Följ vad som händer med pastor Jean direkt på Flyktingbloggen m.fl bloggar

http://www.flyktingbloggen.org/2012/02/utkastad-ur-sverige-torterad-i-natt/#comment-1082

Från Stefan Swärds blogg (tidigare i veckan. Nu är pastorn deporterad) om pastor Jean från Kongo:

Citat från Stefans blogg: "En regimkritiker från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.

Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.

Just nu arbetar Jean Kabuidibuidis vänner i Sverige med att mobilisera kongolesiska kontakter på plats, för att försöka hjälpa honom med hans ingång i landet. Huruvida han klarar sig undan repressalier från regimen återstår att se.
- Jag fick vid 12-tiden sms från Jean där han berättade att svensk polis på plats i Kongo förhandlar med den kongolesiska gränspolisen om att sätta Jean i säkert förvar, genom att citat ”hålla fram dollarsedlar”, säger Stefan Swärd

På taggen #PastorJeanpå Twitter finns fortlöpande information om Jean Kabuidibuidi.

Bilden är taget på förvaret i Flen december 2011. Jean Kabuidibuidi tillbringade 130 dagar i förvaret i Flen innan han slutligen utvisades igår, den 23 februari 2012. Fotograf: #PastorJean Media får använda bilden i pressmeddelandet fritt.

 


Jag (Bengt) har följt detta drama de senaste dagarna. Sverige måste ta ansvar för de felaktiga beslut som Migrationsverket och migrationsdomstolarna fattat, både i detta fall och i det som rörde familjen M från Azerbajdzjan där pappan i familjen torterades vid ankomsten.

Se här senaste inlägget på Stefans blogg:

Vi vet att pastor Jean lever i Kongo, en av Elimkyrkans kongolesiska ledare har pratat med honom på telefon idag på morgonen. Av säkerhetsskäl vill vi inte gå ut med för detaljerad information, men han är just nu under hyfsat trygga omständigheter. Dock inte i någon säkerhet att tala om, men han vistas inte längre under fängelseliknande förhållanden.

Vår plan är nu att se till att pastorn får ett kongolesiskt pass, vilket inte är lätt, och att sedan få honom till Sveriges ambassad så att han därifrån kan söka jobb i Sverige, vilket vi kan erbjuda honom omedelbart. Men det är stora risker i varje moment, och vad vi förstår har han utsatts för misshandel och har det mycket svårt, och det är inte lätt att ta sig till ett kongolesiskt sjukhus heller.

Vi hade en härlig gudstjänst i Elimkyrkan idag med överfylld kyrka, och där vi tillsammans med kongolesiska församlingen bad för pastorn. Mitt budskap igen var att Gud vill att Elimkyrkan ska vara en andefylld socialt engagerad kyrka som både hjälper de mest utsatta och tror på Guds övernaturliga ingripande.

FÖLJ VAD SOM HÄNDER PASTOR JEAN PÅ FLYKTINGBLOGGEN IKVÄLL MED BÖRJAN KLCOKAN 21
KONTAKTA GÄRNA UTRIKESDEPARTEMENTET OCH KRÄV ATT SVERIGE TAR ANSVAR FÖR FELAKTIGT FATTADE BESLUT SOM RÖR PASTOR JEAN OCH MANSUR MANSUROV FRÅN AZERBAJDZJAN. Vill du veta mer om Mansur kontakta mig via mail [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0