Slump eller gudomlig planering?

Vi hade precis öppnat Erikshjälpen Second hand i Filipstad. Jag satt på kontoret och skulle ringa Arbetsförmedlingen för att fråga om vi kunde få några arbetare i butiken. När signalerna gick fram hörde jag en röst som svarade:
-Migrationsverket, Birgitta Lank.
-Oh, ursäkta, då har jag nog ringt fel.
-Nej det har du inte. Jag skulle precis ringa till dig. Vi på Migrationsverket tänkte höra om vi kan få skicka fem asylsökande till er för att de ska få något att göra och samtidigt lära sig svenska.
-Men, det finns väl inget Migrationsverk i Filipstad. Varifrån ringer du?
-Från andra sidan gatan. Mitt emot er. samma vecka som ni öppnade er butik flyttade vi in på Kungsgatan.
-Oj, det visste jag inte. och jag som skulle ringa till Af och fråga efter arbetare. Skicka hit dem direkt. Det är ju fantastiskt.
 
Det var mycket som hände i samband med att vi öppnade Erikshjälpen Second Hand i Filipstad.
Maud och jag besökte Svenska Frälsningsarmén en tid innan vi öppnade butiken. Då hade man besök av en pastor med en profetisk gåva. Han visste absolut inte vilka vi var och vi satt lngt bak i kyrkan. 
Plötsligt avbryter han sig och pekar på mig och säger:
-Du där nere. Kom fram! Du är väl pastor? Jag ser att du ska vara med om att starta något nytt och du undrar hur det ska gå. Jag ser en kö av folk som står utanföär en byggnad.. Du behöver inte oroa dig.
 
När vi sen öppnade Erikshjälen Secon hand stod en lång kö utanför butiken och ville in. Detta hände varje onsdag och lördag. Det var alltid kö av intresserade kunder som inte ville missa nyheterna i butiken och möjligheten att göra fynd.
Det här har jag berättat om i min bok När världen kom till stan.
Den kan köpas på www.sjobergsforlag.se
eller genom att maila till mig [email protected]
 
 

