Att ryckas upp från sitt nätverk

Våra afghanska ungdomar har nu fått tak över huvudet på annan ort.
 
 

Just nu är det många flyktingar som flyttar runt i Sverige. Många rycks hastigt upp från vänner, svenska vänfamiljer, nätverk typ Tillsammansskapet eller kristen församling. På en del orter finns väl fungerande nätverk. På andra platser blir det jättesvårt att ensam möta kalla, undrande och ibland fientliga blickar. Kanske dömer någon endast efter utseendet och glömmer att det bakom ett blygt leende finns en bror eller syster, en ny vän, ett fotbollsproffs, en musiker eller bara någon som vill vara en vän.
På den ort dit pojkarna kom vet jag att det finns en fungerande gemenskap och många öppna hjärtan. Men hur är det i den vita kyrkan med stort torn? Eller kapellet i byn? Skulle DU våga gå in där och möta allas nyfikna blickar. Hur hög är tröskeln? Hur täta är innecirklarna? Går det att komma in? Gå in på vår hemsida här på Facebook eller på nätet.
Öppna kyrkan heter den. På internet hittar du den på www.efk.se
Lycka till med att bli vänner i det verkliga livet!

SVT om kristna på asylboende

 http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/hemlosa-efter-hot-pa-asylboenden?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170203%3Ahemlosa-efter-hot-pa-asylboenden%3Anyh

 

 

Fyra kristna afghanska flyktingar har känt sig tvungna att lämna sina asylboenden i Filipstad efter att de hotats och trakasserats på grund av sin tro. Men Migrationsverket har inte kunnat ordna något nytt boende åt dem och därför är de i nuläget hemlösa.

Runt ett bord i en av Korskyrkans lokaler i Filipstad sitter fyra afghanska killar, Ehsan, Mohammad, Khodadad och Mohamed, och fikar. Den här lokalen har varit killarnas hem sedan två dagar tillbaka eftersom alla fyra känner sig otrygga i de boenden de varit placerade.

– De andra på förläggningarna respekterar inte oss. Varje gång de går förbi oss använder de ett väldigt grovt språk, berättar Ehsan Husseini.

Hotas av andra boende

Alla fyra vittnar om hur de trakasserats men också hotats av andra på boendet. Anledningen ska vara att de konverterat från islam till kristendomen och det har vissa personer svårt att acceptera.

– Vår situation är inte bra. Vi kom hit för att få känna oss fria. Vi skulle ha haft yttrande- och religionsfrihet men trots att vi är här så har vi problem, säger Mohamed Reza Fasihi.

Bengt Sjöberg är pastor i Korskyrkan och har i många år engagerat sig i flyktingarna i Filipstad. För över ett år sedan vände han sig till Migrationsverket för att få dem att hitta andra boenden. Men hittills har inget hänt.

– Jag har skrivit till alla olika enheter, ända upp till högsta cheferna på Migrationsverket. De har skrivit att det i princip är gatan som gäller. Det är fel princip att man flyttar på de mobbade i stället för dem som mobbar, säger han.

”Något som falerat”

Men när SVT Nyheter Värmland ringer Migrationsverkets enhetschef i Karlstad menar han att killarnas situation är helt ny för honom.

– Det är naturligtvis inte bra. Någonstans är det något som falerat. Men jag vill påtala att för mig har detta inte varit känt förrän i går, jag började jobba här 2016, säger Ulf Henriksson som är enhetschef på Migrationsverket i Karlstad.

Men du har själv sett mailkorrespondensen mellan Bengt Sjöberg och andra chefer inom Migrationsverket. Kan det vara så att ni har missat att gå vidare med de här fallen?

– Jag kan inte uttala mig om vad andra gjort och inte gjort. Men jag ska titta närmare på det här nu. Är det någon som känner sig otrygg på sitt boende så ska vi vidta åtgärder.

