Bön i kyrkan och konstrunda

Maud och Berekti på väg till konstrundan


Jag tycker bilden är så fin. Svenska flaggan och afrikaner i vår vackra svenska natur precis efter att vi kommit från Betel där vi firat The Glogal day of Prayer, ett initiativ som kommer från Afrika och som spridit sig till hela världen. Idag räknar man med att cirka 240 miljoner människor var i bön enligt det böneschema som används.


Kerstin Hugosson visar sina konstverk


Emmanuel tittar i kikaren på Långbanssjön

Lars-Åke Hugosson och Bengt på Hugossons veranda i LångbanÅter hemma i Filipstad. Vi ser det gamla sjukhuset som nu heter Filipspa

Värmlandsnytt igen

Programmet i SVT1 på-annonserades ikväll i nyheterna. Det sänds i morgon kl.19.15
Här ett kort på en familj som bor i huset och som ställde upp på en intervju.
Under det kortet en bild på entrén i skandalhuset där familjen bor.

Hur man blir glad på jobbet i dessa tider


Värmlandsnytt från Filipstad på måndag

Inslaget som Värmlandsnytt spelade in idag kommer att sändas på måndag klockan 19.15 i SVT1 med en ev. uppföljning dagen efter.
Det blev en dramatisk kväll igår. Fick telefon vid 22-tiden. En familj i huset som SVT skulle besöka idag skulle sätta sig och äta när det plötsligt började välla fram "bajsvatten" ur diskhon. Vattnet höll på att svämma över ut på golvet och det luktade hemskt illa. X som bor i lägenheten tog fram ett tvåliters glasspaket och öste vattnet i en hink och sparng till toaletten och hällde ut. Vattnet fortsatte att välla fram. Vad skulle man göra för att få stopp på eländet? I "vanliga" hyreshus finns en skylt med telefonnummer till vicevärden. Migrationsverket har en skyldighet att upplysa vad de asylsökande ska göra om det skulle hända något i huset, men de flyktingar som vi pratade med sa att de aldrig fått någon sådan information av Migrationsverket.
En svensk familj som hälsade på igår kväll ringde till mig. Jag ringde jouren för VA och de ringde in arbetare som kom från Hällefors vid 23.30 De hade fullt upp att göra ända till halv fyra på natten.
När vi gjorde programmet idag besökte vi bland annat en lägenhet som Anticimex sanerat pga förekomsten av kackelackor. En familj hade tejpat en söndersmulad vägg så inte deras baby som kryper omkring på golvet ska äta grus och murbruk.
Migrationsverket hyr av kommunen till marknadshyror, men standarden är inte människovärdig. Se bilderna från igår här på bloggen. Bilderna är tagna för två eller tre år sedan och det har inte hänt någonting, snarare har det blivit värre.
De flesta av de asylsökande vågade inte bli intervjuade. Men det fanns ett undantag. Den familjen pratade jättebra. Jag undrade hur det kom sig att kvinnan i familjen kunde så bra engelska. Det visade sig att hon var professionell tolk.
Bengt Hedin på SVT Värmland sa att de skulle fortsätta intervjua myndighetspersoner och följa upp skandalhuset.
Trots stor rädsla hos de asylsökande var de tacksamma att vi tog upp deras situation. Att varje dag mötas av bilderna på ett förfallet hus ger en signal att du är inte värd någonting här i livet. Jag anser att alla människor är lika mycket värda. Flera av de asylsökande städar och håller rent och gör allt för att skapa trevnad, men när de inte ens får lite färg eller tapeter för att själva laga och snygga upp sina lägenheter tycker jag bara att det går för långt i njugghet och diskriminering.
Bild från Pizzahuset där vi var och gjorde inslaget i TV idag

Världsbönedag på söndag

Nu på söndag klockan 11 har vi bön i vår kyrka, Betel i Hällefors. Minibuss och bilar avgår från Erikshjälpen kl.10.20
Kolla mer info på www.globalday.se

Vi har glädjen att inbjuda er till en världsbönesatsning, Global day of prayer 2009!

På pingstdagen år 2005 startade Global day of prayer och kommer sedan att hållas varje pingstdag fram till och med 2010.

En bönevåg skall gå runt hela jorden från nation till nation. Den startar på Nya Zeeland vid solens uppgång för att sedan följa tidszonerna runt jorden.

Varje pingstdag föregås av tio dagar av bön och fasta. Vi skall be Herren om en ny andeutgjutelse över hela jorden så att missionsuppdraget slutförs och Jesus Kristus kommer tillbaka.

Global day of prayer har nu genomförts i Sverige år 2005, 2006, 2007 och 2008. Första året deltog 15 platser i Sverige. Registrerade platser har sedan ökat från år till år och under 2006 deltog 20 platser, 2007 och 2008 deltog 25 platser. Vi vill inbjuda och utmana er att vara med på er plats och sätta upp "Global day of prayer" tillsammans med Guds folk i er region den 31 maj 2009.


10 dagarsbönen i ljudformat inläst Mp3.
www.youtube.com/watch?v=y0t737BrztM&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eglobalday%2Ese%2Findex%2Ephp%3Fpage%3Dfilm&feature=player_embedded


GDOP 2009 405 visningar GDOPsg Isaiah-Newsboys Tillagd 4:20 Isaiah-Newsboys 2 216 visningar Newsgomergirl GLOBAL DAY OF PRAYER (Hong Kong) Tillagd 4:55 GLOBAL DAY OF PRAYER (Hong Kong) 1 035 visningar shuyanhk Global Day Of Prayer Singapore 2009 promo Tillagd 3:01 Global Day Of Prayer Singapore 2009 promo 227 visningar GDOPsg Global Day of Prayer 2009 Tillagd 6:25 Global Day of Prayer 2009 223 visningar

Svensk flyktingpolitik oroar Amnestywww.svd.se:80/nyheter/inrikes/artikel_2965529.svd


De långa tider avvisningshotade tidigare asylsökande kan hållas inlåsta i väntan på transport har kritiserats av FN:s kommitté mot tortyr. Amnesty refererar kritiken i Sverigekapitlet och påpekar särskilt att det inte finns någon absolut tidsgräns för hur länge de drabbade kan hållas inlåsta.

Att irakiska asylsökande i sjunkande grad beviljas svenska uppehållstillstånd sedan Migrationsöverdomstolen i ett omstritt domslut konstaterat att det inte råder någon väpnad konflikt i landet är en annan punkt, liksom det avtal mellan Sverige och Irak som från februari i fjol tillåter Sverige att med tvång transportera avvisade asylsökande tillbaka till Irak. Amnesty

Läs mer genom att klicka på länken ovan.

I morgon ska jag träffa Värmlandsnytt TV2. De ska intervjua "folk" (asylsökande och mig m.fl) om de urusla lägenheter som Migrationsverket erbjuder asylsökande i Filipstad. Inget har hänt på flera år sen dessa bilder togs. Nu är det ohyra i en del lägenheter också och det har inte hjälpt med saneringen som Anticimex gjorde för en tid  sedan.


