ID-kort på bank igen


Min vän Jessicka Haugback har lyckats hjälpa en kille som invandrat till Sverige att få ID-kort i Arvika på Westra Wermlands Sparbank. I tre veckor har jag nu försökt att hjälpa en kvinna från Afrika, som fått uppehållstillstånd för någon månad sedan, att få ID-kort i Filipstad. Jag tycker att det är för långt att åka till Arvika!
Nu verkar det dock som om det är totalt omöjligt att få ID-kort i Filipstad. Handelsbanken som lovat hjälpa oss om vi bara hade ett personbevis ändrade sig idag när vi kom med personbeviset.
Efter att ha besökt alla banker gick vi till polisen. Där fick vi veta att det tar fem år !!!!!!!att få ett Id-kort eftersom man måste vara svensk medborgare och det tar fem år efter det att man fått sitt PUT.
För att få ID-kort på banken måste man vara kund, MEN FÖR ATT BLI KUND MÅSTE MAN HA ETT ID-KORT. HUR I HELA VÄRLDEN SKA MAN DÅ ÖVER HUVUD TAGET KUNNA BLI BANKKUND?
Varför räcker det inte att både Skatteverket och Migrationsverket gjort utredning om personens identitet? Migrationsverket utfärdar inte PUT om man inte styrkt sin identitet. Då får man i stället ett TUT = tillfälligt uppehållstillstånd.
Det görs reklam på bland annat SWEDBANKS hemsida att de utfärdar ID-kort om man har personbevis och om någon följer med som som kan intyga att personen är den som medförda handlingar påstår.
Kollade lite på Internet vad som skrivits om detta. Det har varit inslag i TV och radio och här är några kommentarer:

Invandrare*, cirka en halv miljon människor, har i dag svårt att skaffa ID-kort, sedan Svensk Kassatjänst upphört. De är utelämnade till bankernas högst godtyckliga hantering. Frågan sägs beredas på regeringskansliet, men ingen vet av vem. Något förslag om att invandrare ska kunna få ID-kort finns inte i riksdag eller regering.

2007-03-02

Nya regler gör det svårare för flyktingar att få ut id-kort
SESAM

*** Local Caption *** @bildtext: frŒn en bank...

Svensk Kassaservice har ändrat sina regler för id-kort. De nya reglerna gör att många flyktingar har fått problem med id-kort. Nu måste den som intygar identiteten vara en nära släkting. Tidigare kunde vem som helst intyga.

 *** Local Caption *** @bildtext: frŒn en bank eller Svensk Kassaservice behšver man ett EU-pass eller annan godkŠnd legitimation. Om man inte har det kan en nŠra slŠkting intyga identiteten. Men den nŠra slŠktingen mŒste vara folkbokfšrd i Sverige. MŒnga  *** Local Caption *** @bildtext: som utfŠrdar id-handlingar till flyktingar, tycker Eva-Lena Jansson, socialdemokratisk politiker i ...rebro. Hon fšreslŒr Migrationsverket. *** Local Caption *** @bildtext: frŒn en bank eller Svensk Kassaservice behšver man ett EU-pass eller annan godkŠnd legitimation. Om man inte har det kan en nŠra slŠkting intyga identiteten. Men den nŠra slŠktingen mŒste vara folkbokfšrd i Sverige. MŒnga Kerstin Loenberg *** Local Caption *** @bildtext: som utfŠrdar id-handlingar till flyktingar, tycker Eva-Lena Jansson, socialdemokratisk politiker i ...rebro. Hon fšreslŒr Migrationsverket. Bertil Ericson/SCANPIX *** Local Caption *** @bildtext: frŒn en bank...*** Local Caption *** @bildtext: som utfŠrdar id-handlingar...

Svensk Kassaservice har ändrat reglerna för hur man får bevisa sin identitet när man hämtar ut sitt id-kort. De har ändrat reglerna för att de hade problem med falska id-handlingar tidigare.

- Det har blivit större risker med att utfärda id-kort. Det blir fler och fler falska id-kort, säger Annette Rihagen, vd för Svensk Kassaservice.


Hur har ni ändrat reglerna?

- Vi har ändrat reglerna om vem som får intyga identiteten på den person som vill ha ett Postens id-kort. Nu måste det vara en nära släkting. Tidigare kunde nästan vem som helst intyga identiteten, säger Charlotta Malm, vid Svenska Kassaservice.


De nya reglerna drabbar många flyktingar.

- Vi visste ha de nya reglerna kunde drabba flyktingar, men det var en risk vi fick ta. Vi måste vara säkra på att vi inte utfärdar några falska id-kort, säger Charlotta Malm vid Svensk Kassaservice till Sveriges Radio.

Den som inte har ett godkänt id-kort kan inte öppna ett bankkonto i en svensk bank eller använda bankernas tjänster. Socialkontoren kan inte betala ut pengar till en person utan bankkonto. Många flyktingar får problem eftersom de inte har godkända id-kort. Godkända id-kort är EU-pass, svenskt körkort eller ett id-kort från en svensk bank eller Posten.

- Varje dag kommer tre, fyra personer hit och vill ha hjälp. Men vi kan inte hjälpa dem, säger Barbara Asplund vid Invandrarservice i Malmö stad till Sveriges Radio.


Gäller inte andra id-handlingar på svenska banker?

Johan Lagerström på Handelsbanken säger att andra id-handlingar kan gälla ibland.

- Lagarna säger att banken måste känna sin kund. Man måste veta kundens identitet. Bankerna säger ja ibland ja till andra id-handlingar än svenska. Men om personalen inte känner igen id-handlingen eller inte förstår språket, kan det vara svårt.

Hur kan man göra om man vill hämta ut sitt id-kort men inte har en legitimation som fungerar?

Man kan ta med sig en person som kan intyga identiteten. Men det måste vara en nära släkting som är folkbokförd i Sverige och som har en godkänd legitimation. Det kan vara en förälder, en make eller maka, ett myndigt barn eller en registrerad partner. Det räcker inte med en sambo. Man måste kunna bevisa att man är släkt. Skatteverket skriver ut sådana intyg.

Men om man inte har någon släkting som kan intyga identiteten? Då kan man inte få något id-kort hos Svenska Kassaservice.

Svensk Kassaservice och bankerna försöker hitta en lösning. De har föreslagit att personal från Migrationsverket eller kommunen kan följa med till postkontoret, så ska man kunna få ut ett id-kort. Men Migrationsverket säger nej. De kan inte intyga identiteter. Personen måste själv kunna intyga sin identitet, säger Migrationsverket.



Kerstin Loenberg



Svårt att få id-kort i Sverige FRÅN GP Göteborgsposten


Kommentarer
Postat av: cecilia sde bernardi

Det verkar vara svårt i norrköping också. Jag har varit till östgöta enskilda banken, vart min pojkvän är kund, men ingenting. Det samma på handelsbanken och nordea ändrade sig. Jag har fått uppehållstilstånd, ett jobb och personnummer. Jag har läst några saker på nätet som är OMÖJLIGA att tänka på. Vad man läser här är vad jag lärde mig på svenska i 8 månader. Vad skulle man göra mer?

2008-09-23 @ 06:39:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0