Andrea Sjöberg på studsmattan i DalarnaVårt barnbarn Andrea kom och hälsade på oss i huset i Dala-Järna, Skålö by. Även mamma Shkurte och pappa Joel samt lillasyster Alisa. Idag var vi och åt mat på Snöån. Tyvärr regnade det så vi kunde inte gå den fina sagostigen och besöka skogsarbetarbyn vid Snöån. Maten smakade bra.


Radions sommarpratare


Sveriges Radios sommarpratare brukar jag inte missa. Om jag inte lyssnar på dagen finns ju möjlighet att lyssna till reprisen efter kvällsekot.

De flesta programmen har varit mycket intressanta. De personligheter som fått det hedersamma uppdraget att vika ut sig under en och en halv timme är verkligen personligheter, människor som gått igenom svåra livskriser, bearbetat existensiella frågor och övervunnit motgångar som varit på väg att knäcka och tillintetgöra personen.

Peo Enquist och Ola Salo är exempel på några sommarpratare som haft en kristen uppväxt och som brottas med trosfrågor. För några dagar sedan grep programmet tag om mig. Det var när Petra Mede lät oss ta del av sin kamp mot den ständiga ryggvärk som hon kämpar med sen hon skadade sig när hon var balettdansös. Hennes kamp skildrades intensivt och påminde mig om alla resor även jag gjort till läkare, sjukgymnaster, massörer och alternativa behandlingsterapier. Även bedömningen hos Strängnäs Ryggkirurgiska klinik kände jag igen mig i. Hoppet om en lyckad operation grusades för mig när Värmlands landsting vägrade att betala operationen. Det bemötande som jag fick av läkaren i Karlstad gjorde att jag gick in i en djup depression där allt blev totalt svart. Senare när nedbrytningen i diskarna brett ut sig ännu mer fanns inte längre någon möjlighet att operera. Nu lever jag med outhärdlig smärta dygnet runt precis som Petra försökte belysa i sitt program. Visst har jag stor hjälp av min ryggbänk (Svenska Hälsobänken) och visst dövar de starka värktabletterna och TNS-apparaten smärtan till viss del, men nattens sömnlösa timmar triggar igång en inre stress som ibland blir näst intill outhärdlig.

Att Petra lyckades genomföra programledarskapet i Melodifestivalen var ett mirakel eftersom hon några veckor innan drabbades av ett av de ibland återkommande ryggskotten och låsningarna i rörelseapparaten. Vad man än tycker om hennes skämt och presentationer var det en enastående prestation hon genomförde.

När man är en smärtpatient beter man sig ibland på ett sätt som får andra människor att reagera. "Varför kan du inte sitta lugnt och bara umgås?" "Stressa inte så med att gå omkring!" Ja, om folk bara visste hur smärtan gör det outhärdligt att "bara sitta o umgås". Tack Petra Mede för ett öppenhjärtligt program. Kanske kan ytterligare någon person få lite mer förståelse för att vi som har ständig ryggvärk är som vi är.


Familj räddade sina barn från branden

Idag har jag träffat dem som drabbades av branden i skandalhuset i Filipstad. De hade fått nytt tillfälligt boende, men varför bodde de kvar i huset trots att Migrationsverket och kommunen kom fram till en uppgörelse att alla skulle flytta ut och få nya människovärdiga lägenheter?
Vi har utrustat dem med några kläder och jag hoppas få fler kläder i veckan. Ni som läser bloggen och vet nån som kan skänka damkläder storlek 36 eller 34 kan kontakta mig.
bengt_sjoberg@telia.com
En familj var tvungna att kasta ut sina barn genom fönstret eftersom röken var så tät att de inte såg något i trapporna. Ett barn blev skadat i höften och ska idag uppsöka läkare. Barnet hade ont och grät när jag träffade familjen.Jalla Kids i Filipstad-se filmen här

http://www.youtube.com/watch?v=dgLWRQCWur0


Kyrkornas aktiviteter på Filibjur

Idag har vi haft allkristen gudstjänst på Stora Torget. Vi har haft allsång, gospel, barnmöte, sång o dans med Jalla Kids, minibilar, hoppborg, klättervägg, elefant som kastar kokosbollar och mycket annat skoj. Arrangörer är Svenska Kyrkan och Vasakyrkan, Pingstkyrkan samt Kristen Gemenskap. Kollekt togs upp till Världens Barn. Kyrkkaffe med goda bullar serverades.
Här är några kort.

