Iranska kristna får stanna

Migrationsdomstolsdom: I två domar som rörde iranska medborgare som konverterat till kristendom beviljas permanent uppehållstillstånd.

Migrationsdomstolen har meddelat dom i två mål där iranska medborgare konverterat till kristendomen. Att konvertera från islam kan leda till dödsstraff i Iran.

I mål UM 26231-10 hade Migrationsverket ifrågasatt hur djup makarnas religiösa övertygelse var och om de skulle fortsätta leva som kristna i Iran. Dessutom ansåg man att en kristen konvertit kan leva i Iran utan att hysa en välgrundad fruktan för förföljelse.

Vid en samlad bedömning anser migrationsdomstolen att personerna, trots att de har konverterat i ett sent skede av asylprocessen, genom intygen, vittnesmål och sina egna berättelser har gjort sannolikt att de konverterat av genuin övertygelse.

De anses också ha gjort sannolikt att deras religionsutövande riskerar att ådra sig de iranska myndigheternas intresse. De har publicerat film och bilder från sitt dop på internet där barnets namn framgår. Iranska myndigheter har stora möjligheter att följa upp iraniers internetanvändning och andra aktiviteter utanför landet vilket måste beaktas.

Personerna anses ha gjort sannolikt att de känner en välgrundad fruktan för att de och deras son ska utsättas för förföljelse på grund av religiös uppfattning. Två nämndemän var skiljaktiga.

Målet UM 585-11 rörde en iransk kvinna som konverterat och hennes två barn.

Kristna konvertiter i Iran konstateras ha det svårt. Kvinnan och barnen behandlas dessutom illa av maken. Vid en sammantagen bedömning finner migrationsdomstolen att kvinnan gjort sannolikt att det pågår ett skilsmässoförfarande i iransk familjedomstol och att det finns en stor risk för att iranska myndigheter i samband med detta uppmärksammar att hon konverterat och att hon därför kan råka illa ut. Hon riskerar därför förföljelse på grund av sin religiösa uppfattning vid ett återvändande till hemlandet. Rådmannen var skiljaktig och anser att överklagandet ska avslås.

Migrationsverkets beslut upphävs i båda fallen. Personerna beviljas permanent uppehållstillstånd och förklaras vara flyktingar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0