Försoning mellan svarta och vita

Min bror Kjell berättar

 

Protester, demonstrationer och våld sprider sig i amerikanska städer. Sedan videon av hur den obeväpnade svarta mannen George Floyd misshandlas av fyra vita poliser, där den ena trycker sitt knä mot Floyds nacke och pressar honom mot marken, trots att han upprepade gånger säger, att han inte kan andas, började spridas, har den väckt avsky världen över och lett till stora demonstrationer i ett flertal städer.

 Jag kom nyligen över en berättelse där min bror Kjell Sjöberg berättar om ett spänt läge mellan svarta och vita i Sydafrika. Min bror Kjell dog för 23 år sedan och det han berättade utspelade sig längre tillbaka.

Så här berättar Kjell:

”I oktober var vi med på metodisternas ”böneberg” (De kristna i Sydkorea brukar samlas uppe på ett berg för att be för sitt land eller för personliga saker) i Sydkorea, och där var många olika nationer med. Vi skulle be för nationen. Så kom en grupp från Sydafrika, det sargade landet. De hade en delegation med hälften svarta och hälften vita. Det var boer, de holländare som varit ansvariga för apartheid - och de som varit utsatta för apartheid.  De skulle ha ett förberedelsemöte för att tala en kväll och presentera böneämne, men ni vet hur smärtsamt det är i Sydafrika. De kunde inte komma över motsättningarna. Det var en vit broder som sa: ”Jag vet inte hur det går ikväll, för jag har inget utrymme.” Några svarta bröder kom och sa: ”Jag vet inte hur det går ikväll. Vi är inte enade”.

Men så fanns en kvinna som hette Gerda och som är böneledare i Sydafrika. Hon hade fått en plan från Gud. Den berörde oss alla. Hon ställde upp sin grupp, fem vita på ena sidan och fem svarta på den andra. Så lade hon sig raklång på talarstolen och började gråta och bekänna sin och sin släkts historia och handlingssätt. Det här var väldigt verkligt för henne eftersom hennes morbror hade varit president i Sydafrika och hennes familj var politiska ledare. Hon visste att hon och hennes familj var ansvariga för muren mellan folkgrupperna. Hon började gråta och ropa: ”Gud förlåt min familj som har byggt muren mellan svarta och vita”. Vi berördes allihop, och man började snyfta och gråta över hela lokalen. Det fanns ett draperi bakom talarstolen och där stod en hink med vatten och en handduk. Hon tog fram det och började tvätta de svartas fötter. Hon tvättade en pastor från Harare i Zimbabwe. Han var pastor för en stor församling och böneledare i sitt land. När hon höll på att tvätta hans fötter gick han fram till mikrofonen och sa:

-        Jag har haft en sådan bitterhet mot de vita i Sydafrika att jag beslutat mig för att aldrig ta en vit från Sydafrika i hand. Hitintills har jag aldrig gjort det. Jag hälsar på amerikanare och engelsmän, jag hälsar på européer. Men jag har aldrig hälsat på en vit sydafrikan. Gerda – du har nått mitt bittra hjärta via mina fötter, genom att du ödmjukade dig. Du är den första jag tänker ta i hand och hälsa på!

Så möttes de i försoning, och sedan gick de alla och kramade om varandra. Muren blev nedbruten!”

Vilka kan agera för fred, försoning, respekt för allas lika värde i dagens samhälle? I USA och i övriga världen.

 

                
    

Ödmjukhet

https://www.youtube.com/watch?v=bHEa8gEQSJ8&t=1114s
 
Här är början på min undervisning om ödmjukhet. Talar på slutet också om frimodighet, att vara fri och modig.

Vi har förut läst Galaterbrevet 5 om Andens frukt som är kärlek, glädje och frid. Även tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självkontroll. Är det ute med dessa egenskaper? Nu hånas vi ibland och kallas för godhetsknarkare. Eller kan ödmjukhet vara något för vår tid?

Stora kristna ledare och betydelsefulla personer är ofta ödmjuka, jordnära, erkänner att de inte kan och vet allt utan är villig att lyssna på andra och ta till sig andras synpunkter för att ständigt lära och utvecklas. De är trygga i sig själva och de tål att bli ifrågasatta. De bevakar inte sin position för de vet sin kallelse och sin uppgift. En ödmjuk person bryr sig om andra och blir glad om en medarbetare lyckas i en uppgift. De har en inre styrka för de har byggt sitt liv på den kunskap och erfarenhet de tillägnat sig. De har byggt sitt liv på Klippan Jesus Kristus. De vet vem de är i Kristus och vet att de är älskade och värdefulla i Guds ögon. Erfarenheter av misslyckanden och tider av kamp och svårigheter, då de tagit nya tag och kommit igen. En ödmjuk person kan ge uppskattning och beröm till en annan person. En ödmjuk person behöver inte hävda sin rätt eller vaka över sin position, sina förmåner och armbåga sig fram i livet. De har ett rätt mått av andligt självförtroende eftersom de vet vilka gåvor som Gud gett dem.

