Byta religion

Ett nytt år har börjat. Även detta år kommer vi i Sveriges Kristna Råds migrations- och integrationsgrupp att arbeta med att informera och upplysa  om religion som grund för asyl. En hel del har hänt. Jag tänker på nya riktlinjer som Migrationsverket nyligen har fattat för bedömning av kristna från Irak, men också på de samtal och den dialog som Sveriges Kristna Råd har med företrädare för Migrationsverket. Vi hoppas att det skall komma ut något bra av detta och att kunskapen om konsekvenserna för konvertiter utökas och får praktisk betydelse för handläggare och beslutsfattare.
Det är en grundläggande mänsklig rättighet att kunna byta religion eller välja att leva utan religion.

Världen Idag har en artikel i denna fråga som du kan läsa här på bloggen.

Att låta döpa sig kan bli farligt för en flykting, vare sig han eller hon återvänder till hemlandet eller stannar i Sverige. Det säger Lennart Sacrédeus (KD), som nyligen ställde en fråga i riksdagen om religionsbyte.

I sin fråga till migrationsminister Tobias Billström ifrågasätter Lennart Sacrédeus huruvida Migrationsverket och migrationsdomstolarna har kompetens nog att bedöma om en person menat allvar med att byta religion.
– Det finns en svensk historik där man från Invandrarverket har haft stor förståelse för folks flyktanledningar när det gäller politisk aktivism. Däremot har man inte förstått att faran kan vara minst lika allvarlig för att man bytt religion, säger Lennart Sacrédeus till Världen idag.

Läs vidare genom att klicka på länken
www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=6309&Itemid=98



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0