Kyrkornas praxissamling



Journalisten Agneta Gustavsson presenterade i måndags i Uppsala sina slutsatser av asylsystemet efter att ha tagit del av ett 60-tal gripande berättelser om flyktingar.
Agneta ansåg att
1. Bedömningen av situationen i olika länder är svår och långsam att förändra. Barnkonventionen som i oktober i år firar 20 år ÄR INTE SVENSK LAG.
2.Människor som flyr urskillningslöst våld ges sällan asyl.
3. Det finns en bristande förståelse av religion som asylskäl. Jag har tidigare berättat om ett iranskt par som blivit förföljda i Iran för att de konverterat till kristendomen. Som bevis hade de bland annat skickat in kort från samlingar i kyrkan. Migrationsverket svarade att de inte trodde de blivit kristna utan endast besökt en kyrka som "turister" eftersom de inte sågs delta i någon religiös rit. Personerna på korten satt i en ring med biblar uppslagna. Man satt och samtalade och bad, men detta fattade eller ville inte Migrationsverket fatta!
4. Det finns en bristande kompetens vad gäller bedömningen av utsagor.
5. Det finns en obalans i att Migrationsverket har enorma resurser att överklaga migrationsdomstolarnas beslut. Agneta frågade om man måste gå en kurs i hur man söker asyl. Många advokater är dåliga och hinner inte sätta sig in i ärendena. Nämndemännen som ska avgöra mål får INTE TID ATT SÄTTA SIG IN I ÄRENDENA. Ibland får man 15 minuter på att läsa in sig på ett asylärende som rör liv och död!!!
6.Bristande humanitära hänsyn, speciellt vad gäller barn.



Syster Karin från Alsike kloster berättade om hur de satt ner skyltar där de utropat området SOM EN FRISTAD. Polisen gick in på området och tog med sig gömda flyktingar för några år sedan. Syster Karin berättade engagerat och gripande hur barnen är föredömen i skolan. De får MVG i de flesta ämnena och är goda kamrater i skolan. Syster Karin efterlyste fler FRISTÄDER dvs stiftsgårdar och kristna gårdar där man kan skydda flyktingar.
IDAG ÄR DET TILLÅTET FÖR POLISEN ATT GÅ IN OCH HÄMTA FLYKTINGAR I EN KYRKA EFTER AVSLUTAD GUDSTJÄNST. Så länge gudstjänsten pågår får man dock inte avbryta, så det gäller att ha långa gudstjänster och bönenätter om man tagit emot gömda flyktingar!


Den 23 november presenteras den fullständiga rapporten som Sveriges Kristna Råds 28 medlemskyrkor skall ställa sig bakom. Ärkebiskopen skall underteckna rapporten som vi hoppas skall utgöra ett startskott till ETT NYTT UPPROP liknande PÅSKUPPROPET. Aktioner planeras i varje län/stift.
Jag kommer att informera mer om detta senare.
Jag planerar även att skriva debattartiklar om hur Migrationsverket behandlar kristna iranier och irakier. Det är skandal och fruktansvärt inhumant att Sverige tillåter myndigheter att hetsa och hota asylsökande och med tvångsmetoder skrämma dem till att ge upp. Att psyka dem så att de måste få vård på sjukhus och hetsa dem till att vilja ge upp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0