Brand i flyktingboende i Filipstad

Söndag eftermiddag. Jalla Kids har barnmöte på Stora Torget. Barnen leker och tävlar.


Just då hörs brandkårens sirener. De närmar sig mer och mer centrum. Målet är Pizzahuset där det fortfarande bor tre  flyktingfamiljer. Övriga fem familjer har flyttats till människovärdiga bostäder. Huset uppmärksammades nyligen i olika media bl.a TV Värmlandsnytt. Just den familj som blev intervjuad drabbades idag hårt av branden. Deras barn fick evakueras genom fönstret. En svensk man hjälpte till att ta emot barnen då de hoppade ut genom fönstren innan brandkåren kom.
Jag blev uppringd av familjen som var med mig på TV. Åkte ner och fick trä'ffa dem där de stod utanför huset. De fick gå in och hämta lite mat. I natt får de bo tillfälligt någon stans.Många tankar kommer. Vem tände på soffan i källaren? Eller började det brinna spontant? I så fall hur? Vill någon flyktingarna illa? Hur gick det för familjen som snart ska utvisas? Hur gick det med de kläder som dom fått? Är de rökskadade? Vilka sår får familjerna i sina hjärtan? Varför finns så mycket rasism i Filipstad?
Bra att det fanns folk från Migrationsverket som hjälpte till. Annars brukar det inte finnas någon under helgerna.

SÅ HÄR SKRIVER NWT IDAG, MÅNDAG

- Förbipasserande ser att två barn är på väg att hoppa ut ur ett fönster, ser då att det brinner i källaren, säger Heinz Speychal, räddningsledare vid Bergslagens räddningstjänst till nwt.se.

Fåtölj brann

Vittnet ser till att barnen kommer i säkerhet och larmar sedan räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kommer fram ser det att det är en fåtölj som brinner. Denna brand släcks snabbt men den kraftiga röken sprider sig upp i huset.

- Det är oklart om de boende kan återvända hem under söndagskvällen. Det blir svårt att vädra ut så snabbt, säger Heinz Speychal.

Anlagd brand?

Besked om detta kommer under söndagskvällen.

Huset är nu avspärrat för teknisk undersökning.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

Daniel Lundström

Inställd konsert

Klockan 17.30-18 satt vi på Torggrillen i Filipstad och diskuterade hur vi skulle göra med INDIGOS konsert. Vi, dvs Bengt Pettersson från Vasakyrkan, Indigos medlemmar, jag och ljudtekniker och representanter för Filipstadsföretag i samverkan kom fram till att inställa kvällens konsert.
Vi kom fram till en bra uppgörelse och vi planerar att anordna en konsert senare i höst inomhus. Indigo gav oss bra ekonomiska förutsättningar. Torggrillen bjöd på fikat när de hörde att det var kyrkorna i stan som stod som arrangörer. Även Munkebergs Camping reducerade priset för övernattning för gruppen som var bokad.
Nu ser vi fram emot en bra söndag på Stora Torget i Filipstad.

