Sunnekvinna riskerar hot och våld i Irak

Igår var det rätt så stormigt.
Jag hade precis gått upp när en man ringde och berättade att polisen kommit in i hans lägenhet och väckt hans fru och son. Mannen är svensk medborgare. Hans fru och kvinnans son fick order att plocka ihop alla sina tillhörigheter och lämna lägenheten för att senare under dagen utvisas till Irak.
När mannen ringde till mig undrade polisen vad han gjorde och varför han ringde. Mannen svarade att han som svensk medborgare hade all rätt att ringa och göra vad han ville.

Nu satte mannen och jag igång med att överklaga både till Migrationsverket och till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Mannen ringde en mängd samtal till handläggare, polis och kurdiska vänner.
Det finns hot mot kvinnan, men även mycket farligt för henne och sonen att utvisas till Bagdad dit kurder inte ses med blida ögon, särskilt inte sedan strider blossat upp mellan Turkiet och norra Irak, Kurdistan.

Under dagen fick jag även kontakt med Aktion mot deportation som anordnade demonstration och aktioner mot den stora utvisningen av ett 60-tal irakier. Migrationsverket hade samordnat insatser över hela landet och Europa tillsammans med Frontex. När vi förstod att vi hade hela EU emot oss insåg vi att det nog inte skulle gå att stoppa utvisningen. Trots det skickade jag den sista överklagan halv fyra på eftermiddagen. Då hade ärendet hunnit upp till domstolen, men de svarade direkt nej.

Förmodligen lyfte planet klockan 2 i natt om inte ungdomarna i Aktion mot deportation lyckades förhindra att planet lyfte.

Så här rapporterade RADIO VÄRMLAND under gårdagens eftermiddag:

Publicerat: tisdag 25 oktober kl 15:40
, Nyheter P4 Värmland Dela

Natten mellan tisdag och onsdag planerar nätverket Aktion mot deportation att försöka stoppa ett plan som ska lyfta från Arlanda till Bagdad i Irak.

"Hon har inget skydd i Irak" "Hon har inget skydd i Irak"

En kvinna och hennes tonårsson, båda bosatta i Sunne, ska utvisas till Irak. Men kvinnan är utsatt för hot och hedervåld och det innebär stora risker för henne och hennes son om de måste tillbaka till Irak. Pastor Bengt Sjöberg intervjuas av Magnus Hermansson/P4 Värmland.
Tisdag 25 oktober

Med planet ska enligt uppgift ett 60-tal irakiska flyktingar, bland dem en kurdisk kvinna från Sunne och hennes tonårige son som hämtades av polis i tisdags morse.

– Den här kvinnan är utsatt för hot och hedersvåld, men det har myndigheterna inte lyssnat på, säger pastor Bengt Sjöberg från Filipstad, som engagerat sig i kvinnan och hennes son.

Sjöberg har försökt att stoppa utvisningen bland annat genom olika skrivelser. Han har också skickat ut en rapport från Migrationsverket, Röda Korset och Rådgivningsbyrån där det konstateras att det inte finns skydd för kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld.

– Ändå ska de utvisas, familjen har varit här i nio år, säger Bengt Sjöberg.


Kommentarer
Postat av: Jonas Lundström

Vi lyckades inte tyvärr (jag var där). Här finns en rapport från kvällen: http://bergstromjonas.se/2011/10/vi-misslyckades-tr-flyktingar-deporterades-till-irak/

2011-10-26 @ 14:41:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0