Nyårshälsning

Efter en summering av det gångna året blir jag glad och tacksam. Först och främst för fru och söner med familjer. De sju barnbarnen sprider glädje och lycka.

Vi är även så tacksamma för den lyckade nybildningen av församlingen Korskyrkan Filipstad-Hällefors. Vi har under året hälsat cirka 20 nya medlemmar välkomna. Vi är verkligen glad för detta. Samtidigt finns det medlemmar som står med i vårt register, men som aldrig finns med på gudstjänster eller samlingar. Några bor på andra orter och har ännu inte hittat någon församling. Andra vet vi inte varför man väljer att inte engagera sig. Den kände förkunnaren Frank Mangs gav ett levnadsråd angående medlemmar i församlingen. Han sa, att om han fick leva om sitt liv skulle han ägna all tid och energi åt de medlemmar som ville något och som var engagerade och inte ge de inaktiva så mycket tankemöda, grubbleri och energi. Detta för att orka med sitt engagemang.
Vilka underbara möten vi haft under året! Det har varit många gripande händelser, men också oerhört smärtsamt att ta del av alla sargade och tilltufsade människors levnadsöden och problem.

Efter 25 års engagemang för asylsökande och flyktingar har jag under detta år fått vara med om något som för mig känts helt unikt. Tillsammans med andra representanter för Sveriges Kristna Råd och fem av de högsta cheferna inom Migrationsverket, har vi utbildat Migrationsverkets jurister i ämnet religion som grund för asyl med speciell inriktning på kristen tro och konvertiter. Vi har varit i Malmö, Göteborg, Stockholm och Boden. Dialogen och samtalen som vi haft med Migrationsverket har varit viktiga och haft stor betydelse för förståelsen för hur Migrationsverket jobbar och vilka svåra avväganden de måste göra många gånger. Vår dialog fortsätter och den 16 januari möts vi igen till en utvärdering innan den sista utbildningsdagen äger rum.

Under året har jag engagerat mig för att försöka få hit några barn som under krig svåra konflikter skilts från sina föräldrar och vårdnadshavare. Det har varit ”helt sjukt” byråkratiskt och segdraget, men om bara några dagar kommer barnen till Sverige. Tyvärr har vi även under året fått uppleva hur barn försvunnit I SVERIGE. Vi vet inte alls vart de tagit vägen. Kanske har de flytt vidare till något annat land, men i något fall kan barnet valt att ta sitt liv. Jag tänker oerhört mycket på detta och undrar VARFÖR.

När man engagerat sig i barn och ungdomar och andra grupper, är det ofta som man inser att alla ansträngningar inte hjälper, eftersom det är lagar och praxis som styr myndigheternas handlingar. Man kan stånga sig blodig mot paragrafer och regler och ingenting hjälper. Därför har jag tackat ja till nomineringen som kandidat till riksdagen.Riksdagen stiftar vårt lands lagar. Därför vill jag påverka på detta sätt.

Önskar er alla ett gott nytt år. Tack för alla uppmuntrande ord och glada tillrop under året. Önskar alla Guds rika välsignelse!

Maud och jag önskar GOD JUL

 

God Jul!


MAUD OCH JAG VILL ÖNSKA ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT VÄLSIGNAT ÅR

Vi har i dagarna före jul haft kontakt med medlemmar i församlingen som utvisats och fått utstå tortyr. Tack alla som gett gåvor till församlingen som vi kunnat förmedla till dem och andra. Familjen hade inga pengar till medicin för sitt sjuka barn och nu blev det glädje trots ett mycket svårt liv. Pappan skriver så fina ord och nämner flera av våra medlemmar med stor kärlek. Skriver att de är hans mor och far, syster och bror. Det värmer i hjärtat.

Dagarna före jul har jag varit ute med julblommor. I år tog jag god tid på mig att sitta ner i lugn och ro och prata och lyssna. Roligt att se hur människor tar tag i sina liv, blir kreativa, kämpar och utvecklas. Har besökt flera olika hem och ibland kunde man nästan tro att man var i en annan världsdel. Så roligt att komma nära dem som man annars bara träffar lite flyktigt i kyrkan. I år har vi haft så mycket folk på mötena och vid kyrkkaffet har man inte alltid hunnit prata så mycket med var och en. Alltid är det kö med folk som vill dryfta sina problem och ha råd hur de ska gå vidare med sina liv.

Tyvärr vi nyss veta att en av våra familjer splittrats genom att en pappa utvisades. Våra varningar för svåra problem vid ankomsten besannades. Mannen förhördes vid flygplatsen i flera timmar. Sen släpptes han med hot om att myndigheterna ska höra av sig. Just nu vet ingen var mannen är. Han har blivit bortförd av okända gärningsmän.

De senaste dagarna har jag fått rapporter från flera orter i Sverige, att Gränspolisen varit mycket aktiv med att söka upp asylsökande med utvisningsbeslut för att så snabbt som möjligt föra ut dem med tvång ur landet. I ett fall har man till och med uppmanat den kristna kvinnan att dölja sin tro vid ankomsten till hemlandet för att inte bli arresterad och satt i fängelse. Detta strider mot alla mänskliga rättigheter. Man tror knappt det är sant, att en svensk myndighet kan agera på detta sätt.Det rimmar illa med julbudskapet om frid samt "ett glädjebud för alla".
Nu hoppas jag få vila och hämta ny kraft några dagar. Underbart att få ha barnbarn omkring sig och glädjas med dem. Sjunga julsånger och läsa julevangeliet och bara umgås. Läsa alla de där böckerna som ligger på skrivbordet, men som jag inte haft tid att läsa. Ta långa promenader och en god fikastund och kanske förbereda för seminarium som jag ska ha på Predikantveckan i Stockholm i början av året. Det blir spännande att tala till flera hundra pingstpastorer och ledare. Jag ska även medverka i ett samtal med integrationsminister Ullenhag.



Ungdomssamlingar

För några år sedan ställde sig en kvinna upp i vår gudstjänst i Hällefors. Det var när vi hade Betel, vår förra kyrka.
Kvinnan såg sig omkring i lokalen och förklarade att vår församling skulle upphöra om några år.
-Titta er runt omkring och se hur gamla de flesta är, sa hon.
De ungdomar och yngre som befann sig på gudstjänsten har flyttat till andra orter. Så även kvinnan, MEN
nu ser det ut så här på UNGDOMSSAMLINGARNA.
ALTT AV GUDS NÅD OCH KÄRLEK TILL SIN FÖRSAMLING.

 

Lunchseminarium i riksdagen

I torsdags deltog jag i ett seminarium i riksdagen tillsammans med representanter för UNHCR, RFSL och Migrationsverket. Jag representerade Sveriges Kristna Råd och arrangörer var Kristdemokraterna. Moderator var Emma Henriksson som är gruppledare för Kd.
Ämnet var asylprocessen och rättssäkerheten för religiösa minoriteter, konvertiter och HBTQ-personer.
Jag belyste speciellt de svårigheter som asylsökande med laga kraftvunna utvisningsbeslut har, att bli trodda att deras tro är genuin och deras möjligheter att få ny prövning hos Migrationsverket och domstolarna.
Utanför riksdagshuset.
 

RSS 2.0