Arbetskraftsinvandring-undantag? Gömdas rätt till sjukvård

Den hya lagen om arbetskraftsinvandring skall börja gälla den 15 december. Flera moderater går nu emot sin egen minister och vill tillåta undantag för dem som fått avslag, men som har arbete eller erbjudande om arbete. Jag känner flera av dessa asylsökande som jobbat i flera år, men som ändå inte enligt migrationsministern skall få stanna i Sverige. Orättvist! Hårt och kallt!
Hoppas att fler riksdagsledamöyter reagerar och försöker ändra lagförslaget så att undantag kan göras. jag vet att flera kristdemokrater också vill tillåta undantag.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2409452


Se även information om gömdas rätt till sjukvård:


http://www.rosengrenska.org/pdfs/Argumentationsunderlag071029.pdf 

 
 

Ambulansfärd igen

För andra gången på kort tid har jag fått åka ambulans. Fick på nytt förmaksflimmer idag. Hjärtat rusade och "bubblade" och det var rätt så jobbigt. Resan in till akuten i Karlstad var denna gång rätt så obehaglig trots syrgas och medicin. EKG togs både hemma och i ambulansen och skickades till medicinjour som hade kontakt med bilen som på slutet ökade farten rätt så rejält.
Väl på akuten togs jag också om hand på ett proffsigt sätt och bevakades i flera timmar. På kvällen kunde jag gå till patienthotellet och äta och dricka en kopp kaffe.
Även denna gång var det en kurdisk chaufför som körde mig i sin taxi till Filipstad. Vi pratade om invandrare och Kurdistan.
Åter igen hemma ikväll. Så tacksam och glad när hjärtat slår regelbundet, kvällsmackan med choklad står på bordet och sängen väntar. Rätt så trött efter en dag som tog en helt annan vändning.
Fick rapport att Heather och Maribel tog hand om onsdagsbarnen. De såg på film och åt korv med bröd. Inte så många barn ikväll. Vi hade egentligen planerat att gå till abborrtjärn och grilla korv, men det vädret var verkligen dåligt idag.

Till helgen har vi besök av Ingemar Helmner i Pingstkyrkan och i Betel. Det blir intressanta möten då vi ska lyssna till hans förkunnelse och be för vårt land. Ingemar är också en mycket duktig sångare. Han har skrivit
 bra artiklar i tidningen Hemmets Vän om behovet av förnyelse i våra kyrkor och församlingar. Hoppas verkligen att det kommer folk från alla slags församlingar och kyrkor runt om i hela Bergslagen. Lördag är mötet klockan 16 i Pingstkyrkan, Filipstad och på söndagen är mötet klockan 11 i Betel. Välkomna!

Bevara äktenskapet mellan man och kvinna

Jag fick brev från organisationen BEVARA ÄKTENSKAPET idag. Jag tycker deras engagemang är viktigt och publicerar deras brev direkt här på bloggen. Jag vill dock påpeka att jag anser att alla människor är lika mycket värda. Jag menar också att kristna inte kan kräva av icke troende att de skall leva efter bibelns bud. Alla riksdagspartier utom Kd vill däremot ändra på lagstiftningen som sedan mycket länge vilat på Guds ord, bibeln. Homosexuella ska inte diskrimineras, men jag anser att äktenskapet är till för relationen mellan en man och en kvinna. I den nya lagstiftningen ska inte kyrkor och församlingar tvingas gå emot sitt samvete och tvingas viga homosexuella. Jag tror att det vore olyckligt för vårt land att så helt gå emot Guds bud. Skall vårt land uppleva fortsatt välsignelse bör vi i stället söka Gud ännu mer och återvända till den kristna etiken. Först och främst måste vi kristna ta Guds ord mer på allvar och verkligen leva ut evangeliets glada och kärleksfulla budskap. Idag mår väldigt många ungdomar väldigt dåligt. Splittrade familjer behöver vårt stöd. Ingen är immun mot de svårigheter som finns i dagens familjerelationer. Vi måste alla vara ödmjuka. Helt klart är att familjens ställning måste stärkas.
Du kan göra en insats genom att påverka riksdagsledamöterna, skriva brev, insändare och du som tror på bönens kraft kan be för de förhandlingar som pågår mellan partierna.
Här är brevet från Bevara äktenskapet:

Det drar ihop sig på allvar i äktenskapsfrågan. Ryktet om att frågan redan är avgjord på ett sätt som skulle göra att kristdemokraterna kördes över förefaller dock överdrivet. Göran Hägglund vill inte kasta yxan i sjön. Han räknar med att det ska gå att hitta en lösning som tillfredsställer den stora del av den svenska befolkningen som är av uppfattningen att begreppet äktenskap även i fortsättningen ska vara reserverat för förbindelsen mellan en man och en kvinna.

Men nu brinner det i knutarna. Göran Hägglund behöver eldunderstöd. Det krävs en ännu tydligare, bredare och intensivare opinionsbildning än hittills. Kunde allmänna opinionen mobiliseras i den tekniskt komplicerade frågan om FRA-lagen borde detta vara fullt möjligt även i äktenskapsfrågan.

Här har kyrkor, samfund och kristna ledare ett stort ansvar. Men samma ansvar åvilar varje kristen som delar uppfattningen att äktenskapet bör bevaras.

Nu är det hög tid att göra sin röst hörd på bloggar, i tidningarnas insändarspalter och genom direkta kontakter med den riksdagsledamot man var med om att rösta fram år 2006. Ring, skriv brev, argumentera, vädja! Använd väljarmakten! Det är inte ens två år kvar till nästa val och politiker brukar vilja bli omvalda...

En tydlig folklig opinion skulle i bästa fall kunna leda till att vi även i fortsättningen har två så kallade juridiska figurer för samlevnad, äktenskap för par där parterna har olika kön och partnerskap för samkönade par, där partnerskapsinstrumentet om så behövs förfinas för att ge samma trygghet och status som äktenskap.

Den vägen förefaller svårframkomlig. En civilrättslig samlevnadsbalk för alla par, där statens ansvar slutar vid en juridiskt giltig registrering och kyrkor och samfund förfogar över äktenskapsbegreppet, är ett intressant alternativ. Kanske kan det få den breda uppslutning och acceptans som en fråga av denna dignitet kräver.

ELISABETH SANDLUND
Chefredaktör Dagen

Texten är även
publicerad på dagen.se

Nyhetsbakgrund & mediearkiv

Under fredagen förmedlade Ekot nyheten om att regeringen,
 och inte minst Folkpartiet, tänker köra över Kristdemokraterna
i äktenskapsfrågan. Något som dock avfärdades av Göran Hägglund (kd).
Flera medier målade dock upp frågan som avgjord.
Bland länkarna nedan kan Du följa en del av den rapportering som har varit hittills.

Kd tvingas acceptera ny äktenskapslag

Hård press på kd att anta nytt lagförslag

Borgerliga hotar rösta med oppositionen

Replikskifte på politikerbloggen

Uttalande från Bevara Äktenskapet

Kommentar av Lukas Berggren från Bevara Äktenskapet i Sveriges Radio


Ägna 5 minuter åt att ge
Göran Hägglund eldunderstöd!


Nu är det hög tid för oss att agera och visa vad vi står för i äktenskapsfrågan.
Genom mallarna som finns bakom följande länkar
kan Du påverka regeringens beslut.
Dels finns det exempel på insändare
som Du bara skriver under med Ditt eget namn och skickar till Din lokaltidning.

Dels finns det exempel på brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.
Kontaktuppgifter till regeringskansliet finns här.

