Migrationsverkets personal får kurs i "Religion som asylskäl"


www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161490


Efter kritik mot Migrationsverkets hantering av asylärenden med religiös grund ska nu personalen få utbildning om förföljelse på grund av religiös trostillhörighet, skriver DAGEN.

Äntligen! Detta är något som vi jobbat för i flera år. Med vi menar jag ett allkristet nätverk och migrations och integrationsgruppen inom Sveriges Kristna Råd.
När Migrationsverket startade kurser i hbt-frågor var vi flera personer från de kristna församlingarna som försökte trycka på att Migrationsverkets personal borde få chans att förkovra sig om religion som asylskäl. Vi hade kontakt med Anders Rydén på Migrationsverket, men trots välvilja och "klapp på axeln" verkade det som om frågan drogs i långbänk. Från flera håll har kravet ställts direkt till generaldirektören.
Nu får vi hoppas att de konvertiter som uppmanas att hålla tyst om sin kristna tro i exempelvis Iran kan få lite mer förståelse för sina asylskäl. Kanske kan också seriösa konvertiter från Afghanistan och Eritrea få sina asylskäl prövade på ett mer djupgående och rättssäkert sätt.
Jag har under en tid också skickat boken Hemlig Frihet till handläggare inom Migrationsverket och domstolarna.
På min blogg hittar du organisationer som beskriver situationen för asylsökande med religionen som asylskäl.


Migrationsverket om konvertiter



Jag har i veckan skickat in ännu en ansökan för en flyktingfamilj som söker skydd på grund av förföljelse för sin tro. I Iran blev de förföljda och nu inför Iran en ny lag som innebär dödsstraff för dem som konverterat från islam till kristen tro.
Jag har samlat en mängd fakta och skickar nu boken HEMLIG FRIHET till både Migrationsverket, Migrationsdomstolarna (det finns tre stycken) och till Migrationsöverdomstolen tillika Kammarrätten i Stockholm. Vill du vara med och hjälpa till att sprida upplysning om hur kristna förföljs i Mellersta Östern kan du höra av dig till mig.
[email protected]

Religion som grund för asyl (Ett äldre inlägg som jag skrev för flera månader sedan i samband med ett möte i Sveriges Kristna Råds integrations och asylgrupps sammanträde)


Inför morgondagens möte i SKR:s migrationsgrupp har vi fått möjlighet att läsa en del dokument som handlar om konvertiter och frågor kring religion och asyl. (I vissa fall kan det också handla om rätten att slippa tillhöra någon religion.)
Man blir beklämd när man läser hur domstolarna i Storbrittanien ibland nekar asylsökande uppehållstillstånd, som uppgett att de konverterat till kristen tro, eftersom de inte kunnat svara på frågor när advent infaller eller hur man tillreder en påskkyckling!!!!


Gå in på http://www.socialamissionen.se/ och sedan Råd och stöd/Migrationsfrågor.
Till höger under fotot kan ni klicka in er på en undersida som heter
Religion/tro som grund för asyl.

Kommentarer
Postat av: Rolf

Att inte politiska skäl jämställts med religiösa skäl är otroligt konstigt. Detta kan de inte gjort om nu de beslutande behöver lära sig vad religösa förföljelser innebär. Man har knapps likställt dessa med politiska förföljelser. Om så varit hade fortbildningen ej behövts. Skam att man först nu ska läras det som vanliga dödliga förstått i all tid. Redan under antiken förekom religös förföljelse vilket bla martyrerna fick erfara.

2009-01-08 @ 08:19:52
URL: http://dagensfilosofiskatanke.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0