Kristen irakisk kvinna får stanna

Situationen för asylsökande kristna och andra minoriteter från Irak är fortfarande komplicerad. Migrationsverket har samlat in ett 80-tal ärenden för att gå igenom. Om fel har begåtts kommer de att rättas till. Många shia och sunnimuslimer har återvänt till Irak, men de kristna irakierna fruktar för sina liv och gör allt för att få skydd i Sverige. Vi får vänta ytterligare en tid tills det kommer mer information från Migrationsverket. Under tiden hör och läser vi om hur kristna dödats i Irak i samband med valet där.
Här kommer EN positiv nyhet i alla fall:

Citat från migrationsdomstolen och INFO TORG JURIDIK:

"Migrationsdomstolsdom: Den kristna irakiskan saknar manligt nätverk i hemlandet och har tidigare hotats och utsatts för övergrepp. Hon och hennes lilla son anses som skyddsbehövande i övrigt och beviljas permanent uppehållstillstånd.

Den irakiska kvinnan från Mosul anförde att hon riskerar förföljelse från olika radikala muslimska grupper på grund av att hon är kristen. Hon har tidigare hotats och utsatts för övergrepp i sitt hem. Hon och hennes son uppges vara särskilt utsatta eftersom de inte har något manligt nätverk i hemlandet.

Migrationsverket avslog ansökan om uppehållstillstånd. Säkerhetssituationen i Irak ansågs ha blivit bättre. Det sekteristiska våldet har i stort sett upphört.

Migrationsdomstolen anser de tidigare hoten och övergreppet mot kvinnan utgöra en indikation för att hon riskerar sådan behandling vid ett återvändande. Kvinnan skulle vid ett återvändande sakna manligt nätverk..

Med beaktande av det kvinnan tidigare utsatts för och den särskilt utsatta situationen som ensam, kristen kvinna anses hon ha gjort sannolikt att hon riskerar att utsättas för allvarliga övergrepp. Kvinnan och hennes son betraktas som skyddsbehövande i övrigt och beviljas permanent uppehållstillstånd".

Tidningen Dagen skriver om kyrkor som anordnar en aktion för att skicka in ansökningar till Migrationsverket om verkställighetshinder. Det finns mallar för detta att ladda ner från Sveriges Kristna Råds hemsida www.skr.org

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=204633

Aktion 2010 viktig satsning för
att ge Irakflyktingar ny möjlighet
100226
Den 13-15 mars genomförs på ett stort antal platser i landet Aktion 2010, ett arrangemang som stöds och välkomnas av Sveriges Kristna Råd.
Läs hela notisen! Längst ner finns viktiga mallar!
 
Syftet med Aktion 2010 är att ordna tillfällen i kyrkor och...
Läs mer...

Ekumeniskt nätverksmöte
om flyktingfrågor 22 april
100301
Från Kristina Hellqvist, ledamot i SKR:s arbetsgrupp för migration och integration och ansvarig för dessa frågor på Svenska kyrkans kansli i Uppsala, har en inbjudan kommit till ett ekumeniskt nätverksmöte. Den 22 april kl 9.30 - 16.30 hålls mötet,...
Läs mer...







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0