Snart konsert

Regnet öser ner. Det är några timmar kvar till konserten med INDIGO. Finns reservplan om regnet fortsätter? Tror inte man kan ändra plats till en kyrka till exempel. Vi får avvakta.
Konstaterar att för närvarande finns det inget ställe eller funktion där jag möter så mycket folk och där jag på ett naturligt sätt får vara medmänniska som på Erikshjälpen Second Hand. Vi har haft en fantastiskt bra vecka på Erikshjälpen. Idag har jag fått ha djupa och intressanta samtal med svenskar, polacker, azerer, turkar, holländare, tyskar, danskar, kurder, romer och ryssar.
Vi var ute igår och letade efter svamp, men det var alldelses för blött i skogen. Så blött att inte ens svampen ville titta upp.
Plockade i stället hallon och blåbär strax utanför huset, så mycket att det räckte till kvällsmat, frukost och efterrätt idag. det är välsignat. Jag tror på att bygga upp immunförsvaret genom att motionera, äta nyttig mat och slappna av och tacka Gud för beskydd. Man talar mycket om svininfluensan och media har hittat något att skriva om. Tyvärr skrämmer rapporteringen många på ett sätt som gör folk mer mottagliga för infektioner. Handhygien och magen i bra form är ett bra tips att behålla hälsan.
Gud välsigne oss alla!

DAGEN idag

Här kan ni läsa Jakob Zettermans artiklar i dagens DAGEN

Få asylsökande får arbetstillstånd - trots nya lagen

Textstorlek | Publicerad: 2009-07-24 03:00


  • Den nya lagen om arbetskraftsinvandring har gett asylsökande en andra chans att få stanna i Sverige. Men bara 29 procent av deras ansökningar har beviljats. En mycket låg siffra om man jämför med övriga grupper som sökt

Den nya lagen om arbetskraftsinvandring har gett asylsökande en andra chans att få stanna i Sverige. Men bara 29 procent av deras ansökningar har beviljats. En mycket låg siffra om man jämför med övriga grupper som sökt om arbetstillstånd i Sverige.

Asylnytt Afghanistan

Skyddsbehovet större för asylsökande med barn
Denna artikel är hämtad från advokaternas hemsida POINTLEX.

Migrationsdomstolsdom: Om det afghanska paret och deras barn skulle återvända till hemlandet riskerade de att utsättas för våld. Dessutom skulle den humanitära situationen riskera att barnens hälsa och utveckling äventyras. Migrationsdomstolen beviljar därför permanent uppehållstillstånd.

En kvinna blev i Afghanistan bortrövad av en talibankommendant som ville göra henne till sin fru, men lyckades rymma. Hon gifte sig senare med en annan man och fick barn med honom. Efter att talibankommendanten ytterligare ett par år senare letat efter familjen hos kvinnans föräldrar, stulit ett foto på familjen och sagt att han skulle döda dem, flydde familjen till Sverige. De ansökte om uppehållstillstånd i egenskap av flyktingar alternativt skyddsbehövande i övrigt. De fick avslag men överklagade migrationsverkets beslut.

Migrationsverket ansåg att parets berättelse var osannolik, men att om skyddsbehov skulle anses föreligga så kunde en internflykt inom Afghanistan vara aktuell. Exempelvis ansågs familjen, som kommer från Herat, kunna placeras i Kabul eller Mazar-e-Sharif. Efter migrationsverkets beslut om avslag födde kvinnan ännu ett barn, vars ansökan om uppehållstillstånd överlämnades till migrationsdomstolen för handläggning.

Migrationsdomstolen påpekar att det är asylsökande som har bevisbördan för att han eller hon är i behov av skydd, men att ett inte alltför strikt beviskrav bör tillämpas - en sökandes berättelse för godtas om den framstår som trovärdig och sannolik. Eftersom parets redogörelse är detaljerad, sammanhängande, samstämmig, inte innehåller några motstridigheter och inte förändrats under prövningens gång så finns det inga skäl att ifrågasätta dess trovärdighet.

Hotbild i hemlandet

Att talibankommendanten är en del av ett nätverk och har ett foto på paret gör att hotbilden inte begränsas till hemorten. Migrationsdomstolen konstaterar också att familjen inte känner någon i Kabul eller Mazar-e-Sharif och inte har tillgång till bostad eller arbete i någon av dessa städer, samt att situationen för bostäder, försörjningsmöjligheter och hälsovård är mycket dålig i Afghanistan i allmänhet. Om familjen skulle försöka bosätta sig i dessa städer skulle de riskera "att utsättas för sådana otillbörliga umbäranden som kan leda till att deras, och då speciellt barnens, hälsa och utveckling äventyras". Enligt 1 kap. 10 § utlänningslagen (2005:716) ska i fall som rör ett barn särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa kräver.