Del av min världErikshjälpen Second Hand och Pingstkyrkan (som församlingen Kristen Gemenskap hyr av Pingstförsamlingen)
Idag såldes det för 16 000 kronor på Erikshjälpen.Vår egen kyrka i Hällefors. Betel som betyder Guds hus.
Där Erikshjälpen Second Hand har sina lokaler var det förut en möbelaffär och en Telia-butik. Dessförinnan hade Posten sina lokaler här.
Vi planerar just nu för en modevisning. Sen ska vi göra en utflykt eventuellt till Karlskoga-Degerfors. Varje sommar innan semestrarna brukar vi göra en utflykt med alla medarbetare.

Gömda barns rätt till skolgång


Ska papperslösa, gömda barn i Sverige ha rätt till skolgång? Den frågan vill FN:s barnrättskommitté få svar på från Sveriges rege­ring på onsdagen. Men regeringen svarar inte, utan vill utreda frågan på nytt.

Från DAGENS NYHETER:

FN:s barnrättskommitté

Barnrättskommittén är ett oberoende expertorgan med arton ledamöter från världens alla hörn. De sammanträder i Genève i Schweiz vart femte år. Staterna som förbundit sig att följa FN:s barnkonvention lämnar in en rapport om vad de gör för att förverkliga barnens rättigheter enligt konventionen. Kommittén samlar även in underlag från andra håll som enskilda organisationer och så vidare. Rapporteringen följs av ett förhör med företrädare för regeringarna. Efter förhöret sammanställer kommittén rekommendationer om hur staten bör agera för att följa barnkonventionen.

Annons:

Sverige har flera gånger kritiserats av FN:s barnrättskommitté för att inte leva upp till barnkonventionen när det gäller alla barns rätt till utbildning. På onsdagen ska en svensk delegation, med socialminister Göran Hägglunds statssekreterare Karin Johansson i spetsen, upp till förhör hos FN:s barnrättskommitté. 

Läs hela artikeln här:
Läs mer http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-tiger-om-gomda-flyktingbarn-1.874023


Nunnorna i Alsike blev räddningen för barn på flykt


 


Vilken effektiv myndighet!!!!

Jag skickade några angelägna frågor till Migrationsverket och fick följande svar som jag anser är skrattretande löjligt av en myndighet som slukar miljoner i administration:

DETTA ÄR ETT AUTOSVAR! DU KAN INTE SVARA PÅ DETTA MEJL/ THIS IS AN
AUTOMATICALLY GENERATED REPLY! YOU CAN NOT REPLY TO THIS E-MAIL.

Ditt mejl har inkommit till Upplysningen på Migrationsverket. Under
perioden 30 mars - 31 augusti kan det vara svårt att få kontakt med
Migrationsverkets upplysning, både per telefon och via mejl. Detta beror
på att Upplysningen ska genomgå ett utvecklingsarbete med målet att det
den 1 september ska finnas en mer tillgänglig kundtjänst på plats.

Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta medför men vi hoppas på er
förståelse och ser fram emot att kunna ge förbättrad service.

Vi kommer att besvara ditt mejl så fort vi kan.

Sveriges Kristna Råd uttalar sig i rätt tid

www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=171023

Använd EU-ordförandeskapet till att driva på om en mänskligare migrationspolitik. Den utmaningen riktar Sveriges kristna råd, SKR, till den svenska regeringen. - Och de får gärna ta kyrkornas resurser till hjälp, säger Karin Wiborn, ordförande i SKR.

Fakta: Sveriges kristna råds sex förslag för en mänskligare migrationspolitik
 Sveriges kristna råd är en ekumenisk mötesplats för landets kyrkor. SKR har 27 medlemskyrkor och en observatör (närvaro- och yttranderätt, men inte beslutsrätt) från fyra kyrkofamiljer: den lutherska, den katolska, den frikyrkliga och den ortodoxa.Debattartikelns sex punkter med förslag för att skapa en mänskligare migrationspolitik inom EU:
 Lagligt tillträde till EU:s territorium för att söka asyl.
 Asylpolitik baserad på mänskliga rättigheter.
 Reformering av Dublinförordningen.
 Ökade möjligheter för skydd genom vidarebosättning till EU.
 Fler lagliga vägar in i EU för att arbeta.
 Effektivt gemensamt arbete mot människohandel.Debattartikeln skrevs under av en företrädare för varje kyrkofamilj: Anders Wejryd, Svenska kyrkan; Karin Wiborn, Svenska baptistsamfundet; Anders Arborelius, Stockholms katolska stift; och Tikhon Lundell, Serbiska ortodoxa kyrkan.

Vad händer med vår respekt för livet?

Igår gästbloggade Daowe här. Han var upprörd över hur vi behandlar flyktingar i Sverige. Idag har Sveriges Radio flera reportage där de uppmärksammar hur Danmark behandlar grisar. Reportagen visar en total avsaknad av respekt för livet och en fullständig anpassning till plånboken. Jag är rädd för att vi avtrubbas mer och mer och mister empati och vi blir mer och mer hårda och ekonomiskt beräknande. Samtidigt som jag läst om dessa saker har jag tittat på ett klipp från Schindlers list och blivit djupt gripen. Hade vi kunnat göra mer när vi hade en chans att reagera? Hade jag kunnat göra mer för att hjälpa en människa eller ett djur i nöd?


http://www.sr.se/ kan du läsa och lyssna på olika inslag. Gå även in och titta på bilderna och se hur djuren får lida?

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2858057


Kan vi köpa danskt fläskkött efter detta?


"Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar. Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna.

Pall Leifsson, veterinär

Swedish Radio's investigation of Danish pork industry (Youtube)

Svenska kommuner är storkunder av danskt fläsk

Veterinären och forskaren Lotta Berg i P1-Morgon


Bönderna och transportörerna slår grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt. Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader".


Schindler's List HQ - Ending (Saving The Jews)
Källa: www.youtube.com

Radioprogrammet KONFLIKT om avvisningar

Jag har idag fått mail från en vän som är medlem i FARR, Amnesty International och Rädda Barnen. Han heter Douwe Mol är även ordförande i RefugE - flyktingstöd, vår lokalgrup i Ed. Här skriver han angående Sveriges Radios program KONFLIKT som tog upp den fruktansvärt inhumana avvisningen av irakier som genomfördes i våras. Flyktingarna hävdade att de blev mycket illa behandlade och många av dem som avvisades gömmer sig i Irak eller har på nytt flytt eftersom de fruktar för sina liv. 


"Har du kunnat lyssna till Konflikt? Jag är fortfarande upprörd och jag funderar på vad ett civiliserad land gör med människor som behöver skydd.


Jag funderade på hur man skulle kunna agera, hur jag kan agera som enskild person. Hoppas att många ställer sig samma fråga och om det är så här då är det möjligt att göra något, att agera på något sätt. Om det finns; låt oss anta 15 organisationer och 1000 människor som engagerar sig i flyktingärenden, då skulle de kunna ge en kraftig signal till Tobias Billström och Dan Eliasson.


