Ska de med arbete ändå utvisas nu?

Igår var det en febril aktivitet i media och bland många advokater och juridiska ombud. Cirka 300 asylsökande i Sverige med jobb riskerar att utvisas innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring börjar gälla i december. Själv blev jag intervjuad av Dagens Eko och Nya Wermlandstidningen. NWT gjorde även en intervju med en irakisk man som har en firma med anställda, men där Migrationsverket säger att han måste utvisas.
Tänk vilka felaktiga signaler det ger när folk som sköter sig, lär sig svenska och får arbete och anpassas till svenska förhållanden ändå skall utvisas medan den som kanske gjort ett brott och suttit i fängeelse får stanna.

Här nedan ser ni en artikel från tidningen DAGEN om hur kommunalrådet i Markaryd reagerat för att hjälpa en afghansk kille som haft fast jobb på en däckfirma.


"Kristdemokraten Bengt Germundsson är positiv till regeringens förslag, men bekymrad över vad som ska hända under tiden som lagförslaget behandlas. Och för Harald Takvams företag får väntan på den nya lagen ödesdigra konsekvenser.


Det kommer att dröja till december innan den nya lagen om arbetskraftsinvandring träder i kraft. Under den tiden kommer flera asylsökande med anställning att skickas tillbaka till sina hemländer.- Det är fruktansvärt inhumant och dumt att låta de här människorna bli offer. Det finns många fall som hamnar mellan ny och gammal lagstiftning. Utspelet idag visar hur viktigt det är att man fryser avvisningar tills lagen träder i kraft, säger Bengt Germundsson (kd), kommunalpolitiker i Markaryd. Verksamheten stannarEtt av de företag som skulle gynnas av en sådan frysning är Takvams Däckservice i Markaryd. Ägaren, Harald Takvam, har akut personalbrist efter att hans däckmontör, Reza Rezai, tagits i förvar för att utvisas till Afghanistan.- Om jag inte har honom här får jag dra ner på verksamheten, så att den stoppas upp helt. Vi är två man nu och det räcker inte. Det är ett hån mot alla arbetsgivare som har lärt upp personal. Reza har lärt sig ett yrke här och nu när jag har glädje av honom får jag inte ha honom kvar, säger Harald Takvam. Som det ser ut nu kommer Reza Rezai att skickas tillbaka till Afghanistan och blir tvungen att söka ett arbetstillstånd till Sverige igen i december.Har ett jobb här- De avvisar alla nu och tänker att de ska komma tillbaka senare. Tror de verkligen på det själva? Jag tror inte att det kommer att fungera, men Reza kommer att ha ett jobb här så länge företaget finns kvar, säger Harald Takvam".


Erikshjälpen Second Hand lyfter

Ikväll har det varit arbetskväll på Erikshjälpen i Filipstad. Nästan 20 personer kom för att hjälpa till. Helt fantastiskt!
Två av ledarna för Erikshjälpen har besökt oss och hjälpt oss att få bättre struktur och flöde på allt som kommer in till butiken.
Nu har butiken laddat inför lördagen.
Vi fikade och blev bjudna på tårta ikväll och alla var så glada och uppåt.
Vår butik har kapacitet att växa betydligt fick vi höra.
Välkommen in och titta hur fräscht och snyggt det blivit i butiken. Fler nya grepp är på gång.
Butiken ligger på Tegnergatan 3 i centrala Filipstad.
Det är öppet onsdagar 12-18 och lördagar 10-14
Tel. är 0590-10336

Hopp för dem som har arbete att få stanna i Sverige

Detta står att läsa på Sveriges Radios hemsida www.sr.se
Det bör ge hopp för min palestinske vän som haft fast jobb på Erikshjälpen i två år samt för Adel och för Hassan och några andra som varit många år i Sverige, lärt sig svenska och kommit in i det svenska samhället, men som nu har utvisningsbeslut hängande över sig. Snart kommer den nya lagen och då bör väl i rimlighetens namn Migrationsverket ge dessa killar inhibition och låta dem få gå in i Sverige genom arbetskraftsinvandringens nya dörr.

Lättare regler för arbetskraftsinvandring

Regeringen och miljöpartiet är överens om att lätta på reglerna för
arbetskraftsinvandring. På DN debatt skriver migrationsminister Tobias
Billström och miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mikaela Valtersson, att
det är den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden.

I åtgärdspaketet som lämnas som en lagrådsremiss till riksdagen på torsdagen
finns flera åtgärder som att om en svensk arbetsgivare ger ett konkret
jobberbjudande till någon utanför EU ska personen kunna få uppehålls- och
arbetstillstånd.

Arbetsförmedlingen ska inte längre alltid först pröva om det finns lämplig
arbetskraft i landet. Det är arbetsgivarens bedömning som ska få avgöra.

Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs samtidigt till två
plus två år. Därefter ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.

Ingen som har ett arbete ska heller tvingas lämna landet, och ansökan om
uppehålls- och anställningstillstånd ska kunna sökas från Sverige.