Mall för brev till statsminister Fredrik Reinfeldt

Mall för insändare

Kd tvingas acceptera ny äktenskapslag

Hård press på kd att anta nytt lagförslag

Borgerliga hotar rösta med oppositionen

Replikskifte på politikerbloggen

Uttalande från Bevara Äktenskapet

Kommentar av Lukas Berggren från Bevara Äktenskapet i Sveriges Radio


Intressant blogg o samtalsforum


http://aletheia.se/http://aletheia.se/2008/10/25/tage-sjoberg-om-katolicismen/

Jag vill tipsa om ett intressant samtalsforum. Det är aletheia. Just nu handlar debatten om profetiska förutsägelser om den yttersta tiden, Barak Obama, den katolska kyrkan och påven och många andra ämnen. Vissa frågor engagerar mycket och det är över 100 olika inlägg i heta ämnen.
Jag hittade till och med en artikel som min far, Tage Sjöberg, skrev för mycket länge sedan. Min far lärde oss barn att älska alla människor oberoende av tro och ras. Detta är något som jag ofta haft som riktmärke. Just denna artikel handlar om hur han mötte katolska kristna på sina resor runt om i världen. Som pingstpastor på 50 och 60-talet var det inte vanligt att erkänna andra samfund, men far menade att det finns ärliga kristna inom alla kyrkor. Trots olikheter (som han inte ville förtiga) kunde han ha djup gemenskap och dela gudstjänsfirande fastän man hade olika syn i lärofrågor.
Just nu pågår det en debatt i några tidningar kring den katolska kyrkan och på aletheia debatteras detta mycket livligt.

Peter Halldorf säger i Dagen:

- Det är nödvändigt att böja sin nacke under kyrkan och bejaka Petrusämbetets legitimitet.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=149064


Ulf Ekman som samtalade med Peter när ovannämnda citat uttalades säger i en intervju i Dagen:

"Det finns något unikt med detta ämbete, något centralt. Vi protestanter har inte följt honom på 500 år så vi har ett inbyggt motstånd. Men det kanske är dags att börja lyssna till vad han har att säga i alla fall."

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=154193


Enhetens Vänner som både Halldorf, Arborelius och Ekman stöttar säger följande om enhet

"Till enheten i tron hör också att man erkänner biskopen av Rom som innehavaren av ett enhetens ämbete som bär ansvar för hela kyrkan." Br Wilfrid

http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=14


Läs också en intervju på engelska i tidningen Charisma som Tomas Dixon gjort med Ulf Ekman.

http://charismamag.com/articles/?id=18050

Livaktig församling i Skövde

 

I helgen har jag besökt Elimkyrkan i Skövde. Det är en engagerad församling som det var mycket givande att besöka. Roligt att se både unga och äldre tillsammans i ett målinriktat arbete. Trevlig och gemytlig stämning och gemenskap.
När jag talat blev det tillfälle till frågor och det var många som deltog aktivt. Efter fika satte vi oss ner med församlingsledningen och fortsatte att samtala om hur man som församling kan stödja invandrare och flyktingar.  Så här skriver församlingen om sig själv på sin hemsida:

Elimkyrkan är en församling med mycket engagemang och liv! Varje vecka har vi intressanta och roliga samlingar för alla åldrar, t.ex. barngrupp och gospelkör. Vi anordnar bl.a. skidresor och fester för Dig som är student eller nyvuxen. Vi har Alphakurs för Dig som vill veta vad en kristen tro handlar om. Vi har dagledigsamlingar för äldre och varje söndag har vi Gudstjänst och fika.

Vi driver flera välgörenhetsarbeten bl.a. second-handbutiken "Gengåvan".

Församlingen består av ungefär 150 medlemmar i olika åldrar. Vi tillhör samfundet Evangeliska Frikyrkan (EFK).

John från Sudan utvisades efter sex år i Sverige

I veckan fick vi rapporter om att John utvisats till Sudan efter att ha bott i Sverige i cirka sex år. De senaste tre åren har han jobbat på en bondgård. Det fanns vänner som var beredda att betala för honom så han skulle ha fått börja en lantbruksutbildning om han bara fått uppehållstillstånd.
John är en överlevare så jag hoppas och ber att han skall klara sig. Att bli dumpad i norra delen av Sudan och försöka ta sig hemåt blir inte lätt. Avståndet är dubbelt så långt som sträckan mellan Göteborg och Kiruna. I ett krigshärjat land. Bland fiender som dödat hans far. Utan pengar. Utan far och släkt. Utan bil. Utan cykel. Utan mat. Men med en personlig tro på Jesus. John mötte Jesus då han var i en djup personlig kris. Hela hans liv var i gungning, men så mötte han mannen som ÄR frid och trygghet. Han blev lugn och fick en tro som var stark. Han visste att vad som än händer har jag Jesus med mig. Genom öknen förbi fiendernas läger och till en trygg och säker plats. Han kunde mjölka kor vilket gjorde att han gick runt i stora delar av Värmland för att hitta en bonde som behövde hjälp med korna. Kanske hittar han några bönder som behöver hjälp med korna på vägen till en säkrare plats.

Bröllopet i Degerfors

Det blev ett lyckat bröllop i Pingstkyrkan i Degerfors. Jag tog några bilder, men jag avvaktar med att lägga ut dem.
Jag tror att pastorn i kyrkan blev glad att få kontakt med en familj med åtta barn. Det är nästan en hel församling.
Barnen var så glada att hitta en kyrka på den ort dit de nyligen flyttat.
Både brud och brudgum var så fina. Jag önskar dem all lycka. Gud har goda planer och tankar för dem med en framtid fylld av hopp och framtidstro.

Jag ska köpa brudbukett i morgon

I morgon ska jag köpa en brudbukett! Inte till min fru, men till en ung kvinna som jag ska viga. Hon och hennes blivande man är mycket fattiga och mannen har ingen som helst inkomst. Jag gläder mig verkligen över att paret fattat beslut om att gifta sig. Deras framtid är mycket oviss. I mer än ett år har mannen haft ett utvisningsbeslut hängande över sig. De har levt som sambo vilket enligt svensk lag innebär att de bedöms efter samma regel som gifta. De känner ändå att de ska gifta sig, så bröllopet har inget att göra med att försöka undvika att bli utvisad. Både sambo och gifta måste enligt lagen återvända till sitt land för att därifrån söka asyl på grund av anknytning. Mannen kommer från ett av världens mest farliga och krigsdrabbade länder. Om han skulle kunna hålla sig vid liv den tid det tar att få sin sak prövad i landet undrar jag om han kan få ihop pengar till resan tillbaka till Sverige. Flera som utvisats till landet har torterats, värvats av knarkligor eller väpnade grupper. Jag sitter och ber just nu och funderar hur den unge mannen skall klara av livet. Det finns något i den unge mannen liv som gjort att jag tänker satsa mycket för att hjälpa honom. Hans namn säger något mycket speciellt som för mig innebär en profetisk hälsning av det mer ovanliga slaget. Det finns en plan från Gud för just den här mannen, det är jag övertygad om.
I morgon tar jag med mig en församlingsmedlem och sen åker vi till staden där paret bor. Vi ska handla lite mat och tårta, kaffe, te och dricka och låta paret få en dag som de kommer att minnas. Det blir inte många gäster, förmodligen enbart familjemedlemmar och ett par vittnen. Pastorn i en kyrka på orten där de bor har lovat vara med. Kyrkan har öppnat dörrarna för oss fast de aldrig träffat oss.
För några år sedan var vi ute med BULLGERILLAN på stan. Då träffade vi flera av familjemedlemmarna. En dotter var då försvunnen och ingen visste var hon var. Vi berättade om Gud och familjen var öppen för att be till Gud i Jesus namn. Klockan 12 på natten fattade vi varandras händer och ställde oss i en ring. Vi bad att vi skulle få kontakt med dottern. Jag lovade ringa till olika myndigheter. Jag fick kontakt med flickan. En träff anordnades i kyrkan. Kontakt togs med polis och efter en tid kom flickan hem. Ja, det har hänt mycket, mycket sedan dess. Flera av barnen har gått i vår kyrkas barnverksamhet och nu ska storasyster gifta sig i morn. Det ska bli så spännande och intressant att följa vad som händer, men du som läser detta och tror på Gud och bön: be gärna en bön för morgondagen. Tänk om det kunde bli ett mirakel så mannen slapp utvisas och fick stanna. Jag vet att det är emot reglerna och gällande praxis, men det kanske kunde finnas lite, lite humanitet över till denne unge man som förlorat sina föräldrar i kriget. Som inte har någon familj eller hus och hem att återvända till. Som levt som flykting sen han var ett barn. Som blir så glad och tacksam bara för att någon bryr sig liiite grand och som uppskattar så oerhört om någon bara pratar snällt med mannen.

