Romer

Tänkte ha lite ledigt från bloggen, men flera romer i Sverige frågar vad som händer med deras ärenden. Här lite information från Farr som kan vara viktigt att känna till.

Serbien inget internflyktsalternativ för romer
Många romer från Kosovo och vissa delar av Serbien har flytt sina hemtrakter undan trakasserier och förföljelse och flera av dessa har sökt asyl i Sverige. Många gånger erkänns deras asylskäl i Sverige, men de asylsökande hänvisas till internflykt i Serbien. Detta står i strid med UNHCR:s rekommendationer. De romer som avvisas från Sverige till Serbien som internflyktingar blir inte klassade som internflyktingar i Serbien eftersom de ankommer från ett tredje land. 

Sociala rättigheter såsom skola och sjukvård är i Serbien knutna till den del av landet där man är skriven. Utan jobb och fast bostad är det mycket svårt att bli registrerad i en annan del av landet. Detta gör att dessa människor antingen motvilligt söker sig tillbaka till den trakt som de flytt från eller tvingas till ett liv i utanförskap och misär på gatan och på soptippar. Det är ett väldokumenterat problem som beskrivs bl.a av Sida och UNHCR. Länderkommittén för fd Jugoslaviens rapport från besöken hos de sk. Batjnikromerna * och ett reportage i Amnestypress 1/08 visar detta med all önskad tydlighet.

Romer från Serbien som utsatts för förföljelse och diskriminering i sina hemtrakter och inte kan återvända dit hamnar i samma svåra situation som romerna från Kosovo. Deras möjlighet att bosätta sig i nya delar av landet är även de begränsade av diskriminering och svårigheten att registrera sig i en ny kommun.

FARR uppmanar Migrationsöverdomstolen att ta till sig UNHCR:s rekommendationer angående internflykt i Serbien för romer från Kosovo och låta dem även omfatta romer från Serbien som riskerar att hamna i samma svåra situation.

Dessa människor är inte i behov av ett teoretiskt internflyktsalternativ i Serbien utan ett reellt skydd i Sverige undan förföljelse och trakasserier.

Ingeborg Sevastik (Ordförande i FARR, Östhammar)

Michael Williams (Vice ordförande i FARR, Hedemora)

Carl Lundevi (Styrelseledamot i FARR, Göteborg)

Kolla också på Länderkommitténs hemsida. Lena och Paul Sanver har i många år arbetat för att hjälpa romer.

* http://www.swedishcommittee.se/sidaromprojekt.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0