Vårtal Munkeberg, Filipstad

Kära valborsfirare

Våren är här!

Efter en lång och mörk vinter står vi äntligen här – tillsammans - och ska hälsa den så efterlängtade våren välkommen åter. Jag är mycket glad – och hedrad - över att få hålla talet till våren och att tillsammans med er alla fira vårens, ljusets och värmens ankomst

Vi lever i en tid av stora förändringar, men våren är en av de få saker som vi kan vara säkra på kommer tillbaka varje år. Hela hösten och vintern längtar vi och väntar och blir lika upprymda och glada när våren kommer med sitt ljus och värme. Visst uppfylls vi av en härlig känsla när vi ser vitsipporna börjar blomma, när vi hör vårfåglarnas briljanta toner. När vi ser att björkarna börjar slå ut. Vi vet att allt detta kommer varje vår och det känns tryggt.

Visst gör det ont när knoppar brister

Annars skulle våren inte tveka

skriver Karin Boye i sin dikt.

Den gångna vintern har varit en riktigt gammaldags vinter, fast vi kanske tycker att den har varit extremt kall med väldigt mycket snö. Flera gånger har vintern tagit ny fart när vi trott att nu ska väl solens varma strålar ändå ha vunnit kampen över Kung Bore. Vi åkte bort en helg och hade bara luftvärmepumpen på. Inte trodde vi att det skulle bli 25-30 grader kallt i mars och att pumpen inte skulle orka producera värme. I huset var det bara ett par tre grader varmt.

Våren är en tid när man drömmer om allt som man ska göra på sommaren. Resebyråernas charterkataloger plockas fram och man kollar på de olika erbjudandena. Att sitta där i favoritfåtöljen med en kopp kaffe och drömma med kartboken framför sig är kanske den bästa resan. Fast i år kanske reslusten att ta flyget till avlägsna länder dämpats.

  En mullrande vulkan lamslog flygbranschen och fick oss kanske att ifrågasätta resandet när det finns så mycket att uppleva, utforska och se i vårt eget vackra Sverige. Sångaren Roland Utbult som jobbar på Erikshjälpen med att förverkliga barns drömmar skrev en sång som kom med på Svensktoppen. Den uttrycker glädjen över vårt vackra land, men också frågor och oro över vår framtid. Jag citerar några verser:

Om tusen år, vad finns det kvar
av grönska och av liv?
Hörs barnens skratt och fågelsång
är tanken ännu fri?

 Jag rest omkring från land till land
men ingenstans på jorden
är sommaren så underbar
som här i höga Norden.

Här susar björk, här sjunger trast
och skratten hörs från stranden. ´
Och barn som drömt och längtat dit
går barfota i sanden.

 Jag ligger i mitt paradis
och tackar Gud för livet.
Jag tror att sommaren blir kvar
så som det står skrivet.
- Stanna kvar hos mig.

Ibland rullar allt i livet på i en rasande fart så vi hinner knappt med att njuta av allt vackert och skönt. Att få tid över för en fiskedag vid skogstjärnen, en promenad i skogen eller bara ligga i vilstolen och läsa den där boken. Vi kanske behöver stanna upp och fundera över vad vi tycker är viktigt i livet. Det finns en risk att vi missar en riktigt viktig dag…….dagen idag. För idag är rätta tillfället att leva livet helt och fullt medan tid är.

Går du omkring och oroar dig för en massa saker som sedan aldrig händer? En dag i vintras gav min fru mig en liten lektion. Utanför vårt hus hade hon vänt upp och ner på hinkar fyllda med is från vår luftvärmepump. Nu stod isklumparna på en lång rad och min fru frågade hur vi skulle få bort dem tills det var dags att börja klippa gräsmattan. Hon pekade också mot skogen där snön låg tung på både granar och buskar och vår häck hängde oroväckande under snöns tyngd.

-Ja, men det förstår du väl att vårsolen tar hand om. Det behöver vi väl inte fundera över, det sker naturligt.

-Ja, svarade min fru Maud. Lika dant är det med de saker som du oroar dig över. De kommer att lösas på ett naturligt sätt bara den rätta tiden kommer.

