Mångkultur och integrationsarbete


Knytkalas i kyrkan i Filipstad.

Text hämtad från Evangeliska Frikyrkans hemsida och en presentation av gruppen som arbetar med migrations- och integrationsfrågor.

Under de sista åren har Evangeliska Frikyrkan blivit rikare genom att ett antal etniska församlingar som anslutits och flera verkar vara på gång. Integrationsarbetet börjar ta sig praktiska uttryck i allt större utsträckning vilket är glädjande. Även inom detta område verkar Församlingsprogrammet för att stödja det lokala arbetet och i de behov som uppstår genom att vara en etnisk församling.

De personer som kommit till Sverige av olika anledningar, av eget val eller pga flykt, är människor som förändrat Sverige. De har fört världens alla länder närmre oss. De har delat med sig av andra kulturer, erfarenheter och kunskaper till oss i vår svenska vardag. Varje dag är de med och utvecklar och förändrar Sverige. Deras närvaro sätter alla på prov. Det gäller inte minst den kristna församlingen i Sverige. Nu prövas vår medmänsklighet, vår förståelse för evangeliet och vår förmåga att lära av andra. Det finns mycket rädsla för det som är främmande i Sverige. Det finns mycket trångsynthet och revirtänkande. Men lika tydligt är att det också finns mycket medmänsklighet och villighet till uppoffringar. Det finns många vittnesbörd om förståelse och sann Kristi kärlek till dessa människor.

Församlingsprogrammet vill vara med och arbeta för:
ANTAL genom att allt fler församlingar engagerar sig i vårt gemensamma uppdrag.
MOGNAD genom att församlingen berikas av mångfald. Vi behöver varandra för att växa som människor och i vår tro.
GEMENSKAP Målet för vårt arbete är invandrarens integration i det svenska samhället. Vi vill också arbeta för invandrarens integration i den svenska församlingen. Det innebär att invandrarna blir fullt delaktiga i den sociala gemenskapen som församlingen är och får trygghet, kärlek och erkännande. "Integrationen" måste ses som en process där alla parter ständigt förändras mot ett gemensamt mål.
TJÄNST Invandraren är inte integrerad i och med att han eller hon blir medlem i församlingen. Det handlar också om att vara en del i en social gemenskap och ta ansvar för olika uppgifter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0