Fartun till läkare idag den 24 juni 2019

Viktig dag för Fartun. Torsdagens besök på Migrationsverket förändrade plötsligt situationen. Idag ställer MV upp med taxi och har ordnat undersökning hos förtroendeläkare. Be/tänk goda tankar för henne idag. En dag som kan innebära förändring.
Vi anar att Migrationsverket nu insett hur pass sjuk Fartun är och vilket stort vårdbehov hon har. 
När jag fått ta del av hennes nya läkarintyg ska jag överklaga utvisningsbeslutet eller skriva ny ansökan.
 
 

Senaste nytt om Fartun

 

17 månader i ett litet rum hos Jasmin, ”ängeln i Hällefors” fick räcka. I torsdags morse klockan 7 började vi hjälpa Fartun ner till hyrbilen som var stor nog att ta med rullstolen och en del hjälpmedel. Vårt mål var Migrationsverket i Örebro och syftet var att överlämna ansvaret till Migrationsverket. Vi blev vänligt mottagna och lämnade byggnaden. Vi hade försett Fartun med 440 Euro, brev på engelska, grekiska och svenska och mediciner, näringsdrycker m.m. Jasmin har också köpt en telefon och laddat den med pengar så hon kan ringa. Men nu var det dags för MV att ta sitt ansvar. Hon var också kallad till ett så kallat återvändarsamtal. Vi har accepterat en överföring till Grekland OM verket kunde presentera en plan för hur man ska ta hand om en kvinna som behöver hjälp med precis allt. En ung kvinna som är förlamad i ena benet, har enorma smärtor från ett stort sår i ryggen orsakat av en machete eller bajonett samt skottskador och ärr över hela kroppen. Skulle vi få någon plan? Innan vi började köra ville Jasmin att vi skulle be en bön. Det kändes så fint att be och kvinnorna avslutade bönen med Amen=låt det ske så.

 
 
 När vi lämnat Fartun fortsatte Jasmin och jag åkte till Torpkonferensen och drack kaffe och en smörgås. Det var så fantastiskt roligt att många kom fram till Jasmin och mig och hälsade och var så vänliga mot Jasmin. Hon har aldrig varit på en kristen konferens och var så imponerad över alla samlingar och aktiviteter. I varje tält och samlingssal som vi tittade in i sjöng man och talade om att alla är välkomna, att alla är viktiga och att alla kan göra skillnad i livet.
 
Det började komma sms från Fartun och en kvinna från en asylgrupp i Örebro som vi bett finnas till hands. Migrationsverket var förvånade över hur dålig Fartun är. De planerar att lämna henne på ett återvändarcenter nära Arlanda, men hur skulle de få henne dit? Migrationsverket skickade meddelande, att de ville ha aktuella intyg från läkare om hur pass dålig hon är. De har fått hur många intyg som helst. Vi har betalat 10 000:- kronor för olika läkarbesök, privata och regionala vårdcentraler, tortyrskadeutredning m.m. men har MV läst det vi skickat in? Det verkar inte så. En annan gång då vi reste till MV i Lindesberg ville handläggarna inte titta och hälsa på henne.

I skrivande stund vet vi inte hur det har gått. Vi vet inte var Fartun ska sova i natt, men vi vet att vi inte orkar mer och att det som händer nu på den internationella flyktingdagen kanske blir ett uppvaknande för Migrationsverket.

Jasmin har vårdat Fartun i 17 månader samtidigt som hon som ensamstående mamma tagit hand om sina barn och jobbat     90 % på ett korttidsboende. Jasmin är sköterska. Hon har under dessa 17 månader lärt Fartun att läsa och skriva. Hon var helt slut idag.

Tack alla som på olika sätt stöttat Fartun.

Torsdagen den 20 juni 2019

Bengt Sjöberg. bengt.w.sjoberg@gmail.com

 


RSS 2.0