Cykelbingo till Betel på onsdag

Denna vecka har vi i Kristen Gemenskap bjudit in den populära cykelbingon i Hällefors till vår kyrka. Det blir start och målgång vid /i kyrkan och tillfälle till fika och att se ett bildspel om församlingens olika verksamhetsgrenar. Vi har förutom bullar, saft och kaffe dukat upp med en del böcker som vi delar ut gratis. Böcker med livsberättelser och sen får den som vill även ta ett ex av tidningen ONE.
Det ska bli en intressant onsdag eftermiddag.

Bild från ett möte i Betel då vi hade besök av Åke Johansson från Dala-Järna.


Aftonbladet om frälsning

http://www.aftonbladet.se/wendela/article5690384.ab

JENNY, SUPANDE BRÅKSTAKE, BLEV FRÄLST

Det hör inte till vanligheterna att Aftonbladet har vittnesbörd om ungdomar som tar emot Jesus och blir frälsta. Här kan du läsa ett fantastiskt bra vittnesbörd om Jenny.

Är det fel med mission?

Jag har fått en kommentar som jag svarar på här:

Tycker du inte att det är ett övergrepp med att skicka ut missionärer till främmande länder med andra traditioner och kultur?
En sorts invansion...

Ps. De som har valt den religösa vägen i vår släkt är också de som råkat mest illa ut. Ds
John


Hej John!

Mina bröder och min far har i många år verkat i olika länder i Asien och startat skolor, sjukhus, barnhem och kyrkor. De gick till de fattigaste i samhället och lärde dem att läsa, räkna och skriva. De undervisade de kastlösa att alla människor har ett värde därför att det finns en gud som ser till människan oberoende av hudfärg, ras eller annat yttre. Människorna som tog till sig den kristna tron upplevde ett helt nytt liv. Deras standard höjdes eftersom de kunde kräva sina rättigheter när de skulle få sin lön. De fick frid i sina hjärtan och blev lyckliga och började sopa och städa utanför sina hus. Hela området fick en helt ny look. Vad sägs om mission i Papua Nya Guinea där man tidigare levde i blodshämnd och kannibalism? Nu har många tagit emot Jesus och lyssnat till missionärerna som lärt dem att älska varandra och lösa sina tvister på annat sätt. Vi skall respektera kulturer och låta folk i andra länder behålla sin särart, men om man kan få folk att sluta hata, kriga och offra barn, döda tvillingar pga av tron på andar o.s.v. är väl det bra, eller?

Hjärtliga hälsningar Bengt

Missionshistoriens största väckelse

Denna vecka har man kunnat ta del av uppmuntrande artiklar om kristendomens fantastiska utbredning under 1900-talet och nu med accelererande fart in på 2000-talet. Det är flera tidningar som uppmärksammat detta bland annat Världen Idag där man kan läsa en artikel av Carl-Erik Sahlberg.

Vi som bor och verkar i Bergslagen, där antalet aktiva kristna kan liknas vid andelen kristna i Mellersta Östern, kan hämta inspiration och kraft när vi tar del av vad som sker i andra delar av världen. När vi denna helg satsar på inre samling och gemensam bön tror vi att Gud ska ge oss kraft att arbeta för Guds Rike. I oss själva kan vi inte uträtta så mycket, men med Guds kraft och med den helige Ande kan de mest fantastiska saker ske. Vi har i vår församling upplevt många underbara möten och vi har fått leda många fram till en tro. Vi har också fått döpa många. Den senaste tiden är det många som flyttat till andra orter där de studerar eller jobbar. De som bor i våra bygder skulle verkligen behöva inse hur stor Guds kärlek är. Många skulle bli så enormt glada om de bara ville öppna sina hjärtan för Jesus och hans frälsning och trygghet. Vi har ett ansvar att berätta om Jesus för dem. Att komma och vara med på de möten som församlingen anordnar och gemensamt jobba för den vision och målsättning som Gud gett till oss. Vi behöver varandra och vi behöver komma samman för att uppmuntra varandra att hämta kraft i bönen och bibelläsningen.
Jag har saxat några fakta från Världen Idag.

Aldrig förr har det funnits så många kristna i världen som nuNärmare 100 000 människor tar varje dag, värl­den över, ett beslut att bli personligt kristna.

Uppskattningsvis 3 000 församlingar grundas varje vecka.

Kristendomen växer alltså snabbare än världsbefolkningen.

För drygt 100 år sen fanns det kanske några tiotusentals kristna i det odelade Korea - i dag är uppskattningsvis 30 procent av Sydkoreas befolkning kristen. Det kristna undret Sydkorea har uppmärksammat världens kristna på vilken förebild på bön de sydkoreanska kristna utgör.

Exemplet Sydkorea mot­säger ju också alla teorier om att kristendomen "bara behövs" i underutvecklade länder, där människorna ingenting annat har att ty sig till. Sydkoreas starka industriella tillväxt har ju pågått samtidigt med kristendomens snabba tillväxt i landet.

Afrika är ett annat exempel på stark kristen tillväxt. Där fanns det år 1900 bara cirka nio procent kristna (mest i Egypten, Etiopien, Sydafrika och vissa kustområden).

Vid slutet av århundradet var 45-48 procent av den afrikanska kontinenten kristen. Aldrig någonsin i världshistorien har faktiskt en kontinent så snabbt valt att ansluta sig till kristen tro.

Ett annat faktum är till exempel det som sker i muslimvärlden. Från profeten Muhammeds död år 632 förlorades tidigare kristna områden kring Medelhavet. Kring år 1300 försvinner de sista kyrkorna ur vår historiska syn i till exempel Nordafrika.

I våra dagar sker dock vissa inbrytningar i den muslimska världen, kanske framför allt i Iran, där ingenting mindre än en "andlig revolution" pågår.

Muslimer inne i Iran nås av de kristna tv-programmen, internet med mera, och i dag räknar missionsbedömare med att hundratusentals där blir kristna, oftast ännu i hemlighet. Ja, faktum är att antalet muslimer som blivit kristna från Muhammeds död år 632 till år 1980 är färre än de muslimer som blivit kristna från 1980 till 2009!


I dag händer något nytt. Så kallade messianska församlingar växer upp inne i Israel och ute i världen. Ett närmast chockerande faktum är då, att det antal judar som blivit kristna från Jesu uppståndelse (år 33?) till år 1948 (då staten Israel bildades) är färre till antalet än de judar, som blivit Messiastroende från 1948 till i dag!

Ett annat intressant land ur kristen tillväxtaspekt är Kina. Kristna missionärer tycks ha nått Kina under tidig medeltid, men sedan tvingats lämna landet.
Kina isolerades från västvärlden, och boxarupproret kring år 1900 var ett utslag av kinesisk nationalism, som ville utrota eller fördriva kristendomen från landet.

I dag händer också där något nytt. Statistiken är bristfällig, men bedömare håller inte för otroligt, att mellan 50-100 miljoner kineser - kanske fler - räknar sig som kristna i dag. Kommunisternas seger i inbördeskriget år 1949 har kallats "den andra katastrofen i den kristna missionens historia" (islams framväxt på 600-talet var den första). I dag är den katastrofen utraderad av tidens kinesiska öppenhet för kristen tro.

Som vi märker har dessa inbrytningar i till exempel Korea, Kina, muslimvärlden och Afrika skett under 1900-talet och främst mot slutet av århundradet. Ja, någon missionsvetare har pedagogiskt menat, att 9/10 av kristendomens växt faktiskt har skett under 1900-talet, att 9/10 av kristendomens växt under 1900-talet har skett efter 1945 och att 9/10 av kristendomens växt efter 1945 har skett efter 1970. 

Det går fort nu.
Vi lever i missionshistoriens största väckelse! Detta är en historisk minut - vi har aldrig varit så många kristna som just nu! Till oro för en del - till glädje för många. Växten sker framför allt i den brunbrända delen av världen.

Nedan några kort från Jesusmanifestationen i StockholmStafettläkare och sjuk vård

Ikväll tittade vi på Uppdrag Granskning som handlade om den sjuka vården. Lagen säger att vi skall ha en läkare som vi skall få träffa när vi behöver. Vi som bor i glesbygd upplever att det i stället kan vara så att vi får berätta vår sjukdomsbild för nya läkare varje gång vi måste uppsöka sjukvården.
Jag har de senaste åren träffat ett flertal olika läkare och det har varit jobbigt att ingen har en total överblick över min situation.
Ikväll intervjuades en läkare som vi känner mycket väl. Det är Inga Kristiansson som ursprungligen kommer från samma by i Dala-Järna som min fru Maud. Hon är en orädd läkare som tar allvarligt på sin läkarroll och som inte hastar över sina patienter utan vill göra ett grundligt arbete. Detta visades också i TV-programmet. Inga vågade också tala ut om hur missförhållanden förtigs och hur långa arbetspass och stress går ut över patienters säkerhet och i vissa fall görs ingen Lex Maria-anmälan.
Som alltid är programmet mycket intressant och denna gång var Janne Josefsson åter på plats som intervjuare. Sjukhuschefen på en ort i södra Sverige tycktes klara sin intervju på ett bra sätt, men efter några timmar återvände Janne Josefsson med graverande fakta och anklagelser om lögner. Då blir det nästan så hårt så man tycker synd om chefen för vårdcentralen. Hur som helst är det viktigt att TV granskar vårt samhälle och vår sjukvård.
Roligt att se Inga på TV också.

