Ny prövning efter konvertering

Just nu är jag mycket ledsen över att flera personer fått avslag i alla instanser trots att de blivit kristna efter att ha varit muslimer och det är belagt med dödsstraff i deras länder att konvertera och till och med äga en bibel. Jag har idag haft ett samtal med en handläggare i Göteborg vilket resulterade i en möjlighet att överklaga. Kanske kan detta beslut bli till hjälp. Läs om en dom i Migrationsöverdomstolen nedan:

MigÖdom: Mannen har konverterat till kristendomen. Målet återvisas till migrationsdomstolen för prövning av om den nya omständigheten kan antas utgöra ett bestående hinder mot verkställighet.

Den iranske mannen hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Han har begärt ny prövning med anledning av att han i efterhand konverterat till kristendomen.

Migrationsöverdomstolen konstaterar att mannen inte har kunnat åberopa konverteringen i något tidigare ärende. Inte heller finns annan grund för skyldighet att inom viss tid åberopa konverteringen. Det finns därför inget krav på att han ska visa giltig ursäkt för att inte tidigare ha åberopat konverteringen.

Migrationsdomstolen anses inte haft fog för att avslå överklagandet på denna grund.

Ingen prövning har gjorts i migrationsdomstolen av om den nya omständigheten kan antas utgöra ett bestående hinder mot verkställighet. Målet ska därför återförvisas till migrationsdomstolen.

FAKTA

Identifikationsnr: UM 2599-11

Rättsområde: Asyl/Uppehållstillstånd

Källdokument: Dom

Instans: Migrationsöverdomstolen

Datum: 2011-10-24

Saken: Prövning enligt 12 kap 19§ utlänningslagen

Lagrum: 12 kap 19§ utlänningslagen,

Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner

Domare/Beslutsfattare: Kammarrättsråden Lars Trägård, ordförande, Siiri Lewis, referent, Cecilia Bohlin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0