 Vilken förväntan har du och jag på framtiden? Går vi och väntar på en massa elände och negativa saker som kanske kan drabba oss, eller förväntar vi oss en underbar dag när vi vaknar?

Under det gångna året har jag fått lära mig att koppla av mer och bara vara utan att det måste hända en massa saker. Den läxan var svår att lära. Kanske hade mannen som jag läste om lärt sig det. Det var en fiskare som hade avslutat sitt arbete för dagen. Nu satt han intill sin båt på stranden och betraktade den vackra eftermiddagssolen. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig.

-         Varför är du inte ute och fiskar, frågade affärsmannen.

-         Därför att jag fångat tillräckligt med fisk idag, svarade fiskaren. Nu sitter jag här och njuter och tar det lugnt och ska se på solnedgången.

-         Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? Sa affärsmannen.

-         Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.

-         Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret.

-         Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

-         Vad ska jag göra sen, frågade fiskaren.

-         Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

-         Det är ju precis det som jag gör nu avslutade fiskaren.

Det berättas om en indian som besökte New York för att hälsa på sin vän. Under lunchtid promenerade de i centrala New York. Indianen talade om för sin vän att han hörde en gräshoppa. ”Omöjligt” sa vännen. Indianen försäkrade sin vän om att han visst hörde en gräshoppa. Fastän han inte blev tagen på allvar, gick han mot planteringen vid gathörnet på andra sidan gatan. Där, bland några buskar fann han en gräshoppa under några löv.

- Helt otroligt, var vännen kommentar.

- Mina öron är inte speciella, det handlar bara om vad man lyssnar efter. Låt mig förklara, sa han.

Indianen tog upp en handfull mynt från sin ficka och släppte ner mynten på gatan. Nästan varenda människa inom samma kvarter vände sig om.

- Där ser du vad jag menar. Indianen plockade upp sina mynt samtidigt som han sa:

- Allt beror på vad man lyssnar efter.

Är det pengar, status och häftiga inneprylar som du har fokus på eller är det goda relationer, vänskap och gemenskap som du eftersträvar?

Låt oss därför vara rädda om traditioner som valborgsfirandet – att fira våren. Detta har nog en djupare innebörd än vi först tänker på. Seden att tända stora eldar var inte enbart ett sätt att fördriva vintern, mörkret och kylan utan de första valborgsmässoeldarna i vårt land tändes även för att skrämma bort farliga djur och alla tänkbara – och otänkbara – övernaturliga varelser.

De mörka skuggor som idag skrämmer och hotar oss kommer i en helt annan skepnad. Idag fruktar de flesta av oss den djupa lågkonjunkturen, oron i samhället, stigande arbetslöshet, speciellt när vi ser så många ungdomar gå arbetslösa, ökat utanförskap och miljöproblemen betydligt mer än alla gräsliga häxor, spöken och troll.
Elden symboliserar värme, ljus men också något som avslutar det gamla – och därmed lämnar plats för det nya, för våren. Ta till vara detta också Du personligen!

Låt en kärlekens och solidaritetens eld bränna bort eventuella fördomar och ge rum för medkänsla och värme i alla våra relationer till andra människor.

Låt vårvindar friska svepa in över alla kommunala beslutande organ. Filipstad kämpar för sin överlevnad. Tillsammans kan vi lyfta vår kommun. Många ideella krafter i föreningar behöver få uppleva friska vindar med nya kreativa idéer och fler hjälpande händer och nya engagerade medlemmar, även ungdomar. Låt vårvindar friska svepa in i främlingsfientlighetens och rasismens unkna rum och salar och vädra ut förlamande kategorisering av människor i ”vi och dom”. Låt företagare och affärsmän, innovatörer och drömmare andas in positiva tankar om framtidstro och nysatsningar. Filipstads främsta styrka är en stark gemenskap, ett gott samarbete, en sammansvetsande arbetsgemenskap med stor tilltro till den egna kraften och förmågan. Ikväll får vi tända elden inombords om den falnat och bejaka de gåvor och den kreativitet som vi fått av vår skapare. Innan vi hurrar för våren vill jag berätta en rolig historia också.