PÅSKENS BUDSKAP

Det viktigaste med påsken tycker jag är vissheten om att JESUS LEVER. Han dog för att vi skulle kunna leva i en relation med Gud. Jesus undanröjde syndens hinder när han dog. Förlåten (ett slags draperi) brast i samma ögonblick som Jesus gav upp andan frivilligt och dog. Just då öppnades förhänget, draperiet eller förlåten så att folket kunde se in i det allra heligaste-se in till Gud. En ny och levande väg öppnades för folket att komma direkt till Gud genom Jesus.
Tänk att du och jag kan ha en levande relation med Gud genom Jesus! Det står i Johannes 1:12 "Men åt alla dem som tog emot Honom (JESUS) gav han rätten att kallas Guds barn, vilket vi också är". Det är en väldig trygghet och ger frid och mening i livet. Vilken trygghet och glädje. Visst möter jag mycket som är jobbigt, frustrerande och som kan göra en förvirrad och arg. Jesus gav oss ett fantastiskt exempel. Han förlät och han visade omsorg om sina närmaste bara några timmar innan han dog. När han plågades av soldaterna hade han kraft och inre styrka att be för dem som hånade och slog honom. Vilket efterföljansvärt exempel. Det går inte i egen kraft, men genom den helige Andes kraft. Den helige Ande är hemligheten till att leva ett rikt, intressant och spännande liv där bibelns ord blir levande just genom umgänget med Guds helige Ande. Det är genom den helige Ande som vi kan få en trons visshet som gör oss helt övertygade om att bibeln är Guds livgivande ord.
Den kraft som uppväckte Jesus från döden och som verkar i dem som tror på Jesus är det som håller mitt mod uppe. Det är den kraften som gör att jag orkar leva. Det är Jesu uppståndelsekraft som ger mig livsenergi, frid, mening med livet trots att jag inte haft en värkfri dag på över 35 år!
Gång på gång när jag varit nere och förtvivlad har jag känt hur Jesus kommit nära mig och genomlyst mig med sitt ljus, sin frid och harmoni. Värken har avtagit och jag har fått ny kraft.
I Jesaja 53 säger profeten "genom Hans sår är vi helade".
I Johannes evangelium står det om den inre källan med det friska livgivande vattnet som flyter fram inom oss. Det har jag känt gång på gång när jag känt att jag egentligen inte orkar hjälpa någon mer. Visst ska man vila och koppla av, men när man försöker hjälpa någon rinner det ofta till ny välsignelse och ny kraft från Gud. 
Jag lever i det som psalm 23 talar om i Gamla Testamentet
Jag citerar från minnet:
HERREN ÄR MIN HERDE MIG SKALL INTET FATTAS
HAN FÖR MIG TILL VATTEN DÄR JAG FINNER RO HAN VEDERKVICKER MIN SJÄL
HANLEDER MIG PÅ RÄTTA VÄGAR FÖR SITT NAMNS SKULL
OM JAG ÄN VANDRAR I DÖDSSKUGGANS DAL FRUKAT JAG INTET ONT TY DU ÄR MED MIG
DIN KÄPP OCH STAV DE TRÖSTAR MIG
DU BEREDER FÖR MIG ETT BORD I MINA OVÄNNERS ÅSYN
DU SMÖRJER MITT HUVUD MED OLJA OCH LÅTER MIN BÄGARE FLÖDA ÖVER
GODHET ALLENAST OCH NÅD SKALL FÖLJA MIG I ALLA MINA LIVSDAGAR OCH JAG SKALL ÅTER FÅ BO I HERRENS HUS EVINNERLIGEN 

Sverige utvisar duktiga arbetare

Sverige utvisar duktiga arbetare som lärt sig svenska språket och anpassat sig till svenska förhållanden. Samtidigt väntas den nya regeringen öppna för arbetskraftsinvandring.
Min vän i Dalarna som jobbar på en av Erikshjälpens butiker har fått besked om utvisning. Familjen har varit många år i Sverige och deras två barn är födda i Sverige. Mannen har fast arbete sedan ett par år och de ligger absolut inte samhället till last. I det lilla samhället i Västerdalarna är familjen mycket omtyckt.

Nu hoppas vi att kommunlarådet tillsammans med en mängd vänner i de kristna församlingarna och kunder på Erikshjälpen skall reagera.

Runt om i landet är media på bettet och belyser enskilda exempel på utvisningar där främst afghaner tvingas återvända till krigets Afghanistan trots att det varje dag dödas människor i landet. Dessa unga killar skall skickas till huvudstaden Kabul dit Sveriges Utrikesdepartement avråder svenskar att åka till. Men våra killar som anpassat sig till Sverige och som i flera fall har svenska tjejer, barn, arbete och ett brett nätverk av svenska vänner, de skall tvingas till en fruktansvärd situation i Kabul där knarkmaffian eller talibanstyrkorna värvar nya anhängare till sin verksamhet.

Här nedan kan du läsa ett exempel på hur en tidning rapporterar om vad som görs för att hindra utvisningarna.


Från Gefle Dagblad
Lokala politiker vill frysa avvisningarna

[08-03-22]

GÄVLE På onsdag diskuterar riksdagen Enayatullah Adels och Reza Rezais situation.
Lokala politiker arbetar för att de ska få stanna

På onsdag står asyl- och migrationspolitik på riksdagens dagordning.
Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna kräver i en reservation en översyn av lagen, bland annat definitionen av väpnad konflikt.
Ingen ska avvisas till Afghanistan eller Irak och ett ja till en översyn skulle ge Enayatullah Adel och Reza Rezai möjlighet att få stanna säger riksdagsledamot Ulla Andersson, v.
Den kristdemokratiska interpellation, som kräver att regeringen ska frysa avvisningar av asylsökande med fast jobb i väntan på den nya lag som ska ge dem möjlighet att söka arbets- och uppehållstillstånd, ska också upp på onsdag.
Ulla Andersson är kritisk till att bara frysa avvisningar av de med fast jobb.
- Man vill inte försvara asylrätten. Människovärdet blir urholkat.
På Migrationsverkets förvar i Gävle skulle Enayatullah Adel och Reza Rezai få stanna, medan de två som inte har jobb skulle avvisas till Afghanistan.
Kd:s partisekreterare Lennart Sjögren har engagerat sig för att Reza Rezai och Enayatullah Adel ska få stanna.
- Jag utnyttjar de politiska kanaler jag har i regeringen, säger han i telefon, under besöket hos Reza Rezai på förvaret.
Kd vill inte avvisa någon till Afghanistan och på tisdag ska kristdemokraterna diskutera hur de ska rösta på onsdag.
Ulla Andersson vill att länets riksdagsledamöter från regeringspartierna berättar hur de ska rösta och undrar vart engagemanget från arbetet för den tillfälliga asyllagen tagit vägen.
KDU Gävleborg skriver i ett pressmeddelande att "Det är idag en skam att vara svensk. Sättet som den svenska staten beter sig på, med polis, politiker och migrationsverk i spetsen, är inget annat än ett brott mot medmänsklighet och människovärde." och uppmanar partiets ministrar och riksdagsledamöter att stoppa avvisningarna.
MUF har redan tidigare uppmanat migrationsminister Tobias Billström och riksdagsledamöterna att inte avvisa Enayatullah Adel och Reza Rezai till krigets Afghanistan.
På onsdag hålls också en demonstration på Sergels torg för att stoppa avvisningarna till Afghanistan och Irak.

Anna Bagge
026-159647


Bok om kvinnors asylskäl engagerar




Asylrätt, kön och politik. En handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter
Författare: Maria Bexelius

Ny handbok för jämställdhet och asylsökande kvinnors rättigheter.