Vi behöver mötesplatser-vi är alla människor

”Kalle” hade haft ledande funktioner i ett nynazistiskt parti.
Våren 2003 gick han i täten vid partiets demonstration i Filipstad då rasister och nazister från hela Norden och Tyskland deltog. 30 poliser och fem hundpatruller samt en helikopter övervakade manifestationen.
”Kalles” mor kom en dag in på Erikshjälpen. Vi hade aldrig träffats, men hon hade fått en inre uppmaning tre dagar i sträck att ”gå till en pastor som finns på Erikshjälpen Second Hand”. Hon var först tveksam och undrande och kände inte alls till att det brukade finnas en pastor på second hand. Hon berättade att hennes son hade fått problem och behövde hjälp med några praktiska saker. Han var inne i en livskris. Nu ville han bland annat få hjälp att flytta sina möbler till ett torp i närheten av Dalarna. Jag lovade att hjälpa till, men när jag senare kom hem undrade jag vad det var jag hade gett mig in på. Var det en fälla för att skada mig? Så mycket hade hänt den senaste tiden. Punkterade däck, muttrarna på hjulen på bilen hade skruvats av och hotfulla telefonsamtal mitt i natten. Vem och vilka som gjort det hade jag ingen aning om.
Men det blev en trevlig resa upp mot dalaskogarna. Det rusade inte fram några skinnskallar på någon skogsväg med basebollsträn som skulle slå in huvudet på mig. ”Kalle är ju en riktigt mjuk och fin kille”, tänkte jag när vi satt och pratade i lastbilen. Han berättade att han hade känt sig utanför i skolan. Det var bara den nazistiska gruppen på skolan som bjöd in honom i sin gemenskap.
När vi burit in alla möblerna blev jag bjuden på fika i ”Kalles” styvfars och mors hus. De ville att jag skulle be en bön för hela familjen och då vi bad reste sig styvpappan plötsligt upp, sköt undan stolen och ropade: ”oj, ser ni inte vilken stor ängel som stod vid bordet? Säkert minst 2 meter hög!”
”Kalle” och hans tjej kom senare till vår kyrka och vi pratade en hel del. Efter ett tag ordnade vi med att han fick praktikplats på Erikshjälpen Second Hand. Han ville nu lämna det rasistiska partiet. Jag undrade hur våra invandrare skulle reagera om ”Kalle” dök upp. De hade läst om honom och visste att nynazister inte gillade invandrare.
Dagen då ”Kalle” började hos oss fikade han och jag i garaget, men dagen efteråt fikade han med alla medarbetarna och några flickor från Azerbajdzjan som kom för att lära sig svenska. Det var första gången som ”Kalle” lärde känna en flykting och jag iakttog hur ungdomarna pratade och skojade med varandra. Jag såg sedan hur de hade en fin relation med varandra.
”Kalle” lämnade också det extrema högerpartiet. Han bjöd in Jesus i sitt liv. Den 13 december, Luciadagen det året fick jag döpa honom i Betel, Hällefors.
På vägen hem i minibussen ringde han upp den polis i Värmland som jobbar med Exit, ett projekt som hjälpte ungdomar att lämna rasistiska grupper. Jag trodde aldrig att polisen Greger Wahlgren skulle svara en söndag klockan 13, men det gjorde han. Greger lyckönskade ”Kalle” men poängterade att det var bäst för honom att helt lämna Värmland för en tid. Vår församling betalade då för att han skulle kunna gå på folkhögskolan Götabro där han studerade Bibeln i 8 månader. En dag då jag besökte Götabro tillsammans med Haydatallah från Iran kom ”Kalle” emot oss och kramade först om sin iranske kristne broder och sen mig. Det var äkta kärlek mellan invandraren och den tidigare rasisten.
Det finns hopp om förändring men då måste det finnas mötesplatser, dialog och öppenhet att lyssna och se att vi är alla människor. 
 

Alice trodde hon var ensam kristen i hela Filipstad

 
En lördag hade vi sång och musik på Erikshjälpen Second Hand i Filipstad. En gospelkör från Örebro kom på besök. Efter deras framträdande kom en ung kvinna från ett land i Afrika fram till mig och frågade om jag var kristen och om det i så fall fanns någon kyrka som hon kunde gå till.
Jag lovade hämta henne i vår bil och ta med henne till vår kyrka, Betel i Hällefors där det var gudstjänst denna helg. När vi kom in i kyrkan gick Alice längst fram i kyrkan och böjde sina knän och brast ut i stilla gråt. När hon reste sig sa hon:
-Jag är så glad att få komma till kyrkan idag. Jag har suttit i vår lägenhet i tre veckor och tittat ut ner mot Erikshjälpen och så har jag undrat om jag är den enda kristna personen i den här staden. Jag är överlycklig nu när jag vet att jag inte är ensam. I mitt land gick jag till kyrkan varje söndag.
Så kom det sig att Alice tog med sig sina vänner från Rwanda och Burundi, Elfenbenskusten, Nigeria, Eritrea och Etiopien. Vi fick under cirka 10 år ordna med bilskjuts och då och då hyra minibussar och vid särskilda tillfällen kom Esko med en stor buss som vi fick hyra på söndagar.
På tisdagskvällar hade vi enkla samlingar på Erikshjälpens café då svenskar och våra nya vänner från Afrika och senare från andra länder möttes till gemenskap, fika, bön och bibelläsning. En kväll kunde jag inte hålla tårarna tillbaka då en grupp flickor från Burundi ställde sig upp vid borden och sjöng flera sånger. Vid borden bredvid satt några män från Rwanda som gensvarade med en sång och en av männen bad om fred och försoning mellan de folk som nyligen flytt från folkmordet i Rwanda 1994 då närmare en miljon människor dödades. Etienne som bad om fred hade gömt flera av sina landsmän på baksidan av kyrkan och försett dem med mat och vatten. Nu satt de båda folkgrupperna tutsier och hutuer på vårt café och sjöng och bad tillsammans. Här fanns inget hat utan en kärlek och atmosfär som kändes påtagligt fylld av kärlek och omsorg.
 