Eftersom migrationsverket inte gjort sannolikt att det finns ett rimligt och relevant inre flyktalternativ för familjen bifaller migrationsdomstolen överklagandet och beviljar samtliga familjemedlemmar permanent uppehållstillstånd. Dock inte i egenskap av flyktingar - eftersom det inte är på grund av politisk eller religiös åskådning som familjen lämnat sitt hemland - utan i egenskap av skyddsbehövande i övrigt.


Läs Dagen i morgon fredag

Som ni märker är det lite stiltje i skrivandet så här i semestertider.
Jag läser flera böcker, studerar bibeln och lyssnar på en Willow Creek-konferens allt för att ladda batterierna till hösten.
Får många tankar och idéer inför framtiden. Har också gjort ett flertal djupare reflektioner kring församlingens verksamhet, samarbetet mellan kyrkorna i stan liksom situationen för kristen tro i vårt land. Hoppas återkomma med några artiklar.
Nu är också tid för bärplockning och svamputflykter. Det gäller att gilla läget när det regnar och ta fasta på allt som man kan göra när regnet smattrar ner. Hoppas bara att det blir uppehåll på lördag och söndag då vi har Filibjuraktiviteter på Stora Torget i Filipstad. INDIGO:s rockkonsert lördag kl.20.30 och söndagens olika arrangemang.
I morn kan du läsa DAGEN som uppmärksammar arbetskraftsinvandringen. Den nya lagen tycks vara mer anpassad för bärplockare från Vietnam och dataexperter från Indien än asylsökande som lärt sig svenska och anpassat sig till svenska förhållanden och som själva visat sån energi och framåtanda att de skaffat arbete. De har nästan ingen chans att byta spår och söka uppehållstillstånd pga arbetet. DAGEN skriver och Michail som skaffat fyra!!!!arbeten, men där Miggan säger att man ska ha EN arbetsgivare. Michail och jag har idag blivit intervjuade av Jakob Zetterman på DAGEN. Läs hans artikel! Den är bra och belysande.

Sagostig i Lesjöfors

Idag var Madeleine, Johannes och jag ute på en låmngpromenad i Lesjöfors. Det blev en intressant promenad på cirka 3 kilometer. Stigen utgår från Lesjöfors Museum.
Längst ner ett par kort från min födelsedag då min syster Siw också kom och hälsade på med sin man Stellan.


Madeleine sjunger så det ekar i skogen. Hon hittade en mic. I bakgrunden syns Lesjöfors sångkör.Larven larvar sig inte. Han är bara lite hungrig.Syster Siw Sjöberg. Aktiv i Pingstkyrkan och kyrkans second hand, aktiv i närradio, hemgrupper och duktig skribent. Skriver mycket fin poesi.Maud och jag i hammocken.Siw och Stellan.

Roligt när "faffa" fyllde år!Maria och Josef Sjöbergs fyra pojkar körde runt huset gång på gång innan tårtkalaset då "faffa" fyllde år den 16 juli.Daniel Sjöberg har vuxit och blivit så stor. Här skjuter storebror Samuel på bilen.Daniel har hittat äventyrsstenenMadeleine, Joel, Shkurte och Alisa Sjöberg.Sluta tjata annars flyttar jag till farmor!!!!Johannes är grillmästare.Madeleine och SamuelOfelia Namazova hör  till familjen också. Yngst i Kd:s partistyrelse. Juridikstuderande i Örebro.Maud och Maria i hammocken med Daniel.Tre söner på samma kort. Johannes, Joel och längst bak Josef.

Gemensam asylpolitik inom EU

Under Sveriges ordförandeskap kommer man att arbeta med frågan om en gemensam asylpolitik. Som alltid finns det många bra förslag medan andra förslag riskerar att försvåra för verkliga flyktingar och människor i behov av skydd att kunna ta sig till Europa.
Helt klart är att man inom EU måste fördela de asylsökande och fler länder måste ta sitt ansvar. Länder som Grekland och Italien utmärker sig för sin hårda och människofientliga behandling av flyktingarna.