Jag är imponerad på hur några människor under andra världskriget vågade ta ställning och jag funderar ofta var jag skulle ha lagt gränsen om jag själv hade måst ta ställning såsom Dietriech Bonhoeffer gorde till exempel. Hur flyktingar behandlas nuförtiden överskrider en humanitär gräns och det upplever jag som mycket allvarligt och jag kan inte bara resignera och låtsa som att ingenting allvarligt händer. Om vi påstår att några saker borde aldrig ske igen, då är det nu dags att agera otvetydigt.

Signalen skulle vara att vi håller inte med sättet som Migrationsverket behandlar flyktingar. Håller inte med hur deras ärenden behandlas här i Sverige och inte heller håller vi med om hur flyktingar tvångsavvisas nuförtiden. Vi håller inte med på grund av starka humanitära skäl och på grund av det faktum att Sverige är  en av de fördragsslutande länder av både 1951 års flyktingkonventionen och 1967 års protokoll rörande flyktingars rättsliga ställning. Vad svenska regeringen gör nu med tvångavvisningar går helt emot UNHCR:s rekommendationer, men ifrågasätter dessutom statens uppfattning om tolkningen av nämnda konventionen och protokollet. I 1967 års protokoll artikel II skrivs att  stater som är anslutna till detta protokoll förplikter sig att samarbeta med UNHCR. Tobias Billström struntar i UNHCR:s rekommendationer att inte tvångavvisa flyktingar till Irak. Frågan är dessutom huruvida han struntar i konventionens och protokollets innehåll när det gäller flyktingars skydd. Jag är nästan övertygad om att det finns olika artiklar i både konventionen och protokollet och man kan bestrida regeringens hårda politik angående flyktingar.


Jag skulle önska att vi alla som är engagerade i olika flykting- och asylorganisationer tillsammans med enskilda människor 

a) skulle kunna ge en kraftig signal till både regeringen och Migrationsverket och

b) ta ställning till hur vi ska agera nu och hur Sverige skall kunna skydda alla flyktingar som vistas här i landet.


Kanske är jag för impulsiv och jag kanske funderar för naivt. Men det går liksom inte att bara resignera i vad regeringen bestämmer. Det finns gränser, eller hur?"

Jag instämmer och kommer att skicka en förfrågan till ett flertal organisationer om att det nu är dags att reagera kraftfullt tillsammans.
Kvinnor osynliga som politiska flyktingar

Europaportalen 09-05-07:


Kvinnliga och manliga flyktingar behandlas olika. Det är ett problem som finns i både Sverige och Storbritannien. Detta konstaterades under ett seminarium om asylrätt på onsdagen. - Kvinnoförtryck ses som ett kulturellt problem och inte som ett brott mot de mänskliga rättigheterna, sa advokaten Minoo Jalali från Storbritannien.

Kvinnor som söker asyl får en sämre behandling än männen. Det var den engelska advokaten Minoo Jalali och svenska asylrättsadjunkten Maria Bexelius överrens om under ett seminarium på onsdagen.

- Storbritannien och Sverige har liknande problem. En liknande brist i behandling av kvinnliga asylsökanden och brist på kompetens inom asylrätt bland advokater, sa Minoo Jalali.

Asylsökande kvinnor ses sällan som politiska flyktingar eftersom de oftast inte varit politiskt aktiva på en hög nivå.

Hela artikeln


Nu finns hopp för eritreaner i Sverige

Migrationsverket 09-05-07:

Från Eritrea: Granskning av eritreanska asylärenden

Idag beviljas ungefär 9 av 10 asylansökningar från eritreanska medborgare. Tidigare fick inte riktigt lika många eritreaner uppehållstillstånd, men eftersom läget gradvis försämrats i landet behöver allt fler skydd.

Hos Migrationsverket pågår nu en genomgång av alla ärenden där eritreanska medborgare tidigare fått avslagsbeslut av Migrationsverket eller migrationsdomstolarna. Detta för att utreda om det försämrade läget numera gör att det finns anledning att i vissa ärenden inhibera, dvs. tillfälligt stoppa, avvisningen.

I de ärenden som inhiberas kommer Migrationsverket att göra en ny prövning och ingen avvisning kommer i dessa ärenden att genomföras utan att Migrationsverket genomfört denna prövning. Det är särskilt frågan om illegal utresa från Eritrea och om risk att inkallas till militärtjänstgöring som är av avgörande betydelse. Det krävs ingen aktiv åtgärd från de berörda personerna för att Migrationsverket ska gå igenom deras ärende.

Se även:

Sveriges Radio Ekot 09-05-06: 300 utvisningsfall till Eritrea ska utredas


Jag gör bara mitt jobb

Klockan kvart i tio ringde telefonen. Min iranske vän som varit på flykt i sex år allt sedan han fyllde 16 år togs av polisen idag. Han skulle vittna, men blev omhändertagen och ska sättas i förvar. Nyligen skrev en psykiater ett oerhört starkt intyg för honom. Migrationsdomstolen lovade anstånd i tre veckor till dess man behandlat intyget på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet. När jag igår ringde till mannens handläggare menade hon att det inte var någon idé för henne att ta del av det starka intyget efytersom hon inte var delaktig i några beslut utan bara gjorde sitt jobb.

När jag fick tag i polisen vid halv-elvatiden sa polisen att de endast gjorde sitt jobb. Polismannen tyckte att jag skulle ringa till handläggaren på Migrationsverket och förklara lite kring intyget eftersom det var handläggarens beslut som låg till grund för att de tog mannen. Trots att jag fick direktnummer till flera handläggare i Växjö var det ingen som kunde svara i telefon, inte förrän klockan 16 idag.
Jo, mycket riktigt. Handläggaren som jag fick prata med idag menade att hon bara gjorde sitt jobb.

Intyget är så pass starkt att jag sällan sett ett så starkt intyg på 20 år. Även om tjänstemännen bara gör sitt jobb tycker man att det kunde tas mänskliga hänsyn någon gång. Var finns humanitet och empati? Hur kommer vårt samhälle att se ut om alla bara gör sitt jobb och blint litar på överordnades beslut.

Nu väntar en tid i förvar och en resa till Norge för nionde gången. Varken Norge eller Iran tar emot mannen. Inte heller Sverige. Alla bara sparkar ut honom och han får hela tiden bara höra att han inte är välkommen någon stans. Undantaget är Pingstkyrkan på orten där pastorn tagit emot honom med öppna armar.

Fick också veta av Miggan (migrationsverket) att mannen inte får någon advokat i förvarsfrågan trots att det är brukligt och under mina 20 år har det alltid skett.