Ljuset visade väg till nytt liv

Det hände något med de afghanska männen som vecka efter vecka reste till Filipstad från olika samhällen i Värmland. Vi studerade kursen Al Masira och följde de profeter som både judar, muslimer och kristna känner till. När vi kom till Jesus eller Isa som muslimerna säger blev det många frågor och synpunkter. Vid ett tillfälle hände något med gruppen. Det blev så stilla och lugnt. En övernaturlig frid och lugn fyllde rummet där vi satt. Frågorna ändrade karaktär och man märkte en atmosfär i hela rummet. Jag kände det fysiskt längs ryggen. Den blev varm.
En av männen hade lovat ställa upp som tolk, men han poängterade flera gånger då vi träffades att han inte var det minsta intresserad av att bli kristen. Han skulle bara tolka, men den här dagen var en annorlunda dag. Flera av männen ville bjuda in Jesus i sina liv och de ville få undervisning om dop och hur man blir en efterföljare till Jesus.
Vi var på väg att avsluta samlingen och jag hade haft enskilda samtal med flera av männen. När jag plockade ihop mina böcker sa tolken:
-Det är inte dags att avsluta ännu. Du måste be en bön för mig också. Jag har under hela samlingen sett ett ljus över dig då du bad för mina vänner. Det var samma ljus som väckte mig på natten och som följt mig under dagen. Jag kan inte stå emot detta ljus. Jag vet att det är profeten Jesus som också sa att han är "Världens ljus" Jag vill bjuda in honom i mitt liv.
Jag fick ha dopundervisning även för tolken och en dag åkte vi till en annan ort och till en annan kyrka där det var ordnat med dop, smörgåstårta och fika. Där fick männen börja ett nytt liv.
Igår fick jag mail från en av männen som var med på denna fantastiska kurs och dopdag. Han lämnade Sverige och kom till ett annat land i Europa där han ska försöka få stanna. Sverige trodde inte att han blivit kristen och behövde skydd. Efter 4-5 års väntan fick han avslag. Hur gick det då med tolken? Jo Sverige trodde på honom och ansåg att han var en genuin kristen och han fick uppehållstillstånd.
Så godtyckligt behandlas konvertiter i asylprocessen. Hörde att vår nye statsminister nämnde konvertiter och HBTQ-personer i asylprocessen. Kan man hoppas på en mer rättssäker bedömning nu när Sverige ska bli ännu mer restriktiv att bevilja uppehållstillstånd?
Jag VILL och ska FÖRSÖKA tro, men tvivlar. Måste försöka tro för det finns fler som tolkens vän som annars ger upp och som till och med ger upp LIVET. Det får inte ske.
 

Storebror staten ser dig!