Några dagar innan påskhelgen fick jag denna bok av författaren Maria Bexelius. Jag blev rejält förkyld i påsk och har därför legat i sängen och läst olika böcker. Boken av Maria berörde mig mycket starkt. Hennes metodiska och djupa genomgång av hur en asylprocess för kvinnor skall gå till kan bli till enorm hjälp för många. Tyvärr inser jag att de flesta advokater och handläggare inte låter utsatta kvinnor få en chans att i lugn och ro berätta om vad de upplevt. Tänk så många kvinnor som varit utsatta för sexuellt tvång och våld och som aldrig vågat berätta för Migrationsverket om sina upplevelser eftersom det inte skapats ett förtroendefullt samtalsklimat och många gånger har kvinnors berättelser inte tagits på allvar.

Jag var tvungen att skriva en överklagan i helgen för en kvinna från ett land i Afrika där 100 000-tals kvinnor våldtagits de senaste åren. Svensk Pingstmission gör enastående insatser i landet för att hjälpa en del av dessa lidande kvinnor både fysiskt och själsligt. Ingen människa kan föreställa sig vilka trauman de genomlidit. Några har våldtagits många gånger av rebellgrupper och regeringssoldater för att sedan straffas av sina män!!!

Här nedan ett klipp från ett pressmeddelande från Rådgivningsbyrån för asylsökande.

  

"Jag har en känsla av att de aldrig riktigt lyssnat och

försökt förstå mina problem"

Sara, asylsökande i Sverige.


Asylsökande kvinnor har genom åren vittnat om svårigheter att få flyktingstatus när de flytt undan olika former av mäns våld och grov könsdiskriminering. En del har inte betraktas som trovärdiga om de berättat om övergrepp sent i asylprocessen. Andra har, utan att beslutet föregåtts av en noggrann analys av den reella rättssäkerheten för kvinnor, fått avslag med hänvisning till att hemlandsmyndigheterna kan förutsättas ge dem skydd.

Bristen på ett genusperspektiv i asylprövningen leder till kvinnor och män inte ges lika förutsättningar till flyktingstatus och skydd i Sverige. Våldsutsatta asylsökande och s.k. papperslösa kvinnor möter också svårigheter att få skyddat boende och stöd på lika villkor som kvinnor bosatta i Sverige.

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar publicerar nu boken Asylrätt, kön och politik - en handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter, skriven av Maria Bexelius.

Förhoppningen är att den ska vara ett praktiskt verktyg för jurister, anställda vid Migrationsverket, migrationsdomstolar och frivilligorganisationer, men även för andra som i arbetet möter kvinnor, ska tillvarata deras rättigheter och vill få en ökad förståelse för hur normer kring kön påverkar möjligheterna att få en rättvis asylprocess, utan diskriminering.

‐ Det handlar bland annat om att se att kvinnors erfarenheter av förföljelse och politisk aktivitet kan se annorlunda ut än mäns, säger Maria Bexelius, författare till handboken och projektledare vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Flyktingdefinitionen måste tolkas ur ett genusperspektiv, i enlighet med såväl UNHCR:s som Migrationsverkets egna riktlinjer om könsrelaterad förföljelse.

Syftet är att bidra till arbetet med att uppnå jämställdhet på politikområdet asyl, och

därmed till en asylprövning och process som är i överensstämmelse med Sveriges internationella åtaganden.



  

.


Dödsstraff i Iran

DENNA ARTIKEL ÄR HÄMTAD FRÅN DAGENS INTERNETUPPLAGA DEN 15 MARS 2008
Om detta förslag går igenom kan det även bli farligt för våra iranska kristna vänner!!!

Straffas med döden

Iranskt lagförslag ger dödsstraff åt "avfällingar" och de som "förolämpar profeten"

Iran överväger att införa obligatoriskt dödsstraff för muslimer som byter religion eller "förolämpar profeten". Enligt förslaget ska lagen tillämpas även på iranier som bor utanför landets gränser.

