FN:s barnrättskommitté kritiserar Sverige

Den 15-åriga flickan ringer mig ikväll. Hon har ont i magen och i huvudet. Klockan 5 i morse kom personal från Migrationsverket för att ta med hela familjen tll Stockholm för utvisning. En utvisning som inte blev av. Familjen får i stället sitta och invänta besök av polis. I skrivande stund har ännu mig veterligt inte beslutet kommit om familjens överklagan och vilken bedömning Migrationsverket gjort av nya inlämnade handlingar. Ändå försökte man utvisa familjen. Detta är bara ett exempel på hur myndigheterna tar hänsyn till Barnkonventionen. Läs här vad DAGEN skriver:
 

Endast var femte barn i Sverige känner till barnkonventionen och sina rättigheter. Det visar undersökningar som barnombudsmannen gjort.

- Ni stöder andra länder i arbetet med barnkonventionen, men ser inte att det finns mycket ni kan göra i ert eget land, säger Dainius Puras, ledamot av FN:s barnrättskommitté som i samband med ett Sverigebesök förklarade varför kommittén anser att barnkonventionen bör väga tyngre än den svenska lagstiftningen.

Kritik mot Sverige

FN:s barnrättskommitté riktar kritik mot Sverige för brister i hur barnkonventionen efterlevs i vårt land. Som Dagen tidigare berättat har kommittén gett den svenska regeringen rekommendationer när det gäller förhållanden som behöver förbättras.

De 50 rekommendationerna handlar till exempel om att se till att papperslösa barn har samma rätt till hälso- och sjukvård som andra barn i Sverige, att förbättra det rättsliga skyddet för barn med funktionshinder och asylsökande barn, och att se till alla som i sitt arbete kommer i kontakt med barn ges fortlöpande utbildning om barnkonventionen.

Vad händer nu? Hur kan barnrättskommittén följa upp arbetet och säkerställa att Sverige bättrar sig? Och hur agerar barnombudsmannen utifrån den kritik som förts fram?
Du kan läsa fortsättningen av artikeln i DAGEN genom att klicka på länken här:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=190064


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0