Kommer att tänka på George Orwells bok 1984 då jag i natt läste Tidöavtalet (överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna som M, Kd och L presenterat) Trodde inte att det var så illa. Vilket fruktansvärt kontrollsamhälle högerpartierna vill se ta form. Oroliga nysvenskar har hört av sig på morgonen till mig.
Det ska bli svårare att få komma till Sverige, antalet kvotflyktingar kapas dramatiskt, villkoren för de som redan är här ska försämras. Det ska tom utredas om asylsökande ska bekosta sin vistelse här. Det ska bli svårare att få medborgarskap och lättare att återkalla medborgarskap, det ska bli lättare att utvisa människor när förhållandena i hemländerna har förbättrats, möjligheten att utvisa människor som inte ens har dömts för brott ska utredas, permanenta uppehållstillstånd ska bort, inre gränskontroller ska utökas, fler tvångsmedel ska införas för asylsökande, människor ska på olika sätt drivas till att återvända.
Fattar inte hur mitt före detta parti har kunnat gå med på detta. Förstår inte hur nysvenskar som nu har svenskt medborgarskap kan ansluta sig till partier som vill skicka hem dem om förhållandena i hemländerna blivit bättre.
Sid 25
En översyn av kamerabevakningslagen Kamerabevakningslagen ses över för att möjliggöra kamerabevakning oftare och på fler platser. Bland annat bör kommunernas rätt att kameraövervaka utan att behöva ansöka om tillstånd utökas. Vidare bör kraven för Polisen att bedriva kamerabevakning sänkas – bl.a. bör kravet på att en viss plats ska vara ”brottsutsatt” tas bort som förutsättning för kamerabevakning. På längre sikt bör Polisens uppdrag att bedriva kamerabevakning utökas avsevärt.4
sid 31
Inre gränskontroller till Sverige ska stärkas 1) Polismyndigheten ska uppdras att genomföra inre gränskontroller i högre grad där sådana gränskontroller bedöms ha effekt på irreguljär migration och gränsöverskridande brottslighet. Möjligheten att i samverkan med andra länder utlokalisera svensk gränspolis till EU flygplatser för kvalitativa pass- och identitetskontroller från destinationer från vilka många tar sig till Sverige illegalt ska övervägas.
återinföra identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från en annan stat.
Ökad användning av biometriska data i utlänningsärenden, avskaffande av preskription m .m . Tilläggsdirektiv ska beslutas till den pågående utredningen om åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten (Ju 2022:12) för att ytterligare stärka användningen av biometri inom utlänningsrätten. Uppdraget ska utökas till att: • Utreda och föreslå författningsändringar som innebär att biometriska uppgifter som DNA-uppgifter om tredjelandsmedborgare som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige i högre utsträckning än i dag ska samlas in och sparas i sökbara register. Den nedre åldersgränsen för inhämtning av biometriska data ska sänkas
Sid 32
Utreda och föreslå författningsändringar om att biometriska register om utlänningar ska kunna användas i större utsträckning av myndigheter för att höja kvaliteten i utlänningsärenden, vid inre utlänningskontroller och vid genomförande av folkräkning.
Utreda och vid behov föreslå författningsändringar om att biometriska uppgifter om utlänningar, främst fingeravtryck och bild, där det är lämpligt ska kunna kontrolleras vid kontakt med myndigheter, genom automatiserade läsare, antingen mot innehavarens identitetshandlingar, eller mot en central databas. • Föreslå författningsändringar som innebär förlängd eller avskaffad preskriptionstid för beslut om utvisning och avvisning. Tiden innan det är möjligt för en sökande att på nytt söka asyl efter ett avslag ska förlängas. • Utreda och föreslå författningsändringar om att återreseförbud ska löpa under en längre tid. Införa förstärkt möjlighet att tömma digitala media, göra kroppsvisitationer, ta DNA-prov
 

Vart är vårt land på väg?