Behandlingen av denne unge man är så skandalöst och hårt att jag tänker skriva till Migrationsverkets ledning och migrationsministern om detta. Sverige kan göra undantag från Dublinförordningen om man vill, speciellt på de grunder som intyget tar upp. En psykiater GJORDE MER ÄN BARA SITT JOBB NÄR HAN PÅ SIN FRITID TOG EMOT IRANSKE MANNEN OCH ÄGNADE SIN SÖNDAG ÅT ATT SKRIVA ETT MYCKET STARKT OCH LÅNGT INTYG. ETT INTYG SOM VAR MYCKET PRFESSIONELLT OCH VÄL UNDERBYGGT.

Fortsättning lär följa........

Guds underbara naturIbland kan det vara skönt att vila sina ögon och bara betrakta Guds skapelse. Min frus syster Ruth Sidblad har tagit dessa tre vackra kort. Hon är en duktig fotograf som ofta gläder sin omgivning med vackra bilder. Ibland säljer hon sina alster. Ruth bor i Västervik.
P1 Konflikt om övergrepp vid avvisning till Irak

"Flyktingar drogades vid avvisning"

Vid en kollektiv avvisning av irakier från Sverige i februari försågs de avvisade med handfängsel och drogades, avslöjar
P1-programmet Konflikt.

Det var den 12 februari som ett plan med 45 avvisade irakier lyfte från Landvetter. De vittnar i programmet om en stökig och förnedrande resa.


På planet vid den aktuella händelsen fanns 16 poliser och 88 vakter från kriminalvården.

De 45 irakier som avvisades från Sverige bevakades ombord på flygplanet av 107 personer, 88 från transporttjänsten och 16 från polisen. Med ombord fanns också en läkare, en sjuksköterska, och en tolk. Kriminalvårdens transporttjänst chartrade ett flygplan av det lettiska flygbolaget Smart-Lynx. Planet är en Airbus 320 och har plats för 150 passagerare. Resan till Bagdad tar 5 timmar. Kostnaden för resan till Bagdad den 12 februari är 1 728 662 kronor. Då ingår hyran av planet och hotellkostnader, men inte lönekostnader.


Flera av irakierna berättar att vakterna hotade dem med stryk och sprutor. En ung man ska ha sövts ner genom att en vakt tryckt ett blött tyg mot hans näsa och mun.

Polisens insatschef på planet säger att det var oroligt ombord på planet, men bara i början av resan. Uppgifterna om hot och droger förnekar han bestämt.
Del 2 av programmet Konflikt följer upp vad som hänt med de avvisade flyktingarna. Den rapport som finns från polisen och transporttjänsten verkar "mörka" vad som egentligen hände. Det finns mycket klara instruktioner hur en avvisning får gå till. De poliser som skyller på Migrationsverket för att de beordrat handfängsel får mothugg av Migrationsverkets pressansvarige. Uppgifterna går isär rejält och vad som verkligen hände kanske aldrig kommer fram. Ansvariga polisers namn är överstrukna i den rapport som Sveriges Radios medarbetare lyckades få ut.

Du kan lyssna på programmet
www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1300


Medias styrning av nyheter

Det är Media som styr vad som skall räknas som en nyhet i många fall.
Idag kan man läsa i Världen Idag om en familjefest i Kungsträdgården som samlade mellan 15-20 000 besökare. Ingenting från den manifestationen och familjefesten visades (vad jag såg) i något av nyhetsinslagen i rapport och Aktuellt.
Igår i TV fick man se ett inslag där ett 15-tal demonstranter protesterade utanför Litauens ambassad i Stockholm. Man demonstrerade  för homo- och bisexuellas rättigheter och mot ett nytt lagförslag som väntas antas av parlamentet senare i maj. Detta fick stor uppmärksamhet liksom de fåtal som demonstrerade i Moskva för de homosexuellas rättigheter.
Snacka om medveten styrning av nyheter. Homolobbyn har lyckats få grepp om media.
Hur som helst verkar det som om det håller på att vända i Sverige. Fler och fler börjar värna familj och äktenskap.

Familjegudstjänst

Igår hade vi avslutning i kyrkan på Onsdagskul. "Någon" hade sponsrat dagen med en extra slant till tårtor, så vi kunde köpa sex fina tårtor.
Barnen var pigga på att sjunga och de klämde i riktigt ordentligt. Michella och Glory sjöng Ropa till Gud medan Mary dansade vackert till deras sång. Mary sjöng också en sång alldeles själv liksom Michella. David som nyss lärt sig spela gitarr ackompanjerade oss alla i sången tack, tack Jesus.
Atie och Frans spelade och sjöng och Maribel och jag sjöng och talade. Maribel repeterade lite av vad hon berättat om Guds skapelse under våren. Jag hade med mig en väska fylld med saker från olika länder. Jag berättade lite om sakerna och länderna och folk som vi träffat i Filipstad från dessa länder och vad Gud gjort för dem. I en del av dessa länder har vår församling mission och jag berättade något om vad vi gör för att hjälpa människor i t.ex. Bolivia och på Sri Lanka.
Alla barn fick jättefina biblar som vi köpt in från Gospel Media. Några kom och bad att få biblar till sina syskon.
Med på samlingen var två nya familjer vilket var mycket glädjande.
Vi avslutade med att sjunga Gud som haver barnen kär och sen fick alla njuta av tårtor och wienerbröd.

Ungdomssamling vid Ångsågen, BrattforshedenLek på gång......Vi grillade korv, fiskade, lekte lekar och lärde känna varandra. Denna gång var det fyra nya med. Antalet tjejer har ökat med hela 100% vilket i och för sig betyder att det gått från en till två. Vi ber och arbetar för att fler tjejer ska komma med.

Förskolans Dag i Mullhyttan

Igår var Maud och jag till Mullhyttan och hälsade på Samuel och Daniel Sjöberg. Vi hade fått en speciell inbjudan av Samuel att vara med på Förskolans Dag i Mullhyttan. En inbjudan som vi blev mycket glada över.
Jag vet att man firade Förskolans Dag i hela Sverige. Vår son Johannes var inhyrd som clown någonstans i Småland. Han cyklade på enhjuling och jonglerade och skojade med barnen till allas glädje.


Eritreansk kvinna får rätt till ny prövning

Det brukar dugga in negativa svar på mina överklaganden till migrationsdomstolarna. Idag öppnade jag ännu ett brev och hade väl inga större förhoppningar om ett positivt svar. MEN, idag ger Länsrätten i Malmö Migrationsverket en knäpp på näsan för att man inte utrett en del förhållanden. Man konstaterar även att pingstvänner är utsatta för systematisk förföljelse för sin tro i Eritrea.
Kanske har fokuseringen i media på journalisten Dawit Isaacs öde gjort att man fått upp ögonen för hur det är ställt med de mänskliga rättigheterna i Eritrea.
Nu får den gömda kvinnan och hennes barn komma fram, bli registrerade på nytt och få sitt bidrag. Hon ska också få en riktig advokat. Jag är bara en eldsjäl och helt självlärd inom juridiken.
Pingstförsamlingen på orten där kvinnan bor har gjort ett jättejobb, inte minst genom den förbön som de har för familjen. Sånt betyder mycket.