Avvisning av kristna irakier

Diakonen i Linköpings domkyrka Jan Johansson, som sitter med i SKR:s migrations- och integrationsgrupp, har arrangerat ett möte där utvisningshotade irakier fick träffa politiker och media. DAGEN rapporterar om mötet här:
www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175984

Kristna irakier organiserar sig 300 avvisningshotade vädjar till regeringen

om att deras ärenden ska omprövas

 • Andra mediers bevakning
 • Sverige tvångsavvisar allt fler irakier, och för den kristna minoriteten är tillvaron i hemlandet högst osäker. I måndags samlades hundratals avvisningshotade irakier i Linköpings domkyrka. Trots att det systematiska våldet mot icke-muslimer i Irak ökar fortsätter Sverige att avvisa irakiska kristna flyktingar. Majoriteten av de omkring 300 kristna irakier som i måndags organiserade sig i Linköpings domkyrka för att samtala med politiker skulle avvisas, och vädjade till regeringen om att deras ärenden skulle omprövas. Politiker från alla riksdagspartier deltog i samtalet, som blev känsloladdat.- Det medmänskliga och humanitära samtalet kom fram, det var till och med en politiker som grät. Men om man efteråt står upp för det man känt i maggropen just då är en annan sak, säger diakonen Jan Johansson som var med och arrangerade mötet.

  Örebros kyrkor samlade tusentals barn

  www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175857

  Läs i DAGEN om SÖNDAGSSKOLANS DAG I ÖREBRO

  Kyrkorna i Filipstad brukar ju varje sommar ha en dag med aktiviteter för barn och ungdomar under Filibjurveckan-ett stort arrangemang som Filipstadsföretag i samverkan har i samarbete med kommunen, föreningar och näringsidkare.
  Vi kan hämta ytterligare inspiration från Örebro och utveckla vår dag i Filipstad.

  Så här skriver DAGEN:"Det var stor fest i stadsparken i Örebro i lördags när Söndagsskolans dag firades. För åttonde året i rad intogs parken av ett hejdundrande barnkalas med tusentals barn och föräldrar. Bakom arrangemanget stod 18 kyrkor i stan, vilka bjöd på ett uppskattat program.
  -Det blev en fantastisk dag med sol och glädje, och så hade vi ju tur med vädret igen, säger Marie Franck, initiativtagare till den årliga festen. De kom från alla håll. Örebroarna tycktes ha gått man ur huse när Söndagsskolans dag firades i stadsparken i lördags. Tusentals människor hälsades välkomna av Tomas och Linda Lindéh samt en barnkör, ihopplockad från olika församlingar i stan. Därefter avlöstes programpunkter från scenen med solister, dansare, duon Alice och Dennis samt trollkarlen Goran med fria aktiviteter i parken". Läs mer genom att klicka på länken ovan.


  Ovan. Full fart på Filibjursöndagen. Nedan. Barnmöte med Jallakids på Filibjur i år.


  Hotbild mot hjälparbetare ger uppehållstillstånd

  Från POINTLEX
  När du läst detta kanske du kan ställa dig frågan (som jag gör) om inte kristna förkunnare i Irak som upplevt hot och flytt till vårt land också borde få skydd i Sverige.

  Migrationsdomstolsdom: En irakisk asylsökande som arbetat med olika projekt för handikappades rättigheter riskerar att dödas om han återvänder till hemlandet. Det anser migrationsdomstolen, som upphäver Migrationsverkets utvisningsbeslut och beviljar mannen uppehållstillstånd.


  Mannen, som sedan 2003 hade arbetat med olika projekt för handikappades rättigheter i Bagdad, hade haft samröre med internationella organisationer och den schweiziska ambassaden under sitt arbete. Han hade också i viss utsträckning förekommit i irakisk media. Han fick hotbrev skickade till sin arbetsplats, och hoten fortsatte komma även efter att han bytt jobb. I juni 2007 blev han utsatt för ett mordförsök - han blev beskjuten, men träffades inte. I oktober samma år flydde han från landet.

  Migrationsdomstolen konstaterar att mannen inte är en flykting i lagens mening, eftersom det hot som riktats mot honom inte har att göra med ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till viss samhällsgrupp. Däremot är han - med tanke på det som han råkade ut för i Irak, samt faktumet att anställda vid hjälporganisationer ses som kollaboratörer och därför är en målgrupp för olika extremistgrupperingar - att betrakta som skyddsbehövande i övrigt. Migrationsdomstolen beviljar mannen permanent uppehållstillstånd, dock inte flyktingförklaring och resedokument, saker som är förknippade med flyktingstatus.

  En nämndeman är skiljaktig och anser att mannen inte gjort sannolikt att det föreligger en hotbild mot honom i Irak, och att hans överklagande därför ska avslås.


  [2009-08-24 15:39]
  Asyl/Uppehållstillstånd
  Migrationsrätt

  FAKTA

  Identifikationsnr:
  UM 4333-08
  Rättsområde:
  Migrationsrätt
  Instans:
  Migrationsdomstolen i Skåne
  Datum:
  2009-07-23
  Saken:
  Uppehållstillstånd
  Lagrum:
  4 kap. 1 och 2 §§ utlänningslagen (2005:716)
  Ombud:
  Klagande: Advokat Fredrik Ehrnford, Advokaterna Nyblom och Sarvik AB, Malmö.
  Domare:
  Martin Altenhammar

  Min sons 80-årskalas!

  Igår var Maud och jag på vår son Josefs 80-årskalas! Hur hänger det ihop?
  Jo han fyller 40 år och även hans fru Maria är lika gammal.
  De bor i Mullhyttan tillsammans med sina fyra söner.
  Igår hade de lagat mycket mat och ordnat med partytält. Solen sken och Maud och jag agerade lekledare en stund med barnen medan föräldrar och vänner samt grannar lät sig väl smaka av de många rätterna, blåbärspajen och blåbärsmuffinsen m.m. Familjen har plockat mycket bär i sommar. De räknade till 77 gäster under hela lördagen. GRATTIS!!!


  Dagens predikan i Betel, Hällefors

  Här är några "stolpar" till den predikan som jag höll idag i Betel. Att "bygga upp Jerusalems nedrivna murar" kan syfta på många saker i ditt och mitt liv. Det kan handla om din relation till Gud, till medmänniskor, ditt äktenskap, något projekt du håller på med och förstås arbetet i församlingen, kyrkan och din tjänst för Gud idag i ditt liv.
  Vi kan lära oss av Nehemjas strategi och sätt att vara ledare.


  NEHEMJA BYGGDE UPP JERUSALEMS NEDRIVNA MURAR

    

  Nehemja 2:17 "Kom och låt oss bygga upp Jerusalems mur, så att vi inte längre behöver utstå förakt".

    

  •1.     Nehemja hade en vision

    

  Han hade en djup otillfredsställelse med hur situationen var, men fick en klar uppfattning hur det skulle kunna bli. Han hade en djupgående längtan efter förändring.


  •2.     Nehemja kände djupt för sin vision.

    

  Han sörjde och bad, tänkte och agerade.


  •3.     Nehemja sökte stöd och hjälp både av Gud och andra människor.

    

    

  Han var varken överandlig eller litade överdrivet till den mänskliga förmågan att klara av allt själv. BÖN OCH HANDLING. Han var en bönemänniska, men gick också till kungen och begärde hjälp och la fram en realistisk plan för hur arbetet skulle gå till. Han bad om en TRYGGHETSFÖRSÄKRING på resan och rekommendationsbrev till kungens skogsförvaltare med begäran om timmer till återuppbyggnaden.


  •4.     Nehemja utarbetade en realistisk plan.

    

  Drömmare behöver bli tänkare, planerare och arbetare.

  Vad är realistiskt? Vad är tro? Vi kanske tycker att vi inte varken kan eller har några resurser som läget är just nu. Jesus och lärjungarna hade ett bröd och några små fiskar......Räckte fram det till Jesus. Miraklet skedde!!!!!


  •5.     Nehemja drog till sig efterförljare. Han inspirerade andra att engagera sig.

    

  •6.     Nehemja vägrade att ge upp när svårigheterna och motståndet försökte hindra arbetet.

    

  Vi kommer alltid att ha motstånd. Det stärker oss.

  Därbredvid arbetade.......är ett uttryck som återfinns gång på gång i Nehemja bok. Alla hade en kontakt och koppling till de andra. Arbetade inte med samma saker, men de delade samma vision och uppdrag. De kunde titta åt varandra och ropa uppmuntrande ord.


  Nehemja 6:16 "Folket runtomkring oss....förstod att detta verk hade kommit till stånd med vår Guds hjälp".


  David-en man efter Guds hjärta

  Delar av en kort predikan som jag höll i Årjäng för en tid sedan:

