Konvertit får uppehållstillstånd

 

Glädjande besked idag:

MIG: En minderårig afghansk pojke hade nekats asyl av Migrationsverket, men beviljas detta av Migrationsdomstolen som anser att det i Afghanistan finns en generell risk att utsättas för förföljelse och skyddsgrundande behandling för konvertiter.

Domstolen konstaterar i sin dom att pojken har framstått som trovärdig och hans uppgifter som tillförlitliga. Han får därför, genom sin berättelse, anses ha gjort sannolikt att han konverterat till kristendomen av genuin religiös övertygelse samt att han inför ett återvändande till Afghanistan känner en välgrundad fruktan att utsättas för förföljelse på grund av att han lämnat islam och numera är utövande kristen.

Enligt domstolen finns det vidare i Afghanistan en generell risk att utsättas för förföljelse och skyddsgrundande behandling för konvertiter. Det är förbjudet enligt afghansk lag att lämna islam och det saknas ett generellt myndighetsskydd i landet.

Pojken anses därmed inte ha möjlighet att få skydd av afghanska myndigheter om han skulle utsättas för något på grund av sin kristna religion och han är således att anse som flykting. Hans överklagande bifalles därför och han beviljas uppehållstillstånd som flykting.

FAKTA
Identifikationsnr: UM 7602-18A
Instans: Migrationsdomstolen
Rättsfall: MIG 2011 :29


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0