Apropå iranier som inte vill återvända

Hallands Nyheter 09-12-16:

Shohreh och sonen Arvin får stanna efter åtta år

FALKENBERG. I ett överraskande beslut gör Migrationsverket en helomvändning och förklarar att Shohreh Eilbeig och hennes sexårige son Arvin ska betraktas som flyktingar. Därmed får de också permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I flera år hade Shohreh Eilbeig en avvisning till Iran hängande över sig, en avvisning som polisen hade i uppgift att verkställa. Det skedde aldrig, istället hann hennes ärende preskriberas och därmed gå till en ny prövning. Men varför skedde aldrig någon avvisning?

- Helt enkelt därför att hon inte ville. I ett sådant läge, där någon inte samarbetar, är det oerhört svårt att få Iran att utfärda en resehandling som gör att hon släpps in i landet. I så fall får man ordna en resa på chans, för att se om det är möjligt. Det kanske jag hade gjort om det rört sig om en ensam vuxen. Men jag ordnar inte en resa på chans om det är ett litet barn med i bilden, säger Marianne Paulsson, chef för Hallandspolisens utlänningsrotel som aldrig verkställde avvisningen.

Shohreh Eilbeig hade bakat tårtor i hemmet i Falkenberg eftersom hennes son fyllde sex år i går. Och hon skulle få ytterligare ett skäl att fira, när hon på förmiddagen nåddes av beskedet att hon och Arvin nu får rätt att stanna i Sverige.

- För första gången på många år känner jag mig fri, säger Shohreh efter beskedet.

I och för sig var det inte oväntat att de slutligen skulle få uppehållstillstånd. Hennes gamla avvisningsbeslut hade hunnit preskriberas och sonen Arvin har nu en så stark anknytning till Sverige att det vore inhumant med en utvisning.

- Men det som är oerhört överraskande och som innebär en 180-gradig omsvängning är motiveringen till beslutet, säger Arne Malmgren i Varberg som under senare tid varit Shohrehs ombud.

I beslutet får Shohreh Eilbeig nämligen flyktingstatus. Migrationsverket delar alltså hennes uppfattning om att hon och sonen riskerar förföljelse i Iran.

(...)

Hela artikeln

Hallands Nyheter 09-12-17: Till sist blev hon trodd och får stanna

Inslag i Sveriges Radio Halland

Hallands Nyheter debatt 09-12-17: Inte en dag för tidigt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0