Mig-domstol låter sjuk 1-åring stanna

Migrationsdomstolsdom: Den lilla pojken har gått igenom flera operationer och har flera kvar. Migrationsdomstolen anser, i motsats till Migrationsverket, att hans hälsotillstånd är allvarligt och att det inte finns adekvat vård i hemlandet. Han beviljas permanent uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Den lilla pojken, född i mars 2009, är etnisk alban från Kosovo. Han  lider av ett Kaudalt regressionssyndrom med missbildningar i svanskota, ändtarm och urinvägar samt saknar ena njuren. Han har genomgått flera kirurgiska ingrepp, men har flera kvar. Det finns också en risk att han kommer att behöva permanent tarmstomi.

Migrationsverket ansåg inte pojkens hälsotillstånd vara av det allvarliga slaget som avses enligt utlänningslagen. "Han riskerar heller inget synnerligen allvarlig handikapp om han återvänder till Kosovo" efter avslutad behandling i Sverige. Ansökan om uppehållstillstånd avslogs.

Hälsotillståndet allvarligt

Migrationsdomstolen anser pojkens hälsotillstånd vara allvarligt och av sådant slag att det skulle kunna föranleda att han som barn skulle kunna beviljas uppehållstillstånd enbart med hänvisning till ohälsan.

Det anses utrett att Sverige ha möjlighet att ge pojken behandling som påtagligt och varaktigt förbättrar hans hälsotillstånd. Frågan är om det finns adekvat vård i hemlandet. Enligt professor Gian Battista Parigi, som är internationell auditör för EUSPA, docent och specialist inom barnkirurgi, är den barnkirurgiska situationen i Kosovo förskräcklig. Sjukvården är inte tillgänglig, är av undermålig kvalitet och det finns stora brister i läkarnas utbildning.

Inte motbevisat uppgifterna

Migrationsverket bereddes möjlighet till yttrande angående påståendet om vården i Kosovo. Verket konstaterade att det inte är utrett att uppföljning och behandling inte finns att tillgå i Kosovo samt att det vore till fördel för målets avgörande om domstolen eller klaganden inhämtade ytterligare information om tillgängliga uppföljnings- och behandlingsresurser. Migrationsverket anses därmed inte ha motbevisat uppgifterna om tillgänglig vård i Kosovo.

Tillgången till adekvat vård får inte vara en alltför osäker tillgång till vård. Mot bakgrund av pojkens allvarliga hälsotillstånd, utredningen och den osäkra vårdsituationen i hemlandet  anser migrationsdomstolen det sannolikt inte finns adekvat vård där. Han beviljas permanent uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0