Kritik mot kristen rektor blir riksdagsfråga

www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159008

www.sacredeus.se/

Kritiken mot utnämningen av Per Eriksson till ny rektor vid Lunds universitet blir ett riksdagsärende. Riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) frågar utbildningsminister Jan Björklund om vilka åtgärder han tänker vidta "mot kristofobin i den akademiska världen".

Detta är verkligen något intressant. Det finns flera tecken på kristofobi i Sverige idag. Det är på tiden att denna fråga blir belyst. Inför förra julen hade vi en stor debatt kring advent, julkrubban på förskolan i Lesjöfors och rektor Lena Kårängs rekommendation att skala bort allt som har med det kristna budskapet kring advent. Jag debatterade med henne om detta tillsammans med Michael Helmersson som också sitter med i Barn och Utbildningsnämnden i Filipstads kommun.

Vilohelg i DalarnaTimmerstugan som Mauds pappa byggde. Björkarna har tappat löven. Hösten har kommit cirka två veckor längre i Dalarna än här i Värmland där vi bor.
Innan vi åkte hem på söndagens förmiddag tog vi en promenad till Oktjärn. Bilden andas höstluft.
Helgen ägnades åt att träffa släkt och vänner. Vi hälsade på "vår" palestinska familj som fått tillökning. En liten flcika som ska heta Lina. Jag visste inte att Lina är ett vanligt arabiskt namn. Det är tredje barnet som är fött i Sverige. Hoppas verkligen att familjen skall få stanna i Sverige!
På söndagens eftermiddag hade vi möte i Pingstkyrkan. Flera hjälpte till att dela vittnesbörd, bibelord och upplevelser. En härlig gemenskap som fler borde upptäcka. Jag hade dukat upp en hel bänk i kyrkan med arabisk litteratur. En läkare från Irak plockade med sig en packe böcker.
Ska skriva mer på bloggen denna vecka, men nu måste jag till doktorn igen för att kolla hjärtat. I eftermiddag kommer några personer som vill veta hur man startar ett hjälparbete bland flyktingar. De har rest ganska lång väg. Vi har bara haft kontakt via mail och telefon tidigare. Roligt och bra att få dela med sig av erfarenheter. Bra att fler blir involverade i arbetet eftersom jag känner att jag inte orkar så mycket just nu. Måste tänka på mig själv och vila.


Påven är inte ofelbar, bara Guds ord, bibeln

Påvens ofelbarhet aktualiserad...på nytt i ny bok.

Jag har precis läst ut boken "Anden - Gud här och nu" som nyligen getts ut på Libris förlag. Författare är den katolske biskopen Anders Arborelius och pingstpastor Sten-Gunnar Hedin med förord av Peter Halldorf och efterord av Wilfrid Stinissen. Denna bok ingår i en pastorsfortbildning som pastorer erbjuds genom bokförlaget Libris. Som förkunnare är det viktigt att hålla sig ajour med olika strömningar i tiden. Det är viktigt att känna till hur olika ledare och samhällsdebattörer tänker för att vi som förkunnare skall kunna behandla aktuella frågor i vår förkunnelse. 


Det finns många bra avsnitt i boken om den helige Ande och den längtan som de båda förkunnarna ger uttryck för delar även jag. Det är en längtan efter enhet genom Andens verk i oss, samt en längtan efter att på nytt få se vårt land bli berört av Gud och hans ord.


Det finns dock ett avsnitt som gör mig beklämd och frågande. Anders Arborelius ger uttryck för den katolska dogmen om Marias syndfrihet och skriver: "I Jungfru Maria som den obefläckade och av synden oberörda ser vi att den helige Ande vill bevara oss från syndens fasansfulla verklighet. På ett unikt sätt blev Jungfru Maria bevarad helt och hållet fri från arvssynden och den personliga synden. Kristi frälsningsverk räknades henne till godo i förväg, för att hon skulle bli en värdig boning till Guds människoblivne Son". Vidare skriver Arborelius om Påvens betydelse: "Denna klippfunktion går i arv till Petri efterträdare, påven genom tiderna. Det är den helige Ande som garanterar, att Petrus inte sviktar i tron utan bevarar den ren och obefläckad. Som människa är Petrus lika svag som alla andra, men genom Kristi löfte och Andens hjälp får han styrka sina bröder i tron och bevara trons skatt obesmittad och ofelbar genom historiens virvarr och stå emot heresiernas störtflod".


Här presenteras två katolska läror: Maria som alltigenom syndfri och påven som Petrus efterträdare och Kristi ställföreträdare på jorden. Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt att Sten-Gunnar Hedin och Libris förlag ger utrymme för dessa synsätt som är mycket främmande för oss inom "frikyrkan". Det är särskilt uppseendeväckande eftersom det sker i en tid då det finns ledare inom "frikyrkan" som står bakom katolska kyrkans syn på enhet och vill att vi alla ska enas under påven. Peter Halldorf som skrivit förordet till boken är kanske den som varit allra tydligast med detta. Han har för övrigt skrivit boken "Doften av helgon" som också skickades till dem som är med i Libris pastorsfortbildning. I boken skriver Halldorf om betydelsen av katolska sakramentalier som ikoner och rökelse som enligt katolska kyrkan förmedlar Guds nåd.


Om man som ledare från två skilda sammanhang ska skriva en bok tillsammans borde man väl skriva om det man har gemensamt. Man kan också tycka att påvens ställning och Maria som syndfri inte riktigt hör till bokens ämne.


Jag har inga problem med att olika kyrkoledare träffas för att ha dialog och skriva böcker tillsammans. Nyligen skrev Christer Sturmark och Stefan Swärd en artikel med anledning av att rektorn i Lund ifrågasattes. Det tycker jag var ett bra initiativ. Jag är för allkristet samarbete och har vänner (inte minst invandrare) i de flesta samfund som jag tycker mycket om och jag har inga problem med att fira gudstjänst tillsammans med dem i olika traditioner. Samtidigt som vi möts till gemenskap behövs det större urskiljning i lärofrågor utan att vi för den skull tar avstånd från varandra.


Jag tycker att det är viktigt att bygga enheten på rätt grund. Den grunden måste vara Kristus och Bibeln.


Jacques och mitt hjärta

Idag har jag tillbringat större delen på akuten i Filipstad och Karlstad. Då var det skönt att komma hem på kvällen och läsa att vi i Kristen Gemenskap fått vara med och öppna Jacques hjärta för Jesus, som han skriver i sitt mail här nedan.