Irakier demonstrerade utanför slottet i mars och krävde bättre villkor för asylsökande irakier. Foto: Tobias Lundgren/SCANPIX
Demonstration utanför Slottet i Stockholm. Från Sveriges Radio International

www.sr.se/cgi-bin/international/artikel.asp?Artikel=2822727

Nyligen beslutade EU-parlamentet i en första omröstning om nya riktlinjer för ett gemensam asylpolitik. Parlamentet vill stärka det europeiska asylsamarbetet och de asylsökandens rättigheter. Framförallt handlar det om mottagandevillkoren där ledamöterna anser att länderna behöver visa en betydligt större solidaritet sinsemellan.

 "Asylsökande används som mänskliga torpeder"

EU-parlamentet vill att medlemsländerna ska ta emot även de som beviljats asyl i ett annat medlemsland, för att hjälpa de medlemsländer som på grund av sitt geografiska läge tar emot många asylsökande

Läs mer:
www.amnesty.se/ap.nsf/0/E38AF15285AEE9B7C12575E8005B942E?opendocument

www.regeringen.se/sb/d/9688/a/93135

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/894&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en


Frimodig kristen tro inger hopp för Europa


Fler människor i Storbrittanien besöker moskéer än går till den Anglikanska kyrkan skriver Stanley Sjöberg i Hemmets Vän. I dagens DAGEN berättas om hur danska ungdomar vänder sig till islam på grund av islams fasta regler. Många européer uppfattar sig som kristna, men få besöker gudstjänster och lever ett liv efter bibeln. När kyrkorna stängs övertas de av second hand-butiker och moskéer eller byggs om för andra ändamål.

Idag tittade jag på ett klipp från Youtube som Sam Wohlin lagt upp på Facebook. En av Storbrittaniens mest kända DJ:s hade förvånats över och talar positivt i början av klippet om en attraktiv, glad och engagerad gudstjänst där alla sjöng med och dansade till sångerna i kyrkan. Under tiden som lovsången flödade ut döpte man ett flertal ungdomar, barn och vuxna som glädjestrålande lyfte sina händer när de gick upp ur den stora dopbassängen. Detta inger hopp för Storbrittanien. En frimodig kyrka behövs i dessa tider. En kyrka som predikar hela Guds ord och där medlemmarna naturligt lever ut sin kristna tro i vardagen. En kyrka präglad av gemenskap där alla åldrar trivs tillsammans. En kyrka där det ges utrymme för den helige Ande.

Titta på klippet här  Chris Moyles Talks Up Church! Källa: www.youtube.com Chris Moyles (BBC Radio 1) och fortsätt sedan och läs vad Stanley skriver i Hemmets Vän. Klippet inleds med en kort presentation och samtal i radiostudion.

"Fler muslimer samlas i Englands ett tusen moskéer, varje fredag, än det samlas kristna gudstjänstbesökare i den anglikanska kyrkan. Detta trots att muslimerna endast utgör 3 procent av befolkningen. Muslimer vittnar dessutom om sin tro genom sin klädsel, männen med sitt speciella skägg, sättet att praktisera regelbundna bönetider och ha disciplin i relation till vad man äter och dricker. Muslimer markerar tydligt sin tro, medan kristna ofta väljer en anonym tro. Ungdom som tröttnat på en urvattnad kristendom som saknar regler för livet, attraheras av islam som ställer krav och fordrar lydnad. Därför ökar islams inflytande över Europa.

