Följeslagare (stödperson)
Läs här och på SKR:s hemsida http://www.skr.se
Skall du bli en följeslagare? Som följeslagare hjälper du asylsökande att få bra förutsättningar för att gå igenom sin asylprocess. Du ger information, uppmuntran och stöd igenom en viktig och ibland svår process. Din roll är att vara en tredje oberoende part som bevakar att allt fungerar som det ska i processens olika skeden. Det kan även gälla att vara ett stöd efter ett utvisningsbesked.
Mall för ansökan och informationsbroschyr finns att ladda hem längre ner i denna text!!
Som följeslagare får du utbildning för din uppgift av Sveriges ledande expertis på detta område. Du blir också en del av ett nätverk med expertis samt andra följeslagare. Du får troligtvis möjlighet att jobba som ett team med andra följeslagare på din ort. Läs mer detaljer om följeslagarrollen och —utbildningen längre ner.
Ditt arbete kommer att ske helt volontärt. Du är kanske redan idag engagerad i ett liknade arbete på något sätt. Som följeslagare kan du då fortsätta att jobba i ditt lokala sammanhang. Utbildningen och nätverket ger dig dock bättre förutsättningar att utvecklas i ditt engagemang. Du som idag jobbar utan en kyrkas eller organisations stöd får som följeslagare ett sammanhang och nätverk att jobba i.
Följeslagarmetoden
SKR har jobbat med följeslagare sedan 2002. Metoden och sättet är välkänt och används på många platser runt om i världen. Målet är att skydda utsatta grupper i konflikt och krigssituationer och se till att människor inte kränks eller får sina rättigheter åsidosatta. I detta projekt jobbar följeslagaren inte i en regelrätt konfliktsituation. Men som asylsökande i ett främmande land har man en utsatt position. En följeslagare vill värna om att människor skall bli behandlade med respekt och att lagar och konventioner följs på ett korrekt sätt .
En röst som ropar
Sveriges Kristna Råd är en organisation där Sveriges olika kyrkor jobbar ekumeniskt tillsammans. SKR har under åren haft ett starkt engagemang för migration och flyktingfrågor. 2005 startades påskuppropet där kyrkorna agerade gemensamt för att uppmärksamma brister i det svenska asylsystemet. SKR publicerade policydokumentet "Detta vill vi" med förslag till förändringar hösten 2007. I november 2009 presenterades "Skilda världar" som bygger på vittnesbörd från 80 olika asylärenden. Utifrån de brister som påvisas kommer rapporten med förslag till förändringar av den svenska asylpolitiken. Ladda hem och läs mer om SKR:s syn på frågorna i Detta vill vi! och Skilda världar!
Du behövs!
Det behövs personer som kan stödja de asylsökande i sin asylprocess men också påtala om det förekommer brister och fel ifrån myndigheternas sida så att dessa kan rättas till. Är du den personen? Då är det dags att lämna in din ansökan om att få bli en följeslagare, vilket innebär:
- Fyra dagars utbildning.
- Delaktig i ett nätverk av experter och andra följeslagare.
- Att tillsammans arbeta för människors lika värde och rätt till ett värdigt liv.
Utbildningen på fyra dagar hålls den 6-9 mars på Birgittasystrarnas vackra kloster i Djursholm i Stockholm. Kostanden är subventionerad och du betalar endast 3000 kr, i priset ingår logi med helpension samt en mycket kvalificerad utbildning.
Kom in med din ansökan till Sveriges Kristna Råd senast den 31 januari. Ladda ner mall för ansökan. Ladda ner informationsbroschyr.
Kontaktperson och projektsekreterare är Andreas Alexandersson, tel 08-453 68 15, mobil 0705-37 88 11, e-post [email protected]
"Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd."
(3 Mos 19:33-34)
"Samma lag och samma rätt skall gälla för er och för invandraren som bor hos er.
(4 Mos 15:16)
"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem."
(Matt 7:12)
"Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt."
(FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna, art 2)