Utvisningar till Irak fortsätter

 
Fortsatt kritik mot Irakutvisningar. Foto: Scanpix

 

Fortsatt kritik mot Irakutvisningar. Foto: Scanpix


Sveriges fortsatta utvisningar av irakiska flyktingar oroar både Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR. Men regeringen vägrar att bemöta kritiken och hänvisar till Migrationsverket.
I onsdags sattes 20 irakier, varav fem kristna, på ett plan från Sverige till Irak.
"Jag är bekymrad eftersom detta inte var första gången Sverige har tvångsutvisat flyktingar till Irak, säger Europarådets ordförande Mevlüt Cavusoglu i ett pressmeddelande.
Även UNHCR uttrycker sin bestörtning över utvisningarna och vädjar till Sverige att stoppa dem.
"De här tvångsutvisningarna sker samtidigt som fem av våra kontor rapporterar en tydlig ökning av kristna irakier som flyr Bagdad och Mosul", sade talespersonen Melissa Fleming.
Massflykten startade efter al-Qaidas attack mot en kyrka i Bagdad i oktober då 46 civila dödades.
"UNHCR riktar ännu en gång en kraftfull maning till alla länder att avstå från att deportera irakier som kommer från de mest oroliga delarna i landet", sade Fleming.
Migrationsminister Tobias Billström (M) avböjer att bemöta kritiken och hänvisar via pressekreteraren Edvard Unsgaard alla frågor till Migrationsverket.
- Eftersom vi har självständiga domstolar och myndigheter som beslutar om de här ärendena så är det de som gör de här bedömningarna, säger han.
Regering och riksdag kan bara ansvara för lagar och regler enligt Unsgaard som påpekar att en minister inte får lägga sig i myndigheternas bedömningar.
TT: Så när Sverige får kritik så kan regeringen inte bemöta den?
- När Sverige får kritik så är det för bedömningarna som gjorts. Och det är ju Migrationsverket som gör bedömningarna så då får Migrationsverket svara för varför man har gjort de bedömningarna.
TT: Men det blir ju ett moment 22?
- Sverige har ingen allmän hållning, det är de enskilda myndigheterna som gör de här bedömningarna. Vi kan inte svara för enskilda fall.

De irakier som inte fått inhibition eller handlingar från EU-domstolen för mänskliga rättigheter, om att inkomma med fler handlingar, tidigare beslut och inlagor, löper risk att bli utvisade. Här har tidningen DAGEN listat en del artikalr om läget för irakier och vad som händer i Irak med den kristna befolkningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0