 

Som bekant var statsminister Per Albin Hansson betraktad som en landsfader.

Och kanske med rätta. Inte minst var det hans skånska trygghet

och stämma som lugnade många oroliga medborgare under senaste världskriget.
Av en händelse kom jag en dag att påminna mig en vida spridd historia om Per Albin.

Tage Erlander kunde berätta historier, men om Per Albin gick det sådana.
Så här sades det:
En gumma ute på skånska slätten hade fått besvär med sin stuga.

 Det hade visst börjat regna in och pengar till reparation saknade hon.
I sin stora rådvillhet skrev hon ett brev till "Gud i Stockholm" och berättade om sin situation.

Och bad om 100 kronor.
Postverket fick mycket roligt men visste inte vem hon åsyftade med "Gud i Stockholm

". Kungen eller Per Albin? De skickade brevet till den som brukade kallas "landsfader".
Per Albin läste road brevet och skickade gumman en femtiolapp. Det var mycket pengar på den tiden.
Gumman skrev och tackade för pengarna men gjorde en anmärkning:
"Om du skickar mig mer pengar, så skicka dem inte genom Per Albin, för han behöll hälften".

 Låt oss utbringa ett fyrfaldigt leve för den efterlängtade våren. Den leve HURRA HURRA HURRA HURRA

 


Flyktingar under press

Har idag blivit intervjuad av tidningen Svenska Journalen om främlingsfientlighet inom kyrkan.
Ska inte avslöja något ännu. Har skickat ut en enkät som givit många mycket intressanta synpunkter och berättelser från hela Sverige i detta ämne.
Det finns mycket rädsla och fördomar. Mycket okunskap.

Telefonen har gått varm idag. Flera hjälpsökande flyktingar som desperat försöker få stanna i Sverige. Några har hittat arbete och några letar jobb. Andra försöker få fram bevis om hotelser och övergrepp. Inte så lätt att få ut polisrapporter om det är poliserna som våldtagit och slagits. Igår var jag på möte i Sundbyberg i Sveriges Kristna Råds arbetsgrupp för migration och integration. Vi vädjade till Migrationsverket för barnens situation och vi behandlade situationen i Kongo och Etiopien plus en hel del andra frågor.

Har idag träffat en man som varit utsatt för tortyr i sitt land. Han fick uppleva en skenavrättning och militär skar upp hans mage så tarmarna hängde. Han blev sydd, men på ett slarvigt sätt och har ett stort oregelbundet ärr. Har också andra märken på kroppen efter tortyr. Varken Migrationsverket eller hans advokat har brytt sig om detta och att han riskerar att skickas tillbaka till tortyr trots att det enlig lag är förbjudet att återsända någon till tortyr. Mannen måste få en tortyrutredning och en ny chans hos Migrationsverket. Man fattar inte att en advokat kan ta så lätt på sitt jobb.

Jag ska i morn kontakta en grupp som arbetar med tortyroffer.
I mannens akt står det att han bott ett år i Sverige, men i samma dokument finns uppgifter att hans dotter föddes i Sverige för ett och ett halvt år sen. Familjen har bott i Sverige i 2 och ett halvt år, men advokaten tyckte enligt mannen berättelse att det spelade ingen roll om tiden var korrekt återgiven eller inte. Hoppas det var ett missförstånd annars undrar man vad den asylsökande ska ha en advokat till.

Kvällsöppet med slipslotteri

NU PÅ TORSDAG MELLAN 18-21 HAR VI KVÄLLSÖPPET PÅ ERIKSHJÄLPEN SECOND HAND

Vi har tänkt att servera tårta och ha lite extrapriser i butiken bland annat 50% på böcker. Vi har cirka 3-4000 böcker så välkommen att fynda. Vi kommer att ladda med husgeråd, möbler, textilier, elvaror, kläder, leksaker, CD och DVD och mycket, mycket annat.

Ett slipslotteri har vi även tänkt överraska med. Du betalar 20 kronor för en slips som också har ett nummer mellan 1-50. För 20 kronor kan du vinna en fin vas, en tavla eller något annat. Vi ska se ut priserna i morn.

