Intressant dag på Hjälmareds folkhögskola

Idag har jag besökt Hjälmareds folkhögskola och bland annat träffat pastorer och medarbetare från olika församlingar i Västergötland. De visade ett stort intresse för arbetet med att nå ut till vårt lands invandrare och asylsökande. Det var intressant att få höra om Saronkyrkans arbete i Göteborg. De har nyligen startat ett projekt att lotsa nysvenskar ut i arbetslivet.

Samtalen idag präglades till viss del av händelsen i Stockholm då en självmordsbombare sprängde sig själv till döds. Som kristna församlingar har vi en stor uppgift att predika om Guds kärlek till alla människor. Vi är kallade att bygga broar, skapa positiva förebilder, öppna dialogplatser och mötesplatser där svenskar och invandrare kan mötas i respektfullhet och gemensamt slå vakt om människors frihet att välja tro och livsåskådning.
Efter seminariet "Se främlingen mitt ibland oss" hade vi delgivning, samtal och bön för varandra. Därefter gick vi till matsalen och JULBORDETS LÄCKERHETER. Där fortsatte gemenskapen med meningsfulla och intressanta samtal.




Några av församlingsledarna/pastorerna var missionärer från andra länder som kommit till Sverige för att hjälpa till att starta nya församlingar i syfte att nå nya människor i bostadsområden i bland annat Angered. Genom att de själva kommer från andra länder får de tillfälle till fina samtal och möjligheter att bjuda in till kyrkans samlingar och gudstjänster.



Jag fick bo i ALICE HUS, en del av Hjälmareds vandrarhem.
Fräscht och trevligt med kakelugn och gammal vedugn.



Hjälmared folkhögskola
erbjuder en unik miljö - mitt i en naturskön omgivning. Med anor från 1400-talet finns här gammalt och nytt i en härlig blandning. Hela området är som ett litet samhälle.

Hjälmared folkhögskola ligger mycket vackert belägen vid sjön Lilla Färgen, några km söder om Alingsås utmed väg 180 mot Borås. Här finns moderna undervisnings- och fritidslokaler, elevbostäder, nybyggd idrottshall i fullformat och ett kapell. Allt uppbyggt kring en gammal kungsgård. Naturen är omväxlande och ger utmärkta möjligheter till friluftsliv.

De allra flesta av landets folkhögskolor drivs med en ideologisk bas som grund för sin verksamhet. De kallas rörelsefolkhögskolor (till skillnad från de landstingsägda folkhögskolorna). Hjälmared är en sådan rörelsefolkhögskola och huvudmannen är en skolförening i nära samarbete med EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, en rörelse inom Svenska kyrkan. Till skolans utbildningar är alla välkomna oavsett tro och livsåskådning. Men skolans inriktning ger utrymme för funderingar och diskussioner i en anda av respekt för olika åsikter.

Folkhögskolans ledning vill att rättvisefrågor och internationell solidaritet ska genomsyra verksamheten. Personal och studerande ordnar årligen tillsammans en julmarknad, där överskottet går till projekt i u-land.
På sommaren anordnas konfirmationskurser med många deltagare.

Konfa-kurser på folkhögskolan populära

 

Sedan drygt 50 år anordnas på Hjälmared varje sommar en konfirmandkurs, som omfattar ca fyra veckor, med start i anslutning till skolornas sommaravslutning i början av juni. Konfirmation äger rum andra lördagen i juli i Hemsjö kyrka strax utanför Alingsås.
Undervisningen bedrivs enligt Svenska Kyrkans ordning. Sång, musik, skapande, hajk, midsommarfirande mm ingår i det omväxlande programmet. Internatboendet innebär dessutom en unik form av gemenskap under de fyra veckorna!

Hjälmareds Folkhögskola erbjuder en fantastisk miljö med egen badplats, idrottshall, beachvolley-plan, tennisplan, kanoter mm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0