"Hej! Jag hoppas du mår bra. Jag vill tacka dig för att du hälpa mig att öppna hjärta till Jesus. Jag fortsätta att be, sjunga och dansa till Gud med min family i Pingskyrkan. Jag ska planera att komma och hälsa på min gamla kristen family i Filipstad . Gud välsigne. Hälsningar JacquesJacques kom till Filipstad och fick ta emot Jesus. Efter bibelundervisning och upplevelser med Jesus lät han döpa sig. Sen flyttade han till Kristinehamn. En sån hälsning som idag styrker en när man  kämpat för många människor som passerat ens hjärta, ibland med stor smärta i kampen för uppehållstillstånd, sjukdomar och andlig nöd.


Trygghet mitt i en orolig tid

Jag brukar inte "predika" på bloggen. En blogg skall väl vara presonliga synpunkter och kommentarer kring sånt som händer på olika områden i livet. Under helgens gudstjänster talade Mikael Boman jättebra om tryggheten och framtidstron samt det kristna hoppet mitt i börs- och finanskris.en. Jag tyckte det var så bra, så jag delar något av det som han sa.
Vi svenskar är vana att Staten tar han om oss från vaggan till graven. Genom de olika trygghetssystemen känner vi oss säkra. Vårt tempel idag är IKEA dit många samlas på söndagarna. Där ger vi vårt offer på marknadens altare. Om något går snett i livet vacklar hela vår tillvaro. Mikael läste flera bibelord som pekade på att JESUS ÄR VÅR FRID (Efesierbrevet 2:13)
Enligt Romarbrevet 15:4 och Efessierbrevet 1:17-17 har GUD HOPP FÖR DIG OCH MIG. Vi skulle bara veta vilket HOPP Jesus har kallat oss till.
Vi kan sätta vår tilltro till NÅGON som verkligen är att lita på. För några veckor sedan ansågs ISLAND som ett exempel på ett litet land som lyckats förträffligt genom att vara en modell för nytänkande inom finans och ekonomi. Nu frågar sig experterna om Island kan gå i konkurs, men det har aldrig hänt att ett land gått i konkurs. Mikael läste 1 Timotheus 6:17 där vi uppmanas att inte sätta vårt hopp till något så osäkert som rikedom. Vi ska i stället söka att vinna det VERKLIGA livet.
Psalm 33:20 talar om en annan livsstil. Det finns en kraft i förnöjsamhet. Jag tänkte på detta idag när jag hälsade på hos en familj. Jag skulle hälsa på och visa hur man bakar sitt eget matbröd i en tid då det gäller att försöka spara pengar. På vägen ner mot stan var jag så glad. Jag tänkte på de år kring 80-talet då jag var så sjuk så jag under en tid besökte läkare och sjukgymnaster cirka 600 gånger. Jag åt massor av värktabletter och under ett år låg jag nere i källaren på stengolvet eftersom jag knappt kunde gå. Då önskade jag kunna ta mig ut till brevlådan utan att känna de knivskarpa huggen i ryggen. Idag kunde jag gå utan att benet domnade och jag snubblade. Bara en sån sak kan göra en enormt glad när man haft så svårt att gå tidigare.
Mikael fortsatte att läsa från 1 Petrus brev 1:3 om ETT LEVANDE HOPP SOM ALDRIG KAN FÖRSTÖRAS.
Jag slutar denna minipredikan med bibelordet från Jeremia 29:11 "Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en FRAMTID OCH ETT HOPP".
Gud välsigne Dig!


Mycket bra möten idag med Svensk PionjärmissionMikael Boman är en fängslande jättebra talare. Hur han kom till tro i 18-årsåldern. Gud har lett honom till ett stort antal länder för att predika vilket är ett mirakel eftersom han som ung var mycket blyg och rädd för att tala inför publik, ja t.o.m. rädd för att tala i telefon. Nu på mötet i Filipstad talade han mycket frimodigt i mer än en timme! och det blev INTE långtråkigt. Jag ska berätta mer i ett senare inlägg om hans budskap som var ett budskap direkt till oroliga människor mitt i den ekonomiska krisen. Mikael talade hopp och framtidstro grundad på bibeln budskap.Josef Sjöberg berättade om vad Svensk Pionjärmnission gör i Indonesien, Pakistan samt några andra länder. Josefs bok Klassisk kristendom skall översättas till indonesiska för att användas i olika bibelskolor i Indonesien.Sångaren, kompositören, dirigenten, sångpedagogen och producenten Dan Hegelund blev en mycket intressant och givande bekantskap. Dan har startat en gospelkör i Nykroppa utanför Filipstad och har planer på att starta fler körer. Han har haft många konserter i USA, Afrika och flera länder i Europa som t.ex Lettland. Ikväll fick vi lära känna honom och hans musik vilket gav mersmak.Barnbarnet Samuel, 4 år var med på båda av dagens gudstjänster. Han satt i mitt knä hela mötet i Betel och var så snäll och duktig.

I morn ska jag skriva mer kring ämnet framtidstro och hopp mitt i en orolig tid.

Örebrokyrkan satsar i större kyrkolokal

Jag har förut skrivit om den nystartade Örebrokyrkan som håller sina samlingar på söndagar i Metodistkyrkan i Örebro.
Hittade ett kort som jag tog förra veckan med min mobilkamera. En ståtlig och imponerande kyrka som på nytt fylls med längtande människor från många olika länder. Vill du veta mer gå in på www.orebrokyrkan.se

Ny världsmedborgare i Filipstad

I edftermiddags hälsade Maud och jag på familjen Amalaha som fått tillökning. Christopher och Emilias tredje barn blev en son som heter John. Han trivdes riktigt bra i Mauds knä och var så lugn och trygg. VI SÄGER STORT GRATTIS!


SYNEN av David Wilkerson och ekonomiska krisen idag

I dessa dagar har jag kommit att tänka på förkunnaren David Wilkerssons bok SYNEN. Jag läste den för första gången 1974. Författaren är kanske mest känd för sin bok KORSET OCH STILETTEN som berättar om gängledaren Nicky Cruz omvändelse och Wilkerssons arbete bland knarkare och gäng i New Yorks slumområden.

I boken SYNEN beskriver David Wilkersson en kommande ekonomisk krasch som påverkar alla löntagare i hela världen. I sin profetiska syn beskriver han hur USA:s president talar till folket, men det kommer inte att få åsyftad verkan.Bilföretagen går i konkurs och flera kyrkor och samfund gör detsamma.Presidenter och ledare i Europa och USA tappar greppet, men en världsledare med nya idéer släpps fram eftersom han har nya lösningar som alla accepterar. Wilkerson beskriver hur Antikrist gör sitt framträdande på världsarenan.

Det som händer nu är också tydligt beskrivet i bibelns sista bok UPPENBARELSEBOKEN. Genom att följa med i nyhetsinslagen och samtidigt läsa bibeln får man en djupare förståelse för vad som händer i dessa oroliga tider. Bibeln uppmanar oss att inte bli rädda utan lyfta upp våra huvuden eftersom JESUS KRISTUS skall komma tillbaka. Han ska utkämpa en strid mot Antikrist och vinna seger. Ett stort krig i Mellanöstern där Israels hela existens står på spel tillhör också detta världsdrama. När allt ser ut att gå mot total ödeläggelse kommer Jesus och sätter sina fötter på Oljeberget i Jerusalem. Det är intressant att inte bara kristna tolkar bibelboken på detta sätt. Även Irans president vet tydligen om att detta är förutsagt och han tycks driva på utvecklingen mot denna konfrontation.

