Kulturförståelsedag på Liljeholmens folkh.skola

Ett 40-tal engagerade diakoner, blivande diakoner, SFI-lärare, anställda inom asylsjukvården m.fl deltog idag i en kulturförståelsedag på Liljeholemns Folkhögskola. Det var mycket roligt att få tala till dem om asylprocessen, kvinnors asylskäl och hur vi som medmänniskor kan bli stödpersoner för våra nysvenskar.

Theódoros Demetriades, född i Grekland och med 40 års erfarenhet av att informera och inspirera församlingar och enskilda gav en klar och tydlig motivering utifrån bibeln varför vi ska engagera oss för samhällsfrågor.
Margareta Mörling som jobbar som SFI-lärare i Rinkeby-Husby talade utifrån sin bok Färgresan om möten med nya kulturer. Hon och hennes man och barn bodde många år i Egypten och hon berättade hur deras försök att anpassa sig till det egyptiska samhället lyckades och vilka svårigheter som de stötte på. Även hur svårt det var att åter bosätta sig i Sverige.

Några av eleverna hade morgonandakten. En man berättade om när han arbetade i Sudan och blev inbjuden till en by där det bara bodde leprasjuka människor. De välkomnade honom och utlänningarna med kramar och bjöd på mat som åts på gemensamma stora fat. Han berättade om sin inre kamp och de böner som han sände upp till Gud under tiden som han åt av maten som tillreddes och bjöds på med stor kärlek.
Här är några kort från den fina anläggningen som drivs av Evangeliska Frikyrkan. Underbar skön natur fanns att promenera i och lokalerna är mycket fina. Jag blev imponerad och glad att vårt samfund har denna anläggning. Så roligt också att få träffa alla dessa engagerade personer som vill gå ut i samhället och vara MEDVANDRARE och sträcka ut en hjälpande hand.



Utsikt mot Rimforsa samhälle



På väg mot matsalen




Herrgården



Matsalen. En grupp ungdomar som inte deltog i vår kursdag.
Det hördes sång och musik från dem när jag passerade deras klassrum.
Riktig stämsång som klingade skönt!



En av kursdeltagarna på diakonikursen sjöng en finstämd andlig visa
med ljuva gitarrackord och toner.



Här ser vi aulan och andra lektionssalar och boendeutrymmen.



Theódoros Demetriades berättade och läste från bibeln på sitt ödmjuka och
själavårdande sätt. Hans tankar från bibeln blev en bra grund för dagens
fortsatta etiska ställningstaganden.
Jag fäste mig vid en tanke som han förde fram, nämligen att den alltmer otydliga gudsbilden som
predikas i våra kyrkor gör att engagemanget falnar, blir otydligt och saknar klara mål. Visst är det så!

Jag utmanas av advokaten som sa till mig: Ni i kyrkorna borde återvända till det ursprungliga och det grundläggande i den kristna tron och låta dess kraft få vägleda er i arbetet för att hjälpa flyktingarna. Ni håller på med så mycket annat i era kyrkor. (fritt återgivet)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0