Sverige utvisar människor till tortyr och död

När jag var med i Sveriges Kristna Råds migrationsgrupp för ca 10 år sedan träffade vi migrationsverkets rättschef och nuvarande chef Mikael Ribbenvik. Han sa då att Sverige inte ska utvisa någon konvertit till Afghanistan.
I lördags då jag var med på presentationen av uppföljningen av Konvertitutredningen framkom det, att av de församlingar som svarat på en enkät, har man kännedom om att minst 38 konvertiter utvisats till Afghanistan och att 82 konvertiter har FLYTT FRÅN SVERIGE. Länder som Tyskland och Frankrike har i vissa fall gjort avsteg från Dublinförordningen och frångått principen om första asylland eftersom man inte litar på Sverige som skickar människor till tortyr och död.
Skandinaviska Människorättsjuristerna har lämnat in 47 klagomål till FN. I 15 av dessa fall har FN:s kommitté för mänskliga rättigheter beslutat att inhibera det svenska utvisningsbeslutet.
Dessa siffror och det som hänt dessa MÄNNISKOR är djupt tragiskt och oerhört upprörande. Det borde bli ett ramaskri från alla dem som värnar humanitet och rättssäkerhet. Nedmonteringen av Sverige som ett positivt exempel på mänskliga rättigheter har gått långt.
Nu behövs en kraftfull opinion och kampanj för att värna liv och säkerhet. Migrationsverkets rättschef svek Sveriges Kristna Råd när hans ord till oss inte visade sig ha någon grund.
Fler behöver engagera sig i kampen för en rättssäker asylprocess och det behövs pengar för att ta fler ärenden till FN och Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Bilden är från Korskyrkans Träffpunkt i Filipstad då vi lärde oss hur man kan arbeta juridiskt för att hjälpa asylsökande som riskerar tortyr
 
och död

Konvertitutredning 2.0 släpptes i helgen

 
 

Två år efter Konvertitutredningen finns det fortfarande uppenbara brister i Migrationsverkets bedömningar av asylsökande konvertiter. Det slås fast i en uppföljande rapport som presenterades i helgen.

https://www.dagen.se/nyheter/2021/04/12/ny-konvertitrapport-fortfarande-stora-brister/


Expressen skriver om Filipstad på lördag

Jag brukar oftast göra reklam för artiklar i tidningen DAGEN, men nu kan jag berätta att EXPRESSEN kommer att ha ett mycket omfattande reportage om Filipstad på lördag. Det blir både i papperstidningen, men även på nätet där det även kommer finnas filmer bland annat där jag berättar om det märkliga 1 maj-tåget som jag ledde med ca 100 flyktingar som tågade från Bert Karlssons asylboende genom staden till Kyrkans Hus.
Expressen skriver om att vår second handbutik som vi drev tillsammans med Erikshjälpen brändes ner. Här lastar några av flyktingarna klädsäckar Lettland.
 

Flyktingflickor berättar

Boknyhet. Nu är det kanske inte mer än två månader kvar tills min bok där flyktingflickor berättar kommer ut. Redaktören har snart gjort sin bearbetning och förläggaren ska planera bokomslag m.m. Spännande vår. Några tidningar har visat intresse av att skriva om boken, men jag har lovat att Radio Värmland först ska få chans att göra ett inslag med en av dem som berättar sin historia i boken.
OBS! Bilderna har jag letat upp på Google som exempel. Det är förlaget som väljer omslag och bilder.
 
 Kan vara en bild av 1 person, barn och jordens vatten

Vad hände med flyktingarna som kom 2015-2016

Att intervjuas av tidningar exempelvis Expressen och Aftonbladet innebär numera att även spela in en liten film. Har blivit intervjuad av Expressen i veckan.
Fotografen mötte jag för något år sedan i Hällefors hos den svårt sjuka Fartun. Fotografen blev så glad då han fick se några bilder på Fartun där hon nu bor i Grekland och får hjälp av ett nätverk och mår relativt bra tack vare ett nätverk som hjälper henne. När han fotade henne i Hällefors blev ansträngningen så stor, så vi var tvungna att ringa efter en ambulans. Det blev mycket dramatiskt eftersom Fartun lider av svåra trauma.
Idag fick jag guida journalisterna runt om i Filipstad och berätta om vad som hänt en del flyktingar som kom 2015-2016. Jag tror det blir flera artiklar om ca 10 dagar-ett par veckor. Journalisten fick mina böcker Flyktingpastorn och När världen kom till stan.
De fick även hälsa på Farfars lada (en ny second handbutik i stan) och prata med snickar-pastorn Peter Johansson som driver butiken.
 
 
 
 
 
 
 

Utvisas pga avsaknad av exakt födelsedatum?

Flickan suckade tungt och rösten var dämpad när hon försökte förklara vilken dag hon föddes.
Det var en helt annan sinnesstämning än förra året då hon kom tillsammans med sin arbetsgivare till Korskyrkans Träffpunkt för att få hjälp med att fylla i migrationsverkets blankett om spårbyte för att få stanna i Sverige pga arbete. De hade rest lång väg. Arbetsgivaren hade jobberbjudande med en lön högre än vad jag någonsin tjänat. Det var mycket glädje och skratt då vi försökte svara på alla frågor.
Nu har flickan arbetat ett år, men migrationsverket godkänner inte passet som är en förutsättning för att få stanna i Sverige pga arbete. Om dagen då man föddes saknas eftersom det aldrig skrevs in i koranen då barnet föddes. Eller så räknade man fel då man skulle omvandla födelseåret från muslimsk till kristen tidräkning.
Flickan berättade att hon aldrig fick gå i skola i Afghanistan och när familjen flydde till Iran kunde hon heller aldrig gå i skolan. Allt hon lärt sig har hon gjort i Sverige under några år. Vilken fantastisk prestation! Hon har betalat skatt och skött sig utomordentligt bra, men riskerar utvisning till världens farligaste land för en detalj.
Nu ska vi överklaga med hjälp av migrationsverkets eget rättsliga ställningstagande (RCI om afghanska pass) där det står att tillstånd KAN beviljas. Handläggare avslår oftast eftersom det inte står SKALL. Flickan SKA INTE utvisas

RSS 2.0