Sms från romsk flicka i Serbien griper tag

Igår fick jag ett sms från en romsk tonårsflicka i Serbien som utvisades från Sverige för en tid sedan. Hon skriver att det inte finns någon framtid för henne och familjen, varken i Kosovo eller Serbien. Hon får inte gå i skolan och ingen accepterar dem. De blev bestulna på det återetableringsbidrag som Sverige försåg dem med. Pappa sitter i rullstol och mamman är traumatiserad pga våldtäkter och ett av syskonen apatisk efter att ha sett sin mor bli våldtagen och hur pappan slagits.
När mamman stod vid ett fönster i den tillfälliga lägenheten hade hon sin sjal på sig. Då serberna såg sjalen började de kasta sten och skrika eftersom de inte vill se muslimer och romer i sin stad.
Man blir förtvivlad. Vad kan man göra?
Jag brukar då jag är ute och håller seminarier samla in pengar för romska barn och familjer. Det går till skolgång och ved och leksaker. Om barnen lär sig serbiska kan de kanske klara skolan, om de får registrera sig och börja skolan. Romer diskrimineras i hela Europa. Detta är en skandal lika stor som de värsta folkmord.
En kväll kom ett sms från en stad i Kosovo från flickan. Då skrev hon att hon var livrädd eftersom 15 romer hade skjutits den natten. HERRE, förbarma Dig! LÄS DAGEN-artikel om det hårdnande klimatet för asylsökande och den andra artikeln om hur romer diskrimnineras.


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=299565


Om en alltmer inhuman behandling av asylsökande och flyktingar


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=299588

Om romerna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0