Det har inte heller tidigare varit tillåtet att lämna islam. Men Nazila Ghanea, doktor i människorättsjuridik vid Oxfords universitet säger till Dagen att det här är första gången som ett obligatoriskt dödsstraff för den "förseelsen" förs in i Irans brottsbalk.- Historien visar att det helt klart skulle bli protestanter - särskilt evangelikaler - och bahaier som lagen kommer att riktas mot, säger Ghanea, som också är chefredaktör för den vetenskapliga tidskriften Journal of Religion and Human Rights. Förslaget gör skillnad mellan två sorters "avfällingar": Avfälling är den som vuxit upp med minst en muslimsk förälder och i vuxen ålder konverterar. Straffet är döden, enligt artikel 225-7. - Det är den vidaste definitionen av "muslim" man kan ge. Det säger inget om att det är den förälder som uppfostrar en. Detta innebär att antalet människor som kan bedömas vara "avfällingar" är väldigt stort, säger Ghanea. Avfälling är också den som vuxit upp i ett icke-muslimskt hem, konverterat till islam, för att sedan "återvända till hädelse". Han eller hon ska få tre dagar av "rådgivning" i syfte att få personen att avsäga sin nya tro. Om inte, så väntar döden även där, enligt artikel 225-8.Kvinnor kan få livstid Även om dödsstraffet på flera ställen anges som obligatoriskt, så öppnar artikel 225-10 för att kvinnor kan få livstids fängelse i stället. Förslaget godkändes nyligen av regeringen och ska vidare för beslut till det parlament som ska väljas i morgon. Om det godkänns, så ska det religiösa Väktarrådet ta slutlig ställning till det. Ingenting talar i dagsläget för att de skulle stoppa det. Lagen skulle vara ett klart brott mot de internationella konventioner om mänskliga rättigheter, som Iran bundit sig att följa, kommenterade det USA-baserade Institutet för religion och offentlig politik, IRPP."Alarmerande"Man skulle kunna tänka sig att lagen mest drivs fram för att lugna de hårdföra islamisterna i landet, men Nazila Ghanea är skeptisk till den tolkningen.- Det iranska politiska ledarskapets sammansättning och deras facit när det gäller att respektera sina religiösa minoriteters mänskliga rättigheter ger ingen anledning att tro det. Det här är alarmerande. Varför tror du att förslaget kommer just nu- Om man tittar på den politiska balansen i Iran så har de konservativa fått allt större övervikt. I dag är klimatet det mest konservativa sedan tidigt 1980-tal. Alla de styrande just nu har ungefär samma syn på frågan om "avfällingar", så det verkar vara perfekt läge för dem att få igenom den här beklagliga lagen, säger Nazila Ghanea. Lever i fruktan. Hon betonar också att en sådan här lag inte bara ska bedömas utifrån hur många avrättningar den för med sig. - Den ska också bedömas utifrån om människor lever i fruktan, om de självcensurerar sig, ifall de tvingas ljuga om sin identitet eller övertygelse för att klara sig.- Dessutom är risken stor att andra riktar uppdiktade anklagelser mot dem och drar dem inför rätta.Lite som Pakistans hädelselagstiftning?- Ja, och dessutom talar vi här om ett obligatoriskt dödsstraff som inte kan omvandlas till fängelsestraff. Nazila Ghanea lyfter också fram det uppseendeväckande i förslagets artikel 112-3-1: - Alla brott mot landets säkerhet, där det inkluderas att vara "avfälling", ska implementeras oavsett om personen lever i Iran eller utomlands. Menar de alltså att de tar sig friheten att tillämpa lagen även i andra länder?- Det verkar finnas en uppenbar risk för det i varje fall.Finns på webbenFörslaget har publicerats på webben i en intern tidskrift för Irans domarkår och sedan delvis översatts av bahai-organisationer utomlands. - Olyckligtvis har ingen av de stora människorättsorganisationerna översatt hela texten, berättar Nazila Ghanea. De väntar troligtvis tills lagen antas. Men då är det tyvärr för sent.
Fakta: Lagförslaget
  Om lagförslaget går igenom blir det obligatoriskt dödsstraff för den som lämnar islam eller "förolämpar profeten".
  Lagen riskerar att främst användas mot evangelikaler, bahaier och zoroaster.
  Bahai är en ung världsreligion som bildades i Iran men inte räknar sig till islam. De ser Abraham, Moses, Jesus, Buddha - och Muhammed - som Guds budbärare i olika skepnad. Därav rädslan för att lagen om att "förolämpa profeten" kan riktas mot dem.
  Enligt människorättsorganisationer avrättade Iran nästan 300 människor förra året. Under januari i år avrättade de minst 28.


Iraks kidnappade ärkebiskop död!!!

Iraks kidnappade kaldeisk-katolske ärkebiskop har hittats död nära Mosul i norra Irak.
Rahho Paulos Faraj stoppades av beväpnade män och togs till fånga i slutet av februari. Hans chaufför och två vakter dödades.

Det är ännu oklart vad som orsakat hans död. Kidnapparna meddelade bara var man begravt honom.

Idag kunde man även höra nyheter från Storbrittanien att läget i Irak nu är så lugnt att alla irakier som sökt asyl i landet skall skickas hem igen.

Våra irakiska asylsökande vänner är livrädda för sin situation här i Sverige. Måtte  ärkebiskopens död få bli till räddning för dem som sökt asyl i Sverige undan våld och död.

Ikväll på TV sändes ett skakande rreportage från Irak. Det grymma våldet har tagit 100 000-tals människoliv. Barn har lemlästads och dött. Cirka 2000 läkare har dödats och många läkare som hotats har flytt landet som tidigare hade en väl utbyggd läkarvård.

Låt oss be om fred och försoning. Låt oss be för de kristna som känner sig svårt förföljda och tiotusentals är på flykt från landet.



Reza från Iran skriver om integration

Jag fick ett mail idag från en iransk man som jag träffade på en mångkulurell dag i Örebro i förra veckan. Reza Alghasi som mannen heter har förbluffande snabbt lärt sig att behärska det svenska språket. Han har kommit in i det svenska samhället och hans synpunkter är väl värda att ta till sig.
Tycker du annorlunda är du välkommen att komma med dina synpunkter.

Hej!
Jag heter Reza Alghasi och har några förslag hur man bättre skulle kunna utveckla SFI, Svenska För Invandrare för att kunna lära sig svenska effektivare. Bl.a. genom att modersmålslärare finns med de första månaderna.
Först vill jag berätta lite om mig:
Jag är 33 år gammal och kommer från Kurdistan, den delen som ligger i Iran. Jag jobbade som sjuksköterska i Iran men regeringen lät mig inte arbeta på sjukhus, därför att jag inte är muslim. Men jag jobbade 5 år i en privat klinik i Iran som sjuksköterska. Omständigheter gjorde att jag fick fly till Jordanien 2003, där jag hamnade i ett flyktingläger på gränsen mellan Jordanien och Irak. I lägret samarbetade jag med FN genom att ta hand om andra flyktingar som var sjuka, eftersom jag behärskade både språket och yrket som sjukvårdare. Efter 3 år i lägret kom jag till Sverige som Kvotflykting 2006. Här har jag nu varit i 17 månader.
Jag vill engagera mig i det svenska samhället och gör många positiva saker:
Jag studerar svenska på Komvux (SFI).
Jobbar som personlig assistent på ett företag som heter Frösunda Assistans.
Jag är aktiv medlem i Röda korset och efter en kurs i februari, ska jag bli flyktingfadder i Örebro.
Jag är aktiv i Nattvandrarna i Örebro.
Jag samarbetar med tre Iranska TV-kanaler/media som ligger i Los Angeles, Paris och Stockholm för att berätta om Iranska flyktingars situation, särskilt de som bor i lägret på gränsen mellan Irak och Jordanien.
Jag är aktiv medlem i Ayene-föreningen som ligger i Los Angeles. De hjälper flyktingar och andra som har problem med narkotika och alkohol.
Jag är aktiv medlem i Föreningen KRIS i Örebro.

Jag trivs bra här i Sverige och jag tänker mycket positivt om mitt nya land!

Här är mina förslag:

Vi vet alla att Sverige är ett av de länder som tar emot många flyktingar, särskilt de som kommer från länder kring Medelhavet och mellanöstern. Jag anser att Sverige och svenskarna besitter en djupt mänsklig egenskap att hjälpa flyktingar.
Men arbetet slutar inte där, utan snarare börjar. Hur ska man på bästa sätt kunna leva med alla dessa människor? Hur ska de anpassa sig till det nya landet, den nya kulturen och den nya traditionen? Frågorna är många men det finns svar!