Kampen om människornas tro i Europa hårdnar. Det finns också ett starkt inflytande av begreppet "New Age", med påverkan från buddismen och hinduismen. Det är en mer lågmäld men samtidigt tydlig åsiktsförändring i samhället. Samtidigt riktas muslimska tv-kanaler mot Europa och Koranen med muslimska skrifter sprids med stöd av generösa oljemiljarder. Moskéer som byggs över hela Europa och finansieras av de rika oljeländerna i Mellersta Östern. Enbart Saudiarabien sänder ut 30 miljoner exemplar av Koranen varje år". Slut citat av Stanley Sjöberg

Bärtid

Ikväll när regnet äntligen upphörde tog jag en kort promenad. Se vad jag hittade! Nu kommer en härlig tid med blåbär och smultron till kvällsfilen och till frukosten. Det finns massor av blåbär, men de är inte riktigt mogna ännu. Man kan plocka för hand och får vänta en tid tills de går att plocka med bärplockare.
Gott och nyttigt.Vårdnadsbidraget-en dubbel vinst

Vårdnadsbidrag sparar miljoner i Marks kommun skriver Världen Idag idag.

Vårdnadsbidraget innebär att Marks kommun sparar två miljoner kronor varje år.
Uppgifterna skakar om i Västgötakommunen och stoppar vänsterblockets försök att avskaffa bidraget i höst. Läs mer i tidningen här:

www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=4755&Itemid=98

Om detta är sant borde det bli en helt annan fart kring denna fråga i olika borgerligt styrda kommuner och varför inte i alla kommuner. Kanske dags även för Filipstads kommun att tänka om?

Främst är det en vinst för barnen och familjerna naturligtvis. Jag ska studera detta ämne mer ingående och hoppas att få återkomma senare med mer fakta från andra kommuner och uträkningar från Kristdemokraternas partistyrelse. Verkligen intressant!

Frälsning genom laggärningar eller genom tro?

Just nu pågår en debatt på olika bloggar samt i tidningen Världen Idag.
Det handlar om katolska kyrkans lära om avlat och att utföra vissa gärningar för att sona sina synder. Det som katolska kyrkan förkunnar stämmer absolut inte med de bibelord som talar om att vi är frälsta av nåd och genom tro på Jesus och den försoning som Jesus gjorde på Golgata. Det är en gärningslära som är helt främmande för evangeliet-Guds glada nyheter om frälsning genom TRO på Jesus.
Det intressanta är att nu är det katolska kyrkan i Sverige som själv skriver om dessa saker. När Gospel Media gav ut boken Evangelium enligt Rom beskylldes författern för att ha använt avhoppare som i sin frustration gentemot katolska kyrkan tog fram avarter och falska anklagelser. I boken citerades katolska kyrkans egna skrifter, men det ville man inte erkänna. Joel Sjöberg, förläggare på Gospel Media fick stark kritik från representanter för Trosrörelsen som alltmer närmat sig den katolska läran, vilket många av oss tycker är oerhört förvånande.

Här kan du själv läsa några av de artiklar som nyligen publicerats. Längst ner ser du information om de båda böckerna som Gospel Media gett ut.
Nu är det tid för kristna från olika kyrkor att komma tillsammans i en enhet som grundar sig på Guds ord och på den helige Ande. Inte en enhet under påven och gamla kyrkliga traditioner. Det är tid att på nytt börja studera Guds ord och återvända till de grundläggande bibliska sanningarna. Liberalteologi och förnekelse av Jesu gudom liksom mänskliga traditioner och tankar om egna gärningar som kan frälsa människan leder inte till den gudsrelation som bygger på KÄRLEK TILL JESUS OCH KÄRLEKENS VILLIGHET ATT VILJA GÖRA DET GODA och till att formas till att likna Jesus genom att leva i en relation med Honom som är Vägen, Sanningen och Livet.

Katolskt dekret flyttar fokus från Jesu försoningsverk Henric Staxäng, präst inom Evangelisk Luthersk Samling, har skrivit en viktig insändare i tidningen Världen idag den 3 juli.  Jag trodde att katolska kyrkans lära om avlat endast handlade om ett fenomen från från medeltiden.  