Pingströrelsens ledare känner nöd

Framtidsfrågorna för våra församlingar debatteras flitigt. Tyvärr handlar det ofta om interna frågor. Ute i samhället växer köerna till socialkontorens försörjningsstöd. Fler och fler blir utan jobb och barn och ungdomar växer upp med en inre tomhet som ibland gör att man försöker ta sitt liv. Hur vi skall bygga långsiktiga relationer till enskilda och till samhällets institutioner behöver ägnas mer tid. På många orter har man inte hittat vägar att nå våra nysvenskar. Man räknar med att det finns cirka 17% med invandrarbakgrund i Sverige idag, men hur syns det i våra församlingar?

När vi startade vår församling tog det flera år innan vi kom in i det fina samarbetet som vi nu har med socialkontoret, Arbetsförmedlingen (som skickar folk till vår second hand-butik), polisen, Frivården, Migrationsverket, Försäkringskassan, behandlingshem och ortens företagarförening m.fl Jag minns hur vi var ute med Bullgerillan och fick hjälpa socialen och polisen i samband med bråk och dödsfall på en ungdomsfest. Jag minns när de ringde från sjukhuset och frågade om församlingen hade någon som kunde hjälpa en invandrarkvinna, när Migrationsverket bad om hjälp med att ta hand om en fyraårig flicka vars mor hängt sig o.s.v.

Visst är det glädjande att man även på mindre orter kan fira gudstjänst och ha bönemöte i veckan, men när man kanske aldrig når några nya människor, måste man kanske tänka om. Det finns vägar att nå ut med enkla medel. Vi började med två kundvagnar fyllda med kaffe, saft och bullar och gick ut på gatorna i Filipstad och vittnade och delade ut traktater. På vissa orter försöker man bryta den negativa trenden genom att arrangera gemenskapskvällar för svenskar och invandrare alphakurser eller pannkakskyrka på stan på fredagskvällar. Man samlas till allkristna bönekvällar och får tankar och idéer hur man gemensamt kan nå ut med evangeliet. Vid stora arrangemang i stan finns ortens kyrkor med som en naturlig del tillsammans med företagare och nöjesarrangörer.

Tidningen Dagen har idag en intervju med Pelle Hörnmark. Jag tackar Gud för hans engagemang. Den nöd som han ger uttryck för kommer säkert att bära frukt. Vi behöver alla söka Guds ledning inför framtiden och hur vi skall kunna nå ut med Guds kärlek till dem som aldrig kommer till våra kyrkor. Människor längtar efter kärlek och mening med sina liv. Jag citerar Dagen:

"Inför framtiden betonade Hörnmark vikten av att fokusera tillväxt, evangelisation och att nå nya människor. Andra frågor av mer intern karaktär som mestadels angår redan troende - som medlemskapsfrågan - måste vila eller åtminstone veta sin plats. Viktig, men långt från viktigast.- Jobba hur ni vill, med Emerging church-tankar, med Willow creek-koncept, trosförkunnelse-inspirerat eller på annat sätt bara du vänder dig från dig själv och till andra. Vi har alla möjligheter att förändra om vi vill, men vi har för mycket fokus på oss själva och vårt eget. Nu behöver vi modiga ledare med fokus på uppdraget som tar bort det mindre väsentliga".

Vidare skriver Dagen:
"För att understryka vikten av förändring - omvändelse - med blick utåt i stället för inåt utmanade han de församlade ledarna att identifiera de församlingsmedlemmar med en brinnande längtan efter att nå ickekristna. - Låt dem bestämma gudstjänstutformning, låt dem fatta alla beslut i församlingen, låt dem sätta agendan.I slutet av sin visionspredikan tydliggjorde Pelle Hörnmark sin dröm.- Jag skulle vilja kunna tänka tillbaka på 2010-talet ..., sa han innan han hindrades av tårar. Han fortsatte:- ... som den bästa och finaste tiden, då många kom till tro.Därefter mer tårar".
www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170007 

Polis gav flykting lugnande besked

Idag har det varit en välsignad dag. Flera av dem vi försöker hjälpa på olika sätt har verkligen fått hjälp.
Den unge afghanske killen funderade mycket på om han skulle våga gå till ett planerat möte med polisen. Jag uppmanade honom att gå och samtala och inte vara rädd. "Sanningen ska segra och sätta oss fria", står det i bibeln, sa jag.
Nervös, ja riktigt skakis gick han iväg till mötet tillsammans med sin svenska fru. De tittade på pass och samtalade om läget i Afghanistan. Till sist utbrister polisen att de inte i nuläget kan utvisa min vän.
Glad och lugn kunde de åka hem. Nu får vi en chans att snart skicka in en ny ansökan.

En annan person som jag mött idag har undrat om hon skulle hinna bli opererad innan Migrationsverket utvisar henne. Vi satt och pratade idag och vi brukar ofta be för denna familj. Jag uppmanade henne att ringa till sjukhuset i morn och säga precis som det är, direkt utifrån sitt hjärta. Efter en timme ringer telefonen. Kvinnan hade gått hem. Där hemma fanns ett brev med kallelse till sjukhuset för operation inom bara några dagar. "Förrän de ropar skall jag svara säger Herren", står det i en bibelvers.

Dagens tredje positiva rapport rör en man som kommer från ett land i Mellersta Östern. Han har varit på flykt i åtta år. För två veckor sedan tänkte mannen göra slut på sitt liv. Allt tycktes meningslöst. Någon kärlek eller någon god Gud tyckte han inte att han mött under hela sitt liv. Den tro som fanns som barn hade förvandlats till ett stort svart hål.
De senaste dagarna har mannen kommit i kontakt med kärleksfulla vänner till mig på olika platser i Sverige. Över allt dit han kommit har folk tagit emot honom med glädje och visat stor kärlek. Man har också berättat för honom om Jesus och Guds stora kärlek. Läkare och psykolog samt migrationsdomstolen ställer upp och jag får tid på mig att skriva en inlaga med begäran om uppehållstillstånd i Sverige. Det finns helt plötslig en chans. Den unge mannen ringer och tackar "käre far" och välsignar mig med bibelns ord. Tack vare flera människors insatser räddades mannen från döden. Jag kan inte hålla tårarna tillbaka när jag hör hans ord så fyllda av värme. Psykologen som tog sig tid att jobba extra en kväll och som satt i helgen!!! och skrev ett intyg måste också ha ett stort tack. Vilket engagemang och vilken kärlek.

Stefan Swärd och Jonas Gardell möttes till samtal

www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=169819

Tidningen Dagen refererar ett lunchmöte med Stefan Swärd och Jonas Gardell. Stefan är vårt samdunds ordförande och jag är tacksam för Stefans initiativ. Dagen refererar endast en del av samtalet som fortsätter via e-post.
Jag har idag skickat in en artikel till Nya Wermlandstidningen om Gardells bok OM JESUS.
Jag hoppas att den tas in. Jag kontaktade chefredaktören som föreslog storleken på artikeln.

