Sverige splittrar familjer
Lagändringen som skulle göra det enklare för föräldrar att söka uppehållstillstånd i Sverige utan att behöva åka tillbaka till hemlandet har inte fått den effekt många hoppades på. Det är bara ett fåtal som i praktiken inte behöver resa från Sverige för att söka uppehållstillstånd. Lyssna på inslaget i Sveriges Radio här nedan. Jag kan intyga att flera familjer lever i fruktan och förtvivlad frustration över hur hårt man tolkar den nya lagen. Jag hade hoppats att papporna, som det handlar om i mina exempel, hade sluppit återvända till de länder som de flytt ifrån. Hot om våld, fängelse, "hedersvåld", omöjlighet att skaffa pass och en mycket stor ekonomisk utgift är några orsaker till att "mina" familjer inte ser någon chans att få uppehållstillstånd.
"Som att ha en pistol mot huvudet"
Fortfarande svårt för föräldrar att söka uppehållstillstånd (3:37)
Lagändringen som skulle göra det enklare för föräldrar att söka uppehållstillstånd i Sverige utan att behöva åka tillbaka till hemlandet har inte fått den effekt många hoppades på. Det är bara ett fåtal som i praktiken inte behöver resa från Sverige för att söka uppehållstillstånd. Reportrar: Katarina Helmersson och Ivan Garcia/Ekot.
Onsdag 15 juni 2011 kl 22:16 (Ekot)
Camilla Östgren hoppades att den nya lagen skulle hjälpa familjen att inte splittras.
Men nu tvingas hennes man och pappan till hennes 18 månader gamla dotter Gloria att åka till Iran, landet som han flydde från, för att ansöka om familjeåterförening.
– För mig känns det fullständigt absurt att nästintill tvinga människor att av ren formalitet återvända till det land som de flytt från för att de ska kunna ha ett värdigt liv tillsammans med sin familj och ha rättigheterna i landet. För mig så känns det hjärtlöst, säger Camilla Östgren till Ekot.
Men Camilla Östgrens fall är inte unikt. Sanna Vestin, som är sakkunnig för flyktinggruppernas riksråd, möter många familjer som har haft förhoppningar om att få söka uppehållstillstånd utan att lämna Sverige, men inte fått det.
– Många av dem som trodde att de skulle kunna få stanna hos sina barn har inte fått det på grund av att den nya lagparagrafen är utformad på ett sätt som innebär att det finns nya hinder, säger Sanna Vestin.
Vilka hinder är det?
– Dels att man måste ha ett giltigt pass, vilket många som har kommit på flykt till Sverige inte har. Det innebär också att det som är barnets bästa ska vägas mot om man har några vandelsanmärkningar, som till exempel att man levt gömd i Sverige. Det har många i den här gruppen gjort, säger Sanna Vestin.
Huvudregeln är att den som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska söka det från sitt hemland.
Men eftersom en sådan här ansökan i en del fall kan ta lång tid och man vill undvika att barn och föräldrar skiljs åt, ändrades utlänningslagen i juli förra året, så att de som ändå skulle ha beviljats uppehållstillstånd och har barn här ska slipper resa från Sverige.
Utformningen av lagen mötte kritik, inte minst från Migrationsverket, som ansåg att många inte skulle omfattas av lagen.
Den farhågan har alltså enligt flera besannats och en del jurister ekot talat med tycker att Migrationsverket tolkar lagen väl snävt, eftersom de som vistats illegalt i landet inte kommer i fråga för att få uppehållstillstånd.
Men den kritiken avfärdar generaldirektör Dan Eliasson.
– Jag är inte bekymrad av den kritiken. Vi har verkligen försökt att hjälpa människor så mycket det bara är möjligt, säger Dan Eliasson.
Det är några tiotal familjer som sedan lagen införts har fått söka uppehållstillstånd i Sverige. Mer exakta siffror än så finns inte.
Av dem som inte slipper undan att resa tillbaka till sitt gamla hemland för att söka uppehållstillstånd ser en del som sin enda utväg att inte ens försöka söka utan fortsätta bo här utan tillstånd, uppger Sanna Vestin.
Att resa tillbaka till hemlandet ses inte som ett alternativ.
– Det är många barn som drabbas av det här, både barn utan utanför Sverige och barn som befinner sig i Sverige och riskerar att förlora en förälder, säger Sanna Vestin.
Camilla Östgren, vars man tvingas åka till Iran, är orolig för hur den ständiga stressen påverkar deras dotter Gloria.
– Hon har föräldrar som äter antidepressiv medicin och går i terapisamtal. Jag hoppas att hon i så liten mån som möjligt blir påverkad av det, men jag är inte dummare än att jag förstår att påverkar henne på något plan även om jag absolut inte vill det. Vi lever under ständig stress. Det är som att ha en pistol riktad mot huvudet utan att veta när det ska gå av.