  Det finns inte många personer som skildras så ingående i Bibeln som David. Berättelserna i 2 Samuelsboken är inga skönmålningar utan David skildras med såväl sina goda som dåliga sidor. Som en ung herdepojke lärde han sig att lita på Guds beskydd och hjälp. Davids seger över jätten Goliat hör till klassikerna som barnen får lära sig i söndagsskola och på barnmöten.
  Vänskapen med Sauls son Jonathan var en djup vänskap. De båda ingick ett förbund som var så starkt att David till och med efter Jonathans död sökte upp hans son Mefiboset för att göra gott mot honom på grund av det ingångna förbundet. Den handikappade Mefiboset fick skydd, omvårdnad, mat och husrum i Davids palats sen han blivit kung över både Juda och Israel. 
  David vågade ge sig hän i sin tro och tillbedjan till Herren Gud. Han dansade av glädje inför Herren av hela sin kraft medan allt folket under dans, trumpetfanfarer och glada rop förde hem Herrens ark. Hans hängivenhet föraktades av hans fru Mikal.
  David blev rikligt välsignad av Gud. Gud sa att han ville ge David och hans släkt ett evigt rike. Då undrade han varför Gud slösade sin kärlek och välsignelse på honom, han som var så liten och oansenlig. Han kom fram till att Gud gjorde det bara därför att han lovat och ville det. Ja, vi förstår inte Guds planer och hans kallelse alla gånger. Från Davids släkt utgick ju till och med Jesus, något som Gud säkert planerat sedan lång tid.
  David fick vara med om många segrar, men efter en tid blev var han inte lika noga med att följa Guds vägar. När han stannade hemma från strider som fortfarande pågick föll han för en frestelse som fick till följd att han till och med gav order om att döda Uria vars fru han legat med. När Bat-Seba som kvinnan hette blev gravid och födde ett barn dog barnet. David sörjde djupt och ångrade sig bittert. Hans kamp skildras i all sin tragedi i psalm 51 i Psaltaren. Gud förlät David, men konsekvenserna av sin synd fick han lida för. Trots detta ser David framåt och får kraft att leva vidare i en nära relation till Gud. Hans psalmer vittnar om underbar trygghet och glädje i Gud, men också stunder av missmod, depressionstankar och brottningskamp med en Gud som förefaller att ha gått och gömt sig.
  Mitt under all kamp och strid skildrar David Gud med ord som "min klippa, min borg, min frälsare, min tillflykt, min sköld, mitt skydd, mitt ljus, ett starkt fäste, min räddning, makt och styrka".
  När David summerar sitt liv säger han i 2 Samuelsboken 22:24 "Inför Honom är jag felfri, jag har hållit mig borta från all synd". Visst är det en märklig vers. Först tycker man ju att det absolut inte stämmer, men David levde så i förlåtelse och Guds upprättelse att han tog till sig att Gud förlåtit honom hans synder och att Gud låter våra överträdelser vara så långt borta som öster är från väster. Hade det stått från norr till söder skulle man ha kunnat mäta upp en sträcka, men det finns ingen risk att öst och väst någonsin kan mötas eller att den sträckan kan mätas. Så lär Samuelsboken oss att vi skall se på oss själva på detta sätt. Det gör oss till frimodiga människor. Inte människor som tar lätt på felsteg och dåliga val i livet utan som lär sig av misstag och som får kraft att mogna, utvecklas och bli till karaktärer, människor att lita på.
  David påstår inte att han aldrig syndat. Vi förstår av hans psalmer att han plågades svårt av sina synder, men han såg på sig själv ur Guds perspektiv. Han visste att Gud gjort hans hjärta "vitare än snö". I och med att Jesus dog och uppstod för oss kan vi alla få ett rent hjärta. Våra misstag och synder byts ut mot hans renhet. Vi får förlåtelse och vår synd finns inte mer.
  Vi kan alla säga med orden från psalm 23 "Herren är min herde, mig skall ingenting fattas. Han låter mig vila på gröna ängar. Han för mig till vatten där jag finner ro. Bara godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar".


  Konferens för ledare i Karlstad

  KYRKA DYGNET RUNT-GÅR DET?

  - Det går, menar Dave Steell pastor i Church.co uk från London.

  Han arbetar själv i en sådan församling. För ett antal år sedan var

  han med om att ta över en tom gammal kyrka. Idag är huset fyllt av

  en mångfald överlåtna människor som delar samma värderingar, vill

  leva trovärdigt och finnas till för vanliga människor.

  Dave betonar att vårt liv 24 timmar om dygnet är det viktigaste, inte

  vad som händer några timmar på söndag förmiddag.

  Vi vill gärna få del av hans erfarenheter och utmanas att vara

  församling fullt ut. Därför bjuder vi in Dave Steell till Sverige och vår

  ledarkonferens i höst. En konferens riktad till alla slags ledare i

  församlingen var sig du arbetar bland barn, ungdomar, vuxna,

  sökare, nya svenskar... Vi tror att alla ledare tillsammans behöver

  gripas av utmaningen att vara en levande och trovärdig kyrka på

  den ort man finns.

  Vi vill uppmana till att komma som ledargrupp!


  UNDERVISNING med Dave Steell och Mikael Hallenius

  SEMINARIER med Bengt Sjöberg, Anders Nordström, Moni

  Höglund, Richard Hultmar, Knut Bertil Nyström, Øyvind Tholvsen,

  Cahtrine Nygren, Niclas Ljung med flera ERFARENHETSUTBYTE

  utifrån olika församlingssituationer COACHING speciellt för din

  församlings ledargrupp... med mera.


  INFO & ANMÄLAN

  Konferensen håll 2-3 oktober 2009 i Korskyrkan Karlstad

  Start fredag start kl 15.30 och avslutning lördag kl 17.00

  Anmälan till Församlingsprogrammet i Evangeliska Frikyrkan

  Susanne Olofsson susanne.olofsson@efk.se / tel 019-16 76 41

  Tidig anmälan: före 15 september 250 kr (exkl boende och lunch)

  Senare anmälan: efter 15 september 320 kr (exkl boende och lunch)

  Arr. Evangeliska Frikyrkan Församlingsprogrammet i samverkan

  med Korskyrkan i Karlstad och EFK


  De kristna i Irak

  Här kan du läsa ett kort referat vad migrationsministern svarade på Bodil Ceballos interpellation igår i riksdagen. Klicka på länken för att gå in på tidningen Världen Idags artikel och läsa den i sin helhet.

  "Ingen anledning till förändringar"

  I en av höstens första interpellationsdebatter togs Sveriges tvångsavvisningar av irakiska kristna upp. Miljöpartisten Bodil Ceballos uppmanade migrations­minister Tobias Billström (M) att vidta åtgärder för att Sveriges bedömningar inte går emot FN:s flyktingkommissariat och Genèvekonventionen.

  www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5037&Itemid=98

  Kyrkornas exempelsamling-viktiga asylärenden

  Jag har fått en inbjudan från Kristina Hellqvist, (som jag lägger in här på bloggen till alla er som är intresserade av asylfrågor) Vi jobbar tillsammans i SKR:s migrations- och integrationsgrupp med att ta fram en exempelsamling där jag bland annat skickat in flera av de svårare ärenden som jag är involverad i t.ex. två kristna iranska familjer som konverterat till kristen tro, men där MIG inte tycks tro på dem och inte anser att det är farligt att de återvänder.

  Kristina är handläggare för flykting- och integrationsfrågor
  Avdelning för Kyrkoliv och Samhällsansvar
  018-16 95 86
  070-609 83 69
  kristina.hellqvist@svenskakyrkan.se  En "kyrkornas praxissamling"

  Svenska kyrkans Kyrkomöte beslutade i oktober 2008 att "intensifiera arbetet för att flyktingar från krigsdrabbade länder samt länder vars säkerhet bedöms som osäker ska få stanna i Sverige". Mot bakgrund av kyrkomötesmotionen och den politiska öppning som kan komma p.g.a. regeringens utvärdering av den nya utlänningslagen och den nya instans- och processordningen, så har Svenska kyrkan beslutat att anställa frilandsjournalisten Agneta Gustavsson för att sammanställa en "kyrkornas praxissamling". Där vill vi samla och analysera illustrativa exempel som påvisar brister i formuleringar eller tillämpning av utlänningslagen och instans- och processordningen. Materialet kommer att presenteras vid en hearing eller öppet seminarium senare under hösten.

  I mitt senaste nyhetsbrev (juni 2009) uppmanade jag alla som har illustrativa exempel att ta kontakt med Agneta! Agneta håller nu på att systematisera den information som hon fått.


  Nätverksmöte den 28 september

  Vi vill också ge alla en möjlighet att möta Agneta innan den slutliga produkten färdigställs. Därför bjuder vi in till ett nationellt nätverksmöte den 28 september på Kyrkokansliet i Uppsala. Då kommer Agneta att presentera de slutsatser hon dragit av det material som kommit in och det kommer ges tillfälle till en gemensam diskussion. På eftermiddagen kommer vi att få ta del av Svenska kyrkans internationella psykosociala arbete - något som ger bra verktyg också för oss som arbetar i Sverige. Slutligen blir det ett samtal kring att upplåta fristad till gömda flyktingar. Det blir en viktig dag då jag hoppas att många har möjlighet att komma - trots att inbjudan tyvärr kommer med kort varsel.

    


  Områden vi vill prioritera i "Kyrkornas praxissamling"

  1. Bedömningen av situationen i olika länder är svår och långsam att förändra

  Det finns idag mer av ett strömlinjeformat beslutsfattande med stor förutsägbarhet. Det är på ett sätt bra men samtidigt tas ingen eller mycket begränsad hänsyn till individuella omständigheter. Alla från ett visst område eller land bedöms efter samma mall. Det tar allt för lång tid att få Migrationsdomstolen eller Migrationsverket att ändra sina bedömningar när situationen i ett område eller ett land förändras. Vi vill också lyfta fram hur liten vikt som ges till UNHCR:s riktlinjer eller lägesbeskrivningar från tunga instanser som t.ex. Amnesty International.

  2. Människor som flyr urskillningslöst våld ges sällan asyl

  Är det etiskt försvarbart att skicka människor till länder där krigsliknande tillstånd råder? Genom att den nya utlänningslagen kopplat svåra inre motsättningar till krav på individuell förföljelse så har utrymmet för skydd snävats in. Alltför stor bevisbörda läggs på den enskilde att bevisa vem som utsätter en för hot och hur det kan komma att yttra sig i framtiden. För hög tilltro ges också till staters förmåga att ge skydd. Vi har också hamnat i en situation där allt för mycket fokus läggs på juridiska hårklyverier kring betydelsen av "väpnad konflikt" istället för att se till lagstiftarens intention - ett slags paragrafhysteri.

  3. Bristande förståelse för religion som asylskäl

  Det finns en brist på kunskap och insikt om tro och religion som identitetsuttryck, om situationen för religiösa minoriteter, om konvertiter och om hur förföljelse på religiös grund kan ta sig uttryck.

  4. Bristande kompetens vad gäller värderingar av utsagor

  Alla människor som söker asyl i Sverige är inte akademiker som på ett analytiskt och snabbt sätt kan återge sitt behov av skydd. Det finns en urban och akademisk mall som få asylsökande kan passa in i. Behöver man gå en utbildning för att bli asylsökande?  Idag finns också en bristande interkulturell kompetens i bedömningarna av de asylsökandes utsagor.