Himmelsk musik på Himlagott

Jag är rätt så trött nu, men ska bara skriva något kort om dagen.
Städdag i Betel. Fick mycket gjort trots att vi inte var så många. Fick presentera en "ny" bekantskap för mina vänner i Kristen Gemenskap. Positivt.
Var till Hotell Himlagott och upplevde ett härligt möte med himmelsk ljuvlig musik och sång-en otroligt skön atmosfär som det blir där den helige Ande får utrymme.
Vi är så tacksamma för den nya bilen som går så mjukt. Man sitter så bra och farthållaren gör att man kan slappna av.
Fick för tredje gången höra ett profetiskt budskap som gäller framtiden. Tre människor på tre olika platser har "hört från Gud" exakt samma sak, något som jag själv upplevt mycket konkret de senaste månaderna. Ska bli spännande i sommar.
Hörde nyss från GOSPEL MEDIA att turnén med Don Piper går kättebra. 250 personer kom till Örebrokyrkans möte i fredags!!!
Försäljningen av böcker slår alla rekord denna vår. De som jobbar har fullt upp att göra nu när Joel är ute och reser. Magnus har börjat besöka församlingar för att ordna bokbord. Gospel Media utvecklas på flera områden.

Till Himlagott i morgon
I morgon klockan 16 ska jag tala på Hotell Himlagott i Grängesberg. Det är en nystartad församling i Grängesberg som startat församlingen Livskällan. De har möten på hotellet och driver anläggningen i det gamla brukshotellet.
Jag har träffat en del av medlemmarna förut i Ställdalen. Det var ett jättebra möte där vi spelade och sjöng tillsammans.
Hoppas att det blir ett bra möte. Jag ska tala över ämnet:Varje ort som er fot beträder har jag gett er, säger Herren".
Gud vill att vi kristna skall finnas med i alla olika sammanhang och inte bara i våra kyrkor.
Jag kommer att berätta om öppna dörrar in i olika "världar". Vi ser hur det börjar hända något nytt i Sverige nu. När jag hörde Göran Skytte predika för 18 000 personer i Kungsträdgården förra lördagen slog det mig att DET HAR HÄNT STORA SAKER I SVERIGE DEN SENASTE TIDEN. Och tänk; du och jag får vara med om detta och vara en del i det som sker. Om Gud kunde förändra en journalist på yttersta vänsterkanten till en eldig Jesustroende predikant, då kan fler få möta Jesus och bli förvandlade.
Jag har idag haft kontakt med flera människor som jag inte träffat förut. Flera är så öppna och längtar så mycket efter Gud i sina liv. De har nyligen börjat tro på Jesus och de är verkligen ivriga att få veta mer om den kristna tron.
Jag besökte en familj som har en svårt hjärtsjuk dotter. Vi bad för barnet och föräldrarna blev så glada så de började gråta! 
Sjön Väsman ligger i närheten av hotellet i Grängesberg

Majblomman i angeläget budskapJag är ordförande i MAJBLOMMAN i Filipstad. Det är ett hedersamt och roligt uppdrag. Mest är det lärare, barn och skolsjuksköterskor som gör jobbet. Jag är bara med och fördelar pengar. Majblomman skriver här om barn som nästan aldrig får vara med om något annorlunda och skojigt på sommarlovet på grund av fattigdom. Jag känner till det och varje år har vi kunnat ge gåvor till några barn så att de får komma på kollo, scout- eller ridläger, allergisanerat läger eller kristet ungdomsläger. Varje gång vi KAN ge ett bidrag blir man glad. Läs och kolla på filmerna nedan som kom med info från MAJBLOMMAN.


Majblommans Riksförbund

Upprop mot barnfattigdomen i Sverige
2009-05-07 13:45
Majblomman09_xxxxxx_small

Sommarlovet är snart här. Mer än en kvarts miljon barn lever i fattigdom i Sverige. Dessa barn blir ofta kvar i stan under sommaren, utan bra aktiviteter, för att familjen inte har råd. Det behövs en bred satsning från såväl regering, kommuner som idéburna organisationer och företag. Det handlar om att utbilda arbetslösa ungdomar i grundläggande ledarskap och erbjuda dem sommarjobb som ledare i barn- och ungdomsverksamhet.

Scouterna och Majblomman går nu ut i ett upprop riktat till företag, kommuner, riksdag och regeringen. Låt alla barn och ungdomar få komma till skolstarten i höst med ett positivt sommarminne.

- Vi får allt fler ansökningar från ekonomiskt utsatta barnfamiljer som inte har möjlighet att erbjuda sina barn aktiviteter på sommarlovet. Därför behövs tillgång till bemannade fritidsgårdar, simhallar, barnomsorg och fritids verkligen under hela sommarlovet, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.

I dag drar kommuner ned på anslagen till skola, barnomsorg och fritidsaktiviteter, inte minst på sommarlovet. Vi vill att alla barn ska få ett sommarlov som utvecklar, inspirerar och ger kraft.

- Vi uppmanar alla goda krafter i kommuner och företag att bidra till att alla barn får en positiv sommar och att ungdomar får utbildning och en väg in på arbetsmarknaden, säger Karin Nolke, utvecklingschef hos Scouterna. Scouterna samarbetar redan i dag med kommuner och företag, men vi behöver bli fler som hjälps åt.

Ungdomsarbetslösheten är stor, i nio svenska kommuner står mer än 50 procent av ungdomarna utanför arbetsmarknaden och många unga riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap. Detta får också konsekvenser för de yngre barnen, som är i stort behov av förebilder med goda värderingar. I vårpropositionen föreslår regeringen bland annat att unga ska erbjudas praktik och kompetensutveckling. Men räcker det? Med gemensamma krafter kan vi utbilda arbetslösa ungdomar och erbjuda dem sommarjobb som ledare på läger för yngre barn.

Idéburna organisationers verksamhet är en viktig resurs i samhället tillsammans med offentlig verksamhet och näringslivet för att skapa trygghet runt barnen i tuffa tider.

Barnkonventionen tar inte sommarlov, inte ens i lågkonjunktur!

För ytterligare upplysningar:
Karin Nolke, utvecklingschef, Scouterna, 070 811 83 94
Lena Holm, generalsekreterare, Majblomman, 070 699 45 61

_________________________________________________________________________
Det syns inte alltid utanpå, men vi är många som vet hur det känns. Att uppleva äventyr tillsammans med andra i en stor internationell gemenskap och samtidigt utvecklas som människa. Att vara scout. Det finns 38 miljoner scouter världen över, varav ca 90 000 i Sverige.
Scouterna vill ge barn, ungdomar och vuxna i hela samhället möjlighet till en utvecklande och rolig fritid. Scouterna gör unga människor redo för livet

_______________________________________________________________________________
Majblomman är alla barns blomma. Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med drygt 700 lokalföreningar. Varje förening är en del i barnets nätverk med familj, skola, fritid, hälso- och sjukvård samt socialtjänst på orten. Vår vision är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Vi ger bidrag till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn. Vi driver ett sommarläger på Galtarö och verksamheten Hallå, hör på mig! som syftar till att barn ska få komma till tals i beslut som rör dem.