Ur "Synen" av David Wilkerson:

"Värlsekonomin kommer att fortsätta i sitt förvirrande tillstånd fram till tiden för antikrists framträdande. Från och med den dagen kommer en känsla av fruktan och osäkerhet att svepa fram över världen på grund av de framtida ekonomiska villkoren. Aldrig mer kommer folk att ha tro på en stabil världsekonomi. Vid varje liten högkonjuktur kommer hotet om en ny depression. Människor får hjärtsvikt när de ser de ödeläggande effekterna av en förkrympt ekonomi."

"Utvecklingen leder till att frågan om ett nytt världsomspännande penningsystem tas upp. Fastän dollarn ser ut att stärka sitt grepp alldeles innan den kommande stora recessionen, utvecklas en ny kris som kommer att skaka hela finansvärlden. Jag tror att vi får se ett återuppväckt romerskt imperium som slutligen blir basen för en världsledare som uppstår för att försöka få ordning på världens affärer. Utan tvivel kommer han att skapa ett kreditkort som gäller över hela världen. Osynliga nummer fästs på pannan och armen som bara kan upptäckas genom fotoskopisk avläsning. Numren kan tänkas utgöra 3 grupper med 6 nummer i varje grupp. Alla som vill köpa och sälja kommer att tvingas ha detta. Ett världsomspännande kreditsystem kommer att utvecklas så att länder kan utnyttja enorma krediter."


Vår butik fick bra reklam i lokaltidningen

I torsdags på första sidan i vår lokaltidning var det ett stort reportage om  BEGAGNAT GÖR DIN GARDEROB GRÖNARE. Inne i tidningen var det en helsida om hur svårt det är att handla miljömärkta kläder i små städer som Filipstad. Vad man däremot kan göra är att handla på second hand. Sen var det en intervju med en av våra nöjda kunder samt intervju med Agneta och Anita och ett trevligt foto där de tittar fram bland kläderna.
Bland våra kunder är intresset stort för våra kläder och omsättningen har ökat på sistone rejält.
-Snygga jackor är storsäljare, men också jeans, blusar, barnkläder och skor, berättar Anita och Agneta.
-Vi märker också att fler och fler har upptäckt att second hand inte betyder skräp. Ibland är kläderna knappast använda alls, berättar Agneta.

Samla folk i Filipstad

Att ordna samlingar, möten, gudstjänster och konserter i Filipstad brukar vara mycket positivt! Jag tror att det är lättare än i en större stad där det finns fler utbud av olika aktiviteter.
I Kristen Gemenskap har vi under flera år kunnat glädja oss åt många besökare på våra möten. Det är vi verkligen tacksamma för.
Jag var med på ett möte ikväll där representanter för de politiska partierna deltog. En partiföreträdare sa att de inte behövde ta till någon större lokal när de skulle samlas. En handikapptoa räcker gott och väl, sa han med ironi i rösten. När jag tittade mig omkring i lokalen fann jag att vi alla var kring 55-70 år.
Jag tror att många föreningar upplever det krisartat att tänka på framtiden och återväxten. Egentligen har vi samma utmaning inom kyrkorna. Därför tycker jag att vi i kyrkorna ännu mer borde hjälpas åt att nå de unga i stan. När vi är ute med Bullgerillan träffar vi många fina ungdomar. Jag vet också att det går att samla ungdomar. När vi under sportlovet hade Öppet Hus i Pingstkyrkan mellan 10-14 varje dag kom det fler och fler ungdomar.
Nu planerar vi att starta samlingar någon fredagkväll då och då. Jag hoppas få med mig de andra kyrkorna, men annars kör vi igång med de ungdomar som vi har.
Jag tycker att det är så roligt att vara med barnen.När en asylsökande knackar på kyrkans dörr........

Jag satt och tittade i tidningen DAGENS arkiv. Hittade en artikel som var införd i dagen i december förra året. Jag har inte sett artikeln förut. De råd som jag ger har sin aktualitet idag också.
Varje vecka är det någon/några som hör av sig och vill ha hjälp. Många gånger kan man göra NÅGONTING, men oftast känner man sig otillräcklig och allra svårast är det när det inte finns något hopp och någon lösning. Det är såå svårt att säga till förtvivlade människor att det inte finns något mer att göra. Jag har ändå något som i alla lägen kan ge hopp och som kan innebära en utväg och det är Gud och hans ingripande.
Jag var med om en märklig händelse i helgen. Jag befann mig i en större stad. Letade efter en läkare som skulle möta upp vid en adress. Jag frågade tre olika personer hur man skulle hitta till adressen. Alla tre gav helt olika svar. Då jag står där rådvill och tiden börjar rinna ut kommer det en man och säger att han hört att jag inte hittar till den och den adressen. Han erbjöd sig att köra före i sin bil vilket jag accepterade med en gång. Snabbt var vi framme. mannen vinkade och gasade vidare. Var det en ängel eller var det en helt naturlig händelse?
Här är artikeln från DAGEN:

Bengt Sjöberg: Var ärlig och lova inte för mycket


Var ärlig och låt den asylsökande själv ta sina beslut. Det är några tips som pastor Bengt Sjöberg ger till dem som möter alla migranter som tar sig till Sverige.

Bengt Sjöberg jobbar som pastor i EFK-församlingen Kristen Gemenskap i Filipstad. Han har nyligen kommit ut med boken "När världen kom till stan" som handlar om hans engagemang för flyktingar som kommit till hans hemort. Där finns också en del praktiska råd om hur man kan agera när en asylsökande knackar på kyrkoporten. Här är några viktiga punkter som Bengt Sjöberg lyfter fram.
 Ta aldrig över ett ärende - en asylsökande har ansvar för sitt eget liv.
 Visa respekt - ge råd och fakta, men det avgörande beslutet har alltid den asylsökande.
 Var ärlig - lova inget som du inte kan hålla och säg till om du tvivlar på den historia du får höra.
 Missbruka aldrig ditt förtroende - gå inte och berätta vad du fått reda på till obehöriga.
 Använd den hjälp som finns - flera organisationer och rådgivare finns att vända sig till.
 Samarbeta med advokaten - försök inte gå bakom advokatens rygg.
 Lär känna personen på djupet - asylprocessen kan kärva och den asylsökande kan bli ifrågasatt. Vet man att det går att lita på en person ger man järnet i kontakten med myndigheterna.
 Håll kontakten - även efter att någon blivit avvisad från Sverige kan man vara ett stöd.

Onsdagskul i bowlinghallen

Idag gick vi med "onsdagskulbarnen" till bowlinghallen och bowlade. 23 barn och 8 vuxna. Flera nya. Jätteroligt!!!
TrattkantarellerJohannes rensar "trattisar". Det var underbart att gå i skogen idag efter gudstjänst, fika och middag. Solen sken och det var skapligt väder.

Recension av Richard Dawkins bok

Richard Dawkins bok Illusionen om Gud

Leopard förlag

  

I början av sin bok skriver Dawkins "om den här boken fungerar så som jag har tänkt kommer religiösa läsare som öppnar den att vara ateister när de läst ut den". Efter att ha läst boken kan jag meddela att min tro på Gud som min frälsare och världens skapare står lika fast som tidigare. Jag tror att hela hans upplägg med frenetiska angrepp, rallarsvingar och svepande glåpord mot de kristna och bibeln snarare driver människor till Gud. Dawkins försöker med olika teser, dåligt motiverade filosofiska tankegångar och allmänt pladder försöka bevisa att det inte finns någon Gud och att gudsbegreppet i princip måste vara något slags "virus" eller "mystikgen" som sprider sig mellan generationerna eller som gynnades av det naturliga urvalet. Han tar upp vissa kyrkors praktiserande av barndop och nöddop av sjuka barn som exempel på att överförandet av religionen sker trots avsaknaden av personliga ställningstaganden och menar att så är fallet i allmänhet också. Hans vrångbild av kristen tro är att vi är en massa idioter som blundar för verkligheten och vägrar se fakta och lever i någon slags suggestiv drömvärld.