Hoppas på annat boende

I natt kommer Ehsan, Mohammad, Khodadad och Mohamed att sova på madrasser på golvet i Korskyrkans lokal, men de hoppas på att snart få ett annat boende där de kan känna sig trygga.

– Man ska respektera varandra och på så sätt leva i fred och harmoni, säger Mohamed Reza Fasihi.


Kristna afghaner trakasseras i Filipstad


Afghaner trakasseras eftersom de blivit kristna. En ung man kastades ut från sin familj här i Sverige och en annan vågade inte bo kvar på asylboendet pga hot, trakasserier och mobbning. Migrationsverket har haft ett år på sig att ordna boende, men deras enda alternativ har varit ATT SOVA PÅ GATAN!
Jag skrev brev idag utifrån min frustration. Vår församling och jag har i många, många år varit stand in för Migrationsverket, då de stängt sitt kontor på fredagar klockan 16. Vi har tagit emot självmordsbenägna människor, skjutsat folk till sjukhus, delat ut kläder och skor när folk anlänt till stan utan någon personal som tar emot. Vår second handbutik har fått vara jourrum. Nu känns det som om Migrationsverket motarbetar oss. Är det meningen att folk ska sova på gatan och dö i Sverige? Vad hade Migrationsverket gjort om det inte hade funnits en kyrka som alltid finns till hands. Så här skrev jag idag och fick svar, att de sänt mitt brev till högre tjänsteman:

Ärende: Boende för de två konvertiterna Mohammed R:F och E. H
Jag har tidigare skrivit om deras situation till er i Karlstad, till regionchefen, till stabsenheten bl.a chefsjuristen H.H. samt till media och nu senast till JO som la ner utredningen. 
Pojkarnas situation i kort sammanfattning. 
Blev kristna hösten 2015. Då blev E utkastad från sin släkt där han bodde. Orsaken var att han blev kristen. 
R.F. kände sig hotad av muslimer på asylboendet vid sjukhuset i Filipstad (Jokarjo) 
De fick bo på Hotell/Vandrarhem och vår församling betalade i väntan på att MV skulle ordna boende. Efter att vi betalat mer 
än 10 tusen till deras boende försökte vi hitta billigare boende. MIGRATIONSVERKET SA, ATT OM MAN LÄMNAR SITT BOENDE ÄR ALTERNATIVET G A T A N!!!!!!!!!!!!! I Sverige? På 2000-talet???????!!!! Ja, tydligen. 
Sen har de bott i vår kyrka i Hällefors. De har bott och haft sina adresser hos oss. De har bott i en annan kyrkolokal och 
hos vänner här och där i ett ständigt kringflackande i ovisshet, oro och ibland under hot. 
De blev mobbade och trakasserade för sin kristna tro, men deras mobbare blev INTE förflyttade. 
Den 28 oktober blev jag opererad för aggressiv prostatacancer. Då skrev jag och ringde till MV, att vi ORKAR INTE MER. Ingen 
reaktion. Inget boende. Ingen hjälp. Ingen som tar tag i situationen. 
I förrgår förflyttades många asylsökande från de nedlagda boendena i Lesjöfors, Nykroppa och Hotel John i Filipstad till Jokarjos anläggning vid sjukhuset i Filipstad, men de båda pojkarna E och R fick inget boende. 
Igår kväll hade de ingen stans att sova. Jag satt i bilen med dem efter att vi varit på gudstjänst i Korskyrkan i Hällefors. 
Satt vid Statoil i Filipstad. Ute kom några snödroppar och det var minus 1 grad. Jag släppte av dem, men de hade ingen plats 
att sova. Migrationsverkets rekommendation om att sova på gatan kändes inte relevant. Hur skulle jag kunna släppa av dem bara? 
Nej, de fick sitta i ett rum som kyrkan disponerar. 
Nu behöver de boende. Snälla Migrationsverket, ni måste ta ert ansvar. 
Hälsningar Bengt Sjöberg, Filipstad pastor, kommunpolitiker och juridiskt ombud för pojkarna 


RSS 2.0