En relationsbaserad församling

Anders Olsson, pastor i Gilead Connect Church Göteborg har skrivit en bok som jag hjälpt till att korrekturläsa. Jag kan redan nu flagga för att detta är en bok som verkligen borde spridas i Sverige. Den är till exempel lämplig för församlingars styrelser att läsa och träffas för att samtala om församlingens framtid. Boken är snart ute på GOSPEL MEDIA.

Här är några meningar från boken som jag saxat: 

Hur skulle det bli om en hel kyrka började leva ut en relationsbyggande livsstil och möta nya människor varje vecka? Hur skulle det se ut om en hel kyrka frekvent och med jämna mellanrum började bjuda med sig vänner till kyrkans gudstjänster?

Anders analys var att församlingen var proffs på verksamhet men hade svårt att bygga lärjungaskap. Vi var bra på att bygga gemenskap utan att det för den skull ledde till djup vänskap. Från plattformen förmedlade vi tro men vi hade tappat förmågan leva ut den i vardagen.

Anders tror att den största utmaningen för kyrkan idag är att gå från verksamhetskyrka till relationsbaserad kyrka. Från plattformskyrka till gemenskapskyrka där ledarna inte bara säger vad alla ska göra utan med sina liv är modeller.

Kyrkan är inte starkare än dess inbördes relationer och nätverk utanför sin

kontext. Kyrkan är heller inte starkare än den viktigaste relationen av alla, den med

Jesus! Definitionen på en hälsosam och sund kyrka som har en vinnande framtid

stavas inte aktivitet utan gemenskap.

Frågor att samtala om:

Vilka skiften behöver göras i er kyrka för den ska gå från att vara en verksamhetskyrka till en relationskyrka?

VAD TROR VI PÅ?

VAD VILL VI BLI?

VILKA ÄR VI IDAG?

HUR NÅR VI DIT?

Min förhoppning är att vi i Filipstad-Hällefors skall skaffa boken och träffas och samtala hur vi kan vara en församling i tiden för våra bygder.

Kort från en trivselkväll med barn i Filipstad då vi gick och spelade bowling. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0