SR P1 Konflikt på lördag

På lördag kl.9.03-10 med repris på kvällen efter nyheterna kl.22 sänds radioprogrammet KONFLIKT som denna vecka har ett längre inslag från Lesjöfors-Filipstad och om flyktingflickan Nedja. Nedja bodde i Lesjöfors med sina föräldrar och syskon tills för ett par veckor sedan då hon utvisades till Kosovo klockan 3.30 en tidig måndagsmorgon.
Nedjas familj är romer. När jag fört fick kontakt med henne satt hon och hennes syskon hemma eftersom de inte enligt Migrationsverket fick gå i skolan. Jag skrev ett brev och skickade iväg alla barnen till skolan där de dagen efter blev välkomnade.
Nedjas pappa sitter i rullstol sedan han upplevt svår misshandel och även varit med om bilolyckor. Hennes syster har varit och är mycket svårt traumatiserad.
För tre dagar sedan skcikade Nedja sms och berättade att de från och med måndag inte har någon plats att vara. Hur tänkte Migrationsverket egentligen att de skulle klara sig?
Så här står det på Sveriges Radios hemsida om programmet:

"Om flyktingar som geschäft i glesbygdspolitiken. En humanitär insats för människor i nöd eller ekonomisk nytändning för samhällen där skolan saknar elever, tomma hyreshus förfaller och vårdcentralen hotar att lägga ned? Hör om konsekvenserna när asylsökande placeras ut i svenska avfolkningskommuner och vilka motiv som ligger bakom. Reportage från Horndal i Dalarna och Lesjöfors i Värmland, där kommuninvånare klagar och flyktingar förtvivlar."



Här ett kort på Nedjas bror som hjälpte till att lasta 800 säckar kläder på Erikshjälpen Second Hand för några veckor sedan. Han var så glad att få hjälpa till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0