  5. Obalansen i tvåpartsystemet

  Migrationsverket har stora resurser för att begära prövningstillstånd och överklaga beslut till Migrationsöverdomstolen till skillnad från den enskilde sökande. Vi är också kritiska till att Migrationsverkets tar liten hänsyn till Etiska rådets yttrande om att inte överklaga Dublinfall som fått rätt att prövas i Sverige.

  6. Bristande humanitära hänsyn speciellt vad gäller barn

  Tolkningen av synnerligen ömmande omständigheter är för snäv, speciellt vad gäller barn. Paragraf12.18 - 3 om medicinska verkställighetshinder används ytterst sällan. Beslut tas ofta som strider mot barnkonventionen. Är det etiskt försvarbart att vi skickar tillbaka människor "i paket"? Att vi skickar tillbaka människor med svåra sjukdomar som de inte har råd att få vård för i hemlandet?  Avvisningen av förföljda kristna till Irak

  Idag är det interpellationsdebatt i rikdagen då migrationsminister Tobias Billström ställs till svars för politiken att utvisa irakiska förföljda kristna. Se interpellationen här som är skriven av Bodil Ceballos (mp) 

  Interpellation 2008/09:580


  den 12 augusti

  Interpellation

  2008/09:580 Avvisningar av kristna till Irak

  av Bodil Ceballos (mp)

  till statsrådet Tobias Billström (m)

  Den senaste veckan har Sveriges Radio i Ekot rapporterat om hur Sverige, tillsammans med endast ett fåtal EU-länder, genomför tvångsavvisningar av kristna till Irak, trots att det är en mycket utsatt minoritet som utsätts för förföljelse av regimen i ett alltmer osäkert Irak. De som inte tvångsavvisas pressas till frivilliga återvändanden.

  24 kristna som har tvångsutvisats till Irak från Sverige befinner sig enligt Ekot återigen på flykt. En person har registrerat sig vid UNHCR:s kontor i Ankara, Turkiet, och där beviljats flyktingstatus av UNHCR. Det är oroväckande att svenska migrationsmyndigheter gör helt andra bedömningar av vem som ska ha skyddsskäl än FN:s eget flyktingorgan. Sverige är redan det land som blivit prickat flest gånger för att ha brutit mot FN:s tortyrkonvention och måste omvärdera sina bedömningar.

  Sveriges agerande har fått kritik för sina bedömningar från människorättsorganisationer som ECRE, paraplyorganet för ett 70-tal människorätts- och flyktingorganisationer i Europa, och UNHCR. Den kristna minoriteten är bevisligen utsatt för våld och förföljelse. UNHCR rapporterar om en ny våldsvåg mot kristna i Irak. Den 12 juni 2009 utsattes fem kyrkor för bombattentat och en avrättning genomfördes, vilket resulterade i 5 döda och 20 skadade.

  Samtidigt som Sverige försöker förmå andra EU-länder att bedriva en mer human asylpolitik bedriver Sverige i dag en anmärkningsvärt restriktiv politik på samma område. Det är inkonsekvent att försöka förmå andra att bedriva en human asylpolitik samtidigt som Sverige självt inte lever upp till den bilden. Det är därför av yttersta vikt att Sveriges regering agerar i frågan för att framstå som trovärdig i europeiska sammanhang. Då Sverige är ordförandeland i EU är frågan särskilt bekymmersam, eftersom det per definition innebär att omvärldens ögon granskar Sveriges agerande i frågan.

  Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkerställa att Sverige inte gör bedömningar som går stick i stäv med FN:s flyktingkommissariat i syfte att garantera att Sverige lever upp till Genèvekonventionen?


   


  Kristna resurs för ensamma flyktingbarn

  Idag har DAGEN www.dagen.se publicerat min artikel om ensamkommande flyktingbarn.
  Jag berättar i slutet av artikeln  om hur vi under vårterminen hade ungdomssamlingar där vi fick kontakt med flera av dessa ungdomar som bor på gruppboendet i Filipstad.

  Opinion - Debatt

  Kristna resurs för ensamma flyktingbarn

  Textstorlek | Publicerad: 2009-08-19 03:00
 • Andra mediers bevakning

 • Under de senaste två åren har det kommit många flyktingbarn utan föräldrar till Sverige. De flesta är pojkar mellan 16 och 17 år. Migrationsverket anordnar gruppboenden i samarbete med socialtjänsten på de platser där barnen kan anmäla sin ankomst och söka asyl. Varje individ får också en god man som ska hjälpa dem med det ekonomiska och företräda dem inför olika myndigheter. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. Det utgår en ersättning från kommunens överförmyndare till dem som är god man. Fram till den 10 augusti i år hade 1.294 barn kommit till vårt land. Barnen och ungdomarna kommer främst från Somalia, Afghanistan och Irak. Ett hundratal kommuner har avtal med staten om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. De flesta kommuner har ännu inte fattat beslut om att ta emot flyktingbarn trots flera påstötningar både från Migrationsverket, alliansregeringen, Rädda barnen, Barnombudsmannen och Sveriges kommuner och landsting. Tiden vid ankomstkommunernas gruppboenden kan bli väldigt lång i väntan på att någon kommun tar emot ungdomarna. Detta kan inverka menligt på integrationen och anpassningen till Sverige. Många asylsökande barn blir utan ordentlig skolgång och vuxenstöd.
  Jag vill uppmuntra församlingar att ta kontakt med kommunen för att höra hur läget är. Kommunerna är säkert angelägna om att höra vad frivilligorganisationerna kan hjälpa till med. Vi kan som församlingar inspirera medlemmar att bli god man och församlingen kanske kan erbjuda en öppen gemenskap i kyrkans ungdomslokaler där de asylsökande ungdomarna får lära känna svenska ungdomar. Det viktigaste är att erbjuda kärleksfulla miljöer där man kan slappna av och vara sig själv. Kristna församlingar kan hjälpa till på flera olika sätt. Ofta handlar det uteslutande om att vara en medmänniska och lyssna och finnas till hands. Barnen lär sig svenska förvånansvärt snabbt. Jag har flera gånger träffat ungdomar som pratar näst intill perfekt svenska efter sex månader i vårt land.
  Vissa ungdomar vill veta hur man bokar tvättid eller använder olika köksredskap, en annan får hjälp att skriva en meritförteckning, en tredje behöver stöd vid ett telefonsamtal till Försäkringskassan och en fjärde vill prata av sig lite. Andra har större bekymmer och kanske behöver få hjälp att hitta en professionell själavårdare. De flesta ungdomarna smälter snabbt in i det svenska samhället. För andra är anpassningen betydligt svårare, beroende på traumatiska händelser i ursprungslandet. Det kan handla om unga som har svårt att få ihop vardagen. De kan ha hög frånvaro i skolan eller ekonomiska svårigheter. Många flyktingungdomar hamnar i köpfällor. De tackar ja till "gratis" mobilabonnemang utanför snabbköpet, luras av telefonförsäljare att prenumerera på strumpor eller tidskrifter som låter billiga.Vi kan hjälpa dem att själva ta tag i sina problem. När ungdomarna klagar över att de inte vågar kan man påminna dem om deras driftighet och inneboende kraft. Om de har kommit hela vägen från Afghanistan, gått över bergen, skyddat sig från gerillan - då kan de klara uppgiften. Vi får uppmuntra dem och finnas till hands om de skulle misslyckas.
  Under vårterminen har vi i vår församling haft ungdomssamlingar då flera av de ensamkommande flyktingbarnen deltagit. De har smält in i samlingarna mycket bra och vi har tagit med dem på utflykter, grillkvällar och ungdomssamlingar i kyrkan då vi spelat biljard och pingis, sjungit och läst Bibeln och samtalat om livsfrågor. De har varit mycket öppna och intresserade av att veta mer om den kristna tron. Bengt Sjöberg, pastor i Kristen Gemenskap, EFK, Filipstad- Hällefors
  redaktionendagen.se

  Roligt leda nya människor till tro på Jesus

  Vi var inte så många på kvällens bönesamling. Ibland blir det mer intimt och mer engagerat i mindre samlingar. Det blev det verkligen ikväll. Det är så roligt att leda nya människor fram till en tro på Jesus.
  En man som haft svåra upplevelser i sitt land fick ikväll förbön för sin svåra huvudvärk. Direkt när vi bad försvann värken. Då pekade han på ett annat ställe där han också hade ont. Vi la våra händer på honom igen och bad på olika språk. När vi satte oss vid bordet igen utbrast mannen att också denna värk var borta.
  I sitt land hade han blivit svårt slagen av polis. Av rädsla för polisen vågade han inte gå till sjukhuset. I stället fick föräldrarna till mannen som låg i koma kontakta en vän som var läkare. Denne kom hem och undersökte mannen. Sedan lång tid har han haft värk och glömsk. Nu tror vi att Gud hjälper honom.
  Söndagen den 13 september ska vi få döpa mannen och hans fru. De kommer från ett muslimskt land, men har blivit så facinerade av Jesus.
  Ikväll hade de som kom så många frågor och det var så roligt att försöka svara på allt och leta i bibeln efter vad Gud säger om det som händer och som ska hända.
  Har idag också träffat en man som brinner för att nå vår region med evangeliet. Han var så tänd och den iver och hängivenhet är något som jag är djupt tacksam för. Ensamma kan vi inte nå filipstads- och hälleforsbor. Vi behöver vara flera som hjälps åt.
  Gud låt mig få leva i Din vilja och led mig varje dag till människor som hungrar och törstar efter att lära känna Dig.
  Jag är glad att få leva i Din närhet.

  Bagdad osäker plats för kristna

  Jag får viktiga asylärenden från POINTLEX flera gånger i veckan. Detta görs möjligt genom att EFK betalar för denna tjänst för mig. Jag är sedan en resursperson för EFK:s församlingar i Sverige och kan bistå med sakupplysningar och ge råd i asylärenden.
  Här kommer ett viktigt beslut som KAN hjälpa andra i liknande situation.

