Ombyggnad på Erikshjälpen

Den 29 mars startar en omfattande ombyggnation på Erikshjälpen Second Hand i Filipstad. Det är 9 år sedan den nuvarande butiken öppnades. Tidigare höll vi till på Hertig Filipsgatan i en liten, liten butik.
Nu är det alltså dags att utöka försäljningsytan genom att göra en ombyggnation för att bättre ta till vara de ytor som finns.

Redan lördagen den 27 mars behöver vi vara många frivilliga arbetare som förbereder för Erikshjälpens hantverkare. När vi stänger för dagen klockan 14 kör vi igång och jobbar några timmar med att flytta bokavdelningens alla böcker, tavelrummets alla tavlor och tömmer kontoret.

Vi är tacksamma för det förtroende som Erikshjälpen åtnjuter. Den senaste tiden har flera biståndsorganisationer stått i blickpunkten för dyra löner, avgångsvederlag och ordförandearvoden. På Erikshjälpens hemsida www.erikshjalpen.se hittar man detta uttalande om den senaste tidens debatt.

Vi är glada för att "småländs återhållsamhet" eller som en del uttrycker det småländsk snålhet råder när det gäller chefslöner och dyligt. Generalsekreterarens månadslön är 32 500 kronor och inga förmåner tillkommer.
Erikshjälpens styrelseordförande har ingen lön.

Enligt en "Cost-Benefit" analys ger försäljning för en hundralapp i vår butik samhällsnytta för 610 kronor.

Debatt om chefslöner

Med anledning av debatten kring de höga lönerna för biståndsorganisationers chefer och ordföranden vill vi informera om hur Erikshjälpen ser på detta: 

Inga fallskärmsavtal finns för generalsekreterare eller styrelseordförande i Erikshjälpen.  
I generalsekreterarens anställningsavtal ingår ingen rätt till avgångsvederlag utöver normal uppsägningstid enligt lag.

Generalsekreterarens månadslön är 32 500 kronor och inga förmåner tillkommer.
Erikshjälpens styrelseordförande har ingen lön.

Erikshjälpens administrations- och insamlingskostnader var 9 procent under år 2009.

Inga omkostnader för Haiti-insatser
När det gäller Haiti-insamlingen går alla insamlade medel oavkortat till Haiti, eftersom administrations- och insamlingskostnader budgeterats för övrig insamling under året. Därför tas inga extra medel i anspråk för Haiti-insamlingen.

– Vi vill att så mycket som möjligt ska gå fram till barnen, säger Bengt Swerlander som är generalsekreterare för Erikshjälpen.
– Erikshjälpens stora tillgång är allmänhetens förtroende. Det vill vi behålla och vi fortsätter att vara småländskt återhållsamma med våra omkostnader.

 Det finns många plusvärden med Second Hand

Biståndsinsatser Stora belopp till insatser i Sverige och över hela världen.

Miljömässiga fördelar Minskat sopberg. Sparade naturtillgångar. Minskad energiförbrukning

Sociala fördelar Social gemenskap i butiken. Arbete för arbetshandikappade och arbetslösa. Integrering av invandrare.

Hälsomässiga fördelar. Människor som arbetar ideellt känner sig lyckligare och friskare än de som inget gör.

Kulturella fördelar Gamla intressanta prylar förs vidare till kommande generationer. Butikerna fångar upp antikviteter som annars skulle riskera att hamna på tippen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0