Kristen iranier får stanna

Detta beslut i Migrationsdomstolen i Malmö kom idag. Läget är fortfarande oklart för konvertiter.  En iransk kvinna fick för några dagar sedan nej trots att även hon lever ett kristet liv och är aktiv i Svenska Kyrkan i Lindesberg. Döpt i Baptistkyrkan i Karlskoga. Vi väntar fortfarande på vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen/Kammarrätten i Stockholm.

Här en sammanfattning av domen:

Migrationsdomstolsdom: Mannen lever ett kristet liv i Sverige. Det antas vara svårt för honom att återvända till Iran där han inte kan dela sin tro med andra på ett öppet sätt. Uppehållstillstånd beviljas.

Mannen hävdar att han har varit fängslad i Iran där han blev misshandlad och torterad. Han har dessutom konverterat till kristendomen och har tidigare ådragit sig myndigheternas intresse på grund av politisk aktivitet. Migrationsverket har avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd.

Migrationsdomstolens uppfattning, i motsats till vad Migrationsverket angivit i sitt beslut, är att det är mycket svårt att leva öppet som kristen konvertit i Iran. Mannen har sedan 2003 bott tillsammans med sin fru som är kristen sedan barndomen och tillhör Svenska kyrkan. Mannen har genom sin fru fått en stark förankring i den kristna tron, han är döpt i Svenska kyrkan och är aktiv där.

Migrationsdomstolen beviljar mannen permanent uppehållstillstånd och flyktingstatusförklaring. Det kan antas att det skulle vara svårt för honom att inte öppet få dela sin tro med andra om han återvände till Iran. Med hänsyn också till det försämrade säkerhetsläget för kristna och konvertiter i Iran har mannen gjort sannolikt att han känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin religiösa uppfattning och att han därför inte kan återvända till Iran.

Identifikationsnr: UM 2394-11

Källdokument: Dom

Instans: Migrationsdomstolen i Malmö


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0