Jag som kommer från mellanöstern vet hur det är att komma till ett nytt främmande land. Jag har nu bott i Sverige i 17 månader och läser på SFI. Jag vill vara en del av samhället, en del av kulturen, jag vill bygga och vara med. Men det finns ett stort hinder att effektivt lära sig språket.
Vi som läser SFI i Örebro är nästan 900 elever och det finns vad jag vet inte en enda lärare som kan vår kultur, vårt språk eller våra traditioner. Du kan inte veta hur en kultur är om det inte är någon som förklarar för dig med det språk du behärskar mest. Den som inte kan invandrarens språk, tradition och kultur saknar viktig kompetens för att upplysa oss om det svenska samhället och t.o.m. undervisa svenska. Jag tror det är orsaken till att vi har så många invandrare som nöjer sig med att klara SFI och inget mer. Med detta har man också vaga kunskaper om det svenska samhället.
Hade vi under kanske de tre första månaderna en modersmålslärare som kunde förklara och underlätta för oss parallellt med en rent svensktalande lärare ? hade vi haft mycket bättre möjligheter. Många av dem som invandrat till Sverige, skulle kunna fungera som modersmålslärare och samtidigt vara goda förebilder på hur man lyckas integrera och få arbete i landet.
Vi vill integrera oss, vi vill lära oss så mycket som det går. Och detta blir oerhört svårt när man är utelämnad med ett lexikon i handen. Första månaderna förstod jag så gott som ingenting. Upplevde detta som bortkastad tid. Vi behöver diskutera detta vidare och det är bråttom. Särskilt med tanke å regeringens planer att förkorta SFI-tiden. Jag anser att det inte är tiden som är viktig utan innehållet!
Örebro 2008-03-11
Med vänlig hälsning
Reza Alghasi

Filipstads kyrkor ber för kidnappad irakisk ärkebiskop

Idag mötte jag en grupp kristna och muslimer från Irak som engagerat sig för att fästa omvärldens uppmärksamhet på situationen i Irak. Det är fortfarande krigstillstånd i landet hävdar de och när som helst kan man bli dödad av en bomb.
Gruppen från Irak är asylsökande som bor i Lesjöfors, Persberg och Filipstad. De vill att kyrkorna i Filipstad skall bedja och agera för att försöka rädda den kidnappade ärkebiskopen Paulos Faraj Rahho vars båda livvakter och chaufför dödades i samband med kidnappningen. Ärkebiskopens liv är i stor fara.
I Johanneskyrkan i Södertälje är det förbön varje kväll för ärkebiskopen. Där bor många av de kaldeisk-katolska invandrarna från Irak.
Senare på dagen hade vi Allkristna Rådet i Vasakyrkan då representanter för Vasakyrkan, Pingstkyrkan, Svenska Kyrkan och Kristen Gemenskap möttes. Vi beslöt då att ha förbön i kyrkorna i helgen och ställa oss bakom den önskan om att få leva i fred och frihet som dessa irakiska asylsökande gav uttryck för. Under kvällen kunde man höra om fler bomber i Irak med många dödade. Det är absolut inte lugnt i Irak och vi hoppas, tror och arbetar för att dessa våra vänner skall få stanna i Sverige.
En av familjerna på bilden har tillsammans med sitt lilla barn på sin färd mot Sverige suttit i fängelse i Grekland i 9 dygn och blivit mycket illa behandlade. Nu fruktar de att bli skickade tillbaka till Grekland för att utvisas till krigets Irak. En dom i Migrationsdomstolen i Malmö ger även denna familj nytt hopp att Sverige kanske tar upp deras asylansökan.
image106

Iraks kristna lider svårt

I morgon ska jag träffa en grupp irakiska kristna här i Filipstad. De är orooade över att deras biskop kidnappats. Han heter Paulos Faraj Rahho och är biskop för den kaldeiska-katolska kyrkan som har anor från 200-talet i dessa områden i nuvarande Irak. I samband med att biskopen kidnappades dödades hans båda livvakter och föraren av bilen som biskopen åkte i.
De kristna irakierna frågar om inte vi kyrkor i Filipstad borde reagera och stödja dem i deras oro för landet och förböner för sin biskop. Det passar bra att ta upp detta senare på eftermiddagen då det allkristna rådet träffas i Vasakyrkan.
Många av de kaldeiska kristna i Irak talar fortfarande det språk som Jesus talade nämligen amareiska.
Här nedan ser ni en artikel från BBC om de kristnas historia i Irak.


Iraqi Christians' long history
A Syrian Catholic Church in Baghdad Iraq's Christians comprise many rites
Christians have inhabited what is modern day Iraq for about 2,000 years, tracing their ancestry to ancient Mesopotamia and surrounding lands.

Theirs is a long and complex history.

Before the Gulf War in 1991, they numbered about one million, but that figures is now put at about 800,000 and falling.

Under Saddam Hussein, in overwhelmingly Muslim Iraq, some Christians rose to the top, notably Deputy Prime Minister Tariq Aziz, and the Baathist regime kept a lid on anti-Christian violence.

But this started to change after the removal of Saddam Hussein and the US-led occupation of Iraq.

There has been a spate of attacks on Christian targets in Mosul, Baghdad and elsewhere in recent months. Many Christians have felt intimidated and left the country.

And on Monday, Iraq's most senior Christian clergyman, the Archbishop of Mosul, Basile Georges Casmoussa, was kidnapped. He was released a day later.

He had chosen to stay on and tend to his 35,000-strong congregation, says the BBC's Jim Muir in Baghdad.

Biblical city

In the wake of the 1991 Gulf War and the imposition of sanctions, many Iraqi Christians, who had lived in relative harmony with their Muslim neighbours for decades, left to join family in the West.

The secular government of Saddam Hussein largely suppressed anti-Christian attacks, but it also subjected some communities to its "relocation programmes".

For Christians, this was particularly marked in the oil-rich areas, where the authorities tried to create Arab majorities near the strategic oilfields.

Christians live in the capital, Baghdad, and are also concentrated in the northern cities of Kirkuk, Irbil and Mosul - once a major Mesopotamian trading hub known as Nineveh in the Bible.

