Tragedierna på Medelhavet

För några dagar sedan träffade jag några kvinnor från Eritrea på vårt språkcafé. Vi satt och fikade och pratade. De hade ägnat god tid åt sina frisyrer som bestod av olika flätor, lockar och hårförlängningar. Jag frågade hur de tagit sig hit till Sverige. De berättade om fasansfulla dygn på en överlastad och ranglig båt. Alla passagerare stod tätt sammanpackade i flera dygn. Jag undrade hur de bar sig åt när de behövde gå på toaletten, men fick endast några lågmälda svar medan kvinnorna slog ner blicken.
-Vi fick inte röra oss för då kunde båten kantra, fick jag till svar. Jag kunde bara ana hur fruktansvärt svårt och förnedrande det måste ha känts för dessa vackra kvinnor med stark integritet och värdighet. Jag tänkte, att detta vansinne måste få ett slut. 1495 drunknade då Titanic förliste. Bara under 2014 drunknade 3419 personer i Medelhavet på sin väg till Europa. Bara de senaste dagarna har fler drunknat än vad som skedde med Estoniakatastrofen. EU har stängt alla lagliga vägar! Nu MÅSTE rättfärdiga och humanitära vägar öppnas samtidigt som man omintetgör och krossar smugglarnas smutsiga och fruktansvärt inhumana verksamhet.
Idag läste jag två bra artiklar i ämnet som jag länkar till med hopp om att trycket mot EUs länder ökar, så att lagliga vägar öppnas och att vi får ett slut på detta vansinne. Det ena är ett öppet brev från Farrs ordförande och den andra artikeln är skriven av barnläkaren Lars H Gustafsson. Läs och sprid!
Bengt Sjöberg

Öppet brev från FARR:s ordförande Sanna Vestin
till Sveriges representant vid EU:s utrikesministermöte 20 april 2015
Utrikesminister Margot Wallström

RÄDDA LIV NU - ÖPPNA LAGLIGA VÄGAR FÖR FLYKTINGAR!
”Ännu en fartygskatastrof i Medelhavet, med det ofattbara dödstalet av 900 människor, måste leda till att EU:s utrikesministrar sätter prestige och rättfärdiganden åt sidan och agerar tillsammans omgående för att inte fler liv ska spillas. Sverige kan gå i spetsen genom konkreta förslag och erbjudanden.
Att diskutera hur döden i Medelhavet ska stoppas utan att diskutera lagliga vägar för flyktingar Låt nu inte diskussionen om asylvisum förvrängas till en diskussion om hur flyktingarna ska hållas utanför EU! Det som behövs, med tanke på situationen i EU:s grannländer, är just lagliga och säkra vägar för att söka asyl inom unionen, och för familjeåterförening.
Hur asylvisum och humanitära visum kan utformas har redan utretts många gånger. EU-parlamentet publicerade så sent som hösten 2014 en studie av hur EU:s nuvarande regelverk kan användas och drog slutsatsen att medlemsstaterna har en skyldighet att använda viseringskodens möjlighet att utfärda humanitära visum.
FN:s flyktingkommissionär António Guterres vädjade igår till EU om utökad kvotmottagning, humanitära visum och bättre möjligheter till familjeåterförening.
Låt oss få höra dig idag ställa dig bakom FN:s förslag och försäkra att Sverige kommer att gå i spetsen genom att öka antalet kvotflyktingar och börja använda humanitära visum, samtidigt som du kräver utökade räddningsaktioner och samarbete om mottagandet inom unionen.
Här kan du läsa brevet i sin helhet: http://www.farr.se/sv/18-nyheter/1042-oppet-brev-till-margot-wallstrom-radda-liv-nu
Och här kan du läsa en mycket tankeväckande artikel av författaren och barnläkaren Lars H Gustafsson
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/vi-ar-alla-migranter/
Vi är alla migranter
Sverige står inför ett val, men det finns bara en väg att gå: anständighetens. Det skriver barnläkaren och författaren Lars H. Gustafsson.
”Det är en illusion att tro att vi ska kunna fortsätta leva ostört i den privilegierade enklav som vi ser som vår. Genom internet och sociala medier vet snart hela världen hur gynnade vi är. De missgynnade kommer tillbaka. Ju mer avvisande och diskriminerande vi varit tidigare, desto mer hat kommer vi då att möta.
Men det finns ett alternativ – den anständiga vägen. Då bestämmer vi oss för att en gång för alla sluta skilja mellan "vi" och "dom". Vi tar fasta på FN-stadgans formulering om att vi alla, utan undantag, är "medlemmar av människosläktet". Vårt hem är jorden. Vi förvaltar den gemensamt.”


Jag föreslår att regeringen inbjuder till en brett upplagd konferens om dessa avgörande viktiga framtidsfrågor. Till den bör inbjudas inte bara politiska partier och myndigheter utan också representanter för näringsliv och fack, kyrkor och samfund, liksom alla de frivilligorganisationer som arbetar med humanitärt stöd, bistånd och frågor som har med långsiktig hållbarhet att göra.


RSS 2.0