Ladda ned som PDF-dokument


Videor

Ida och sommarlovet som inte blev, 3 min
En film om Ida som ljög i skolan om vad hon hade gjort på sommarlovet. Hon ville inte ljuga -det bara blev så. Filmen ingår i Majblommans studiematerial som syftar till att väcka frågor och förmedla fakta om barnfattigdom i Sverige. Materialet kan användas i grundskolans värdegrundsarbete. Filmskapare: Felix Herngren

Längd  3:14

Vill du hänga med och bowla?
Matilda Lindberg har gjort filmen. Majblomman utlyste en tävling 2007 bland barn att göra filmer som visar hur det är när man inte har råd att göra sådant som anses normalt för de flesta brn i Sverige. Matilda vann ett delat 1:a pris.

Längd  0:33


Hur väljer du i livet?

ETT "VANDRINGSMAIL" SOM FAKTISKT KAN GE EN HEL DEL POSITIVA TANKAR

  

Kalle är den typen du älskar att hata. Han är alltid på gott humör och har alltid något positivt att säga.

När någon frågade honom hur han mådde svarade han:

"Om jag mådde bättre hade jag varit tvillingar"!

Han var en naturlig inspiratör... Om en av de anställda hade en dålig dag var Kalle där och talade om för de anställde hur man kunde se positivt på situationen.

Jag blev nyfiken av att se detta, så en dag gick jag bort till Kalle och frågade honom: 'Hur lyckas du?'

Kalle svarade: 'Varje morgon vaknar jag och säger till mig själv: Du har två val idag. Du kan välja att vara på gott humör eller du kan välja att vara på dåligt humör. Jag väljer att vara på gott humör.'

Varje gång det sker något dåligt, kan jag välja att vara ett offer eller dra lärdom av det. Jag väljer att dra lärdom av det.

Varje gång någon kommer och klagar hos mig, kan jag välja att acceptera deras klagan eller jag kan välja att peka på de positiva sidorna i livet.

Jag väljer de positiva sidorna i livet.

'Säkert, men det är inte fullt så enkelt', protesterade jag.

'Det är det', svarade Kalle.. Livet handlar om val. När du tar bort allt runt omkring är varje situation ett val. Du väljer hur du vill reagera på situationen.

Du väljer hur folk skall påverka ditt humör.

Det är du som väljer om du vill vara på bra eller dåligt humör.

Till syvende och sist är det ditt val hur du lever ditt liv.

Jag funderade över vad Kalle hade sagt.

Strax därefter lämnade jag företaget för att starta eget. Vi tappade kontakten, men jag tänkte ofta på honom när jag gjorde ett val i förhållande till livet, istället för att bara reagera på det.

Många år senare hörde jag att Kalle var inblandad i en allvarlig olycka med ett fall på 20 meter från en radiomast. Efter 18 timmars operation och flera veckor på intensiven, blev Kalle utskriven från sjukhuset med skenor längs ryggen.

Jag träffade Kalle ca sex veckor efter olyckan. Då jag frågade honom hur han mådde, svarade han: 'Om jag mådde bättre skulle jag ha varit tvillingar. Vill du se ärren?'

Jag avböjde erbjudandet om att se ärren, men frågade honom om vad som försiggick i huvudet på honom under olyckan.

'Det första jag tänkte på var på min ännu ofödda dotter', svarade Kalle.

'Så medan jag låg på marken mindes jag att jag hade två val. Jag kunde välja att leva eller jag kunde välja att dö. Jag valde att leva'.

'Var du inte rädd? Blev du inte medvetslös?' frågade jag

Kalle fortsatte: 'Ambulanspersonalen var fantastisk. De sa hela tiden att allt kommer att gå bra. Men då de rullade in mig på akutmottagningen och jag såg uttrycken i läkarnas och sjuksköterskornas ansikten, blev jag vettskrämd. I deras ögon stod skrivet: 'Han är döende'. Jag visste att jag måste göra något.

Vad gjorde du då?', frågade jag.

Nå, det var en sjuksköterska som skrek frågor till mig', sa Kalle.

Hon frågade om jag var allergisk mot något.

Ja', svarade jag. Läkarna och sjuksköterskorna stannade upp medan de väntade på mitt svar.

Jag tog ett djupt andetag och ropade: 'Tyngdkraften'.

Genom deras skratt sa jag till dem: 'Jag väljer att leva.. Operera mig som om jag var levande, inte död'.

Kalle överlevde tack vare läkarens skicklighet, men också på grund av sin fantastiska inställning.

Jag lärde av honom att varje dag kan vi välja att leva fullt ut..

Inställningen är, trots allt, allt.

Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga'. Matteus 6:34

Egentligen är dagen idag den morgondag som du bekymrade dig för igår.

  

När livet känns för jobbigt och kaotiskt kan du välja hur du skall reagera. Du kan tänka så här:


Jag är tacksam
... .för tonåringen som gnäller för att han måste diska för då är han hemma och inte ute på gatorna.

.....för skatterna jag betalar för det betyder att jag har ett jobb.

.... för att jag måste städa efter en fest för det betyder att jag har vänner.

.....för att kläderna är lite trånga för det betyder att jag har mat på bordet.

.... för att gräsmattan behöver klippas , fönster tvättas och hängrännor som måste rensas, jag har ett eget hem.

.....för skuggan som bevakar mitt arbete, det betyder att jag är ute i solen.

.....för alla klagomål på politiker för det betyder att vi har fri yttranderätt.

.... för att parkeringsplatsen är längst bort för det betyder att jag har råd att ha bil.

.... för min höga elräkning, den betyder att jag har det varmt.

.... för kvinnan i bänken bakom mig i kyrkan som sjunger falskt för det betyder att jag kan höra.

.... för tvätthögen på bordet för det betyder att jag har kläder att ta på mig

.... för trötthet och värkande muskler i slutet av dagen - jag har kunnat arbeta hårt.

.... för väckarklockan som ringer på morgonen, jag lever.


Församling fick festa

Idag kom ett brev från en församling i Sverige som jag besökt och haft kontakt med. De började för några år sedan försöka knyta nya kontakter till kyrkan. De har lyckats jättebra. Nu senast "intog" de ytterligare ett område. De började engagera sig för några flyktingar. För några veckor sedan fick de igenom sitt första fall-en kvinna från ett muslimskt land.
Så här skriver en av medlemmarna:
-Här i X gläds vi över denna så fantastiska lösning. För församlingen har det betytt så mycket, vi förstår att detta var ett avgörande som låg i Guds händer, för oss känns det som ett stort under. Jag vet inte riktigt vad vi verkligen förväntat oss.
Nu har Y haft sin fest. Vilken fest det blev! Hon ville bjuda på persisk mat och så blev det. Vi var 50 personer i kyrkan den kvällen. Advokaten och hans familj var med samt personal från Z-huset. Nu har Y fått sina handlingar från Migrationsverket och hon blommar ut mer och mer. Hon börjar planera för framtiden. Ska börja studera på Komvux efter sommaren.