Några reflektioner kring Tidöavtalets (Sd, M, Kd och L:s) förslag i migrationsfrågor.
Vad betyder de fina orden i avtalet? Vad menas med detta? ”Ta fram förslag på vilka nivåer av ekonomiska incitament och stöd som vore samhällsekonomiskt försvarbara för att skapa incitament för personer att lämna Sverige. På sidan 41 kan man läsa lite mer om att fler tvångsmedel ska införas för asylsökande, människor ska på olika sätt drivas till att återvända.
Det ska bli svårare att få komma till Sverige, antalet kvotflyktingar kapas dramatiskt, villkoren för de som redan är här ska försämras. Man ska utreda möjligheterna att avvisa människor direkt om de inte kan styrka sin identitet med pass. Borde inte partierna ha förstått hur svårt det är att leta rätt på sitt pass bland allt bråte då huset de bott i bombats och allt brinner. Såg på TV från Ukraina då en kvinna räddat sin hund, men för övrigt fick hon inte med sig något annat. Det ska t.o.m. utredas om asylsökande ska bekosta sin vistelse här. Det kanske blir som i Danmark då asylsökande fick lämna ifrån sig sin klocka. Det ska bli svårare att få medborgarskap och lättare att återkalla medborgarskap, det ska bli lättare att utvisa människor när förhållandena i hemländerna har förbättrats, möjligheten att utvisa människor som inte ens har dömts för brott ska utredas, permanenta uppehållstillstånd ”ska utmönstras”=upphöra, inre gränskontroller ska utökas (personer som antas vara invandrare ska kunna kontrolleras på bussar och tåg m.fl platser)
Migrationsverket ges uppdrag att öka kvaliteten och prioritera kontroller av vandel och levnad. Kan inte låta bli att kommentera detta förslag med vandel. Flera av dem som fattat beslut om dessa lagar har själva inget fläckfritt leverne. Skulder hos Kronofogden, indragna körkort, dömd för förtal, testat droger och slagits med järnrör. Men ”de är ju svenskar” fick jag höra då jag påpekade detta i ett sammanhang. ”De som kommer hit måste ju först kvalificera sig till att få våra förmåner”. Allas lika värde är väl bara en fras som man tar till då det passar i valtal och högtidliga tillkännagivanden.
Vi läser vidare och undrar vad denna mening betyder: ”begränsa den humanitära skyddsgrunden”. Humanitära särskilt ömmande omständigheter t.ex. barn födda i Sverige som bott här i flera år med sjuk mor ska utvisas eftersom det finns ett manligt nätverk i Afghanistan bestående av en äldre morfar.
De asylsökandes rättigheter ska begränsas. Rätt till tolk, advokat och bistånd ska ses över. Ta fram förslag till att sökande under asylprocessen ska bo på transitcenter i Sverige eller eventuellt i annat land. Sådana boenden finns redan i anslutning till flygplatser och jag har flera exempel på när familjer fått dela lägenhet, tvättställ och toalett med vuxna män. Kanske mamman i familjen lider av PTSD pga våldtäkt och ska nu sova i samma lägenhet som männen.
Det är intressant att ta del av massiv kritik från jurister, människorättsföreningar m.fl
När förslagen ställs mot verkligheten förstår fler och fler det orimliga att behandla människor som flytt krig och våld på detta omänskliga sätt. Låt rätt och medmänsklighet flöda fram i vårt land.

Asylgrupper protesterar mot Tidöavtalet

Alla är överens om att integrationen behöver stärkas. Men i Tidöavtalet presenterar den nya regeringen inget sådant, bara en serie förslag för att ytterligare skärpa den flyktingpolitik som redan är skärpt sedan 2015 och ytterligare inskränka de rättigheter som redan är inskränkta.

  • Alla asylsökande ska bo i transitcenter - och de ska om möjligt bekosta mottagandet själva

  • Asylsökandes rättigheter och mottagningsvillkor ska sättas ned till ett minimum

  • Beviskraven för asylsökande för att få skydd ska bli högre - samtidigt som rätten till tolk och offentligt biträde ska begränsas

  • Uppehållstillstånd för att en utvisning inte kan verkställas ska bara ges om hindret är permanent

  • Preskriptionstiden för utvisningsbeslut ska förlängas eller helt tas bort

  • Fler sanktioner och tvångsmedel ska införas för att hindra att människor avviker och kommuner ska förbjudas att hjälpa papperslösa

  • Anhöriginvandring ska begränsas så att färre som fått uppehållstillstånd får återförenas med sin familj 

  • Försörjningskrav för anhöriga ska skärpas och eventuellt användas även vid förlängning

Det är några exempel på vår nya regerings flyktingpolitik. Men det räcker inte. De som fått skydd ska inte känna sig trygga ens med uppehållstillstånd.