I Filipstad är det över 50 butiker och företag som visar upp sig och sina produkter. Det blir olika aktiviteter på stan, men en tipsrunda i butikerna gör att vi förväntar oss många nya besökare.

Hjärtligt välkomna! Adressen är Tegnérgatan 3 i Filipstad. Om du har något att skänka eller vill fråga om nåt ringer du 0590-10336


Bara vara

Under det gångna året har jag fått lära mig att koppla av mer och bara vara utan att det måste hända en massa saker. Den läxan var svår att lära trots mångårig ryggvärk som hindrat mig från många aktiviteter.
Kanske hade mannen som jag läste om lärt sig den läxan. Det var en fiskare som hade avslutat sitt arbete för dagen. Nu satt han intill sin båt på stranden och betraktade den vackra eftermiddagssolen. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig.


-        
Varför är du inte ute och fiskar, frågade affärsmannen.

-         Därför att jag fångat tillräckligt med fisk idag, svarade fiskaren. Nu sitter jag här och njuter och tar det lugnt och ska se på solnedgången.

-         Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? Sa affärsmannen.

-         Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.

-         Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret.

-         Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

-         Vad ska jag göra sen, frågade fiskaren.

-         Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.

-         Det är ju precis det som jag gör nu avslutade fiskaren.
Berättelsen finns i boken "Den som har båda fötterna på jorden-står stilla! av Tommy Dahlman


Humanitära skäl ses över

Många advokater och engagerade människor inom flyktingrörelsen har påpekat att begreppet synnerligen ömmande omständigheter i Utlänningslagen förlorat sin innebörd och gjort det näst intill omöjligt att få stanna i Sverige på grund av humanitära skäl. Man måste i princip vara dödssjuk eller ha en allvarlig psykisk sjukdom för att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna ska kunna ge uppehållstillstånd på denna grund. Nu finns en möjlighet och många asylsökande familjer hoppas och ber, att Migrationsministern tänker om. Se notis från dagens Nyheter eller gå till Migrationsministerns hemsida för att läsa mer.

Så här svarar regeringen på sin hemsida om vad som gäller nu:

Begreppet humanitära skäl har i den nya utlänningslagen från den 31 mars 2006 ersatts av ett nytt begrepp: synnerligen ömmande omständigheter. Dessa omständigheter kan undantagsvis leda till uppehållstillstånd om ingen av skyddsgrunderna är tillämplig. Vid prövningen ska en samlad bedömning göras. Det gäller särskilt av den sökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.

Uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter beviljas endast i undantagsfall till en person som har mycket starka skäl för att få stanna i landet. Ett skäl för uppehållstillstånd kan vara att utlänningen har en livshotande fysisk eller psykisk sjukdom eller lider av ett synnerligen allvarligt funktionshinder. Det ska då beaktas om det är rimligt att vården ges i Sverige. I princip krävs det att vården eller behandlingen leder till förbättring. Att vården skulle vara bättre i Sverige är i sig inte ett tillräckligt skäl för att bevilja uppehållstillstånd.

Det ställs alltså höga krav för att uppehållstillstånd ska beviljas på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Ibland är skälen som åberopas sådana som uppstått på grund av lång vistelse i Sverige. Detta visar hur viktigt det är med korta handläggningstider och en effektiv asylprocess.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/undantagsbestammelse-om-asyl-utreds-1.1080979

Migrationsminister Tobias Billström har gett hovrättsrådet Eva Lönqvist i uppdrag att kartlägga hur utlänningslagens undantagsbestämmelse om synnerligen ömmande omständigheter som grund för uppehållstillstånd, speciellt när det gäller barn, fungerar.

Tillämpningen hos både Migrationsverket, migrationsdomstolarna samt vägledande domar av Migrationsöverdomstolen ska granskas.

”Om det skulle visa sig att bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter fått en annan effekt än lagstiftaren avsett är regeringen beredd att vidta nödvändiga åtgärder”, skriver Tobias Billström i ett pressmeddelande.

Kartläggningen ska redovisas senast den 30 april 2011.

Vi följer detta med stort intresse.


Vad gör Filipstads kommun för utsatta barn?