Dawkins försöker hitta avarter inom den kristna tron. Han letar reda på udda pastorer som t.ex. Fred Phelps i Westboros baptistförsamling, som gör hemska utfall mot homosexuella och sekteristiska församlingar på ytterkanterna. Han tar dem som måttstock för äkta kristen tro. Visst finns det mycket i Dawkins kritik som är sann och även jag håller med om kritiken mot de ytterligheter som finns inom vissa samfund och kyrkor. Knäppskallar finns i de flesta sammanhang, men jag hade väntat mig en mer seriös behandling av detta ämne. När Dawkins sätter igång med sina teorier och filosofiska tankegångar som han lindar in i vetenskapliga termer upplevs det ändå som rent nonsens.

Dawkins har i den senaste upplagan tagit upp en del av kritiken som kommit mot hans bok. Han menar att majoriteten av de troende i världen delar de åsikter som t.ex. de amerikanska förkunnarna Robertsson, Haggard och Falwell fört fram. Där tror jag att han har helt fel. Det finns aktade teologer och förkunnare i den tredje världen och i Europa som står för helt andra värderingar än de som brukar förknippas med amerikanska förkunnare.

Dawkins menar att kristna hänger sig åt blind tro och att de kristna motsätter sig vetenskapliga fakta och vetenskapliga studier. Inget kan vara mer felaktigt. Det som Dawkins helt uppenbart har missat är trons verkliga innebörd och trons principer. Det står i Hebréerbrevet 11:3 "Genom tron förstår vi att världen har skapats genom ett ord från Gud, så att det vi ser inte har blivit till av något synligt". Detta handlar inte om någon blind självsuggestion där man blundar för vetenskapen. Det krävs betydligt mer tro för att omfatta påståendet att allt har kommit till genom det naturliga urvalet. Dawkins tror inte heller på slumpen, men menar att det finns någon mystiskt verkande kraft i det naturliga urvalet.

Den häpnadsväckande fientlighet som Dawkins bok ger uttryck för säger mycket om honom själv och den inre kamp han tycks kämpa mot religionen. Han jämför religionen med en infektion som infekterar generation efter generation. När han går an på detta sätt tycker jag synd om honom och förstår att han egentligen bara bearbetar sin inre själskris.

Allt ont i världen tycks enligt Dawkins komma från religionen. Han menar att han som god ateist aldrig skulle kunna styra ett flygplan mot en skyskrapa. Både han och jag tar absolut avstånd från våld, men vi vet att det i olika galningars värld finns tankar om våld, hämnd och förstörelse.

Dawkins avsky känner inga gränser för Gamla Testamentet och Israels folks tro. Han nämner dock inte med ett ord att den ene profeten efter den andre också kritiserade de tomma religiösa ritualerna och uppmanade folket till bot, bättring och att göra det goda, att lossa okets band på de fångna i stället för att ägna sig åt fromt prat och offrande av djur i tusental. Jesus kritiserade ju även de religiösa ledarna och menade, att de farit vilse och behövde omvändelse. Dawkins ser bara det negativa i folks utövande av religionen och han glömmer att profeterna och Gud gång på gång korrigerade folket och manade dem till bättring.

Richard Dawkins skriver föraktfullt om Gud i början av kapitlet Gudshypotesen "Gamla Testamentets Gud är antagligen den obehagligaste figuren i hela skönlitteraturen: avundsjuk och stolt över det; en småsint, orättvis, hårdhjärtad maktmänniska, en hämndlysten, blodtörstig etnisk rensare; kvinnohatare, homofob, rasist, barnamördare, folkmördare, sonmördare, en sjukdomsspridande, storhetsvansinnig, sadomasochistisk översittare som nyckfullt och illasinnat slår åt höger och vänster". Efter denna kanonad undrar man hur Dawkins mår egentligen. Vilket hat! Vilken tragedi att uppfatta Gud på det sättet!

En av Dawkins kritiker är professor Terry Eagleton. Han säger om Illusionen om Gud:

"Dawkins orubbliga vetenskapliga partiskhet är av ett sådant slag att han i en nästan fyra hundra sidor lång bok knappt kan förmå sig att medge att människan har gagnats av religionen på något enda sätt, en åsikt som på förhand är lika orimlig som den empiriskt sett är osann.

Ateismen måste sannerligen befinna sig i ett sorgligt skick om dess ledande samtida försvarare måste förlita sig så tungt-och så tydligt-på det osannolika och osanna för att stärka dess sak".

Den hårda kritiken av kristen tro kanske slår hårt tillbaka eftersom ateismen framstår som hård, dömande och illvillig, oförmögen att erkänna allt det goda som ändå byggt upp genom den kärlek som Jesus gestaltat och förmedlat till alla kristna.

Många kristna har starka andliga upplevelser av hur de mött Jesus, blivit uppfyllda av ett stort ljus eller upplevt Guds helige Ande. Dessa upplevelser avfärdar Dawkins med att det finns mentalpatienter som påstår sig ha sett en skär elefant. Han hävdar att den enda skillnaden mellan dessa patienter och kristna är att de kristna skyddas av något slags respekt eftersom deras upplevelser faller inom religionens ram där det finns många med likartade erfarenheter. Dawkins ser verkligen ner på kristna och menar att det finns ett statistiskt samband mellan religiositet och utbildningsnivå eller religiositet och intelligenskvot. Han menar att religiositet i hög grad är negativt korrelerad med utbildning (personer med hög utbildning är mer sällan religiösa) Ja, det stämmer med bibeln. Gud utväljer det som är ringa. Trots detta har vi den allra högsta och mest betydelsefulla kunskapen. Vi har lärt känna Jesus och han har visat oss vägen till Gud och vi har av nåd fått ta emot frälsningens dyrbara och underbara gåva. Det är inte som Dawkins tycks tro en kristen dygd att nöja sig med att inte förstå och gå igenom livet med skygglappar för ögonen. De kristna som jag känner är alla ivriga att ta del av forskarnas vetenskapliga upptäckter och de följer med i olika teorier. De kristna är däremot ödmjuka inför kunskapen att vetenskapen inte har svar på alla frågor. Den ändras ju hela tiden när nya rön kommer fram


Nyligen tittade jag på ett program i SVT om hur religionen tycks förlänga livet på folk. Man fick se äldre religiösa människor i olika kulturer som var friska och vitala, aktiva och öppna mot samhället. De levde i en trygg och kärleksfull gemenskap som utövade ett gott inflytande på hälsa och välbefinnande. Dawkins däremot hävdar att religionens syndbegrepp medför skuldkänslor och dåligt samvete, snarare förkortar livet på människorna och ökar stressnivån, genom att människor frustrerat försöker arbeta på egna goda gärningar men misslyckas gång på gång. Här har Dawkins totalt missat den kristna trons frigörande budskap om rättfärdiggörelse genom tron och hur gudstron ger trygghet, harmoni och framtidstro. En djup förvissning om att vara älskad och godkänd av Gud genom att vi tror på vad Jesus gjorde för oss när han dog och uppstod.

Det finns naturligtvis väldigt mycket som man kan bemöta i Dawkins bok. En sak som gör mig upprörd är, att han avfärdar Moder Teresa som en salvelsefull skenhelig person. Allt det goda som hon gjort och inspirerat tusentals människor till, avfärdas endast på grund av hennes motstånd mot aborter och hennes uttalande att "abort är fredens värsta fiende".

