Flyktingar under press

Har idag blivit intervjuad av tidningen Svenska Journalen om främlingsfientlighet inom kyrkan.
Ska inte avslöja något ännu. Har skickat ut en enkät som givit många mycket intressanta synpunkter och berättelser från hela Sverige i detta ämne.
Det finns mycket rädsla och fördomar. Mycket okunskap.

Telefonen har gått varm idag. Flera hjälpsökande flyktingar som desperat försöker få stanna i Sverige. Några har hittat arbete och några letar jobb. Andra försöker få fram bevis om hotelser och övergrepp. Inte så lätt att få ut polisrapporter om det är poliserna som våldtagit och slagits. Igår var jag på möte i Sundbyberg i Sveriges Kristna Råds arbetsgrupp för migration och integration. Vi vädjade till Migrationsverket för barnens situation och vi behandlade situationen i Kongo och Etiopien plus en hel del andra frågor.

Har idag träffat en man som varit utsatt för tortyr i sitt land. Han fick uppleva en skenavrättning och militär skar upp hans mage så tarmarna hängde. Han blev sydd, men på ett slarvigt sätt och har ett stort oregelbundet ärr. Har också andra märken på kroppen efter tortyr. Varken Migrationsverket eller hans advokat har brytt sig om detta och att han riskerar att skickas tillbaka till tortyr trots att det enlig lag är förbjudet att återsända någon till tortyr. Mannen måste få en tortyrutredning och en ny chans hos Migrationsverket. Man fattar inte att en advokat kan ta så lätt på sitt jobb.

Jag ska i morn kontakta en grupp som arbetar med tortyroffer.
I mannens akt står det att han bott ett år i Sverige, men i samma dokument finns uppgifter att hans dotter föddes i Sverige för ett och ett halvt år sen. Familjen har bott i Sverige i 2 och ett halvt år, men advokaten tyckte enligt mannen berättelse att det spelade ingen roll om tiden var korrekt återgiven eller inte. Hoppas det var ett missförstånd annars undrar man vad den asylsökande ska ha en advokat till.

Kommentarer
Postat av: Jonas

Anmäl advokatens nonchalans till Advokatsamfundets disciplinnämnd! Med en prickning därifrån kanske han kan sättas upp på Migrationsverkets svarta lista och inte få fler uppdrag, plus att det en sådan anmälan/prickning kanske kan hjälpa den torterade mannen att få möjlighet till omprövning av beslutet. Migrationsdomstolen kan ge Migrationsverket i uppdrag att göra en tortyrutredning - det gäller bara att övertyga domaren om att det är nödvändigt.

2010-06-23 @ 14:58:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0