Sveriges ansvar för en utvisad man som blev torterad

Idag fick jag svar från regeringen angående M:s utvisning och Sveriges ansvar. Så här står det i mailet:

Tack för dina e-brev av den 8 och 9 december 2011 i vilka du tar upp frågan om Sveriges ansvar för en utvisad person som befinner sig i sitt hemland. Brevet har överlämnats till mig på Justitiedepartementets enhet för migration och asylpolitik för besvarande.

För att undvika missförstånd är det viktigt att klargöra att regeringen och de enskilda statsråden är förhindrade av grundlagen att ingripa i eller kommentera enskilda ärenden. Det är Migrationsverket och Migrationsdomstolarna som självständigt handlägger frågor om uppehållstillstånd i Sverige.

Generellt kan dock följande sägas.

En avvisning eller utvisning av en person förutsätter enligt utlänningslagen att personen i fråga inte är i behov av skydd och inte heller av andra skäl ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Återvändande till hemlandet ska således i dessa fall alltid föregås av en ingående prövning av det eventuella skyddsbehovet. När avvisningen eller utvisningen har verkställts är i princip ärendet avslutat för svenska myndigheters del.

Varje land har ansvar för att dess medborgare och andra som vistas på dess territorium behandlas enligt allmänt erkända MR-normer. Det är därför inte rimligt att svenska myndigheter, annat än i rena undantagsfall, efter den prövning som har beskrivits ovan, ska göra en uppföljning av utlänningars situation i hemlandet efter återvändandet.

Med vänlig hälsning
Johan Malkan
Departementssekreterare


Mitt svar:
Hej!
Tack för att du tog dig tid att svara.
Efter att ha lämnat in 12 inlagor där jag försökt redogöra för alla de risker familjen M M skulle kunna drabbas av vid ett återvändande trodde även jag att den bedömning som svenska migrationsmyndigheter gjort skulle anses hålla. Men när handläggaren inte ens brytt sig om att läsa inkomna handlingar om att Ms vän blivit mördad måste jag konstatera att vi inte har en säker asylprövning i vår land. M blev torterad och gömmer sig nu i sitt land. Han menar att det skydd som ni säger han kan åberopa sig av endast skulle förvärra hans situation. Se bara på länder som Syrien, Egypten, Iran, Somalia, Afghanistan och Saudi-Arabien, så förstår vi att de inte skulle lägga ner många minuter på att hjälpa en regimkritiker som dessutom lämnat islam för att bli kristen.
Hälsningar Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0