Most Iraqi Christians are Chaldeans, Eastern-rite Catholics who are autonomous from Rome but who recognise the Pope's authority.

Chaldeans are an ancient people, many of whom still speak Aramaic, the language of Jesus.

Monasteries

The other significant community are Assyrians, the descendants of the ancient empires of Assyria and Babylonia.

After their empires collapsed in the 6th and 7th Centuries BC, the Assyrians scattered across the Middle East.

They embraced Christianity in the 1st Century AD, with their Ancient Church of the East believed to be the oldest in Iraq.

Assyrians also belong to the Syrian Orthodox Church, the Chaldean Church, and various Protestant denominations.

When Iraq became independent in 1932, the Iraqi military carried out large-scale massacres of the Assyrians in retaliation for their collaboration with Britain, the former colonial power.

Their villages were destroyed, and churches and monasteries torn down.

In recent years, however, some places of worship were rebuilt.

Other ancient Churches include Syrian Catholics, Armenian Orthodox and Armenian Catholic Christians, who fled from massacres in Turkey in the early 20th Century.

There are also small Greek Orthodox and Greek Catholic communities, as well as Anglicans and Evangelicals.

Iraqi Chaldean archbishop seized
Worshippers at a Chaldean church in Mosul. File pic The church's community in Iraq is said to be 550,000-strong
Gunmen have kidnapped the archbishop of the Chaldean Catholic Church in the northern Iraqi city of Mosul and killed three of his aides, his church says.

Archbishop Paulos Faraj Rahho was seized as he left a church in the eastern al-Nour district, it added.

Pope Benedict XVI deplored the kidnapping as a "despicable" crime.

Most of Iraq's estimated 700,000 Christians are Chaldeans - Catholics who are autonomous from Rome but recognise the Pope's authority.

Many have been targeted since the 2004 invasion by Sunni extremists groups.

In January, bombs exploded outside three Chaldean and Assyrian churches in Mosul. Several Christian priests have also been kidnapped or killed during the past five years.

'Fervent prayer'

Archbishop Rahho had just left the Church of the Holy Spirit in Mosul, where he had been leading afternoon prayers, when his car was ambushed by armed men, a church spokesman said.

The gunmen opened fire on the car, killing his two companions and driver, before kidnapping the archbishop, he added.

It's a terrible time for our church - pray for us
Bishop Rabban al-Qas
Iraq's human mosaic crushed Iraqi Christians' long history Who are the Chaldeans?

Bishop Rabban al-Qas of the nearby city of Irbil said his 65-year-old colleague, who was ordained archbishop of Mosul in 2001, was "in the hands of terrorists".

"But we don't know what physical condition [he is in]," he told the Rome-based Catholic news service, AsiaNews.

"It's a terrible time for our church - pray for us," he added.

The kidnappers have reportedly communicated their demands, but these have not been made public.

The Vatican later issued a statement saying the Pope was saddened by "this despicable act" which "touches the whole of the church in that country".

"The Holy Father asks the universal Church to join in his fervent prayer so that reason and humanity prevails in the kidnappers and Monsignor Rahho is returned to his flock soon," it said.

The incident comes less than year after a Chaldean priest and three sub-deacons were gunned down the same church in Mosul after celebrating Sunday Mass.

The Syrian Catholic archbishop of Mosul, Basile Georges Casmoussa, was kidnapped at gunpoint in 2005, but was released after one day without a ransom having been paid.

Christians targeted

There are an estimated 50,000 Christians in the traditionally ethnically and religiously mixed city of Mosul, Iraq's third-largest and a centre of the oil industry.

Map

But a rise in attacks on Christians by Sunni extremist groups such as al-Qaeda in Iraq since the US-led invasion in 2003 has prompted many to leave.

Last June, Pope Benedict told US President George W Bush he was deeply concerned about the plight of Iraq's Christians as a result of the ongoing insurgency.

"Particularly in Iraq, Christian families and communities are feeling increasing pressure from insecurity, aggression and a sense of abandonment," he said.

Originally made up of members of the Nestorian Church, the traditional liturgical language of the Chaldean church is Syriac - a descendent of Aramaic, which is thought to have been spoken by Jesus and his disciples.

The church's community in Iraq is said to be 550,000-strong and its best-known member is Saddam Hussein's former deputy prime minister, Tariq Aziz.

The Chaldean Patriarch, Cardinal Emmanuel III Delly, is based in Baghdad.


DOP OCH GLÄDJEFYLLD GUDSTJÄNST

Idag hade vi en mycket välbesökt gudstjänst i Pingstkyrkan i Filipstad. Vår son Joel Sjöberg talade om tidstecknen som visar att Jesus Kristus snart kommer tillbaka till jorden.
Vi hade mycket sång och musik i början och flera hade olika instrument att spela på. Vi är så glada för att flera nya människor hade hörsammat inbjudan att komma till dopgudstjänsten.
Själva dopet hade vi i en sal en trappa ner i kyrkan. Där finns en dopbassäng. Mannen som döptes var så lycklig och glad. Efteråt anmälde sig ytterligare en person som ville följa Jesus. Hon ska nu få dopundervisning. Igår deltog den kvinnan i kvinnornas bönedag som började klockan 10 och som inte slutade förrän klockan 17 på eftermiddagen.
Efter dopet hade vi servering och i samband med den var det flera som ville ha förbön för olika saker. Även i denna gudstjänst verkade det som om folk inte ville gå hem utan njöt av att vara tillsammans, sjunga, be och umgås med sina vänner.
Församlingen Kristen Gemenskap ser med glädje fram emot flera härliga gudstjänster och gläds över att Jesus Kristus ger mening, frid och tillfredsställelse i livet.
image104

image105
NÅGRA av dem som tittade på dopet.


Tid för glädje och fest!

