Dom i Migrationsöverdomstolen


Ribban satt högt

för sur place-skäl

MiÖD-dom: Iranierns aktiviteter i Sverige ifrågasätts inte, men han är utan känd politisk profil. Aktiviteterna är på för låg nivå för att vara intressanta för hemlandets myndigheter. Ansökan om uppehållstillstånd avslås i alla instanser.

Mannen uppgav att han i Sverige har deltagit i demonstrationer mot regimen i Iran. Dessa har filmats och visats på fria TV-kanaler i hemlandet. Han uppgav sig därför riskera skyddsgrundande behandling vid ett återvändande.

Migrationsverket ansåg inte mannens aktiviteter medföra någon förföljelserisk. Det var inte sannolikt att de åberopade bilderna ens utvisar vem han är. Ansökan om uppehållstillstånd avslogs.

Låg nivå

Migrationsdomstolen konstaterade att aktiviteterna varit på mycket låg nivå. Det ansågs inte sannolikt att han är av intresse för hemlandets myndigheter och överklagandet avslogs.

Migrationsöverdomstolen ifrågasätter inte att mannen varit politiskt engagerad, deltagit i sammankomster, demonstrationer och en TV-intervju samt framträtt på en hemsida för före detta muslimer.

Utan känd politisk profil

Därutöver måste den bedrivna verksamheten sannolikt vara av en sådan art och omfattning att den är intressant för hemlandets myndigheter.

Av landinformationen framgår att en iranier, utan känd politisk profil, som utomlands deltar i demonstrationer och andra politiska aktiviteter riktade mot regimen i det egna landet normalt sett inte ska betraktas som flykting eller alternativt skyddsbehövande sur place.

Mannen har inte gjort sannolikt att han riskerar skyddsgrundande behandling vid ett återvändande till Iran. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

JAG HÅLLER PÅ ATT UNDERSÖKA HUR DENNA DOM KOMMER ATT PÅVERKA DET RÄTTSLIGA STÄLLNINGSTAGANDE SOM MIGRATIONSVERKETS RÄTTSCHEF MIKAEL RIBBENVIK FÖR EN TID SEDAN FATTADE ANGÅENDE IRANIER SOM TILLHÖR RELIGIÖSA MINORITETER. Återkommer så fort jag fått klarhet i detta.


Kommentarer
Postat av: jenny

Snubblade in på din blogg och fastnade verkligen, brinner för flyktingfrågor och vill verkligen jobba med detta. Jag har försökt söka efter bra information hur man skall kunna hjälpa till, få jobba med detta. Jättebra blogg i alla fall!

2011-10-11 @ 11:34:07
URL: http://inteutanasikt@blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0