  Migrationsdomstolsdom: Till skillnad från Migrationsverket anser inte migrationsdomstolen i Skåne att vare sig Bagdad eller Ninewa-provinsen är säkra områden för kristna irakiska flyktingar.


  En man flydde från Irak 2007 efter att han kidnappats och misshandlats av okända män på grund av att han var kristen. Efter att han släppts fri hotades han och krävdes på pengar för att männen inte skulle döda honom, varpå han bestämde sig för att fly. Han ansökte om uppehålls- och arbetstillstånd men fick avslag från Migrationsverket.

  Visserligen ansågs han ha ett skyddsbehov, men Migrationsverket bedömde att han kunde bosätta sig på andra platser inom Irak som skulle vara mer säkra. Som förslag angavs dels Bagdad, dels Ninewa-provinsen. Mannen kom från Mosul.

  Migrationsdomstolen underkänner Migrationsverkets förslag

  Mannen överklagade till migrationsdomstolen som har en annan syn på säkerhetssituationen för kristna i Ninewa-provinsen och i Bagdad. Med hänvisning till Migrationsverkets egen utredningsskrift om situationen i Bagdad från januari 2009 konstaterar migrationsdomstolen att situationen för kristna är mycket svår i staden. Vad gäller Ninewa-provinsen anses inte heller den säker, eftersom det var där mannen kidnappades.

  Migrationsdomstolen påpekar att det är Migrationsverket som har bevisbördan för att det föreligger ett internt flyktingalternativ, och att verket ska identifiera det område i hemlandet som skulle kunna utgöra ett internt flyktingalternativ i det enskilda fallet. Eftersom Migrationsverket inte lyckats med detta beviljar migrationsdomstolen mannen permanent uppehållstillstånd som flykting.

  Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

  [2009-08-18 10:26]
  Asyl/Uppehållstillstånd
  Migrationsrätt

  FAKTA

  Identifikationsnr:
  UM 4408-08
  Rättsområde:
  Migrationsrätt
  Instans:
  Migrationsdomstolen i Skåne
  Datum:
  2009-07-07
  Saken:
  Uppehållstillstånd
  Lagrum:
  4. kap. 1 § utlänningslagen (2005:716)
  Rättsfall:
  MIG 2009:4
  Litteratur:
  Irak - Utredningsresa till Bagdad, Migrationsverket, den 13 januari 2009
  Ombud;
  Klagande: Advokaten Fredrik Almer, Advokatfirman Fredrik Almer, Skövde.
  Domare:
  Claes Lindblom

  Billström får kritik

  Läs DAGEN och även andra mediers bevakning av migrationsministerns uttalande om Barnkonventionen. Tobias Billström påstod nyligen att Barnkonventionen som Sverige skrivit på för cirka 20 år sedan inte behöver följas eftersom den inte är svensk lag utan enbart ett vägledande dokument som vi inte ärbundna av. Den är visst bindande svarar FN-organet UNICEF. Läs också vad den tidigare medarbetaren på MIG anser om verkets handläggning av asylärenden. Arne Malmgren slutade eftersom han ansåg att MIG oftast tog fram bakgrundsinformation som var till nackdel för den asylsökande.


  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175270

  www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=175271  Migrationsverket har allvarliga brister i hanteringen av asylärenden, enligt juristen Arne Malmgren, som i 18 års tid arbetat på myndigheten. - Det har blivit allt vanligare att man i första hand betonar information i bakgrundsmaterialet som är negativ för den asylsökande. Migrationsverkets ledning har de senaste åren genom vägledande beslut om asylärenden "skruvat åt" praxisen kring vilka som ska få stanna i Sverige. Två grupper som har fått det allt svårare att få uppehållstillstånd är kristna flyktingar från Irak och palestinier. Allt enligt Arne Malmgren, som under närmare två decennier arbetade som bland annat jurist och beslutsfattare på verket. En bidragande orsak till varför han slutade var den senaste tidens policy på Migrationsverkets.


  Fick uppehållstillstånd som sen "togs tillbaka"

  Läs vad tidningen VÄRLDEN IDAG SKRIVER IDAG OM EN AV "VÅRA" FAMILJER I FILIPSTAD

  Efter fyra år utvisas de

  www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=4997&Itemid=98

  Migrationsöverdomstolen backade från tidigare beslut om uppehållstillstånd

  Var ska jag leva mitt liv? För de flesta i Sverige är svaret givet: här och nu. Men tusentals familjer vet inte om nästa vecka blir denna vecka lik.
  Till dem hör Kristina, hennes man och deras fyra barn.  I två år har familjen levt på lånad tid i värmländska Filipstad, med malande oro som ständig följeslagare - i skolan, i kyrkan, på arbetet. För drygt två år sedan slog nämligen migrationsbyråkratin till: Migrationsverket överklagade ett beslut från Mig­ra­tionsdomstolen om att låta flykting­familjen från Kosovo stanna i Sverige. Och fick Mig­ra­tionsöverdomstolen på sin sida.
  - Jag är så arg och besviken på Migrationsverket, jag trodde inte att det gick till så här i Sverige. Det är inte lätt att få uppehållstillstånd och när man fått det vill man försöka leva ett normalt liv, säger Kristina med gråten i halsen.
  - Det är svårt att förklara för barnen att de måste åka tillbaka efter så här lång tid. Det är bara den äldste som kan lite kyrilliska.

  LÄS RESTEN AV ARTIKELN GENOM ATT KLICKA PÅ LÄNKEN OVAN.

  Barnets bästa tas inte på allvar i asylutredningen

  Nyligen kom ett nyhetsbrev från UTAN PAPPER. De tar upp en rapport från Rädda barnen.
  När jag hade lagt in denna rapport gick jag och slog på TV-nyheterna klockan 18 ikväll på SVT. Då var det första inslaget om en asylsökande mamma med barn som tvingas åka tillbaka till Ryssland för att söka uppehållstillstånd pga anknytning till sin man och andra dotter i Sverige. Barnläkaren Lars H.Gustafsson var mycket kritisk till migrationsminister Tobias Billström som menar att Utlänningslagen måste följas och att Barnkonventionen som Sverige skrev på för cirka 20 år sedan inte behöver följas i detta fall eftersom den inte är lag i Sverige. Ändå är den ett officiellt dokument som Sverige förbundit sig att följa. FN-organet UNICEF är mycket kritiskt till Sverige som inte följer Barnkonventionen. Migrationsministern har avböjt att svara på kritiken i dagens Rapport i SVT.

  Jag citerar här vad Rädda barnen skriver i sin rapport:

  Efter att ha utvärderats i 1,5 år är nu utredningen om den nya migrationsprocessen klar. Rädda Barnen är kritiska  till att utredningen inte ger några svar på om barns bästa beaktas vid asylprövningar, utan har skjutit frågan om hur barn behandlas i lagen på framtiden. 
  Trots att den nya migrationsprocessen har utvärderats i 1,5 år ger regeringens utredare inga svar på om barns bästa beaktas vid asylprövningar. 
  - Det måste snabbt till nya direktiv som ser över hur barnen behandlas i asylprocessen, kommenterar Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin utredningen "Den nya migrationsprocessen" som överlämnades till migrationsminister Tobias Billström 23 juni.

  Skjuts på framtiden
  Utredaren Bertil Hübinette menar att det utifrån praxis på området idag inte går att säga om barns bästa beaktas på det sätt som lagen avser. Därför skjuter han frågan om hur barn behandlas i lagen på framtiden. Enligt utredningen behöver frågan om barns rätt att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter "uppmärksammas ytterligare".

  FN:s barnrättskommitté oroad

  Rädda Barnen har dock sett att barnets bästa inte tas på allvar i asylprocessen. Något som också påtalats av FN:s kommitté för barnets rättigheter. I juni 2009 uttryckte kommittén sin oro över hur barnets bästa bedöms i asylprocessen och rekommenderade regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa barnets rättigheter.
  - Att det inte skulle finnas tillräckligt med exempel på att barns skyddsbehov inte beaktas tillräckligt håller Rädda barnen inte med om, säger Elisabeth Dahlin.

  Skyddsbehov beaktas inte

  Rädda Barnen har i rapporten Nytt system - gamla brister kartlagt 107 barns ärenden och sett att barns rättigheter och skyddsbehov inte beaktas som de bör. Barns asylskäl framgick av handlingarna, men togs inte på allvar. Det bör utredas om det behöver införas ett särskilt lagrum om barnspecifika skyddsskäl för att barn ska ges det skydd de har rätt till.

  Hårdnande praxis
  Rädda Barnen håller inte med om att man inte kunnat se att bedömningarna hårdnat i fråga om "synnerligen ömmande omständigheter". Vi har sett en hårdnande praxis med oacceptabla resultat för enskilda barn, där till exempel ensamkommande barn kan skickas till institutioner i Irak och Burundi, oavsett om man vet om de kommer få en plats där eller inte. Lagstiftningen och hur den tolkas ger inte barn ett tillräckligt skydd. Gränsen för uppehållstillstånd borde istället gå vid "särskilt ömmande omständigheter" för att få en rimlig bedömning för barn.

  Skola och vuxenstöd
  Enligt Elisabeth Dahlin finns det stora brister i hanteringen av de ensamkommande flyktingbarnen under asylprocessen.
  - För att de här barnen ska få en framtid behöver de snabbt börja skolan och få ett fungerande vuxenstöd, säger Elisabeth Dahlin. Det är inte rimligt att barn ska bli sittande i månader i  och behöva vänta på utredning och placering . Risken finns då att de hamnar i utanförskap och isolering. Ge barnen en chans  genom att snabbt få en ny vardag och stöd att gå vidare.