Att Illusionen om Gud kunnat påverka journalister och debattörer över hela vår värld borde bli till en tankeställare för oss kristna. När man läst denna bok och genomskådat författarens tragiska själsliv förstår man, hur viktigt det är för oss kristna att bli ännu mer frimodiga att dela evangeliet med våra medmänniskor. Vi behöver också kristna skribenter och apologeter som på ett intellektuellt trovärdigt sätt kan försvara den kristna tron. Sen vet vi att Gud själv vakar över sitt ord och att han genom sin Ande drar människor till sig. Jag tror därför att denna boks betydelse kan bli större än vad vi anar. Den kommer att driva människor i Guds armar och vi kommer att få se hur den kristna tron kommer att stärkas hos fler människor. Livets tomhet utan Gud och tron på slumpen gör, att dagens ungdomar i allt högre grad upplever sitt liv meningslöst. Tron på Guds skapelse och syfte med oss gör, att vår tid på jorden får innehåll och blir mer värdefull när vi finner gemenskap med Gud genom Jesus.

I min predikan idag läste jag hur Saulus som hotade de kristna själv fick möta Jesus. hans liv blev förvandlat. Samma sak kan hända med Richard Dawkins. Jesus sa att vi ska be för dem som förföljer oss och visa dem kärlek.
Idag berättade jag om hur kristna blir förföljda i länder som Eritrea, Nigeria, Vietnam. Indien, Saudi-Arabien m.fl länder. Vi bad för förföljda kristna och vi bad för dessa länders regimer.
Samtidigt som det är förföljelse blir många människor troende och Guds församling går inte att stoppa.
Även i Sverige ser vi hur kristna trakasseras och förföljs för sin tro. Nu är tid att vittna frimodigt och stå upp för sin tro. Vi behöver inte vara rädda. Jesus har vunnit seger och han hjälper oss. Vi ber om kraft att kunna visa kärlek i alla lägen och göra gott mot dem som förföljer oss.

http://www.genesis.nu/skapelsetro.html
Kolla Anders Gärdeborns artikel enligt länken ovan.


Nya besökare i Betel

Idag på förmiddagen kom det ett par nya människor till gudstjänsten i Hällefors. Det var verkligen roligt. En kvinna bad direkt att få hjälpa till med att spela piano och det fick hon. Vi hade träffats på Erikshjälpen så jag visste att hon och hennes man är kunniga musiker. Ja, hon kunde verkligen spela. Roligt och välsignat. Paret från Holland har köpt ett hus och de kommer säkert att bli till stor välsignelse för oss.
Vi hade också en ung kvinna som studerar i Hällefors med på gudstjänsten. Välkommen!
Jag ska lägga ut min predikan lite sneare under dagen.
Jag tror att vännerna i Hällefors blev extra glada idag över att få fler nya kontakter. Förra veckan flyttade en familj från Hällefors som brukat vara med på Onsdagskul och på några möten. Vi saknar dem verkligen, men önskar dem lycka till i Degerfors.

Debatt om avlat och jungfru Maria

På bloggen Aletheia pågår redan en debatt boken Evangelium enligt Rom.

Så här skriver "Tomas".

"I samband med 2000 årsjubileet av Paulus födelse kan man åka till den påvliga basilikan i Rom, recitera Fader Vår, trosbekännelsen och åkalla den saliga jungfrun Maria och den helige Paulus och inkludera i minnet apostlafursten Petrus. Då får man full avlat.
Kan någon katolik förklara var i Bibeln det står att man kan få avlat genom sådana här gärningar?

Man måste vara vänd mot det allraheligaste sakramentet; brödet och vinet som förvandlats till Jesu kropp och blod.
Föreskrifterna kommer från den helige Fadern - då menas inte Gud utan påven".

Jag blir förvånad över att katolska kyrkan tycks hålla fast vid traditioner och synsätt som jag trodde man tagit bort sedan flera hundra år.

(Källa: Biskop Anders Arborelius dekret om full avlat under Paulusåret).

http://www.katolskakyrkan.se/FileSender.aspx?id=878HYPERLINK \l "comment-115004"oktober 4th, 2008 at 9:16 f m
Om det inte går att klicka på detta kan du kopiera och skriva in till länken. Gå annars in på www.katolskakyrkan.se och leta dig fram till biskop Arborelius brev.


Två glädjeämnen

Idag lägger jag ut två bilder som jag tagit med mobilen. Inte så bra kvalité, lite suddigt, men trevliga minnen för mig. Den första bilden tog jag för någon vecka sedan i kyrkan då jag träffade Alice (som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Leta i arkivet om Alice och svårigheter för invandrare att få id-kort på bank) Hon håller glad upp sitt id-kort. Alice flyttar denna helg till en större stad i Sverige. Lycka till!
Igår när jag gick genom stan frågade flera invandrare som fått uppehållstillstånd om jag också kunde gå med dem till Handelsbanken och ordna id-kort, men jag hänvisade till det statliga id-kortet som regeringen håller på att ta fram. Det bör väl inte dröja alltför länge.
Här har jag tagit ett kort på lingon som det finns mycket gott om i skogarna. Jag kopplar verkligen av i Guds underbara natur. Gott också med lingonsylt, hårt bröd och mjölk=sull. Jag gillar sull (ett ord som jag lärt av Levi i Dala-Järna) han tar ofta en sull, visserligen med Leksandsbröd, men det duger med Wasabröd också!


Viktig bok i kristna lärofrågor släpps idag
Idag släpps boken "Evangelium enligt Rom" på bokförlaget Gospel Media. Boken är skriven av James McCarthy och är en jämförelse mellan katolska kyrkans lära och Bibeln. Nedan finns det förord som Joel Sjöberg skrivit till boken. Jag vill först berätta att jag anser det viktigt med ekumeniskt samarbete mellan olika kyrkor. Jag ber med Jesu bön "att de alla skall vara ett". Vår församling Kristen Gemenskap vill samarbeta med alla kristna som erkänner Jesus som Frälsare och Herre. Det är alltid nyttigt att möta andra människor med andra tolkningar och åsikter.
Jag tycker också att det är viktigt att man lär sig mer om andra kyrkor och hur de tolkar Guds Ord, bibeln. När vi idag ser hur den katolska kyrkan får mer och mer utrymme i svensk kyrklighet och läser hur katolska traditioner vinner insteg i olika församlingar är det viktigt att läsa och se om dessa traditioner grundar sig på bibeln eller på olika påvars uttalanden eller andra mänskliga ställningstaganden. Därför välkomnar jag denna bok. Jag har redan läst flera kapitel där det finns långa utdrag ur de katolska skrifterna och katekesen. Jag återkommer med kommentarer när jag läst boken. Redan nu har en debatt börjat på bloggen Aletheia.


http://aletheia.se/2008/10/03/evangelium-enligt-rom/


Joel Sjöberg skriver om den bok
som kommer ut på svenska idag:

Evangelium enligt Rom.

Inte sedan  reformationens dagar har intresset för böcker med katolsk och ortodox inriktning varit så stort som nu.1 Samma sak kan sägas om yttre devotionalier som ikoner, radband och böneljus.2 Katolicismen har blivit alltmer aktuell och eftertraktad inom svensk kristenhet samtidigt som kristenhetens ledare talar mycket om enhet. Från flera håll hörs också att det är nödvändigt att acceptera Petrusämbetet - eller som Peter Halldorf sagt: "böja sin nacke under kyrkan och bejaka Petrusämbetets legitimitet"3 för att enheten ska bli verklig. 

När det talas om att vi behöver stå i gemenskap med Påven i Rom måste det vara befogat att ta en närmare titt på vad den Katolska kyrkan står för idag.

