Humanitära skäl ses över
Många advokater och engagerade människor inom flyktingrörelsen har påpekat att begreppet synnerligen ömmande omständigheter i Utlänningslagen förlorat sin innebörd och gjort det näst intill omöjligt att få stanna i Sverige på grund av humanitära skäl. Man måste i princip vara dödssjuk eller ha en allvarlig psykisk sjukdom för att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna ska kunna ge uppehållstillstånd på denna grund. Nu finns en möjlighet och många asylsökande familjer hoppas och ber, att Migrationsministern tänker om. Se notis från dagens Nyheter eller gå till Migrationsministerns hemsida för att läsa mer.
Så här svarar regeringen på sin hemsida om vad som gäller nu:
Begreppet humanitära skäl har i den nya utlänningslagen från den 31 mars 2006 ersatts av ett nytt begrepp: synnerligen ömmande omständigheter. Dessa omständigheter kan undantagsvis leda till uppehållstillstånd om ingen av skyddsgrunderna är tillämplig. Vid prövningen ska en samlad bedömning göras. Det gäller särskilt av den sökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.
Uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter beviljas endast i undantagsfall till en person som har mycket starka skäl för att få stanna i landet. Ett skäl för uppehållstillstånd kan vara att utlänningen har en livshotande fysisk eller psykisk sjukdom eller lider av ett synnerligen allvarligt funktionshinder. Det ska då beaktas om det är rimligt att vården ges i Sverige. I princip krävs det att vården eller behandlingen leder till förbättring. Att vården skulle vara bättre i Sverige är i sig inte ett tillräckligt skäl för att bevilja uppehållstillstånd.
Det ställs alltså höga krav för att uppehållstillstånd ska beviljas på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Ibland är skälen som åberopas sådana som uppstått på grund av lång vistelse i Sverige. Detta visar hur viktigt det är med korta handläggningstider och en effektiv asylprocess.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/undantagsbestammelse-om-asyl-utreds-1.1080979
Migrationsminister Tobias Billström har gett hovrättsrådet Eva Lönqvist i uppdrag att kartlägga hur utlänningslagens undantagsbestämmelse om synnerligen ömmande omständigheter som grund för uppehållstillstånd, speciellt när det gäller barn, fungerar.
Tillämpningen hos både Migrationsverket, migrationsdomstolarna samt vägledande domar av Migrationsöverdomstolen ska granskas.
”Om det skulle visa sig att bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter fått en annan effekt än lagstiftaren avsett är regeringen beredd att vidta nödvändiga åtgärder”, skriver Tobias Billström i ett pressmeddelande.
Kartläggningen ska redovisas senast den 30 april 2011.
Vi följer detta med stort intresse.