Här är en debattartikel som Elisabeth Moberg och jag har skrivit
och som kom in i Filipstads Tidning idag.

Barn som växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol eller narkotika far
illa. Idag finns det omkring 385 000 barn som växer upp i en familj där en
eller båda föräldrarna dricker för mycket. Det handlar om vart femte barn.
Om man skulle uppskatta vad det betyder i siffror för Filipstads kommun
skulle det vara omkring 400 barn som växer upp i sådana miljöer. Trots detta
erbjuder Filipstads kommun inga stödgrupper för dessa barn.

IOGT-NTOs Juniorförbund, Junis, genomför varje år en rapport som berör
kommunernas ansvar för barn till missbrukare. Detta är sjätte rapporten som
gjorts och än en gång blir det övertydligt; den avsaknad av stöd som finns
för utsatta barn i Filipstads kommun.

Att vara barn till missbrukare innebär ofta att man får växa upp snabbt och
bli förälder åt sina egna föräldrar. De barnen får sällan chans till den
barndom de förtjänar och så innerligt önskar sig. Istället blir deras
barndom fylld av skuld, skam och en ständig kamp för att hålla det jobbiga
hemligt.
Många vuxna barn till missbrukare får problem senare i livet, exempelvis
genom eget missbruk. För att försöka undvika detta är det viktigt att
stötta barnen i ett tidigt skede. Idag är det främst vuxenperspektivet som
bärs fram när man pratar om alkoholkonsumtionen, vuxna får hjälp med
behandlingshem, men insatserna på barnen som blir medberoende är mycket små,
om några alls. Samhället måste ta ansvar genom att ge barnen
verktyg för att bli trygga människor och förebygga framtida missbruk.
Kunskap och upplysning om hur barn till missbrukande föräldrar har det måste
spridas och stödet i skolan och på fritiden måste stärkas. Erfarenheter
visar att särskilda stödgrupper fungerar utmärkt för att ge barnen en
möjlighet att bearbeta sina upplevelser och känslor. Framför allt är
stödgrupper viktiga för barnens insikt om att de inte är ensamma i sin
vardag, att det inte är deras fel eller ansvar och att föräldern kan bli
frisk.

När föräldrarna inte räcker till måste samhället ta sitt ansvar för
barnen. Det borde vara självklart att verksamhet finns i Filipstad i form av
stödgrupper och kompetenta vuxna för de barn som lever i en hemsituation med
missbruk eller annan utsatthet, men så är det inte. Sedan Junis började med
dessa undersökningar av stödverksamhet ute i kommunerna 2006 har Filipstads
kommun utmärkt sig i Värmlands län med att kategoriskt svarat nej på frågan
om det finns någon stödverksamhet för utsatta barn fram tills 2009 då man
valde att inte svara alls. Varför är det så? Tror man att Filipstads unga
inte har samma situation som barn i övriga delar av länet? Är vi besparade
alkohol- och andra drogrelaterade problem? Det tror inte vi.

Det är sorgligt att se att frågan har så låg prioritering i kommunen för
denna typ av verksamhet – endera i egen regi eller i samarbete med en annan
kommun eller organisation.

Nu är det verkligen dags att Filipstads kommun tar sitt ansvar gentemot
barnen.
www.junis.org/varmland


Besök bland romer i Serbien

Vår son Josef reste i förra veckan till staden Vranje i Serbien för att predika och hälsa på en romsk församling som vi haft kontakt med en tid. Församlingen har inte bara gudstjänster utan försöker också hjälpa sina landsmän med skola och utbildning.
Nu ville man satsa på flera möten, men så fort som Josef kom dit blev han sjuk. Han fick en inflammation, magsjuka och ett kraftigt ryggskott. samtliga möten fick inställas.
Hur skulle han kunna komma hem med så svår värk att han knappt kunde sitta och inte heller bära sin väska och inte klä sig själv. Vi bad mycket och engagerade bönevänner.
Askmolnet från Island gjorde att det enda alternativet att ta sig hem var med bil eller buss. Igår for han till Belgrad och i morn blir det buss till Frankfurt. Där finns vänner från Mullhyttan från det företag som Josef jobbar på en dag i veckan. De har plats i sin bil ioch han får åka ända hem till dörren. Tack Gud!
Här ett kort från ett möte där Josef talar i FilipstadAndlighet på villospår


http://www.jnytt.se/nyhet/30879/en-tredjedel-av-sveriges-befolkning-utovar-new-age