I en församling ska vi uppmuntra varandra, lyfta upp varandra, ge utrymme för andra att växa och utvecklas till att bli det som Gud bestämt om oss. Jordmånen för att växa och utvecklas finns därför att alla känner sig trygga och kan lita på att de blir älskade trots att de gör misstag ibland. De vågar erkänna sina misstag och de döljer dem inte genom att försöka visa upp en självsäker och stöddig attityd. Vi ska tillsammans bära frukt, leva i harmoni, kärlek och frid.

Efesierbrevet 4:2 Var alltid ödmjuka och milda, var tålmodiga och överseende med varandra i kärlek. Psalm 25:9 talar om att Gud leder de ödmjuka rätt. Vi behöver hamna rätt i vårt arbete i församlingen och i våra relationer. Det är tid att ödmjuka oss och söka läkedom för vårt land. Högmod och stolthet särar på människor. Det blir en ytlig gemenskap. Men när människor ödmjukar sig banar det väg för innerlig gemenskap. Det blir en gemenskap i den helige Ande.

2 Krönikeboken 7: 14 ”men mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land. 15 Mina ögon ska nu vara öppna och mina öron lyssna till vad som bes på denna plats.”

Den som är ödmjuk är inte självupptagen utan är intresserad av andra och tänker på hur hon ska kunna uppmuntra och vara till nytta för andra. Ödmjukhet är INTE att tala illa om dig själv, säga att dina kakor blev misslyckade, att den nya klänningen eller skjortan du köpt inte passar på dig. Sånt prat visar att du egentligen tigger om lite beröm.

En ödmjuk person vill att Gud ska få all ära. En ödmjuk är inte svag, utan är trygg och stark.

Ödmjukhet öppnar upp så vi kan komma under Guds inflytande genom den helige Ande. Utan ödmjukhet kommer vi ingenstans, för då står vi och stampar på samma fläck.

En person som jag tycker är tvärt emot allt vad ödmjukhet står för är väl Donald Trump. Han personifierar skryt, självgodhet och stolthet och gör ofta ner journalister, särskilt kvinnliga och motståndare som han trakasserar och hånar.

Maktmänniskor finns tyvärr också i kristna församlingar. Det är oftast osäkra personer som lider av diverse komplex och mindervärdeskänslor som de försöker kompensera genom att spela extra andliga och märkvärdiga.
Jesus är vårt stora föredöme när det gäller ödmjukhet och att inte behöva hävda sin egen auktoritet.  

Fil 2:5-8. Var så till sinnes som Kristus Jesus var.  6 Han var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik. När han till det yttre hade blivit som en människa, ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden på korset.

Jesus är det ultimata exemplet på ödmjukhet. Han värdesatte inte egen betydelse eller ära, utan gav upp det frivilligt i varje situation, så att Guds vilja kunde bli utförd och Gud förhärligad genom hans liv. Guds ord uppmanar oss, som kristna, att underordna oss varandra i ödmjukhet.


Kraften i namnet Jesus del 2

https://www.youtube.com/watch?v=sh7NLwNFF_M&t=35s
 
För en tid sedan hade jag ett program där jag talade om kraften i namnet Jesus. Vi utgick från berättelsen om då Petrus och Johannes fick vara redskap till att en lam man blev botad och kunde gå. Mannen brukade sitta och tigga vid Sköna porten utanför templet och när han såg Petrus och Johannes, bad han dem om pengar. De svarade, att de inte hade pengar, men vad de hade var Jesu kraft att bota. Det blev stor uppståndelse när mannen började gå, springa och hoppa av glädje.  När de religiösa ledarna blev irriterade och frågade i vilket namn de utfört denna handling svarade lärjungarna att det var i Jesu Kristi namn som han fått sin styrka och sitt helande.

Jag berättade också sju exempel på bönesvar och mirakler som jag varit med om. Några har velat höra mer. En del har lagt märke till att de flesta som jag berättade om var nysvenskar och man har frågat varför inte jag berättat om några ursprungssvenskar. Någon har också undrat varför jag, som själv haft värk och problem med hälsan berättar så mycket om helanden.

