Apatiskt sjuka barn

http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1363690/elisabet-hoglun

Elisabeth Höglund skriver i Expressen varför hon slutade på Aktuellt. Hon menar att journalisterna undanhöll fakta kring de apatiskt sjuka barnen. Hennes artikel innehåller dock inga som helst bevis för att föräldrarna manipulerade sina barn. Nu rapporteras om nya fall av apatiskt sjuka barn. Det har varit lugnt en period. Jag vet också att fler och fler asylsökande gömmer sig eftersom det blivit allt svårare att få uppehållstillstånd.
Många barn mår mycket dåligt. De har sett sina föräldrar bli misshandlade i sina hemländer och de bryts ner av den fortfarande långa asylprocessen. En flicka har dessutom råkat ut för rasister som slagit och våldfört sig på mamman här i Sverige. Flickan vågar inte gå ut och har svåra trauma.
Jag har erfarenhet av tre flickor som var sjuka under mycket lång tid. Vi besökte dem ofta på oregelbundna tider. Vi var ett nätverk från Röda Korset, kyrkorna i Filipstad samt folk från Erikshjälpen second hand. Vi såg aldrig att flickorna var uppe och sprang och åt mat. De blev heller inte friska direkt när de fick PUT (permanent uppehållstillstånd) En flicka låg ovetande om världen i flera veckor efter PUT och  fick börja om livet från början. Hennes första ord som 16-åring var "mamma". Några månader efter den långa sjukdomstiden kunde hon med mödosamma steg gå de cirka 500 metrarna från hemmet till Erikshjälpen för att hälsa på. Mager och blek, men med ett stort leende kom hon för att ge en kram som tack för månader av intensiv kamp.
Skriv gärna och berätta om ni har andra erfarenheter. Det går så många olika rykten, men när man börjar fråga visar det sig att man hört något av någon som i sin tur hört något av någon annan. Då kan spekulationerna komma igång. Under de 18 år som jag hjälpt flyktingar har jag hört många rykten, inte minst om amnestier, att statsministerns syster skulle fixa PUT o.s.v. o.s.v.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0