Jag vet inte hur många fester som vi har varit med på när vi firat dem som fått uppehållstillstånd. Det är säkert väldigt många under dessa 17 år som vårt nätverk kämpat för asylsökande.
En del gånger då vi firat har kyrkan varit fullsatt och vi har ätit, sjungit och dansat och hurrat. Advokater och riksdagsmän/kvinnor har deltagit. Ibland har de som fått stanna varit så sjuka och trötta att vi fått nöja oss med en enkel liten tårta.
Några gånger har tidningar och TV kommit och man har fått ge intervjuer mellan tuggorna med smörgåstårta.
Här på bilden firar vi att en vietnamesisk familj fått permanent uppehållstillstånd. Som ni ser fanns det gott om utomordentligt god mat!
image103


Kvinnornas Internationella bönedag i Pingstkyrkan

Idag firades Internationella kvinnodagen i Filipstad. Kvinnojouren hade årsmöte med  ljuständning för att hedra alla de kvinnor som misshandlats psykiskt och fysiskt i Filipstad under året. Tyvärr ser det inte ut som om trenden går ner.
Även en grupp kvinnor har varit samlade i Pingstkyrkan idag. Ett arrangemang av kvinnor från Kristen Gemenskap och andra församlingar. Jag tittade in som hastigast trots att samlingen enbart var för kvinnor. Jag skulle hämta en nyckel eftersom jag skulle göra i ordning för morgondagens dop.
Eila Johnson, Linnea Nilsson, Heather Witt och Maribel Jansson var några som talade och sjöng idag. En grupp afrikanska kvinnor sjöng och dansade.
Före lunch talade man om kvinnors situation i många länder. Agneta Fonseka fiixade tre stora familjepizzor och sen fortsatte samvaron med samtal, sång och förbön för personliga böneämnen.
Flera av kvinnorna från andra länder har upplevt svåra trauman. I en kärleksfull, varm och öppen atmosfär fick de möjlighet att öppna sig för varandra och tillsammans be och visa varandra kärlek.
Till nästa år hoppas jag att de övriga kyrkorna också gör mer reklam bland sina kvinnor för detta arrangemang som förenar kvinnor över hela världen.

Bandyns framtid i Lesjöfors och Filipstad

Jag brukar inte skriva om mitt politiska engagemang, men denna interpellation gäller en fråga som väldigt många i våra bygder är intresserade av. I Vansbro kommun var jag ordförande under några år i Fritidsnämnden och hade kontakt med ett 80-tal föreningar. Jag ser mitt politiska engagemang som något mycket viktigt eftersom jag kommer i kontakt med många kommuninvånare. Jag tror det är viktigt för mig att visa att jag bryr mig om mer än den kyrkliga verksamheten och engagemanget för flyktingar. Så här tänker jag fråga kommunalrådet på torsdag kväll:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande


Den gångna vintern har det inte varit mycket till vinterväder i våra bygder. Att bandyn haft problem med isen på den konstfrusna anläggningen vid Skogsryd är ett hett samtalsämne i Lesjöfors, Filipstad och på tidningarnas insändarsidor. Bandysporten engagerar många människor, både unga och gamla och i år har Bandybaronerna vunnit division 1 och skulle kvala till allsvenskan. Men det blev för stora kostnader för klubben att hyra in sig på andra arenor. Man frågar sig vad som kommer att hända med de stolta bandytraditionerna och om kommunen vill fortsätta att stödja Bandybaronerna.

Om anläggningen repareras och drivs effektivt behövs inför kommande år en ökad samverkan mellan de olika klubbarna. Likaså finns ett stort behov av en vassare marknadsföring och kanske ett samarbete med Hällefors och/eller Hagfors kommuner.

Nu i vinter har Filipstads kommun svikit den anrika sporten och kostnaderna för träning och hemmamatcher på bortaarenor har vuxit oroväckande. Tre gånger har LIF kunnat träna på Skogsryd och bara en seriematch har kunnat genomföras. Hur kommer framtiden att bli?

1. Planerar Filipstads kommun att lägga ner den befintliga konstfrusna isstadion vid Skogsryd?

2. Vilka åtgärder planeras för att finna läckan och reparera den?

3. Hur skall lesjöforsbandyn kunna planera för framtiden? Kommer kommunen att betala kompensation för föreningens fördyrade omkostnader?

4. Kan kommunen tänka sig att lägga ut viss del av skötseln av anläggningen på ideella krafter?

5. Vad kan ytterligare göras för att marknadsföra och effektivisera Skogsryds anläggning och vad kan göras för att Lesjöfors gamla anrika traditioner som ett elitlag i Sverige kan fortleva.?

Varumärket Bandybaronerna skulle kunna göra mycket god reklam för bygden och bandyföreningen och kommunen kan tillsammans bevisa att Filipstads kommun är bra mycket bättre.


Filipstad den 8 mars 2008

Bengt Sjöberg


Intressant dag om kulturförståelse

Igår deltog jag i en kurs på Örebro Missionsskola och Missionsinstitut. De olika seminarierna handlade om kulturförståelse. Göran Janzon, teolog och missionsforskare lade en gedigen grund för dagen med sin genomgång av den första kristna församlingens möte med olika kulturer. Det var församlingen i Antiokia som var rustad att möta det mångkulturella samhället. Församlingen i Jerusalem var mer fastbunden i sina judiska rötter. Efter en förföljelse mot församlingen i Jerusalem blev de tvungna att förhålla sig till olika kulturer dit de blev kringspridda.
Görans slutsats är att evangeliet (det glada budskapet om att kunna ha en relattion med Gud genom Jesus) är till för alla folk och folkslag.
Margareta Mörling, lärare för nyanlända invandrare talade om kulturförståelse utifrån sin bok, Färgresan.
Hon talade bland annat om att lära sig de sociala koderna. Hon berättade bland annat om när hon fått stränga order om att inte prata med främmande män när hon skulle ut och handla. Allt gick bra i affären, men när hon var på väg hemåt med varorna var det en man som närmade sig henne och påkallade hennes uppmärksamhet. Hon fortsatte att gå och stirra rakt fram som om ingenting hänt. Efter ett tag var det ytterligare en man som ropade på henne. Hon reagerade inte, menn när hon hörde en kvinna ropa vände hon sig om. Då såg hon att strösockret som hon köpt i butiken hade börjat rinna ut från ett hål i papperspåsen. Det var en lång vit rand med socker längs vägen som hon gått.
Margareta bad oss att vi skulle tänka ut hur vi skulle agera om det skulle bli krig och vi måste fly från vårt land. Vad skulle vi packa med i den enda väska som vi skulle kunna ta med oss?
En intressant sak som Margareta berättade om var hur spanjorerna ser på alla svenskar som flyttat till Solkusten i Spanien eller till en av Kanarieöarna. Spanjorerna klagar och säger att alla bor tillsammans och bara pratar med varandra och att det är svårt att få kontakt med svenskarna. De läser till och med sina egna tidningar och lyssnar på radio från Sverige och tar in TV-kanaler från Sverige och bryr sig inte alls om att bli integrerade.
Varför tror vi att irakierna söker sig till Södertälje eller Malmö och inte till Kiruna och Sollefteå?
Ja, denna dag gav mycket att tänka på. Den yttre och den inre resan beskrevs på ett livfullt sätt.
Det var roligt och inspirerande att möta människor som arbetar med integration och som vill att våra kyrkor skall vara välkomnande till nya MEDVANDRARE.

