Iransk pastor riskerar dödsstraff

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=269828




Riskerar döden om han inte

återgår till islam

Pastorn och tvåbarnspappan Yousef Nadarkhani
anklagas för att vara ”avfälling” och att ha evangeliserat
för muslimer

Den iranske pastorn Yousef Nadarkhani hotas av dödsstraff för att han "avfallit från islam". Högsta domstolen i Qom sägs ha upphävt dödsdomen från förra året - men bara om han avsäger sig sin kristna tro.
Den 32 eller 33-årige (uppgifterna varierar) Yousef Nadarkhani dömdes förra året till döden för att ha lämnat islam och att ha evangeliserat bland muslimer. Han är pastor i en runt 400 medlemmar stor frikyrkoförsamling i staden Rasht.Högsta domstolen i Qom upphävde i början av juli dödsdomen, uppger nyhetsbyrån AFP. Men flera källor skriver att detta skedde med ett helt avgörande tillägg: Om Yousef Nadarkhani konverterat i vuxen ålder, så måste han avsvära sig sin kristna tro och återvända till islam. Han blev, enligt eget vittnesmål, kristen vid 19 års ålder. Men han tillade att han fram till dess inte hade haft någon religion. HD har dock baserat sitt beslut på det faktum att han är född av muslimska föräldrar och har skickat tillbaka ärendet till den domstol som först dömde honom till döden.

Artikeln i DAGEN fortsätter. Läs mer genom att klicka på länken ovan

Mer om samma ämne:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=269677

Misha ska utvisas till Iran

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=269675

En intervju med mig om Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande för religiösa minoriteter i Iran. Du kan hitta hela ställningstagandet på Migrationsverkets hemsida under Lifos. För säkerhets skull lägger jag ut länken här:

 http://www.migrationsverket.se/include/lifos/dokument/www/11071380.pdf

Nu väntar vi även på två vägledande beslut angående afghaner som blivit kristna och hur Migrationsverket menar att man ska bedöma deras asylskäl. Ett vägledande beslut fattas av Migrationsöverdomstolen/Kammarrätten i Stockholm. Det är rättschefen Mikael Ribbenvik som överlämnat ett par ärenden för bedömning i Kammarrätten. Jag har fått uppgifter om att beslut kan väntas tidigast i september.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0