  När Andrae Crouch fick gåvan att spela piano


  www.youtube.com/watch?v=dXAil404igk

  Lyssna när Andrae Crouch berättar om hur han fick gåvan att kunna spela piano. Hans far åkte till en landsortsförsamling för att hjälpa till med predikan. Endast fem personer kom till gudstjänsten och det fanns ingen som kunde spela på pianot som stod i kyrkan. Nästa söndag kallade pappan fram sin son.
  -Om Gud ger dig gåvan att spela, vill du då anbvända den i i Guds tjänst, frågade pappan.
  Andrae började spela Vilken vän vi har i Jesus. Han hade aldrig spelat förut.
  Sången och musiken har tagit Andrae över hela världen och hans sånger sjungs i de flesta kyrkor. När han återvände till den lilla kyrkan upplevde han på nytt den speciella gudsatmosfären. Andrae är mycket gripen när han berättar på detta klipp på Youtube.


  Varför skriver jag inget på bloggen?

  Därför:  Båtrally i badkaret. En båt inköptes på Erikshjälpen och en på leksaksaffären. Sen båtrally i badkaret. Erikshjälpen vann. Alla tre pojkarna Sjöberg tyckte det var spännande som synes.

  Fiskelycka

  En timme Erikshjälpen.
  Två timmar samtal med pastorerna i stan om samarbete.
  Resten av dagen tillbringade jag med bröderna Sjöberg.
  Se lek och fiskelycka.
  Vi hörs!

  Bön är motorn i en församling

  Det blev en bra nystart på bönesamlingen ikväll. Flera nya deltagare. Kan vara nyttigt att ta ett break och göra nysatsning. Gruppen kommer att växa.
  Bönen är sjäva motorn i församlingen.
  Gemenskapen och undervisningen samt den uppmuntran det blir när vi kommer tillsammans är så viktig.
  Vi lär oss mer och mer att lyssna när Gud talar till oss genom sitt ord.
  Jag läste en text flera gånger och deltagarna fick lyssna in vad Gud talar. Spännande. Man riktigt kände hur det blev en stark atmosfär och att folk upplevde Guds närvaro.

  Jag oroas för de kristna i Mosul

  När vi hade möte i Sveriges Kristna Råds migrations- och integrationsgrupp diskuterade vi hur vi på bästa sätt kan hjälpa de kristna i Irak. Meningarna gick isär. Vi vill ju inte att olika länder ska ta emot alla kristna så att  Irak blir tömt på kristna. Men de som behöver akut skydd då? Ja vi enades om att vi måste jobba för att ta hand om våra bröder och systrar. Våldet har ökat en tid i Irak. Även muslimer blir dödade nu senast många shiamuslimer.
  Nu har en grupp irakier som sökt asyl i Sverige, men som utvisats, följts upp av Nuri Kino, svensk-assyrisk journalist. Av 30 irakier finns endast en i Irak där han gömmer sig. Övriga har flytt till andra länder.
  Jag försöker hjälpa flera kaldeiska kristna (katoliker) men det verkar svårt för dem att få stanna i Sverige. Flera av de kristna i Mosul försöker vi hjälpa på olika sätt, men det har hittills inte lyckats så bra.
  Läs och lyssna på Sveriges radios program genom att klicka nedan. Kanske kan det bli en förändring.
  Utvisningar till Irak ifrågasätts Interiör kyrka i Irak. Foto: Scanpix.
  Irakisk soldat i kyrka i Bagdad. Foto: Scanpix.

  Uppgifterna om att Sverige tvångsutvisar irakiska icke-muslimer har lett till starka reaktioner från utländska människorättsexperter. (Ekot)

  Läs mer Följ granskningen på sr.se/ekotgranskar

  Mission i Bolivia

  Idag har vi haft besök av vår missionär David Larsson från Cochabamba i Bolivia. Jag är djupt imponerad av Violeta och Davids enorma engagemang, arbete och målmedvetna strategi för att bygga upp församlingar och bibelskolor, hjälpverksamhet bland barn och familjer. Det är en stor förmån att vi, Kristen Gemenskap och Erikshjälpen Second Hand i Filipstad, har fått vara med redan från början i detta enorma arbete. Jag ska skriva mer om detta senare, men här är några bilder till att börja med.
  Ny lokal för församlingsarbetet.  David i Pingstkyrkan idag  Bön i Cochabamba när Bolivia firade sin nationaldag.  Från möten och samlingar för barn. Församlingen har en egen tandvårdsklinik och ger många barn tre mål mat om dagen. Det håller dem friska. Församlingen har gett barnen skor vilket uppskattas mycket. Alla barn i verksamheten blir också undersökta av läkare och får bra uppföljning så att de får vara friska och kan gå till skolan.  På Mors Dag samlades ett 50-tal mammor som fick mat och frukt och undervisning. Många valde att ta emot Jesus i sina liv och de besöker regelbundet församlingens möten.

  Marcus Birro prisar ungdomsfestival

  Frizon är en kristen ungdomsfestival. Det är vårt samfund EFK som står bakom Frizon. Konferensen håller till på samma plats som Torpkonferensen, strax utanför Kumla/Örebro. Jag har ännu inte varit där något år, men tänker satsa på att ta med mig vårt ungdomsgäng nästa sommar och åka dit.
  Marcus Birro, författare och programledare i P4 Sveriges radios Karlavagnen har mer och mer börjat besöka kristna konferenser. Jag tycker han är helt suverän när han pratar med människor i Karlavagnen. Han blygs inte för sin kristna tro och han är så ärlig när han berättar om sitt liv som drogmissbrukare och när han med stor sorg i rösten berättar om när han och hans tjej förlorade sitt barn. I DAGEN idag skriver han om det positiva mötet med ungdomarna och publiken på Frizon. Läs hela artikeln genom att klicka på den länk som jag lagt in. Jag har saxat ett avsnitt här under från hans artikel i Dagen.

  "Frizon gav mig bästa bemötandet någonsin http://bit.ly/FJebN

  Jag har aldrig varit på Frizon tidigare. För några år sedan visste jag inte ens om att den fanns. Jag kanske hade trott att alla där skulle stå med armarna i luften och mumla välsignelser eller att alla skulle se ut som Carola eller...ni vet, alla trötta fördomar man har.

  Jag har uppträtt på festivaler och scener runt om i landet sedan 1989. Jag kan ärligt säga att ett varmare, värdigare och bättre mottagande än på Frizon har jag aldrig varit med om. Det var nog mer folk i Arvika 2002. Och de älskade det nog mer där också men det är inte grejen. Jag tror det fanns flera på Frizon som alls inte tyckte om mig. Men de stannade ändå (inte alla...) för att lyssna, för att försöka förstå, för att ta till sig en medmänniskas historia.

  Jag blev väldigt positivt överraskad och jag har alltid varit bra på att ta åt mig av hat och missunnsamhet, av människor som tycker illa om det jag gör. Jag har en sorts defekt som gör att jag söker upp sånt, det svarta. Det är samma defekt som gör att jag skulle supa ihjäl mig om jag drack ett glas vin. Därför ska jag bli bättre på ödmjukhet, på att tacka alla som faktiskt tar sig tid att komma och lyssna på det jag gör, som läser det jag skriver. Det är stort.

  Det är inte svårt för mig att känna Gud i kraften i att inte behöva förstöra mig själv. Mycket, mycket av den där goda kraften finns på Frizon 2009. Jag är glad att jag fick vara med om den under några timmar i torsdags".

  Marcus Birro
   

  "Spik Harry" gör felaktig bedömning

  En person som kallar sig Spik Harry har reagerat på en artikel i DAGEN om att fler asylsökande barn blir apatiskt sjuka igen.
  www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174784 (Dagen-artikeln)

  Han menar tydligen att familjerna bluffar och att alla blev friska snabbt efter att de fått positiva beslut. Jag som vakat vid tre olika barn i den svåra sjukdomen kan berätta att tillfrisknandet absolut inte gick så fort. Flera år efter de låg sjuka får somliga av de apatiskt sjuka barnen fortfarande gå i terapi och stödsamtal.
  Här är ett par inlägg från tidigare bloggposter:

  Elisabeth Höglund skriver i Expressen varför hon slutade på Aktuellt. Hon menar att journalisterna undanhöll fakta kring de apatiskt sjuka barnen. Hennes artikel innehåller dock inga som helst bevis för att föräldrarna manipulerade sina barn. Nu rapporteras om nya fall av apatiskt sjuka barn. Det har varit lugnt en period. Jag vet också att fler och fler asylsökande gömmer sig eftersom det blivit allt svårare att få uppehållstillstånd.
  Många barn mår mycket dåligt. De har sett sina föräldrar bli misshandlade i sina hemländer och de bryts ner av den fortfarande långa asylprocessen. En flicka har dessutom råkat ut för rasister som slagit och våldfört sig på mamman här i Sverige. Flickan vågar inte gå ut och har svåra trauma.

  Jag har erfarenhet av tre flickor som var sjuka under mycket lång tid. Vi besökte dem ofta på oregelbundna tider. Vi var ett nätverk från Röda Korset, kyrkorna i Filipstad samt folk från Erikshjälpen second hand. Vi såg aldrig att flickorna var uppe och sprang och åt mat. De blev heller inte friska direkt när de fick PUT (permanent uppehållstillstånd) En flicka låg ovetande om världen i flera veckor efter PUT och  fick börja om livet från början. Hennes första ord som 16-åring var "mamma". Några månader efter den långa sjukdomstiden kunde hon med mödosamma steg gå de cirka 500 metrarna från hemmet till Erikshjälpen för att hälsa på. Mager och blek, men med ett stort leende kom hon för att ge en kram som tack för månader av intensiv kamp.