När allt hopp nästan är ute

Familjen sitter samlad vid bordet. TV:n står på som alltid. Några av barnen försöker leka på golvet, men de tittar hela tiden ängsligt på mammam som gråter. Pappa går av och an i rummet och vrider sina händer.
-Migrationsverkjet förstår inte vår situation! Titta här Bengt! Det är ett standardsvar som inte säger något om vårt ärende.
-Vad ska vi göra nu? Vi har fått nej i alla instanser. Vi kan inte återvända. Vårt hus har XXX-fraktionen bränt ner.
Migrationsverket säger att jag skulle ha gått till polisen och anmält det som hänt. Tror de verkligen att vår polis skulle hjälpa en i vår situation. Du ska inte tro att polisen är så effektiv som i Sverige.
Jag tänker på vår effektiva svenska polis......Hm Jag ringde polisen på 112 i lördags. Det pågick ett brott i centrum i stan. Jag blev kopplad av SOS till polisledningen, men ingen svarade trots att jag lät det gå 18 signaler. Jag tänker också på den gången då min son såg tjuvar ta hans steroanläggning och alla CD-skivor. Trots att han följde efter tjuvarna och rapporterade till polisen (som den gången svarade i telfonen) ingrep de inte. De var minst 8 mil bort. När min son kunde ge konkreta bevis och peka ut tjuvarna hände ändå ingenting. Men det är väl bättre med polisen i Libanon, Irak, Kosovo och Eritrea förstår jag efter att ha läst flera avslagsbeslut  av Migrationsverket eller Migränvärket som en som höll på att lära sig svenska skrev.
När jag pratar med familjen förstår jag att det bara skulle bli värre om de kontaktade polisen. Då kanske de till och med skulle bli straffade.
-Vad gör vi nu Bengt? Kan du skriva något bra till domstolen?
Mamma i familjen får telefon från en kompis som hört någon på hennes jobb berätta att alla från hennes land skall få uppehållstillstånd i Sverige. Då måste väl vi också få det? Det är 20 asylsökande i Kristinehamn som fått det idag, Bengt.
Jag ringer en vän i Kristinehamn som kommer från samma land som familjen. Hon vet ingenting om någon som fått uppehållstillstånd från det landet och för resten finns det inga asylsökande i Kristinehamn. Det var bara ett rykte. Ja, rykten går ofta och snabbt bland flyktingarna. En gång hörde jag någon berätta om en advokat som var syster till Göran Persson. Om man betalade sex tusen till mannen som berättade detta skulle han ordna så att advokaten fixade så de skulle få stanna i Sverige. Puh, den lögnen gick de inte på.
Vi sitter där och familjens frustration ökar mer och mer. Jag har varit med så många gånger nu, men ändå känns det så svårt att säga till dem att ni har kommit till vägs ände. Er asylansökan är behandlad i alla instanser och nu finns det ingen chans mer.
-Ja, men kan du hjälpa oss att kontakta en kyrka i Canada så kanske vi kan få en inbjudan att komma dit. De kanske kan sponsra oss?
-Det är inte så lätt, men jag kan ju försöka.........
Två av de äldre barnen går in i sovrummet och lägger sig i sängen med huvudet begravt i kudden. Jag hör hur killen snyftar. Han är 15 år och har nyss fått börja i den svenska skolklassen. Lillasyster griper tag om gosedjuret som de fått i kyrkan då vi hade en fest.
Pappa röker på balkongen och mamma gråter igen.
Vi skiljs åt och jag tar en promenad hem. Väl hemma är det ganska svårt att låta bli att tänka på familjen.
Det är några veckor till dess att de får biljetter för återresan. Vad händer när de kommer tillbaka? Hur ska de kunna bosätta sig i en främmande by? Alla grannar skulle snabbt ta reda på varifrån de kommer och deras land är så litet så XXX-fraktionen tar säkert reda på vart de tagit vägen. Då kanske det inte räcker med att bränna deras bostad. Vem skall bli våldtagen? Blir det lillasysters tur nu?
Tyvärr finns det inget svar på denna berättelse. Kanske finns det ändå hopp? In sha Allah=Om Gud vill.....Han vill väl väl, men vill Migränverket?
På onsdag skall jag tala om flyktingar och våra nysvenskar på en konferens i Pingstkyrkan i Jönköping. Det ska bli roligt att bo hos min son Johannes.

Sportlovsaktiviteterna i kyrkan-succé

Jag tror och har hört att de 24 barn som deltog i Kristen Gemenskaps sportlovsaktiviteter i Pingstkyrkan och i Ferlinskolans idrottshall var mycket nöjda och glada. Varje dag fick de lyssna på en berättelse, leka olika lekar, tävla, sjunga och spela, rita, måla och göra hobbyarbeten, spela fortboll, innebandy, handboll, volleyboll och spela biljard och bordtennis.
Kyrkan ordnade med lunch varje dag och maten gick åt, det vill jag lova! På fredagen serverades pizzor av modell mindre, men det åts desto fler! På torsdagen gjorde vi plättar och pannkakor med sylt och bär. Någon dag var det choklad och smörgås.
Det var flera nya svenska barn som kom och sen var det våra barn från Libanon, Kosovo, Albanien, Irak, Armenien och Nigeria.
Under veckan har vi märkt att vi har flera duktiga ledare som förut inte deltagit i barn- och ungdomsverksamheten, men nu kommer de att bli anlitade.
Dorid från Irak ska fortsätta kontakterna med ungdomarna. Varje fredag klockan 16-17 blir det aktiviteter i sporthallen på Åsenskolan.
Varje onsdag har vi ONSDAGSKUL både i Pingstkyrkan och i Betel. Någon dag framöver ska vi spela bowling.

RSS 2.0