Svensk lag hålls högre än barns rättigheter

Många gånger på denna blogg har jag skrivit och berättat om hur barns asylskäl inte tas på allvar i asylprocessen. Barn vaknar kl.5 på morgonen av att 8-13 poliser stormar in i lägenheten och de får en timme på sig att lämna det liv som de kanske haft i tre år i Sverige. Där har barnen gått i svensk skola, fått kompisar, kommit med i kyrkans ungdomsgrupp.
Du kan läsa i min blogg om den 8-åriga flickan som tillsammans med sin gravida och sjuka mamma fördes till förvaret=flyktingfängelse. Visserligen "bara" 48 timmar, men...
Denna vecka är det en utvisning som ska ske klockan fem på morgonen här i Filipstad.
Visst, vi har reglerad invandring och ärendena har passerat tre instanser så de har laga kraftvunna beslut, men hur har asylprocessen egentligen varit?  Rättssäker? Har de som ska fatta besluten läst handlingarna? De ledamöter som sitter i migrationsdomstolarna har berättat att de haft cirka 10-15 minuter på sig att läsa in sig på olika ärenden.
Så här rapporterar DAGEN idag:

Barn i behov av samhällsstöd får olika hjälp beroende på var i Sverige de bor. Papperslösa barn nekas sjukvård och utbildning. Barn med funktionshinder och asylsökande barn får inte det skydd de har rätt till. Det är några av de områden som FN:s barnrättskommitté kritiserat Sverige för i en omfattande granskning av hur vi lever upp till barnkonventionen.

Vart femte år måste alla länder som har förbundit sig att följa FN:s konvention om barnets rättigheter lämna in en rapport om situationen för barn och vad som gjorts för att barnkonventionen ska förverkligas.

Regeringen presenterade Sveriges rapport för FN:s barnrättskommitté i Genève den 27 maj och två veckor senare lämnade kommitté sin kommentar. Man pekar på brister när det gäller tillämpningen av barnkonventionen och ger rekommendationer på vad som bör förbättras för barn i Sverige.

Den svenska regeringen uppmanas bland annat att låta barnkonventionen väga tyngst om det uppstår en konflikt mellan den och svensk lagstiftning. En lösning enligt FN-kommittén är att göra barnkonventionen till lag.

Behöver få större genomslag

-Det finns två tillvägagångssätt: att se över lagstiftningen så att barnkonventionen verkligen kommer till uttryck i alla delar, eller att göra barnkonventionen till lag. Barnrättskommittén tar inte ställning till hur vi ska göra, men de vill se att barnkonventionen får större genomslag i svensk rätt.
DAGEN-artikeln fortsätter här

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=189819


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0