Homosexuell får uppehållstillstånd



Migrationsdomstolsdom: Homosexualitet är tabubelagt, ansett som skamfullt och straffbelagt i Libyen med fängelse på mellan tre och fem år. Den unga libyern som utsatts för övergrepp och trakasserier i hemlandet beviljas permanent uppehållstillstånd som flykting.

LÄS MER FRÅN INFO TORG JURIDIK
JÄMFÖR MED HUR KRISTNA KONVERTITER BEHANDLAS
NÄR DE HÄVDAR ATT DE RISKERAR DÖDSSTRAFF
FÖR ATT DE BLIVIT KRISTNA. MAN TYCKER ATT
MIGRATIONSVERKET BORDE FÖRSTÅ ATT DET ÄR
EN VERKLIGHET LIKA VÄL SOM ATT HOMOSEXUELLA
FÖRFÖLJS I VISSA LÄNDER.

Den unga libyern berättade att han utsatts för allvarliga övergrepp och trakasserier i sitt hemland på grund av sin homosexuella läggning. Han uppgav att han bland annat utnyttjats av polismän.

Migrationsdomstolen ifrågasatte hans allmänna trovärdighet och avslog ansökan om uppehållstillstånd.

Migrationsdomstolen konstaterar att homosexualitet är tabubelagt, ansett som skamfullt och straffbelagt i Libyen med fängelse på mellan tre och fem år.

Könsrelaterad förföljelse

I förarbetena tas homosexualitet upp som ett exempel på könsrelaterad förföljelse. Det gäller även den som dolt sin sexuella läggning i hemlandet eller levt på ett sätt som minimerat risken för förföljelse (prop. 2005/06:6 s. 26).

För att betraktas som flykting krävs att libyerns fruktan för förföljelse är välgrundad. Det krävs inte att han tidigare utsatts, men att så skett talar för att en risk för förföljelse alltjämt finns (Wikrén och Sandesjö, Utlänningslagen med kommentarer, upplaga 8:1, s. 128 f.).

Migrationsdomstolen anser att libyern gjort sannolikt att han riskerar allvarliga övergrepp och trakasserier i hemlandet. Han anses också ha gjort sannolikt att han riskerar att gripas och fängslas av libyska myndigheter. Fruktan för förföljelse är därmed välgrundad.

Inget skydd av libyska myndigheter

Förföljelsen utgår i första hand från enskilda. Men anses ändå utgöra grund för flyktingskap eftersom Libyen är oförmöget eller ovilligt att ge skydd (prop. 2005/06:6 s. 28). Det finns heller inget internt flyktalternativ.

Libyern anses uppfylla alla de kriterier som uppräknas i 4 kap. 1 § utlänningslagen för att betraktas som flykting. Migrationsdomstolen bifaller överklagandet och beviljar permanent uppehållstillstånd, flyktingförklaring och resedokument.

FAKTA

Identifikationsnr: UM 1708-09

Rättsområde: Asyl/Uppehållstillstånd

Källdokument: Dom

Instans: Migrationsdomstolen i Stockholm

Datum: 2009-12-22

Saken: Uppehållstillstånd m.m.

Lagrum: 4 kap. 1 § utlänningslagen (2005:716)

Förarbeten: Prop. 2005/06:6 s. 26 och s. 28

Litteratur: Wikrén och Sandesjö, Utlänningslagen med kommentarer, upplaga 8:1, s. 128 f.

Ombud: Jur.kand. Mariana Leutwiler, Juristfirman Stefan Armon Sverige AB i Södertälje

Domare/Beslutsfattare: Rådman Rolf Forsberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0