Sveriges Kristna Råd motsätter sig avvisningar till Irak

Utvisning planerad till den 19 januari. Många försöker stoppa den omänskliga utvisningen.


Sverige planerar att avvisa ytterligare ett antal irakier till Irak den 19 januari. Flertalet kommer från de centrala områden som UNHCR och erkända mänskliga rättighets-organisationer alltjämt hävdar är farliga att tvångsavvisa till. En del tillhör etniska eller religiösa minoriteter. Iraks egen migrationsminister har också nyligen vädjat till Sverige att upphöra med tvångsavvisningar med hänsyn till Iraks mottagningsförmåga och det sköra läget i landet.

Flera av de aktuella utvisningshotade har lämnat in ansökningar om inhibition till Europadomstolen i Strasbourg och väntar på besked. Domstolen har tidigare inhiberat hundratals avvisningar av irakier men på grund av de många nya ansökningarna hinner den inte granska alla de mest aktuella innan verkställighet riskerar att äga rum. Det vore ödesdigert för såväl individen som Sveriges rykte om en utvisning skulle ske och Europadomstolen några dagar senare beviljar en ansökan om uppskov.

Sveriges Kristna Råd kräver att de ansvariga svenska myndigheterna visar stor lyhördhet inför den uppkomna situationen. Såväl rättssäkerheten som hänsynen till möjligheterna att skapa en varaktig fred i ett mångreligiöst Irak fordrar detta. Sist men inte minst har vi även ett ansvar för de utvisningshotades liv och säkerhet.

Sveriges Kristna Råd anser att tvångsavvisningar – särskilt av etniska och religiösa minoriteter från Irak – bör upphöra i nuläget.


Anders Wejryd
Ärkebiskop
Svenska kyrkan
Ordförande

Anders Arborelius
Biskop
Stockholms katolska stift
Vice ordförande

Tikhon Lundell
Arkimandrit
Serbiska ortodoxa kyrkan
Vice ordförande

Karin Wiborn
Missionsföreståndare
Svenska Baptistsamfundet
Vice ordförande


Peter Carlsson

Informationssamordnare
Sveriges Kristna Råd

Mobil: 0705-203763
E-post: [email protected]
Webbsida: www.skr.org 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0