New Age får allt fler anhängare och nyandliga inslag i samhället ökar ständigt. Ett på senare tid viktigt inslag i hälso- och sjukvård är mindfulness, som fokuserar på medvetenhet och sinnesnärvaro. Det många inte vet att detta har sin grund i New Age upplyser Gunilla.

- En tredjedel av Sveriges befolkning håller på med New Age. Horoskop, tarotkort, kristaller, stenar, Qigong, mindfulness och liknande hör under namnet New Age. Målet med mindfulness till exempel är att bli som Buddha, det är sjunde vägen i buddhismens livshjul.Obama anordnar muslimsk bönedag

OBAMA HAR STÄLLT IN DEN KRISTA NATIONELLA BÖNEDAGEN

President Truman instiftade en nationell bönedag 1952 i USA.

President Regan beslutade 1988 att den första torsdagen i maj varje år skulle vara en nationell bönedag.

I juni 2007 proklamerade presidentkandidaten Barak Hussein Obama att USA inte längre är en kristen nation.

I år ställde president Obama in årets nationella bönedag, den 21 i ordningen, med svepskälet ”att inte förolämpa någon”.

Den 25 september 2009 hade han en bönedag för muslimer från kl 04.00 till kl 19.00. Den nya nationella bönedagen hölls vid Capitol Hill vid Vita Huset. Man uppskattar att 50 000 muslimer deltog.

Vart är USA på väg?

Källa: http://www.islamoncapitolhill.com

USA HÅLLER PÅ ATT SVÄNGA I SIN SYN PÅ ISRAEL

IKVÄLL I SVERIGES RADIO P1 TAR PROGRAMMET KONFLIKT UPP ÄMNET.

USA:s vänskap prövas i Jerusalem. Colin Powells närmaste man, överste Wilkerson, är en av flera ledande amerikaner som säger att verklig vänskap måste ställa krav på Israel. Samtidigt utmanas den tradionella proisraeliska lobbyn i USA av J street, en ny judisk påtryckargrupp som kräver krafttag mot Israel - för Israels skull. Och sist professorerna som provocerade med påståenden om USA:s politiker som proisraelisk gisslan.

På en presskonferens i Jerusalem den 9 mars bedyrade vicepresident Joe Biden och Benjamin Netahyahu varandra sin varma vänskap, och betonade vänskapsbanden mellan de båda nationerna. Några timmar senare svalnade relationen; Israel meddelade att 1600 nya bostäder fått bygglov på omstridd mark i Östra Jerusalem och Biden anlände mycket sent till kvällens middag.
Det var upptakten till en spricka, ett avstånd mellan USA och Israel, som gett upphov till många spekulationer. För det finns också andra tecken på att relationen inte är som förr. Och häromdagen kom nyheten att Nethanyahu ställer in sin närvaro vid konferensen om ickespridning av kärnvapen i Washington nästa vecka.
I studion: Anders Stephanson, professor i historia vid Columbia university i New York och specialiserad på amerikansk utrikespolitik.

Frilansjournalisten Anneli Rådestad åkte till Jerusalem för att höra hur de som bor i de omdiskuterade områdena i östra Jerusalem tänker om att deras hem blivit orsak till det som många bedömare kallar en av de värsta kriserna i relationen USA-Israel på decennier. Irritationen över att president Obama inte gör skillnad mellan olika bosättningar är tydlig. Men också i Israel höjs kritiska röster. Michael Solsberry, fredsaktivist, är en av dem som välkomnar en debatt bland proisraeliska grupper i USA om hur det bästa stödet för Israel egentligen ska se ut.
Se mer på Sveriges Radios hemsida; denna länk:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?ProgramId=1300&grupp=9035

Vad säger bibeln om det som ska ske i den yttersta tiden i Israel och Jerusalem?Se profeten SAKARJA

