrevet 5:21), död, och uppstå - Hans seger över synden och döden.

Älg på vägen!!!!!!!!!!!!!!Nääästan krock!I eftermiddags precis innan skymningen, när jag åkte hem från Karlstad, tittade jag åt höger. Precis ute på vägen och alldeles vid höger lykta skymtade jag en stor älg. Jag bromsade automatiskt och styrde över mot vägens vänstra sida. Inga mötande bilar, men en bil bakom fick också tvärbromsa. Jag hörde hur älgen tuschade bilen, men när jag stannade och tittade syntes inte den minsta skråma eller repa.
Idag på morgonen fick jag hjälp med att sätta på de nya dubbdäcken. Vilken tur! Eller vilken ledning!
Jag som varit till Karlstad på ultraljud av hjärtat och fått konstaterat att hjärtat verkar funka helt normalt, fick uppleva hur det började banka och bulta rejält igen, men efter ett par minuter slog det som vanligt.
Tacksam och glad kunde jag ställa in bilen i garaget och sätta på en kopp kaffe och tacka Gud för dagen.
Det har varit nära flera gånger att vi krockat med älgar. En gång när vi var på väg till Lesjöfors sprang tre älgar upp på vägen och en annan gång utanför Nykroppa bromsade jag så hårt att bromsarna låste sig och vi fick laga oken. Att få en älg in genom rutan är mycket allvarligt. Deras tyngdpunkt ligger så högt och de väger mycket. Farthållaren var inställd på90  kilometer när jag fick syn på älgen.

Trosstärkande möten med Ingemar Helmner

Igår och idag har vi haft besök av riksevangelist Ingemar Helmner. Hans passion, nöd och iver för vårt lands andliga situation har berört oss alla. Vi har tagit gott om tid för bön i mötena och Ingemar har undervisat om att Guds folk i Sverige behöver ödmjuka sig och söka Herrens ansikte. Ingemar gav exempel både från bibeln och från kyrkohistorien då Gud gripit in när ett land befunnit sig långt från Guds vilja och kallelse. Läs gärna 2 Krönikeboken kapitel 7. Jag citerar nyckelversen 7 "och om då mitt folk, som mitt namn är utropat över, ödmjukar sig och ber  och söker sig till mig och lämnar sina onda vägar, då skall jag höra det i himlen och förlåta dem deras synd och bota deras land".
Som församling fick vi flera profetiska hälsningar där vi uppmanades att fortsätta att ta initiativ i bön för Värmland/Bergslagen. Människor skall bli berörda och det skall bli till ett vittnesbörd i hela Sverige.
Ingemar berättade att han är uppväxt i en lantbrukarfamilj där hela familjen hjälptes åt att mjölka korna och göra i ordning i ladugården för att sen gemensamt åka in till söndagens förmiddagsgudstjänst. Även om pappan hade det stressigt tog han sig alltid tid innan han åkte att gå ner på sina knän och be för den kommande gudstjänsten och för predikanten som skulle tala.
Man kan undra hur en del medlemmar idag säger sig inte ha tid att gå till en gudstjänst i veckan trots att man varken har kor, höns och grisar att mata. Visst behövs det ett andligt uppvaknande när egna intressen sätts före Gud och Guds församling.
De senaste fyra åren har Ingemar rest runt i hela Sverige för att samla alla kristna på den ena orten efter den andra till gemensam förbön för Sverige. Han har fått se flera böneinitiativ startas och se hur människor blivit berörda av Gud. Förra helgen deltog han i möten i Kristinehamn. Där finns bland annat EFS-församlingen som i flera år så gott som dagligen öppnat sin kyrka till bön. 
Det var så roligt idag i Betel att få träffa flera av medlemmarna i Pingstkyrkan. Vid förbönen på slutet kom många människor fram för att ta emot ny kraft och helande till ande kropp och själ.
Ingemar är en mycket duktig pianist och sångare och han sjöng ett flertal sånger, mest äldre hymner och andliga sånger.

RSS 2.0