www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=4727&Itemid=29

Se också bloggen http://aletheia.se/


Enhet under påven? - Tomas Dixon

 Evangelium enligt Rom - James McCarthy  Evangelium enligt Rom - James McCarthy


Sommaren-tid att träffa vänner

Sommartid innebär hemvändardagar. Flera av dem som bott i Filipstad återvänder för att träffa vänner och bekanta.
Igår kom T på besök. Hon är ursprungligen från Nigeria, men har bott i Sverige cirka 7-8 år. Blev utvisad, men kom mirakulöst tillbaka. Livet i Sverige blev också tufft. Bevarat sin tro på Jesus. Vi satt kring pianot igår och sjöng "God is so good" och "What a friend we have in Jesus". Vi tackade Gud och bad till Gud för en ny epok i livet. Mindes vännerna som också bor på olika håll i Sverige. Flera brukar träffas och påminna sig tiden i Filipstad, mötena och sommarlägret på Vekhyttan, bussutflykter och dophögtider.
Så kom H förbi. Hon berättade att hon går på möten i sin stad. Hon hade bland annat träffat Joel och Tass Saada på ett möte i Malmö.
Idag har vi haft besök av några ungdomar från Dalarna. De kom hit med barnkläder och mat som vi varit och delat ut en del utav. Vi besökte en familj som snart ska utvisas. Det som ungdomarna hade med sig kommer väl till pass när familjen ska försöka bygga upp ett nytt liv i sitt hemland. I morn ska jag dela ut mer när vi besöker folk i Hällefors.
Till helgen får vi besök av en familj som ursprungligen kommer från kazakstan. De bodde en tid i Filipstad, men utvisades pga Dublinförordningen till Finland, där de aldrig varit. Vi trodde att allt hopp var ute, men de fick stanna i Finland. De har tre barn. I Finland har de lyckats mycket bra. Mannen har startat en firma som går bra. I sitt land blev de förföljda på grund av sin kristna tro. Det ska bli trevligt att träffas. Fruns mamma blev döpt i Betel.

Stelbenta regler

En man som lyckats skaffa fyra arbeten får avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige på grund av arbete. Lagen säger att man måste kunna försörja sig själv och gränsen går vid cirka 10 000:-/månad. Min vän skrapar ihop drygt
16 000:-månad, men lagen säger att MAN MÅSTE HA EN ARBETSGIVARE. Jag tar mig för pannan och tänker ut en alternativ lösning.
Kanske en arbetsgivare kan skriva avtal med de övriga tre?

Filipstad bra mycket bättre än vad folk tror


Fokus har åter igen kommit med en undersökning  vilken kommun som det är bäst eller sämst att bo i i Sverige. De två sämsta kommunerna enligt deras beräkningsgrund är värmländska Munkfors och Filipstad.

I undersökningen väger man i 30 variabler. Bland annat tar man hänsyn till antalet fattiga personer och man har granskat jämställdhet, brottslighet, skilsmässor, självmord, nya företag, kvalitet på skola och vård, företagsklimat, arbetslöshet, flyktingmottagande, skattesats, valdeltagande och socialbidrag.

Efter att ha bott i Filipstad i 22 år måste jag protestera kraftigt. Här finns så många goda och ärliga människor. Så många fina ungdomar. Närheten till all service plus att ha tillgång till rent vatten, fina sjöar och ändlösa skogar där man kan plocka bär och svamp och bara ströva i naturen uppväger mycket av det negativa.

Det finns ett rikt föreningsliv och många kulturaktiviteter. Kyrkorna börjar alltmer samarbeta och nu snart har vi Filibjurveckan då det är stora festligheter varje dag i en dryg vecka. Kyrkorna slår på stort med rockfest, klättervägg, fyrhjulingar, hoppborg, gudstjänst, sång och musik, allsång och barngruppen Jalla Kids som dansar och leker och berättar från bibeln-världens bästa bok.