Denna församling har nu nya människor med på gudstjänsterna vecka efter vecka. Flera har blivit kristna och låtit döpa sig. De äldre i församlingen gläds och jag vet att samfundet i Örebro tycker att församlingen lyckats vända den nedåtgående trenden på ett mycket bra sätt.

EFK:s arbetsgrupp för mångkultur och religionsmöten

Oj vilket långt namn. Är det nån som har tips på ett annat namn?
Vi är en grupp inom Evangeliska Frikyrkan som träffas för att samtala om hur våra församlingar mer kan återspegla det faktum att 17% av befolkningen i Sverige har invandrarbakgrund. Hur kan vi bistå de församlingar som vill börja evangelisera bland flyktingar, asylsökande och invandrare? Hur kan vi hjälpa enskilda och församlingar som vill sträcka ut en hjälpande hand till flyktingar? Vilka råd har vi att ge i asylprocessen? Hur förhåller vi oss till muslimerna i Sverige? Vad finns det för filmer, böcker och biblar på olika språk?   
Detta är några av de frågor som vi arbetar med.
Idag hade vi möte i Örebro och talade bland annat om ett seminarium som ska hållas på Torpkonferensen den 16 juni. På kvällarna den 16 och 17 juni ska vår grupp finnas med i panelsamtal i Siontältet.
Vi pratade idag om en pastorsretreat i Rinkeby i höst där vi skall ägna halva dagarna åt att gå ut i den verklighet som finns i Rinkeby.
Nästan varje dag är det någon församling eller enskild som kontaktar oss och det märks att behoven av råd och stöd är stort. Många församlingar gläds åt nya människor som kommer från andra länder. En del svenskar chockeras när de upplever hur svenska myndigheter behandlar invandrarna. Man vill hjälpa till och man engagerar sig tillsammans med vänner, läkare och advokat.
Idag fick vi höra från en församling hur ett internationellt café blivit mycket populärt. Svenskar och invandrare träffas och fikar, spelar spel, sparkar boll, sjunger och går upp till kyrksalen för att fira gudstjänst. En församling med flest äldre får se hur nya familjer kommer till och barn och ungdomar trivs i kyrkan. Man ändrar lite på gudstjänstordningen, men ingen blir sur eller upprörd. Alla gläds över att varje individ fått ett nätverk som berikar livet och ger mening och trygghet i tillvaron. Tillsammans planerar man att komma till Hjälmargårdens gemenskapsveckor.
På vägen hem från Örebro får jag ordna med ett läkarbesök på Rosengrenska kliniken i Göteborg. En iransk ung man ska få hjälp. Jag ringer en pastor på orten där iraniern bor och pastorn åker iväg med respengar, vägbeskrivning och han ordnar även med biljett via internet. Jag ordnar också genom en kristen vän så att iranske mannen får nattlogi. Tack gode Gud för goda vänner och kontakter! Tack också för att Rosengrenska finns med alla ideellt arbetande läkare, psykologer, tolkar och sjuksköterskor m.fl.

Griffen hälsarJag fick ett brev från Griffen Barkat i Pakistan. Han var så tacksam för mopeden som han fått från Sverige. Nu är det lättare att åka ut med kristna tidningar.
Griffen har bott i Sverige i flera år. Vi hade under dessa år mycket kontakt. Det är mycket roligt att han fått ett arbete i Pakistan och att han och hans familj mår bra. Pakistan är annars ett mycket oroligt land där motsättningarna mellan muslimer och kristna är stora, men där även motsättningar mellan olika muslimska grupper ökat. Talibanerna vinner terräng. Där de styr stängs möjligheterna för flickor att få gå i skola bland annat.
Min bror Kjell startade ett 50-tal kristna församlingar i Pakistan. Jag har fått flera förfrågningar om att besöka landet. Skulle vara roligt att åka dit.


Jesusmanifestationen på Youtube

Min son Josef spelade in en film från JESUSMANIFESTATIONEN i Stockholm den 2 maj. Här kan du uppleva lite av den atmosfär och folkfest som präglade dagen. Lyssna också till intervjuer med några av deltagarna och lyssna till Göran Skytte och andra talare.


http://www.youtube.com/watch?v=pcnz8Q8oA1U


18 000 kristna upphöjde JESUS i Kungsanwww.dn.se/sthlm/stor-jesusmanifestation-i-stockholm-1.856773
 Se Dagens Nyheters reportage från manifestationen.

Jag har precis kommit hem från Jesusmanifestationen i Stockholm. Underbart och härligt. Vilken glädje och vilket engagemang! Arbetarrörelsen lyckades skrapa ihop 12 000 personer på 1 maj. Igår var vi 18 000 kristna från många olika kyrkor och orter.
På Sergels Torg pågick under 48 timmar evangelisation i form av musik, vittnesbörd, Pannkakskyrka och förbön och bön för Sverige. Jag pratade med några som berättade om en kvinna som själv varit uteliggare och som knarkat och hållt på med droger. Nu har hon fått ett nytt liv, ett förvandlat liv genom Jesus. När hon vittnade på Plattan och när man inbjöd dem som ville ta emot Jesus kom det fram flera personer. Detta hände flera gånger.
På olika torg pågick möten och sen drog flera demonstrationståg iväg runt i centrala Stockholm för att sammanstråla i Kungsträdgården. Jag hann bara lyssna till Göran Skytte som höll ett eldigt tal där han konstaterade att Jesus lever och att Jesus inte är död i media i Sverige. Som journalist följer han samtalen om Jesus och han menade att svenska folket visar större och större intresse för Jesus. Han uppmanade oss att frimodigt gå ut med budskapet.
Jag stod tillsammans med mina söner och några av våra medlemmar i församlingen Kristen Gemenskap och sålde böcker i Gospel Medias stånd. Vi delade ut tidningen ONE och vittnade för människor. Jag fick bland annat ett mycket intressant samtal med en man som ville veta allt om Jesusmanifestatuionen och vad syftet är. Efter att ha samtalat en stund sa han att han trodde att det finns potential för att denna manifestation skall kunna öka år efter år.
Den spanska gruppen var eldig och glad och de sjöng, klappade i händerna och jublade av hjärtans lust. Annars såg jag inte så många afrikaner och andra invandrare som jag gjorde förra året. Till nästa år måste vi se till så de får en ordentlig inbjudan och bra information. Vi behöver definitivt mångfalden.
I år kom vi ut i media betydligt bättre än förra året. Några av Jesusbikers var till och med med i TV:s morgonsoffa.
Cirka 50 000 biblar har delats ut. Hoppas att de blir lästa och får bli till hjälp och vägledning för många.

RSS 2.0