  • Permanenta uppehållstillstånd för skyddsbehövande ska tas bort för alla eller vissa grupper

  • Uppehållstillstånd ska återkallas så fort det är möjligt, när det ursprungliga skälet inte finns kvar

  • Återkallande av uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov ska underlättas med automatisk procedur eller andra åtgärder

  • Återvandring ska stimuleras även bland de som är bosatta

  • Kraven för att bli medborgare ska höjas och lojalitetsförklaring eller liknande införas

  • Tillägg för barnfamiljer ska tas bort från ersättningen för nyanlända under etablering

  • Kvalificering ska införas för att få ta del av andra rättigheter som invånare i Sverige, som barnbidrag, föräldrapenning, assistansersättning osv

  • Rätten till tolk till exempel i vården ska begränsas

Det är inte allt. Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna innehåller också en mängd skärpningar som gäller arbetstillstånd, utvisningar, gränskontroller, övervakning, biståndet... Vi spårar enstaka förslag som är avsedda att förbättra integrationen - tillgång till SFI och språkförskola för nyanlända. Men i detta sammanhang där helheten går ut på att asylsökande och nyanlända ska hållas nere blir även sådana krav hotfulla.

De mänskliga rättigheterna skyddar inte om de inte tillämpas. Sverige borde stå upp för de mänskliga rättigheterna. Nu har vi en regering som försöker urholka dem.

Vi vet att förslagen i Tidöavtalet är reella och skrämmande för många. Men vi vill passa på att tala om för alla som känner sig hotade att dessa förslag inte har blivit lag än. Det tar tid att stifta lagar och det kommer att bli strid om de här förslagen. Många kommer att protestera. En del av förslagen kommer inte att kunna genomföras därför att de strider mot EU:s lagar och mot internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Det är ändå allvar, just därför behöver vi protestera innan förslagen blivit verklighet.

Regeringen framställer invandringen som Sveriges största problem - under brinnande klimatkris, krig i närområdet, elkris och en just överstånden pandemi. Hur ska folkhemmet försvaras med en regering som misstänkliggör en så stor del av folket?

När den nya migrationsministern ska försvara politiken så framställer hon antalet asylsökande till Sverige som systemhotande och upprepar att 163.000 sökte asyl 2015. Men hon säger inte att den förra regeringen sedan dess redan infört en lång rad skärpningar för asylsökande och deras familjer. Hon säger inte att EU:s gränspolitik redan minskat antalet asylsökande till en bråkdel av 2015. Förra året sökte 11.000 personer asyl i Sverige, inte 163.000. Migrationsministern berättar inte heller att de flesta som söker asyl får avslag.

I Tidöavtalet har angreppen på asylsökande och flyktingar blivit självändamål. Vi ser ingen förklaring till att regeringen vill splittra fler familjer, återkalla uppehållstillstånd och utvisa människor som redan fått skydd - bara för att det kanske går. Nu pratar vi inte om kriminella, utan om vem som helst som fått ett uppehållstillstånd i Sverige, studerar, arbetar och bidrar - ja, det gör ju faktiskt de allra flesta, många i branscher där behoven är enorma. Att ändå vilja bli av med så många som möjligt är inget annat än främlingsfientlighet.

Att tvingas fly och börja om i ett avlägset land är svårt. Människor pratar andra språk och gör saker på andra sätt. Du kommer kanske långt från släkt och vänner du brukar få stöd av. En del kanske försöker utnyttja din mer utsatta situation. Det är riktiga problem, men problem som går att hantera, om viljan finns. När regeringen istället säger åt dig att du aldrig kommer att få stanna permanent och samtidigt straffar dig för att du inte är integrerad så kommer det att bli svårare att vara ny i Sverige. Det kommer att gå sämre för många människor.

Många asylsökande och utvisningshotade som inte har någonstans att återvända lever redan idag långt under existensminimum. De är utlämnade åt samvetslösa arbetsgivare och annan kriminalitet, om de inte får stöd i civilsamhället. 

Vi protesterar mot Tidöavtalet och regeringens politik som kommer att skapa ytterligare stora grupper som hålls utanför. 

Samtidigt lovar vi att vi i civilsamhället kommer att fortsätta ta vårt ansvar och hålla ihop där det behövs, skydda dem som behöver skydd och ställa upp för vårt gemensamma samhälle där staten sviker.

 

RSS 2.0