Idag ska jag berätta om Jesu kraft att frälsa, hela och förvandla och att det inte finns några begränsningar. Det är något som kan ske med alla. Sen har jag inte svaret på lidandets problem och varför inte alla blir helade. Vi lever i en sargad ofullständig värld, men vi vet att Jesus vunnit seger. Jesu seger ska fullständigt visa sin totala makt och kraft en gång. Till dess får vi vila i tron på Honom. Jag har många gånger blivit berörd av Guds helande kraft. Jag har fått ny kraft att ta mig igenom mörka tunnlar och upplevt glädje, trygghet och hopp trots att vi inte fått svar på alla frågor. Jesus har gått vid min sida och uppmuntrat och gett kraft.

En sak som jag lagt märke till är, att det verkar som om det varit lättare för människor som inte har förutfattade meningar om kristen tro och om Jesus. De som varit öppna, nyfikna och nästan aldrig hört om Jesus, har tagit emot i tro och då har det skett mirakler.

Besök Korskyrkan Filipstad-Hällefors på http://www.filipstad-hallefors.se/kor... Korskyrkan Filipstad-Hällefors på Facebook: https://www.facebook.com/FHKorskyrkan/

 

Kraften i namnet Jesus

Här berättar jag om sju fantastiska bönesvar som vi fått uppleva i Filipstad och Hällefors.
 
https://www.youtube.com/watch?v=tuhPxhGExP0&fbclid=IwAR1dHY6m2IzpYcXViQZTiDvLFZaSrPKr-Q1QDOuJgVH0ILsxjfd3nebQqFg
 
Du kanske undrar: ”Hur kan ni hålla på år ut och år in med era möten, böner och sånger. Är det inte tråkigt och händer det nåt? Får ni svar på era böner nån gång? Jo! Lyssna Mycket fantastiskt har hänt trots vår svaghet och litenhet. Och visst händer det att vi får vänta på bönesvar och ibland blir vi otåliga och saknar svar på våra frågor. I Nya Testamentet står det i Apg.3 och 4 om en förlamad man som blev helad.
-Genom vilken kraft och i vems namn har ni gjort det här?
-Det är i nasarén Jesus Kristus namn som den här mannen står framför er fullständigt frisk.
De förbjöd dem att tala till någon mer i det namnet.
Lärjungarna bad då: ”Låt tecken och under ske genom din helige tjänare Jesus namn.” De gav sig inte och fortsatte att berätta om Jesus och be för sjuka.
 
Jag var till vårdcentralen
Läkaren tog in  mig på rummet. Gick iväg för att kolla några prover. Knackade på dörren och en sköterska kom in. Jag kände igen henne från tiden då hon var asylsökande med sin familj och sin gamla mamma. Mamman sjuk. Läkarna hade gett upp hoppet att kunna göra något. Vi bad för kvinnan. Familjen kom till Betel i Hällefors där barnen blev döpta. Sen flyttade familjen till en stad och vi hade inte så mycket kontakt.
Det var på samlingar i Erikshjälpens café som vi först mötte denna gamla kvinna. Flera som vi bad för blev helade och de tog med sig sina vänner. 40-50 personer från olika länder deltog. Nu berättade sköterskan att hennes dödssjuka mamma blev frisk och att hon lever fortfarande och mår bra. Kraft i namnet Jesus!
 
Muslimer kom för att fråga om jag kunde be och samtala med några buddister.
Muslimerna bodde tillsammans med en familj som var buddister. De tände rökelse i rummet och bad till andarna. Muslimerna irriterade och tyckte det vore bättre om familjen blev kristna.
Fick kontakt med familjen från Vietnam. Undervisade. Kom troget på mötena och läste bibeln på sitt språk. Hjälpte till på Erikshjälpen. Lagade goda vårrullar och bjöd på gång på gång. Deras son flera diagnoser. Vi fick genom ett mirakel kontakt med en specialist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som skrev ett mycket starkt intyg. Familjen fick uppehållstillstånd en dag då jag skjutsade dem till MV i Örebro. Två familjer. Långa förhör. Chefen på MV tog en promenad med mig. Frågade om familjerna. Sen när vi kom tillbaka, sa han att hans assistens skulle skriva ut PUT till de två familjerna. Fortfarande kristna med i kyrka i Malmö
 
Du kan lyssna till fler berättelser om du lyssnar på programmet på Youtube

Ha Guds frid

 
I detta program talar jag om att ha Guds frid mitt i en orolig tid.
Frid med Gud-
Frid med människor
Frid i sitt sinne
 
https://www.youtube.com/watch?v=oKH88jipOWg&t=8s&fbclid=
IwAR002LvbcvC5B1ce6yqrq-xDQJULUct5H4hTrPmq7dfIqgZrvcTF5e5OwME
 
 
 

RSS 2.0