  De apatiska flyktingbarnen hade fruktansvärda trauman med sig när de kom till Sverige.
  Den slutsatsen drar Rädda barnen efter en klinisk studie av 33 barn. DAGEN skriver mer om detta. Se:

  www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160189


  Jag kan hålla med om att barnen haft svåra förhållanden i sina hemländer utifrån de egna erfarenheter som vi har här i Värmland. Flera av de barn som vi mötte hade i sitt land varit med om att någon nära släkting dödats eller våldtagits och familjerna levde under dödshot. Dessa familjer var verkligen hårt sargade i sina länder. Barnen hade sett alldeles för mycket av våld och terror. En flicka kom från Tjetjeniens blodiga inbördeskrig. Vad den familjen gått igenom kan ingen ana.
  Dessa barn var absolut inte uppe och sprang om nätterna. De åt inte mat. En flicka kunde inte ens sondmatas eftersom hon inte hade någon sväljreflex.
  Att träffa dessa familjer nu och se deras glädje är underbart. Barnen har fortfarande behov av stöd och hjälp. En av flickorna tog studenten i somras med höga betyg och siktar på att bli läkare. Hennes väg har inte varit lätt åren efter det att familjen fick löfte om att få stanna i Sverige. Det tog flera veckor efter det positiva beskedet innan hon vaknade.
  Många frågar sig om det finns apatiskt sjuka barn i Sverige idag. Läs här ett utdrag av ett mail som jag fick förra veckan från en lärare:

  "Jag har sett flera gånger hur barn blir apatiska när de får avvisning.
  De kurdiska barnen låg bara och sov, när vi träffade dem i början.
  De kunde sitta på en stol och somna mitt i ett samtal, de liksom bara
  stängde av. Ett sätt att fly en för jobbig verklighet.
  De sov när som helst på dygnet under sådana perioder, glömde de att äta
  och försvann liksom bort. Ett sätt att överleva rent kroppsligt när
  psyket inte orkar mer.
  Den sveska modellen av asylhantering är verkligen inte human". 2008-11-18

  Arabisk pastor i Sverige får leda tusentals till Jesus

  Idag när jag läste DAGEN bläddrade jag ivrigt till artikeln om min vän Merzek Botros, som jag har kontakt med ibland i asylärenden. Då gäller det ofta konvertiter som hotats för sin kristna tro.
  Jag skulle egentligen ha varit med en dag på den arabisk-svenska konferensen denna vecka i Flen, men min fru blev sjuk och jag behöver vara hemma för att ta hand om henne. Mina tankar är hos dem som samlas i Flen. Där bygger man broar mellan svenskar och invandrare och arbetar för integrering av arabiska kristna i våra svenska församlingar, något som inte är så där enkelt alla gånger. Det mest lättvindiga är att varje grupp sitter för sig och pratar sitt språk och sjunger sina sånger och talar om det som hör till deras kultur. Men om vi vill bygga den församling som kan bestå i vårt mångkulturella samhälle och för att vi skall kunna vara en kraft i samhället behöver våra olika kulturer och uttryckssätt befruktas. Vi behöver visa på exempel där integreringen lyckats.
  Läs hela Dagenartikeln och bli liksom jag tacksam till Gud för en man som blir så använd av Gud. Bed för honom och det arbete som TV-kanalen och Centrumkyrkan liksom det mångkulturella centret i Sundbyberg bedriver. Bed för dem som förföljs för sin kristna tro.


  "Vi ber ofta tillsammans via nätet"

  Textstorlek | Publicerad: 2009-08-07 03:00
  DAGEN:
  "Det började med en kallelse när han drev en egen liten klädbutik i Rinkeby, Stockholm.
  - Jag svarade Herren: "Du måste ha kommit till fel person!"
  Nio år senare har Merzek Botros varit med om att leda hundratusentals arabisktalande till kristen tro.

  Merzek kunde inte ana att han skulle få en betydelsefull roll på Miracle Channel, en arabisktalande tv-kanal som sprider det kristna budskapet över hela världen, och pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Inte heller att hans arbete med tv-evangelisation skulle inspirera till en ny universitetskurs i Kanada.Svaret kom från Norge. Under en månad bad Merzek dagligen tillsammans med sin fru Lena om Guds ledning. Han talade inte om sin längtan med någon annan. Bekräftelsen kom en dag när en predikant förde honom samman med den Norgebaserade Miracle Channel, som sökte en lämplig kandidat till uppföljningsarbetet av deras tv-sändningar. Då handlade det om att möta de cirka 200 personer i månaden som hade sett det halvtimmesprogram som kanalen sände. I dag, nio år senare, sänder satellit­kanalen dygnet runt, har dagligen flera miljoner tittare och följer upp 8 000-10 000 samtal i månaden, med Merzek som vd för detta arbete.

  Gensvaret är störst i Egypten, Irak, Tunisien, Marocko och Algeriet. Men också många arabisktalande från Sverige vill veta mer om vem Jesus är.För många som tittar på deras sändningar kan det vara förenat med direkt livsfara.- De flesta som hör av sig till oss har tagit emot Jesus i det tysta. De söker någon att öppna sitt hjärta för. Där de befinner sig riskerar de att förlora sitt liv, fru eller man, släkt och sociala sammanhang.Han berättar hur många av kanalens tittare smyger upp på natten när resten av familjen sover för att titta på programmen via internet. - Folk runt omkring dem börjar märka att deras liv har förändrats. De slutar att be muslimskt, de byter kompisar, de får förändrade livs­vanor.Kommunicerar via internetMiracle Channels uppföljare får ofta kontakt med tittarna via internettjänsterna Skype eller Messenger. I dag är de över 20 personer som arbetar heltid med uppföljning via internet. Tittarens enda möjlighet till kontakt kan ibland vara ett internetkafé. För att ingen ska kunna höra samtalet använder han eller hon hörlurar, men kommunicerar själv genom att skriva.- Vi ber ofta tillsammans via Skype och firar ibland till och med nattvard. I vissa områden har vi möjlighet att förmedla kontakten till underjordiska församlingar, berättar Merzek"

  Från tidigare inlägg på min blogg:

  Migrationsverket om konvertiter


  Migrationsverket och de kristna i Mellanöstern


  Sverige kan naturligtvis inte ta emot alla kristna från Mellanöstern, men vi har många som varit här i flera år och som inte tas på allvar när de framför sina asylskäl. Migationsverket förstår inte att de oftast inte kan få hjälp av sitt lands myndigheter eftersom kristna diskrimineras.
  Vi har i vår barngrupp flera familjer från t.ex Libanon som alla går i svensk skola och föräldrarna har arbete (dock inte heltid) men de skall utvisas efter tre till fem års vistelse i vårt land.
  Konvertiter tas heller inte på allvar utan uppmanas att ligga lågt med sin tro. Det måste väl vara en rättighet att få leva ut sin kristna tro.
  Inför denna julhelg är det flera asylsökande som förtvivlat knackar på kyrkans dörr och vill ha hjälp.

  Idag skriver jag till Migrationsdomstolen angående en ung man som blivit kristen i Irak. Han är analfabet, men har gått på bibelundervisning i Sverige och efter moget övervägande döpt sig. Migrationsdomstolen förstår inte hur hans tro skulle kunna innebära problem för honom. Jag ska skicka boken HEMLIG FRIHET (utgiven på GOSPEL MEDIA )http://www.gospelmedia.se/ samt ett antal dokument från Freedom in the world, Open Doors m.fl organisationer.

  Ett nätverk som jag är med i försöker påverka Migrationsverkets handläggare att ta med den kristna trons betydelse i asylutredninggar. Hittills har intresset från Migrationsverket varit svalt. HBT-rörelsens argument har dock Migrationsverket förstått och börjat agera efter.


  www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161356


  Ännu en ansökan för en flyktingfamilj som söker skydd på grund av förföljelse för sin tro. I Iran blev de förföljda och nu inför Iran en ny lag som innebär dödsstraff för dem som konverterat från islam till kristen tro.
  Jag har samlat en mängd fakta och skickar nu boken HEMLIG FRIHET till både Migrationsverket, Migrationsdomstolarna (det finns tre stycken) och till Migrationsöverdomstolen tillika Kammarrätten i Stockholm. Vill du vara med och hjälpa till att sprida upplysning om hur kristna förföljs i Mellersta Östern kan du höra av dig till mig.


  DAGEN idag om Ayman på Erikshjälpen

  Läs DAGEN idag om Ayman och hans familj som varit 7 år i Sverige. Ayman kom en dag till vår second handbutik i Filipstad. Jag kommer ihåg hur vi satte oss i caféet. Ayman pratade bra engelska. Han berättade lite om sina asylskäl och vi bestämde att han skulle komma och hjälpa oss i arbetet på Erikshjälpen. Jag lovade att stötta honom i asylprocessen och ge tips och råd.
  Ayman är en duktig arbetare och mycket kunnig. Han prövade på de flesta moment i butiken och när min son som var föreståndare skulle vara ledig fick Ayman vikariera som butiksföreståndare. Han gjorde det mycket bra. När det blev ett akut behov av hjälp i butiken i Dala-Järna där min frus bröder var engagerade rekommenderade vi Ayman som fick börja jobba där direkt. Jag minns dagen då lastbilen från Dala-Järna kom och hämtade familjens alla tillhörigheter. Vi förlorade en av våra bästa medarbetare, men sen har jag glatt mig varje gång vi hälsat på i Dala-Järna över butikens positiva utveckling. Som Aymans mentor hoppas jag nu att familjen skall få besked snart om permanent uppehållstillstånd. Alla barnen är födda i Sverige. Se den fina bilden på barnen här: (bilden från Aymans privata fotosamling)

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174633
  www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174640
   
  Läs vidare här om det unika med Ayman som muslim i en kristen organisation. Butiken som drivs av Erikshjälpen har ett samarbetsavtal med Källartorpskyrkan (Missionskyrkan, Svenska Frälsningsarmén och Pingstkyrkan) och varje gång som man öppnar butiken deltar alla i en bön om välsignelse över dagens försäljning och arbete.
  Ayman är butiksansvarig och orförande i butiksrådet är en person från Källartorpskyrkan. Jag ser under Dagens artikel att det finns folk som inte gillar att en muslim får vara butiksansvarig. Man dömer en person utan att veta något om honom. Jag har haft djupare andliga samtal med Ayman än med många från olika kyrkor. Genom vänskap och kärlek kan ett förtroende växa fram som får peka på Jesus Kristus, vår frälsare.