JERUSALEM BESEGRAS, RÄDDAS OCH FÖRNYAS

12 Profetord. Herrens ord om Israel.

Så talar Herren, han som har spänt ut himlen och lagt jordens grund, han som har skapat livsanden i människan: 2Jag skall göra Jerusalem till en bägare som berusar alla de omgivande folken. Också Judas städer skall belägras tillsammans med Jerusalem. 3Den dagen skall jag göra Jerusalem till en lyftesten för folken: var och en som försöker lyfta den skall sarga sig, och alla jordens folkslag skall samla sig mot den. 4Den dagen, säger Herren, skall jag slå alla hästar med skräck och alla ryttare med vanvett. Men över Juda skall mina ögon vaka, och folkens alla hästar skall jag slå med blindhet. 5Då skall Judas släkter tänka: Jerusalems invånare har sin styrka i Herren Sebaot, sin Gud. 6Den dagen skall jag göra Judas släkter till ett glödande fyrfat bland vedträn och till en brinnande fackla i en kärve, och de skall förtära alla omgivande folk, på alla sidor. Men folket i Jerusalem skall få bo kvar i sin stad.

7Herren skall först rädda Judas folk, så att inte Davids ätt och Jerusalems invånare får större ära än Juda. 8Den dagen skall Herren skydda Jerusalems invånare. Den svagaste bland dem skall den dagen vara som David, och Davids ätt skall vara som en gud, som en Herrens ängel framför dem. 9Den dagen ämnar jag förinta alla de folk som drar upp mot Jerusalem.

Profeten Sakarja uttalar även Guds ord att "det ska inte ske genom någon människas styrka eller kraft utan genom Guds Ande". När USA drar undan sitt stöd i en framtid kommer läget för Israel att se mörkt ut till en början, men då ska judarna se upp till Jesus som ska visa sig för dem. Han ska rädda det judiska folket från förintelse och de ska upptäcka vem denne Jesus är. Vi lever i en spännande tid.Kanonbra dag på nya Erikshjälpen

En lång kö av nyfikna kunder samlades idag utanför Erikshjälpen Second Hand och släpptes exakt på minuten klockan 12 in i de uppfräschade lokalerna.
Många uttryckte sin stora uppskattning av lokalerna. Dagen till ära bjöd vi på kaffe med kanelbullar och kakor.
Det strömmade även in massor med prylar och lastbilen kommer att åka runt hela dagen i morn och halva fredagen för att hämta på alla ställen. Välsignat skoj!
Här är några bilder:
Påskens budskap

Förra året på JESUSMANIFESTATIONEN träffade jag Gaspar Tamas. Vi hade ett trevligt och långt samtal. Senare har jag även fått kontakt med hans bror Gellert Tamas (som skrivit den över 600 sidor tjocka boken DE APATISKA)
Nu har Gaspar skickat en artikel från hans hemsida där han skriver om KORSET SOM GER LIV.
Titta på hans hemsida och läs hans artikel genom att klicka på denna länk.
JESUS ÄR VERKLIGEN UPPSTÅNDEN! Det ger oss hopp och mod.


http://www.yellowglobe.com/EXT_SBJ_ENG_Pask-2010_01.htm

In English

http://www.yellowglobe.com:80/


Många hjälpande händer

Arbetet med att fräscha upp lokalerna på Erikshjälpen Second Hand i Filipstad går framåt. Vi SKA vara klara till på onsdag och då kommer kunderna att möta en nyladdad butik med en hel del nygamla saker. Vi har haft många extra hjälpande händer. Igår jobbade cirka 15 personer allt ifrån ett par timmar till ända upp till 10-12 timmar.
Vi hade en fin artikel i Filipstads Tidning idag och en rejäl annons. Trots att de flesta varit upptagna inne i butiken har lastbilen varit ute och hämtat mer möbler och prylar.
På måndag kommer några att arbeta extra och under tisdagen ska det laddas ordentligt. Det är 9 år sedan vi öppnade i nuvarande lokaler.
Jag tog några kort idag.

Gamla bokrummet har blivit ett rum för elartiklar.


RSS 2.0