James McCarthy är mer än kvalificerad att skriva denna bok. McCarthy har under många år varit katolik, han har en stor kärlek till katoliker och har arbetat som missionär i ett katolskt land. Han känner den Katolska kyrkan mycket väl. Men ändå viktigare: I sin bok låter han Katolska kyrkan själv få definiera sin teologi. Bakom denna bok ligger mycket studier och författaren har gjort ett digert jobb med att ta fram många dokument som beskriver den Katolska Kyrkans lära. Till stor del är det alltså den Katolska kyrkan själv som talar genom denna bok.

James McCarthy drar också en del slutsatser, som man kan välja att hålla med om eller inte. Själv håller jag  nödvändigtvis inte med honom om allt, men att han ger en korrekt beskrivning av den Katolska kyrkans lära, bekräftas av både nunnor och präster som själva undervisat andra om den Katolska kyrkans tro.

Ett annat syfte med denna bok är att uppmuntra till  en sund och öppen teologisk debatt i detta ämne. En sådan debatt verkar inte äga rum i någon större omfattning idag.

Det kan hända att meningarna kommer att gå isär vad gäller syftet med denna bok och det är möjligt att boken kan komma att beskyllas för att vara ett utfall mot enhet. Det är inte alls intentionen med utgivningen. Jag tycker att en sund debatt borde vara välkommen. Och visst borde man få samtala även om vad enhet innebär? Jag är för enhet mellan kristna och kan inte annat än se att det även finns många genuina kristna inom Katolska kyrkan.

Ledare från ett flertal av de kristna samfunden i Sverige har gett offentligt stöd till Enhetens vänner som planerar att bygga Enhetens Kyrka vid Östanbäcks kloster.4 Enhetens vänner säger följande om enhet: 

Det är svårt att tänka sig en synlig enhet, där vi också kan dela eukaristin (nattvarden), om vi inte står i gemen­skap med Petrusämbetet, enhetens ämbete, synliggjort i biskopen av Rom.5 

Det stämmer väl överens med Katolska kyrkans syn på enhet: 

Resultatet blir att, allt eftersom hindren för en fullkomlig kyrklig gemenskap övervinnes, alla kristna förenas, i ett gemensamt firande av Eukaristin, i den enda Kyrkans enhet, den som Kristus från början skänkte sin Kyrka. Vår tro är att denna enhet är omistlig och har sin konkreta existens (subsistit) i den katolska kyrkan; vårt hopp är att den dag för dag skall växa till intill tidens ände.6 

När vi av kristna ledare i vårt land uppmanas att ha enhet med den Katolska kyrkan och stå i gemenskap med Petrusämbetet i Rom måste det vara angeläget att veta vad dess kyrka lär.

Därför är denna bok väldigt aktuell.

Evangelium enligt Rom talar inte bara om påveämbetet utan också om Katolska kyrkans syn på frälsningen, eukaristin (natt­varden), Maria, skärselden och flera andra teologiska frågor som enligt min mening inte saknar relevans.

Joel Sjöberg

Noter

1.     "Om vad som sker idag".
        Länk: http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=8

2.     Ibid.

3.     Tidningen Dagen, 30 januari, 2008.
        Länk: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=149064

4.     Uttalande på Antoniosdagen 2008.
        http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=53

5.     http://www.enhetensvanner.se/index.php?kind=text&key_id=57

6.     Andra Vatikankonciliet, "Kungörelse om ekumenik" nr. 4.

James G. McCarthy har grundat och förestår Good News for Catholics. Han har varit missionär på Irland­, producerat en uppskattad dokumentärvideo om katolicismen och har förutom denna bok också författat flera andra böcker i samma ämne.
______________________________________________________________________________________
Andra röster om "Evangelium enligt Rom":

"Evangelium enligt Rom" presenterar katoli­cismen rättvist och korrekt. Författaren lutar sig mot aktuella katolska dokument inklusive den nya Katolska Kyrkans Katekes. Det är befriande att se hur författaren vare sig förvränger eller ironiserar utan lägger fram fakta. Den här boken kommer att bli till stor hjälp för såväl katoliker som icke-katoliker, som är intresserade av att jämföra katolicismen med biblisk kristendom.

- Mary Kraus, f.d. franciskannunna


I den här boken presenteras Katolska kyrkans läror noggrant och överskådligt och utan av­vikelser från det som jag fick lära mig, och själv lärde ut, under 20 år som katolsk prästkandidat och präst. Det som gör boken så värdefull är jämförelsen mellan de katolska dogmerna och Guds Ord. Jag rekommenderar den åt alla som vill förstå katolicismen.

- Joseph Tremblay, f.d. präst i Den Obefläckade­ Marias Oblater


"Evangelium enligt Rom" bjuder på såväl en överblick som en skarp analys av katolicismen. Jag var nunna i nio år och är därför särskilt tacksam för bokens befriande budskap. Må Gud använda den sig själv till ära!

- Rocio Pestaña Segovia

f.d. franciskanernunna

Rätten att utöva sin religion

Igår deltog jag i Sveriges Kristna Råds migrations-och integrationsråd. Mötet var förlagt till Ekumeniska Centret i Sundbyberg. Mitt tåg anlände i god tid till Sundbyberg och jag kunde gå runt och titta lite i den stad som jag är uppväxt i. Tyvärr började det regna och jag hade inget paraply. i stället gick jag och hälsade på Merzek Butros på Global Gemenskap Center. Där träffade jag flera arabisktalande personer. Jag köpte en hel kasse med arabisk litteratur.
Mötet i SKR:s grupp började klockan 13.30. Flera ledamöter hade förhinder och en av deltagarna anlände sent eftersom han deltagit i ett möte om integration på regeringskansliet.
Lena Rösell på Sociala Missionen redogjorde från ett möte som Migrationsverket hade med de frivilligorganisationer som arbetar med flyktingfrågor. Migrationsverket brukar regelbundet träffa de organisationer som ingår i FOSIF som är en lös sammanslutning som existerar sedan många år. FOSIF står för Frivilligorganisationernas samrådsgrupp för Invandrar och Flyktingfrågor. Vid det mötet behandlades frågan om Asyl och religion/tro. Från Migrationsverket
medverkade Christer Svan och rättschefen Henrik Winman m.fl. Även UNHCR var representerat vid mötet. Frågan om religionens roll i asylhanteringen har ytterligare aktualiserats när Migrationsverket/domstolarna nyligen tog ett principbeslut angående homosexuellas asylskäl.
Frågan om religionens roll är föremål för ständiga studier och ett stående ämne i fortbildningen.
Svenska Missionsrådet arbetar också med ett asylärende där Migrationsdomstolen i Stockholm menar att en afghansk man som konverterat kan klara livet trots hot om dödsstraff om han "håller en låg profil". Detta strider helt mot de grundläggande fri- och rättigheterna.
SKR:s råd beslöt att välja ut något angeläget konvertitärende där beslutet är att ligga lågt med sin kristna tro och försöka driva detta som ett pilotfall där vi gemensamt från kyrkorna i Sverige framhåller religionsfriheten och rätten att fritt få utöva sin tro.
Advokaterna på Rådgivningsbyrån i Stockholm skall kontaktas för att få all juridisk hjälp att driva frågan vidare.
Jag citerar från konventionen som Sverige skrivit under om rätten att utöva sin religion.

Artikel 9 i EUROPEISKA KONVENTIONEN ANGÅENDE SKYDD FÖR DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA OCH DE GRUNDLÄGGANDE FRIHETERNA

  1. Envar skall äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar och iakttagande av religiösa sedvänjor.

  2. Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten, upprätthållandet av allmän ordning, skyddandet av hälsa eller moral eller av andra personers fri- och rättigheter.


RSS 2.0