Vi har ett bra integrationsprogram för invandrare och kommunen gör en jättefin insats för ensamkommande  flyktingbarn. De problem som finns tror jag är likartade i de flesta kommuner och här ser jag vårt kristna arbete som en viktig resurs och problemen utgör en rejäl utmaning. Gud bryr sig om folket i Filipstad och hans kärlek räcker till att förvandla vår bygd till en av de trevligaste och mest positiva kommunerna att bo i. Vi ber och arbetar för fler arbetstillfällen och tror att vi skall få tag på idéer med stor bärkraft och stor potential att lyckas. Som skolpolitiker vet jag att vi satsar rejält på skolan och tittar man på vår gymnasieskola ser man att den verkligen ger varje elev fullständiga möjligheter att utvecklas inom var och ens intresseområde och studieinriktning. Med stor flexibilitet anpassar lärarna undervisningen och tillåter flexibla lösningar. Jag tror att vi har stora möjligheter att locka till oss ungdomar från andra kommuner.

Låt oss visa vår omgivning att vi har trevligt och trivs i Filipstad. Tala gott om kommunen och varandra och låt oss försöka att samarbeta mer för att utveckla kommunen. Då kan Filipstad bli bra mycket bättre.
Förra sommarens Filibjur-söndag då kyrkorna bland annat ordnade en hoppborg för barnen.

100 ungdomar på läger i Rutån

Denna vecka har det varit ungdomsläger i Rutån i Vansbro-Dala-Järnaområdet. Vi skjutsade några filipstadsungdomar till lägret i tisdags och idag när vi åkte hem från Dala-Järna tog vi med dem hem till Filipstad.
När vi körde in på parkeringen träffade vi flera av ledarna bland annat Lisbeth Stenback och hennes bror Åke. De var så glada för veckan och idag hade de en dophögtid då 7 ungdomar döptes.
Pojkarna som vi hade med oss i bilen berättade om tävlingar och möten som de varit med om och de hade redan börjat räkna hur många dar det är tills nästa års läger. Dessförinnan ska de träffas vid Allhelgonahelgen. Det såg de fram emot.
Jag anser att de kristna ungdomslägren är något av det bästa en församling kan göra. Det var också väldigt roligt att se hur de som var barn när vi bodde i Dala-Järna nu är ledare och de gör det mycket bra.
Här några kort från idag:


I närheten av Rutån ligger sjön Glatjärn. Den varma veckan hade gjort vattnet skönt och behagligt. Sjön ligger några 100 meter från platsen där jag står och tar detta kort. Här en utsikt över lägerplatsen och kohagen. Korna betade alldelses intill tälten.Föräldrar och mor- och farföräldrar hade mött upp för att skjutsa ungdomarna.
Enkla förhållanden. Här diskar man efter 120-130 deltagre som får mat två till tre gånger per dag+ fika och kvällsmacka m.m.


Här står ungdomarna i en stor ring och alla kramar varandra innan det är dags att åka hem.

Vi säljer vår lilla stuga
www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/218277


Vi har bestämt att sälja vår lilla stuga vid sjön Huln i Dala-Järna. Se länk ovan till Hemnet och vår mäklare Lars-Åke Johannesson.
Vi har många underbara minnen från stugan. Härliga roddturer, mete vid de stora stenarna i Röhällsviken, småsikfiske med nät på senhösten. Mysiga grillkvällar vid stranden då vi hade besök av farmor Helga och Joel, Johannes och Josef kom ner från bergen med kontarna fyllda av lingon och blåbär. Hallonplockning tillsammans med morfar Nogi och promenader på vandringsleder och den fina utsikten från bergen ner mot Huln.
Vi minns när vi transporterade stugan från Vakern till Skålö för att senare köra den på en trailer till Huln. För att få den på plats fick vi hjälp med att anlägga en väg, spränga bort stora stenar och göra markberedning. Vi fick hjälp av Mor Konrad att snickra sängar och lägga på tak m.m. Jag hade under denna tid frukatnsvärd ryggvärk och använde en stålkorsett, men kämpade på med att spika och vinterisolera väggarna.
Nu vill vi koncentrera oss på att sköta om Mauds föräldrahem som hon äger tillsammans med sina systrar. Det är i Skålö by i Dala-Järna som vi är mest när vi åker till Dalarna. Stugan i Huln ligger cirka sex kilometer från Skålö by i Dala-Järna.
Stugan ligger 60 meter från den vackra sjön Huln.
Här några kort som jag tog igår.

RSS 2.0