  Bön som förvandlar Filipstad

  Med stor förväntan börjar vi den 11 augusti kl.19 våra bönesamlingar i Pingstkyrkan i Filipstad på nytt. Lovsång, tillbedjan, bibelläsning, samtal och bön. Veckans höjdpunkt då du får stöd och hjälp i din andliga utveckling och får vara med om att se hur Filipstad ska förvandlas. Focus ligger naturligtvis på Guds ord, bibeln och på Jesus Kristus, men en av de viktigaste sakerna med våra bönesamlingar är att du får en chans att öppna dig och samtala om något som du varit med om som kanske gjort dig glad, ledsen eller upprörd. I en kärleksfull atmosfär får vi bearbeta det som hänt och lyssna in Guds tilltal direkt in i din situation.

  Nu på söndag den 9 aug.kl.16 i Pingstkyrkan, Filipstad har vi besök av våra missionärer David o Violeta Larsson från Bolivia. Välkomna! Det blir servering.

  NYHETSTIPS Unik flyktingberättelse

  Jag vet att det är ett flertal journalister som brukar kolla min blogg. Här kommer ett tips. Jag tänker även ringa till några av de stora drakarna och Rapport och Nyheterna på TV4.
  Vi har i Filipstad en familj som för några år sedan fick beslut om uppehållstillstånd i Migrationsdomstolen. De hade då tidigare fått flera avslag och de var här i Sverige redan då den tillfälliga lagen gav många familjer uppehållstillstånd, men de knappa två år som de då bott i Sverige ansågs inte räcka. Nu fick de ändå ett permanent uppehållstillstånd och de fyra barnen liksom föräldrarna jublade. Jag fick även en liten minnessak som tack för mitt engagemang. Vi bjöds på tårta, MEN så hände det som kan hända enligt den nya utlänningslagen. Migrationsverket överklagade till Kammarrätten (Migrationsöverdomstolen) i Stockholm och Kammarrätten upphävde Migrationsdomstolens beslut.
  Sedan dess har det gått flera år och familjen har gjort ny ansökan till Förvaltningssprocessenheten, men frågan är ännu inte avgjord.
  Alla barnen har gått flera år i svensk skola och de klarar sig mycket bra.
  För några dagar sedan träffade jag mamman. Hon gav mig klartecken att kontakta media. Hon har mycket, mycket att säga och hon är inte rädd att tala ut. Helst vill hon hålla tal till hela Sveriges nation.
  I deras hemland bodde de i en enklav omgiven av fiender som ofta sköt på barnen när de skulle gå till byns skola.
  Migrationsverket säger att de inte skall utvisas till sitt land eftersom det är motståndarnas som tagit över deras by. Däremot säger man att de kan flytta till ett annat land.........
  Vill ni göra något av detta?
  Kontakta mig på mail bengt_sjoberg@telia.com

  Ny dom från Migrationsdomstolen

  Starka skäl för uppehållstillstånd

  Jag har kontakt med ett flertal församlingar och enskilda som hjälper flyktingar som har arbete i Sverige. De har vistats lång tid i vårt land och undrar om de skall få stanna. Flyktingar frågar mig ofta vad det är som gäller och vad jag tror om deras möjligheter att få stanna. Här lägger jag ut en dom som kanske kan kasta ett litet ljus över frågan.
  Nyligen kom en dom från Migrationsdomstolen som gav uppehållstillstånd efter att man gjort en samlad bedömning. Det är just detta som jag tycker att Migrationsverket brustit i många gånger. Har man både har arbete och vistats lång tid i Sverige borde man kunna se till helheten och inte bara stirra på enskilda paragrafer eftersom flera människor då hamnar mellan stolarna. De har befunnit sig på fel sida om en ny lag och även om migrationsminister Tobias Billström säger att man inte kan göra undantag måste väl ändå sunt förnuft och humanitet vävas in i besluten tycker man. Det handlar ju om människor.

  "Migrationsdomstolsdom: Kvinnans vistelse om 5,5 år och sonens om 4,5 år anses vara en lång tid. Kvinnans anställningar och studier samt sonens psykiska ohälsa samt hänsynen till barnets bästa anses tillräckligt för uppehållstillstånd.

  Klagandens senaste förhållande hade upphört och vare sig hon eller den 11-årige sonen beviljades därmed fortsatt uppehållstillstånd. Kvinnan från Sri Lanka hävdade särskild anknytning och andra starka skäl samt anförde att sonen mår psykiskt dåligt. Men Migrationsverket avslog ansökan och utvisade dem.

  Migrationsdomstolen anser sonens psykiska ohälsa visad och konstaterar att hans tillstånd kommer att påverkas negativt om han tvingas lämna Sverige.

  Sonen har vistats legalt i Sverige i 4,5 år och kvinnan i 5,5 år. Det anses vara en lång tid. Även om inte kvinnans anställningar och studier räcker för att konstatera särskild anknytning anses det vid en samlad bedömning och med hänsyn till barnets bästa finnas tillräckligt starka skäl för att bifalla överklagandet. Kvinnan och sonen beviljas permanenta uppehållstillstånd".


  [2009-07-28 10:34]
  Asyl/Uppehållstillstånd

  FAKTA

  Identifikationsnr:
  UM 944-09
  Rättsområde:
  Asyl/uppehållstillstånd
  Instans:
  Migrationsdomstolen i Göteborg
  Datum:
  2009-06-17
  Saken:
  Uppehållstillstånd m.m.
  Lagrum:
  5 kap. 16 § 3 st. 1 och 3 utlänningslagen (2005:716)
  Ombud:
  Advokat Johan Svensson, Advokatfirman Credo AB i Göteborg
  Domare:
  Rådmannen Ylva Dahlin

  David-en man efter Guds eget hjärta

  Jag har precis läst klart 2 Samuelsboken i Bibeln. Det finns inte många personer som skildras så ingående i Bibeln som David. Berättelserna är inga skönmålningar utan David skildras med såväl sina goda som dåliga sidor. Som en ung herdepojke lärde han sig att lita på Guds beskydd och hjälp. Davids seger över jätten Goliat hör till klassikerna som barnen får lära sig i söndagsskola och på barnmöten.
  Vänskapen med Sauls son Jonathan var en djup vänskap. De båda ingick ett förbund som var så starkt att David till och med efter Jonathans död sökte upp hans son Mefiboset för att göra gott mot honom på grund av det ingångna förbundet. Den handikappade Mefiboset fick skydd, omvårdnad, mat och husrum i Davids palats sen han blivit kung över både Juda och Israel. 
  David vågade ge sig hän i sin tro och tillbedjan till Herren Gud. Han dansade av glädje inför Herren av hela sin kraft medan allt folket under dans, trumpetfanfarer och glada rop förde hem Herrens ark. Hans hängivenhet föraktades av hans fru Mikal.
  David blev rikligt välsignad av Gud. Gud sa att han ville ge David och hans släkt ett evigt rike. Då undrade han varför Gud slösade sin kärlek och välsignelse på honom, han som var så liten och oansenlig. Han kom fram till att Gud gjorde det bara därför att han lovat och ville det. Ja, vi förstår inte Guds planer och hans kallelse alla gånger. Från Davids släkt utgick ju till och med Jesus, något som Gud säkert planerat sedan lång tid.
  David fick vara med om många segrar, men efter en tid blev var han inte lika noga med att följa Guds vägar. När han stannade hemma från strider som fortfarande pågick föll han för en frestelse som fick till följd att han till och med gav order om att döda Uria vars fru han legat med. När Bat-Seba som kvinnnan hette blev gravid och födde ett barn dog barnet. David sörjde djupt och ångrade sig bittert. Hans kamp skildras i all sin tragedi i psalm 51 i Psaltaren. Gud förlät David, men konsekvenserna av sin synd fick han lida för. Trots detta ser David framåt och får kraft att leva vidare i en nära relation till Gud. Hans psalmer vittnar om underbar trygghet och glädje i Gud, men också stunder av missmod, depressionstankar och brottningskamp med en Gud som förefaller att ha gått och gömt sig.
  Mitt under all kamp och strid skildrar David Gud med ord som "min klippa, min borg, min frälsare, min tillflykt, min sköld, mitt skydd, mitt ljus, ett starkt fäste, min räddning, makt och styrka".
  När David summerar sitt liv säger han i 2 Samuelsboken 22:24 "Inför Honom är jag felfri, jag har hållit mig borta från all synd". Visst är det en märklig vers. Först tycker man ju att det absolut inte stämmer, men David levde så i förlåtelse och Guds upprättelse att han tog till sig att Gud förlåtit honom hans synder och att Gud låter våra överträdelser vara så långt borta som öster är från väster. Hade det stått från norr till söder skulle man ha kunnat mäta upp en sträcka, men det finns ingen risk att öst och väst någonsin kan mötas eller att den sträckan kan mätas. Så lär Samuelsboken oss att vi skall se på oss själva på detta sätt. Det gör oss till frimodiga människor. Inte människor som tar lätt på felsetg och dåliga val i livet utan som lär sig av misstag och som får kraft att mogna, utvecklas och bli till karaktärer, människor att lita på.
  David påstår inte att han aldrig syndat. Vi förstår av hans psalmer att han plågades svårt av sina synder, men han såg på sig själv ur Guds perspektiv. Han visste att Gud gjort hans hjärta "vitare än snö". I och med att Jesus dog och uppstod för oss kan vi alla få ett rent hjärta. Våra misstag och synder byts ut mot hans renhet. Vi får förlåtelse och vår synd finns inte mer.
  Vi kan alla säga med orden från psalm 23 "Herren är min herde, mig skall ingenting fattas. Han låter mig vila på gröna ängar. Han för mig till vatten där jag finner ro. Bara godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar".

  RSS 2.0